Mijn volgende smartphone

Door arnoudwokke op zaterdag 9 november 2013 17:06 - Reacties (28)
Categorie: -, Views: 19.011

Het was in juli 2008 dat ik voor het laatst een smartphone kocht. Een toen state-of-the-art HTC Touch Diamond, die overigens mede dankzij de grote accu die ik erbij had gekocht nog altijd dienst doet als wekker.

Sindsdien had ik geen smartphone meer gekocht, want tja, dankzij mijn werk om telefoons te reviewen voor Tweakers had ik altijd wel een paar telefoons op zak. Een eigen telefoon had toch alleen maar stof gehapt - of in elk geval moeten functioneren zonder simkaart erin, want de eerste tijd had Tweakers nog niet eens een simkaart met data beschikbaar voor reviews (ja, echt!) en dus moest ik testen met data op mijn eigen simkaart doen.

Maar sinds 1 oktober is dat allemaal anders. Het aantal reviews van telefoons dat ik doe is geminimaliseerd (ik blijf af en toe bijspringen en heb er nu ook een in mijn zak zitten, maar de bulk van de nieuwe telefoons is nu voor collega Wout) en in plaats daarvan richt ik mij op de nieuwsvoorziening op Tweakers.

Dus werd het tijd om mezelf de vraag te stellen die anderen mij honderden, zo niet duizenden keren hebben gesteld: welke telefoon moet ik kopen?

Ik heb natuurlijk als voordeel dat ik vrijwel alle telefoons minstens in mijn handen heb gehad en vaak ook heb gebruikt in mijn dagelijks leven. Aan de hand van wat ik wil heb ik een shortlist opgesteld van toestellen, waarop meerdere toestellen hebben gestaan. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt en ik heb hem via Vraag & Aanbod gekocht van een medetweaker.

Maar ik was ook wel benieuwd wat mensen zouden denken dat ik zou kopen na al die reviews die ik gedaan heb. Daarom stelde ik vanmorgen die vraag op Twitter. Er kwamen veel antwoorden met in totaal 83 suggesties. Dit is de grafiek (plaatje hieronder is net iets te klein, maar geeft een beeld)

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1384014844.jpeg

Wat kun je hieruit afleiden?

1. De meest exotische toestellen zijn genoemd, maar de Galaxy S4 staat er niet tussen. Ik heb het drie keer gecheckt: hij staat er echt niet tussen.
2. Ondanks dat ik vaak de beschuldiging heb gekregen dat ik 'biased' zou zijn in Lumia-reviews, staat er een Lumia bovenaan
3. Ondanks dat ik kritisch ben geweest op de Huawei Ascend P6, prijkt ook die bovenaan.
4. De Pocketline Swing kreeg toch nog twee stemmen (!)

Uiteindelijk ging de eer naar Peenstra. Eeuwige roem naar hem!

Zoals de groene kleur in de grafiek al verraadt, is de keuze gevallen op een Xiaomi Mi2S, want goedkoop, relatief klein, snel, vloeiend, bijzonder tweakbaar en voorzien van goede en privacyvriendelijke software.

Volgende: Nieuwe Tweakers-app voor Android? 11-'13 Nieuwe Tweakers-app voor Android?
Volgende: Google Now: het begin van het einde van TouchWiz en Sense? 11-'13 Google Now: het begin van het einde van TouchWiz en Sense?

Reacties


Door Tweakers user 461943, zaterdag 9 november 2013 17:40

Goede keuze als je het mij vraagt. MIUI is erg goed. Ook een leuke prijs en maat. Ik ben zelf aan het wachten op de Mi3, maar volgens mij gaat dat nog wel even duren.

Trouwens, welke ketters hebben er voor een iPhone gekozen? :P

En waarom staat er een HD2 tussen? Dat ding is al behoorlijk oud. Nog wel steeds awesome, dat ding draait werkelijk alles.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 november 2013 17:47]


Door Tweakers user duderuud, zaterdag 9 november 2013 17:46

Dat zou ik niet geraden hebben :)

Door Tweakers user SoeperKees, zaterdag 9 november 2013 17:47

Podver.....je ziet mijn antwoord gewoon over het hoofd! ;)
https://twitter.com/Peenstra/status/399133586080944128

Zat er ook over na te denken om de Mi2s te kopen, maar wil toch de nieuwere snapdragon 800 ipv de 600.
Bijna 100% zeker dat ik voor de Nexus5 ga :9

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 november 2013 18:13]Door Tweakers user derx666, zaterdag 9 november 2013 19:21

Ik kan je wel aanraden om er een flipcover of iets dergelijks voor te kopen, want het scherm is echt heel fragiel.

