Smartphones top 5 - 2013 tot nu toe

Door arnoudwokke op dinsdag 30 juli 2013 08:48 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 10.709

Wat waren de spannendste en meest innovatieve smartphones van 2013 tot nu toe? Net zoals vorig jaar maak ik ook nu in de zomer de tussenbalans op van het jaar tot nu toe. Zoals gewoonlijk is dit geen lijstje van 'beste smartphones', maar van smartphones en fabrikanten waarvan ik vind dat ze zichzelf hebben overtroffen en de markt vooruit hebben geholpen met innovaties en nuttige toevoegingen aan smartphones.

5. BlackBerry Z10

BlackBerry - we mogen geen RIM meer zeggen - heeft een aantal dingen heel erg goed gedaan met deze Z10. Ik ben heel erg te spreken over de Hub, de plek waar alle notificaties en meldingen van mail, sociale media en alle andere zaken samenkomen. Die hub is overal vanuit het OS snel bereikbaar.
Bovendien is het formaat van de telefoon prima en is het scherm een van de beste op een telefoon tot nu toe. De Z10 blijft nog altijd een dure gok op een onzekere toekomst: het aanbod van apps is beter dan toen, maar de overname van BlackBerry hangt nog altijd in de lucht en van een nieuwe eigenaar moet je nog maar zien of die de Z10 wil blijven ondersteunen. Maar de gok is iets minder onzeker dan toen en BB10 wordt bovendien goed doorontwikkeld: 10.1 is al uit en 10.2 komt dit najaar, met een sloot aan nieuwe features.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1360327099.jpeg


4. Oppo Find 5/Chinaphones

Chinaphones - smartphones van kleinere Chinese fabrikanten die niet of nauwelijks in Nederlandse winkels te vinden zijn - zijn hard op weg om de ontdekking van 2013 te worden voor veel mensen. Ze bieden veel telefoon voor minder geld en de exemplaren die ik tot nu toe heb getest - de Xiaomi Mi-Two en Oppo Find 5 - bleken prima telefoons die in niets onderdoen voor de merken die in het westen groot zijn. Eind augustus ga ik met hulp van veel tweakers die op het forum posten over Chinaphones een shootout maken van vier populaire modellen, en ik verheug me daar heel erg op.
Van die Chinaphones heb ik de Oppo op 4 gezet als lichtend voorbeeld. Het is de eerste telefoon van Oppo, maar de grote merken van deze wereld kunnen er gelijk een puntje aan zuigen. Prima features, uitstekend scherm en de bouwkwaliteit van een tank (en dat is positief bedoeld) maken dat dit het meest indrukwekkende debuut van een nieuwe fabrikant in 2013 tot nu toe is.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1368022957.jpeg


3. Nokia Lumia 920

Strikt genomen kwam de Lumia 920 in veel landen uit in 2012 en ook de review van ons kwam in december. Maar hij kwam uit in Nederland in 2013 en hij staat bovendien model voor de hele Lumia-lijn van Nokia. Naast de 920 zijn ook de 620 en 520 namelijk toestellen die hier in dit rijtje hadden kunnen staan.
Het gaat me daarbij niet specifiek om draadloos laden, het kunnen bedienen van het scherm met handschoenen of het PureMotion HD+-scherm. Sommige innovatie staat immers mooier op papier. Maar wat wel indruk maakt: de ontzettend stevige behuizing, de vloeiende (en ik zeg het nog maar eens: ik bedoel 'vloeiende' en niet 'snelle') gebruikservaring, het scherm dat zelfs op een stralende zomerdag nog goed afgelezen kan worden door het naar voren halen van roodtinten en de design language in het algemeen maken dat iedereen inmiddels doorheeft dat Nokia goed bezig is.
Wat jammer is, is dat Microsoft de grote hinderpaal is geworden. Windows Phone ondersteunt nog altijd geen quadcores (die maken dat WP niet alleen vloeiend, maar ook even snel als Android zou worden), maximeert de schermresolutie op 720p, waardoor WP in de snelgroeiende markt van 'megafoons' van 5,5" en groter geen rol speelt. Bovendien is WP nog niet af: waar blijven notificaties die uit beeld verdwijnen, hoe kan ik vpn gebruiken waarom staat mijn ringtone harder als ik tijdens het afspelen van een filmpje het volume omhoog zet? Uiteraard komen al die zaken volgens geruchten en updates, maar Microsoft belooft al drie jaar dat het na updates allemaal beter zal zijn. Het model is echter fundamenteler gebroken: fabrikanten kunnen niet zelf hun hardware kiezen en met jaarlijkse updates zijn ze hoogstens één seizoen bij de tijd. Bovendien duren updates lang en hebben fabrikanten niet veel tijd. Dus nee, Windows Phone is er nog niet, maar Nokia heeft zichzelf alvast wél opnieuw uitgevonden.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1354801927.jpeg