Door Willem, zaterdag 9 november 2013 22:46

Slechte keuze. Denk dat de Nexus 5 op dit moment toch echt de beste 'bang for the buck' biedt. Windows Phone 8 doet het ook niet slecht in de middenprijsklasse, maar deze ontberen bijv. een full-hd scherm. Zonde dat je niet voor de N5 bent gegaan: bloedsnel, redelijk toekomstproof op hw en sw gebied (ivm rechtstreekse updates), enkel de camera valt wat tegen. Design, tja uiteindelijk tuur je toch vooral naar het scherm.

Door Willem, zaterdag 9 november 2013 23:49

Wel ff locationtracking uitzetten Arnoud:

http://digiday.com/platforms/google-tracking/

Door Tweakers user Chocoball, zaterdag 9 november 2013 23:53

Benieuwd hoe je je eerste China phone gaat vinden :) Veel plezier

Door Tweakers user gajus26, zondag 10 november 2013 09:29

Ben laatst overgestapt van de HTC One naar de Mi2s. Bevalt heel goed!
Vroeg me af of je een custom rom draait op de telefoon of stock Miui?

Door Tweakers user arnoudwokke, zondag 10 november 2013 09:56

@willem

Ik heb uiteraard de Nexus 5,vastgehad en ik vind hem prima, maar hij is duurder dan ik op dit moment aan een telefoon wil uitgeven. Bovendien vind ik full hd weinig meerwaarde bieden. Windows Phone 8 is prima, maar ontbeert op dit moment apps die ik dagelijks nodig heb en de processorkracht om 3rd party apps snel genoeg uit te voeren.
Bovendien zijn er - zoals ik heb geleerd - geen slechte keuzes, alleen slechte keuzes voor iemand. Eisen en wensen verschillen :)

Door Tweakers user arnoudwokke, zondag 10 november 2013 09:56

@gajus26 ik krijg hem binnenkort binnen, wat raad je aan?

Door Tweakers user gajus26, zondag 10 november 2013 12:05

Draai zelf op dit moment stock Miui, weer eens een hele andere belevenis dan HTC Sense, deze heb ik de afgelopen 6 jaar gebruikt in combinatie met allerlei verschillende HTC telefoons. Mijn HTC One heb ik uiteindelijk omgezet naar een Google Edition, welke de telefoon direct helemaal anders aan doet voelen.

Ik heb een tijdje stock android 4.3 gedraaid via deze build:
http://en.miui.com/thread-6929-1-1.html
Deze is gemaakt door een van de werknemers van Miui.
Eerder werkte GPS niet helemaal goed, maar dit schijnt nu opgelost te zijn.
Zelf gebruik ik nu weer stock Miui, al is dit wel even wennen. Het is een OS dat je moet liggen, dus heel persoonlijk. Er gaan verder geruchten op enkele (veelal Chinees talige) fora dat er gewerkt wordt aan een android 4.4 rom en eventuele support via CyanogenMod. Dit is echter nog even afwachten, maar zou veel nieuwe en wellicht interessante mogelijkheden bieden.

Houdt er overigens rekening mee dat bijvoorbeeld een batteryguru van Qualcomm of Google Now niet direct start wanneer je de telefoon weer aanzet, dit moet je per app instellen wanneer je deze installeert (of achteraf).

Het kan zijn dat Playstore etc niet geïnstalleerd staat op de telefoon, was bij mij het geval, maar wanneer je in Miui market zoekt naar Google, dan is er een app van ene Eric Xiang die je alle Google apps eenvoudig laat installeren.

Door Tweakers user Fransfb, zondag 10 november 2013 12:17

Keer wat anders dan "iedereen" :-) Goede keuze. En waarschijnlijk ben je net als velen hier ook vaak in de buurt van Wifi (of een goede 3g verbinding) aangezien de Mi2s geen LTE heeft.

Door Tweakers user gajus26, zondag 10 november 2013 17:34

Heb je trouwens de 3100 Mah batterij erbij gekocht?
Met deze batterij doe ik, scherm gedimd, met redelijk zwaar gebruik, twee dagen, dus dat is niet mis :) en zeker die 25 euro waard wat mij betreft!