2. Sony Xperia Z

Ongeveer een jaar geleden was ik in Badhoevedorp, op het hoofdkantoor van Sony in Nederland. Sony hield daar een evenement vanwege de gloednieuwe Xperia T, de telefoon die in de James Bond-film Skyfall te zien zou zijn. En laat ik eerlijk zijn: erg onder de indruk ben ik niet geweest van die telefoon. De Xperia T is als een slechte James Bond-film: het bevat alle ingrediënten die het goed kunnen maken, maar het mist net iets extra's, iets spannends.

Het was nauwelijks vier maanden later toen Sony de Xperia Z presenteerde en dat bleek alles te hebben wat de T ontbeerde. Nieuwere hardware, een scherm met hogere resolutie en - niet te vergeten - een waterdichte behuizing: een feature die je niet hoeft te gebruiken om hem te kunnen waarderen, omdat je weet dat je hem zonder schade in het water kunt laten kletteren.
Maar naast de waterdictheid was het vooral het ontwerp dat indruk op me maakte. Het voelde weer geïnspireerd aan, alsof ze bij Sony eindelijk weer wisten waarom ze telefoons aan het maken waren. Het was de eerste high-end telefoon die waterdicht was zonder een mooi design daaraan op te offeren - en mede daarom pakt hij in mijn halfjaarlijstje het zilver.

Nu moet Sony nog leren dat veel mensen geven om een goed scherm. Ze hebben die mooie schermen ook gemaakt voor HTC - maar voor henzelf gebruiken ze louter de mindere panelen, lijkt het wel.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1360941947.jpeg


1. HTC One

Bij sommige fabrikanten lijkt het juist goed te zijn als ze onder druk komen te staan. Sony's Xperia Z is gemaakt onder grote druk, net als de Lumia 920 en BlackBerry Z10. En bij HTC werkt het ook zo. Op het toppunt van HTC's groei, in 2011, kwamen ze met hun minste telefoon: de Sensation. De prikkel van de druk maakt betere telefoons mogelijk. Misschien dat daarom Samsung in de lijst ontbreekt.

HTC heeft bovendien met de One grote risico's genomen. Geen 5"-scherm, maar een kleiner 4,7"-scherm; een aluminium behuizing vol met onderdelen die maar door één fabrikant gemaakt kunnen worden en een camera die geen 8MP of 13MP heeft, maar iets meer dan vier miljoen grotere pixels.
Die risico's hebben niet allemaal goed uitgepakt. Door een tekort aan sommige onderdelen was de telefoon na zijn release een tijd slecht leverbaar. En die camera wekt ook gemengde gevoelens op.

Daar staat tegenover dat HTC op een aantal fronten in de roos heeft geschoten. De BoomSound-speakers hebben de meest lachwekkende naam van 2013, maar ze doen wat HTC belooft: ongekend goed stereo-geluid uit de voorkant van de telefoon blazen. Het design is bovendien ook om op te vreten, met een uitstekende afwerking en een luxe gevoel. Dat werd des te duidelijker toen HTC enkele weken geleden de One mini liet zien, die goeddeels hetzelfde design heeft maar dankzij de dikke plastic rand veel minder enthousiaste reacties oproept.

Of de One voldoende is om HTC weer uit het slop te trekken, kun je vraagtekens bij stellen. Maar het is in elk geval de telefoon die HTC weer op de kaart heeft gezet - en terecht. Deze telefoon legt de lat voor de concurrentie hoger - en ik ben benieuwd hoe andere fabrikanten daarop reageren in het restant van het jaar.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1363012584.jpeg

Volgende: Ik krijg een andere baan (sort of...) 09-'13 Ik krijg een andere baan (sort of...)
Volgende: Kleine high-end telefoons? 05-'13 Kleine high-end telefoons?

Reacties


Door Tweakers user Gertjuhjan, dinsdag 30 juli 2013 09:57

Over je nummer 1 ben ik het helemaal mee eens.
Toch mis ik een beetje de samsung s4 in het lijstje. Deze is op het gebied van Android toch de afgelopen maanden een geduchte concurrent van HTC.
Ik kan me niet voorstellen dat deze slechter is als de Blackberry, de Oppo en de Lumnia.
De samsung is misschien weinig vernieuwend, maar nog steeds een verkoopsucces.

Door Tweakers user Anoniem: 400009, dinsdag 30 juli 2013 10:05

Gertjuhjan schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 09:57:
Over je nummer 1 ben ik het helemaal mee eens.
Toch mis ik een beetje de samsung s4 in het lijstje. Deze is op het gebied van Android toch de afgelopen maanden een geduchte concurrent van HTC.
Ik kan me niet voorstellen dat deze slechter is als de Blackberry, de Oppo en de Lumnia.
De samsung is misschien weinig vernieuwend, maar nog steeds een verkoopsucces.
Een verkoopsucces betekend niet dat een toestel in deze top 5 moet staan imho. Al deze bovenstaande toestellen brengen iets anders dan de S4 op tafel.

Door Tweakers user roboreaper, dinsdag 30 juli 2013 10:30

ik heb geen commentaar op de volgorder van je lijst. daar kan ik me we in vinden

alleen het commentaar van de Lumia 920 en het quadcore gedeelte
Wat jammer is, is dat Microsoft de grote hinderpaal is geworden. Windows Phone ondersteunt nog altijd geen quadcores (die maken dat WP niet alleen vloeiend, maar ook even snel als Android zou worden), maximeert de schermresolutie op 720p, waardoor WP in de snelgroeiende markt van 'megafoons' van 5,5" en groter geen rol speelt.
wat heeft iedereen toch met quadcore in telefoons. nut heeft het niet zo vel en gebruikers gaan het echt niet merken. dat android niet soepel draait zonder quadcore wil niet zeggen dat een ander os dat ook nodig heeft.

zelf heb ik een single en dualcore WP en merk ik amper verschil qua gebruik. wat je zeker wel merkt als je een single of dualcore android phone gebruikt

Door _Nick__, dinsdag 30 juli 2013 11:02

[...]

Een verkoopsucces betekend niet dat een toestel in deze top 5 moet staan imho. Al deze bovenstaande toestellen brengen iets anders dan de S4 op tafel.
[/quote]

Dus het zou de "iets anders Top 5 Smartphones" moeten heten.?

S4 is na de S3 niet revolutionair, maar toch echt een toptoestel..

Samsung luistert wel naar klanten en doet zich daar ook moeite voor (regelmatig commentaar in forums)..

Verder is voor mij een echte Android-fabrikant een bedrijf dat steeds zo snel mogelijk voor de laatste Android-versies zorgt en alle fouten in updates verhelpt; Samsung doet dat bijna maandelijks..

Nee.. ik werk niet bij Samsung en krijg ook geen geld voor dit commentaar, maar ben nu veel gestunt met ROMs heel tevreden met een totaal originele S4 die tot nu toe maandelijks OTA verbetert..

De S4 is ook een prima te gebruiken zakelijk toestel met de mooiste display (met natuurlijke kleuren (was bij S3 een beetje té))..

Begrijp dat Tweakers weer een weg uit de mainstream zoekt met deze top 5.. ;-)

Door Tweakers user Greveldinges, dinsdag 30 juli 2013 11:03

De S4 heeft wel laten zien dat software soms een grotere rol kan spelen dan hardware, veel mensen zien de features, en hebben geen idee wat het verschil is tussen een Snapdragon en een Exynos bijvoorbeeld. De gemiddelde consument ziet dat je je scherm niet aan hoeft te raken voor bepaalde handelingen, en ziet dat andere telefoons dat niet kunnen. Dat lijkt mij één van de redenen dat de SGS4 zo goed verkoopt.

Door Tweakers user phex, dinsdag 30 juli 2013 11:26

Ik ben blij dat de top 5 van Arnoud bestaat uit telefoons die iets nieuws brengen.