Door Tweakers user Puch-Maxi, zondag 10 november 2013 18:44

Heb zelf nu al sinds 2011 een Chinese ZTE Blade, die me nog steeds erg goed bevalt. Het is een van de betere aankopen geweest (ook via V&A gekocht). Hij is nu toch wel wat langzaam aan het worden, maar vooralsnog doet hij alles wat hij zou moeten doen. Wat leuk dat je hem ook op V&A hebt gekocht! :)

Door Tweakers user mitch187, zondag 10 november 2013 18:47

Gefeliciteerd! Mooi dat een voormalig telefoon reviewer kiest voor een Xiaomi.

Ben zelfs nog steeds meer dan tevreden over zijn oudere broertje. Het is wel aan te raden om de rom van Xiaomi.eu te gebruiken, hier zijn alle China-only dingen uitgehaald en worden wat fixes gedaan die alleen buiten China van toepassing zijn. Ook is er een meertalige versie beschikbaar mocht je daar geïnteresseerd in zijn.

Door Tweakers user Kiswum, zondag 10 november 2013 21:44

Wat heerlijk dat je voor dit Chinese toestel hebt gekozen. Het voelt bijna als een eer dat wij bijna met hetzelfde toestel rondlopen :)

Uiteraard heb je gebruik gemaakt van Multilanguage rom van Xiaomi.eu. Zo niet, snel doen, daar zit een hoop extra fixes in voor de landen buiten China. Zo ja, dan is het in ieder geval een tip voor de lezers van je blog.

Je zal veel plezier beleven van dat fantastische toestel (althans dat vermoed ik, want ik heb zelf de Mi2 versie).

p.s. Android Kitkat is ook beschikbaar voor de Mi2, maar deze heeft volgens mij nog niet de volledige features, vandaar dat ik hem er zelf nog niet op heb gezet.

Door Tweakers user verleemen, dinsdag 12 november 2013 19:51

Duss, de blackberry op de frontpage was van iemand anders..

Nou wordt t wel interessant wat de rest van de redactie bij jullie op zak heeft. ( en wij straks allemaal de meest gebruikte kopen zodat we de zelfde hebben die de pro' s ook gebruiken:)

Ergens had ik verwacht dat een redacteur na zoveel telefoonreviews wel eentje van de zaak zou krijgen. Dr blijft toch wel eens wat liggen zou ik denken.

Ondertussen wil ik van mijn htc one x af. Hoofdreden is dat ik mijn mobiel mede op de kwaliteit van de video recording kwaliteiten selecteer, ik heb een youtube kanaal en wil een apparaat dat alles kan zodat ik altijd filmpjes kan schieten en o jee, de htc doet aan noise cancelling, ook als je video's schiet. Oftwel, 1080p video met het geluid van een 78 toerenplaat.

Als die Huawei's dat beter kunnen is dat al een is dat een hele pre. Het zijn mooie telefoons, maar ik heb altijd t gevoel dat de videocamera altijd op de laatste plek komen.

Anyway, goed of nie. Have fun met je Huawei. Xiaomi (dat rijmt)

Edit, verleemen moet niet zolang met de zelfde daglenzen doorlopen, dingen lees die dr niet staan.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 november 2013 23:42]


Door Tweakers user 318025, dinsdag 12 november 2013 21:42

Volgens mij had een Xiaomi tweedehands gekocht hoor ;) Maar dat mensen de Huawei Ascend P6 noemen verbaast me ook niks, want Arnoud lijkt wel iets met Chinese smartphones te hebben :) En die Huawei Ascend P6 heeft ook goeie privacy instellingen, al heb ik die op mijn Huawei Honor 2 uitgeschakeld wat je word voor iedere scheet moet je dan toestemming gaan geven en dat vond ik een beetje storend, maar het werkt wel ;)

Door Tweakers user verleemen, dinsdag 12 november 2013 23:50

Diqiu-Long schreef op dinsdag 12 november 2013 @ 21:42:
Volgens mij had een Xiaomi tweedehands gekocht hoor ;) Maar dat mensen de Huawei Ascend P6 noemen verbaast me ook niks, want Arnoud lijkt wel iets met Chinese smartphones te hebben :) En die Huawei Ascend P6 heeft ook goeie privacy instellingen, al heb ik die op mijn Huawei Honor 2 uitgeschakeld wat je word voor iedere scheet moet je dan toestemming gaan geven en dat vond ik een beetje storend, maar het werkt wel ;)
God, blont keik!,,
Mn hele rijmpje naar zn mallemoer. Daar gaat mn goede naam...

Door Tweakers user ssn, vrijdag 7 februari 2014 14:25

Waar kopen jullie de toestel? Direkt vanuit China?

Door Tweakers user arnoudwokke, vrijdag 7 februari 2014 14:35

Ik heb hem overgekocht van een andere tweaker.

Door Tweakers user 318025, vrijdag 7 februari 2014 14:46

ssn schreef op vrijdag 07 februari 2014 @ 14:25:
Waar kopen jullie de toestel? Direkt vanuit China?
Ik kocht mijn Huawei Honor 2 via Amazon.cn toen ik in China zelf was, de goedkoopste manier :)

Door Tweakers user Snikker, vrijdag 7 februari 2014 14:48

gajus26 schreef op zondag 10 november 2013 @ 17:34:
Heb je trouwens de 3100 Mah batterij erbij gekocht?
Met deze batterij doe ik, scherm gedimd, met redelijk zwaar gebruik, twee dagen, dus dat is niet mis :) en zeker die 25 euro waard wat mij betreft!
Dat is best wel awesome voor 25 EURO! Ik heb zo'n gevoel dat mijn volgende telefoon ook een Tjinese word ;)

Door Tweakers user gajus26, vrijdag 7 februari 2014 15:49

ssn schreef op vrijdag 07 februari 2014 @ 14:25:
Waar kopen jullie de toestel? Direkt vanuit China?
ibuygou is de officiële retailer van Xiaomi. Is een prettig bedrijf om bij te kopen, reageren snel en handelen alles netjes af. Houdt er wel rekening mee dat je kans hebt om invoerrechten etc te moeten betalen....
Mocht je interesse hebben, dan heb ik er ook nog eentje liggen ;).

Door Tweakers user mitch187, zondag 9 februari 2014 14:56

gajus26 schreef op vrijdag 07 februari 2014 @ 15:49:
[...]
ibuygou is de officiële retailer van Xiaomi. Is een prettig bedrijf om bij te kopen, reageren snel en handelen alles netjes af. Houdt er wel rekening mee dat je kans hebt om invoerrechten etc te moeten betalen....
Mocht je interesse hebben, dan heb ik er ook nog eentje liggen ;).
Ondanks ibuygou een redelijke webshop is zijn ze geen officiële retailer!

Arnoud, inmiddels heb je het toestel al even in gebruik. Hoe bevalt het?

Door Tweakers user arnoudwokke, zondag 9 februari 2014 17:07

Prima mitch187. Ik mis hem wel 4g, nfc, ir, goede frontman en goede backcam, maar dat gemis wordt meer dan goedgemaakt door de software met de verregaande controle over wat apps mogen, accuduur (1,5 dag bij intensief gebruik), goede grootte en de mogelijkheid om leuke covers te bestellen in China voor een paar euro. Hij is bovendien snel en scherm voldoet. Ben er blij mee :)

Door Tweakers user Basilange, woensdag 26 februari 2014 11:22

@arnoudwokke,

Ik heb zelf nadat de eerste MI2 werd besproken mijn oog erop laten vallen.

Vriendin van me heeft ouders in China en kon de Mi2S meenemen en dergelijke accesoires mee laten komen.

Allemaal via de xiaomi website waarbij de prijzen erg leuk worden.

Echter als nexus gebruiker, was Miui wel wennen.

Ondertussen ben ik gesettled voor een dualboot met opensourced CM10.2 van M1cha.

en een Miui dev rom om op terug te vallen of om de Mi2s aan de beamer te hangen middels hdmi.

Ik dacht laat je even weten van deze rom: http://xiaomi.eu/communit...9-cyanogenmod-10-2.22016/

In combinatie met de camera apk van miui werkt deze telefoon sneller dan ooit tevoren.

Ook ben ik blij met de hoeveelheid accesoires die je overal kunt vinden. Harde metalen cases, de officiële batterijen, hoesjes en dergelijke.

Zeker wanneer je een we vanuit de uni veldwerk moeten doen, Batterij wisselen naar 3000mah en een losse voor erbij en gaan.

Echter merk ik nu dat ik bij een witte achtergrond kan zien middels witte vlekken waar het keyboard druk uitoefend op het scherm.

Nogmaals bedankt voor de highlight van toen, als ik nu een S4 zie of ander dergelijk flagship dan denk ik aan de 250 euro wel besteed.

Reageren is niet meer mogelijk