De S4 wordt genoemd in de comments maar de S4 breng te weinig nieuws om in de lijst te mogen, daarom vind ik ook niet dat zo'n dure telefoon met zijn goedkope feel qua materialen een plekje in deze top 5 verdient.

Ik ben bang dat we de komende jaren vooral design en software innovaties zullen zien en niet de broodnodige accu verbeteringen.

Want ik denk dat veel mensen graag zouden zien dat hun smartfone minimaal 3 dagen meegaat, of zelfs een week.

Ik ben iig niet één van de mensen die het geen probleem vindt om een slaaf van zijn telefoon te zijn en hem iig 1 keer per dag aan de lader te moeten hangen.

Stiekem doet het een beetje pijn als vrienden op een verjaardag direct om een stopcontact vragen...

Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 30 juli 2013 13:17

De Xperia T is als een slechte James Bond-film: het bevat alle ingrediënten die het goed kunnen maken, maar het mist net iets extra's, iets spannends.
Appels & peren; James Bond films bestaan al enkele decennia, de Xperia is gestaafd op "net" een paar jaar R&D.

Daarnaast kreeg de Xperia toch mooi 4 sterren in de review van T.net; dat betekent dus minstens een 7.5 als het wordt omgerekend wat hoger is dan het gemiddelde van alle Bond-films bij elkaar.

Analogieeen zijn grappig maar hier de plank een beetje gemist?

Door Tweakers user Hann1BaL, dinsdag 30 juli 2013 13:18

Ik vind het wel een interessant lijstje. Als de S4 er in had gestaan dan had de iPhone5 er ook in moeten staan. Ook een verkoopsucces en best een mooie telefoon. Alleen niet zo vernieuwend.

Top 5 lijstjes blijven discutabel en afhangen van persoonlijke voorkeur, maar het goede van het lijstje is dat het van verschillende platformen modellen pakt en daarmee ishet wel interessant.

Zelf ben ik in afwachting van een S4. Heeft bij mij toch meer interesse gewekt dat de One, maar dit is weer een persoonlijke keuze.

Door Tweakers user GoT, dinsdag 30 juli 2013 13:20

Innovelty schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 10:05:
[...]

Een verkoopsucces betekend niet dat een toestel in deze top 5 moet staan imho. Al deze bovenstaande toestellen brengen iets anders dan de S4 op tafel.
Al die mensen die het hebben aangeschaft zullen het wel fout hebben dan en jij bent de enige die het juist heeft. :r

Door Tweakers user taeke18, dinsdag 30 juli 2013 13:32

Zoals iedereen roept de s4 is de best verkopende telefoon die moet in de top 10.

In dat opzicht is een top xx heel opzichtig. Bij deze review is meer gekeken naar wat is een van de premium telefoons van dit moment. Welke geeft de beste performance beste bouwkwaliteit, beste camera etc. Blijkbaar doet voor deze tweaker zijn top 5 heel sterk op bouwkwaliteit en daar verliest de s4 gewoon heel hard.

Door Tweakers user GoT, dinsdag 30 juli 2013 13:44

taeke18 schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 13:32:
... Blijkbaar doet voor deze tweaker zijn top 5 heel sterk op bouwkwaliteit en daar verliest de s4 gewoon heel hard.
Kan je het dan nog objectief noemen ? Oliebollenlijst.

Zo heb ik andere criteria voor de "beste" lijst.

Door Tweakers user Noob_Saibot, dinsdag 30 juli 2013 14:02

Over bouwkwaliteit gesproken waar blijft iPhone 5?

/faalblog

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 30 juli 2013 14:08

GoT schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 13:44:
[...]

Kan je het dan nog objectief noemen ? Oliebollenlijst.

Zo heb ik andere criteria voor de "beste" lijst.
Waar staat in godsnaam dat het objectief is?
Zoals gewoonlijk is dit geen lijstje van 'beste smartphones', maar van smartphones en fabrikanten waarvan ik vind dat ze zichzelf hebben overtroffen en de markt vooruit hebben geholpen met innovaties en nuttige toevoegingen aan smartphones.
nusupport schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 14:02:
Over bouwkwaliteit gesproken waar blijft iPhone 5?

/faalblog
Kinderachtig, dus omdat iemand van dat de iPhone 5 in de lijst heeft staan is het een faalblog? Nou wat heeft de iPhone 5 aan nieuws gebracht? Naar mijn mening helemaal niks. Hijs weer iets groter en iets sneller, maar nog steeds heel veel meer dan hetzelfde.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juli 2013 14:09]


Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 30 juli 2013 14:27

@all s4 heeft deze lijst niet gehaald. Het is een goede telefoon, een van de beste allround - smartphones van dit moment, maar het is vooral een verbeterde versie van de s3. Omdat hij in mijn ogen te weinig vernieuwing bood, heb ik hem uit de lijst gehouden.

Dit is geen top 5 van best verkochte, best beoordeelde of überhaupt beste smartphones van 2013 tot nu toe. Het is een lijst van vernieuwing. Zo stond een jaar geleden de Nokia 808 Pureview bovenaan (om maar te illustreren dat de beste telefoon niet bovenaan hoeft te staan ;))

Door Tweakers user Puc van S., dinsdag 30 juli 2013 15:40

GoT schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 13:20:
[...]

Al die mensen die het hebben aangeschaft zullen het wel fout hebben dan en jij bent de enige die het juist heeft. :r
De Mc Donalds krijgt ook meer klanten dan De Librije, is de Mc Donalds dan ook een beter restaurant?

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 30 juli 2013 16:24

Jammer dat sommige niet weten dat de Iphone 5 niet in 2013 is uitgekomen en daardoor ook geen hoog staaltje techniek van Apple in 2013 is geweest...

Verder kan ik beamen dat de Chinese telefoons het in 2013 veel beter doet, ik hoop dat Xiaomi het beeld volgt van Oppo om de toestellen wereldwijd vanuit hun (digitale) winkel aan te bieden. Oppo op nr. 4 vind ik op zich wel een terechte plaats.

Door Tweakers user Anoniem: 445490, dinsdag 30 juli 2013 16:33

mis de nexus 4 *kwam wel dec 2012 uit* maar valt nog wel mee te rekenen i guess?

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 30 juli 2013 19:24

Daar zit wat in, maar wat voor bijzsonder gaf de Nexus 4, behalve de zeer scherpe prijs (in het buitenland)? De speciale google treatment krijgen de voorgangers immers ook.

Door Tweakers user Cyleo, dinsdag 30 juli 2013 21:47

GoT schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 13:20:
[...]

Al die mensen die het hebben aangeschaft zullen het wel fout hebben dan en jij bent de enige die het juist heeft. :r
Vergeet niet de marketing een erg grote invloed heeft op het aankoopgedrag. Mensen kopen de Galaxy omdat anderen hem hebben, of omdat die bekend is van de marketing. Ik geloof oprecht dat dat het grootste deel van de verkopen van de S4 is. Persoonlijk zie ik ook niet in waarom je de S4 zou prefereren boven de Z/One.

Overigens kan ik mij in grote lijnen wel vinden in de top 5. Wel is wat mij betreft BB echt dood, dus ik zou daar de iPhone 5 neer zetten. Daarnaast zou ik de 1e plek delen met de Xperia Z, maar die heb ik dan ook zelf en daar ben ik erg tevreden over ;)

Door Tweakers user Gertjuhjan, woensdag 31 juli 2013 09:25

De titel zou beter zijn als het als volgt was geweest:

Top 5 Venieuwende Smartphones van 2013 tot nu toe

Door Tweakers user h2bzeit, woensdag 31 juli 2013 11:13

Mijn Top 5 zou precies hetzelfde zijn maar dan ipv de HTC one de Nexus 4 of de Galaxy Note 2

Meer omdat alle HTC phones die ik heb gehad of zie in mijn omgeving gewoon van zichzelf uit elkaar vallen en HTC sense is gewoon ziek... Zo ziek dat je je telefoon 1x in de 2 tot 3 maanden factory default moet maken of gewoon een custom rom moet draaien.

Maar goed, meningen en ervaringen verschillen.

Door Tweakers user stijnvbml, woensdag 31 juli 2013 11:39

Mijn top 5 is dit, ik heb telefoons die niet in Nederland te koop zijn
5 Oppo find 5
4. Asus padfone infinity
Echt een prachtige smartphone die ook nog goed werkt
3. Sony xperia Z
Zelden ben ik zo van een smartphone onder de indruk geweest
2. Htc butterfly s
Vooral een mega batterij (3200 mAh) die ik top eraan top vind
1. Htc one

Door Tweakers user poststamp, woensdag 31 juli 2013 17:35

roboreaper schreef op dinsdag 30 juli 2013 @ 10:30:
ik heb geen commentaar op de volgorder van je lijst. daar kan ik me we in vinden

alleen het commentaar van de Lumia 920 en het quadcore gedeelte

[...]


wat heeft iedereen toch met quadcore in telefoons. nut heeft het niet zo vel en gebruikers gaan het echt niet merken. dat android niet soepel draait zonder quadcore wil niet zeggen dat een ander os dat ook nodig heeft.

zelf heb ik een single en dualcore WP en merk ik amper verschil qua gebruik. wat je zeker wel merkt als je een single of dualcore android phone gebruikt
Ik heb een L800 en een L920, en ik merk overduidelijk snelheidsverschil, en dit is niet slechts subjectief het is meetbaar in hele seconden.
Ik zit echt te wachten op een quadcore Lumia omdat deze weer heel veel sneller zal zijn in alles, alleen al het openen van whatsapp.
Waar haal je dat toch vandaan, dat het geen nut zou hebben?

Door Tweakers user SomerenV, donderdag 1 augustus 2013 18:51

poststamp schreef op woensdag 31 juli 2013 @ 17:35:
[...]


Ik heb een L800 en een L920, en ik merk overduidelijk snelheidsverschil, en dit is niet slechts subjectief het is meetbaar in hele seconden.
Ik zit echt te wachten op een quadcore Lumia omdat deze weer heel veel sneller zal zijn in alles, alleen al het openen van whatsapp.
Waar haal je dat toch vandaan, dat het geen nut zou hebben?
WhatsApp op WP8 is gewoon enorm brak en slecht geoptimaliseerd. Inmiddels werkt het na een paar updates al stukken beter maar het kan nog veel beter.

Wat het hele quadcore-gebeuren betreft ben ik ook van mening dat het niet per direct nodig is. WP8 is goed geoptimaliseerd en de L920 voelt in vrijwel elk opzicht meer dan snel genoeg aan. Ik heb zelf in ieder geval nooit zoiets van 'damn, iets sneller had ook wel gemogen'. En als er een snellere Lumia komt dan zul je het hoogstwaarschijnlijk niet zó goed merken. Hij zal ietsjes sneller zijn als je er op gaat letten.

Kortom: als er een quadcore-Lumia komt zul je mij niet horen zeggen dat het onzin is want er zullen ongetwijfeld apps en functies komen in de toekomst die er baat bij hebben. Voor nu is het echter nog niet nodig.

Door Tweakers user MacPoedel, vrijdag 2 augustus 2013 15:12

SomerenV schreef op donderdag 01 augustus 2013 @ 18:51:
[...]


WhatsApp op WP8 is gewoon enorm brak en slecht geoptimaliseerd. Inmiddels werkt het na een paar updates al stukken beter maar het kan nog veel beter.

Wat het hele quadcore-gebeuren betreft ben ik ook van mening dat het niet per direct nodig is. WP8 is goed geoptimaliseerd en de L920 voelt in vrijwel elk opzicht meer dan snel genoeg aan. Ik heb zelf in ieder geval nooit zoiets van 'damn, iets sneller had ook wel gemogen'. En als er een snellere Lumia komt dan zul je het hoogstwaarschijnlijk niet zó goed merken. Hij zal ietsjes sneller zijn als je er op gaat letten.

Kortom: als er een quadcore-Lumia komt zul je mij niet horen zeggen dat het onzin is want er zullen ongetwijfeld apps en functies komen in de toekomst die er baat bij hebben. Voor nu is het echter nog niet nodig.
Het gaat niet alleen om quadcore of dualcore, de GPU die in de S4 Plus van WP8 toestellen zit is vele malen trager dan de GPU van de S4 Pro SoCs die sinds eind 2012 beschikbaar zijn (net na de launch van WP8 dus). De interface van WP wordt voor een groot deel versneld met de GPU, dus een betere GPU zou vooral voor WP8-toestellen goed van pas komen om het systeem sneller te maken en niet alleen vloeiend. Tot de S4 Pro heeft Qualcomm eigenlijk steeds ver achtergelopen op dat vlak.

Reageren is niet meer mogelijk