Waarom 10"-tablets gaan verdwijnen

Door arnoudwokke op dinsdag 29 januari 2013 13:59 - Reacties (32)
Categorie: -, Views: 18.826

Sinds de iPad in 2010 uitkwam, zijn 10"-tablets als het ware de standaard geworden. De meeste tablets die verkocht worden met dat schermformaat en veel fabrikanten brengen daarom tablets vaak met schermen rond 10" uit: Apple verklaarde zelfs kleinere tablets dead on arrival, bij monde van wijlen Steve Jobs: 10" was het perfecte formaat. Maar er iets aan het veranderen: de 10"-tablet gaat de komende jaren verdwijnen.

Het probleem is: tablets zijn in rap tempo mainstream aan het worden. Niet alleen wij geeks met voorliefde voor nieuwe technologie willen een tablet, ook schoonmoeders, buurmannen en kleine neefjes gaan met zo'n ding aan de slag. De tablet is in rap tempo gedemocratiseerd: het is een apparaat voor iedereen.

Maar de 10"-tablet is simpelweg niet zo handig: het is te zwaar en te groot om comfortabel mee te nemen in een jas of tasje; het past niet en als het past, is die ongeveer 600 gram te zwaar om comfortabel vast te houden. En het is te klein om als laptop te dienen; het scherm is te priegelig om alles te kunnen doen wat een laptop normaalgesproken doet. Het snelle opstarten, het ips-scherm en de lange accuduur zijn ideaal, maar verder is de 10"-tablet een soort b-artiest: te groot voor feesten en partijen en te klein voor Ahoy.

De markt voor tablets gaat mijns inziens uiteen vallen in twee markten: aan de ene kant de kleine, makkelijk mee te nemen tablet voor in de bus, in de trein of op andere plekken waar even moet worden gewacht.

En aan de andere kant komen er tablets die als vervanger voor laptops en desktops gaan dienen voor veel mensen, met een scherm rond 12", aanklikbaar toetsenbord om uitgebreide mailtjes en dergelijke te typen. De 12" is prima om ook muziek en films te beheren als een laptop of desktop voor veel mensen.

Deze observatie komt niet uit de lucht vallen: de eerste generatie van dit soort apparaten is al op de markt. In de categorie 'makkelijk mee te nemen tablets' hebben we onder meer de Nexus 7, iPad Mini en de Galaxy Note 8.0, die eraan komt. Het is onduidelijk of de iPad Mini beter verkoopt dan de iPad 3 en 4, maar als ik om me heen kijk, is dat wel het geval.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1359463959.jpeg

In de categorie grotere tablets hebben we onder meer hardware met Windows 8 en Windows RT, zoals de Samsung Ativ Smart PC en tablets van onder meer Dell, LG, Vizio en Lenovo. Hoewel de meeste lopen op Windows, verschijnen er ook tablets met Android.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1349861700.jpeg

Als de line-up van zowel de 7-8"-tablets als die van de 12"-tablets de komende tijd sterker zal worden, dan zie ik geen toekomst voor de 10"-tablets. De 10"-tablets hebben de computerwereld voorgoed op hun kop gezet, maar zelfs zij zullen worden ingehaald door de tijd. In tegenstelling tot wat Steve Jobs dacht, is 10" niet het ideale formaat. Het is een tablet tussen tafellaken en servet. En dat is geen goede uitgangspositie voor de toekomt.

Volgende: Kleine high-end telefoons? 05-'13 Kleine high-end telefoons?
Volgende: Smartphone-zombies: een tijdelijk probleem? 12-'12 Smartphone-zombies: een tijdelijk probleem?

Reacties


Door Tweakers user Snikker, dinsdag 29 januari 2013 14:15

Interessante observatie! Maar bij 12" kom je ook bijna op de 13.3" die veel Ultrabooks hebben. Die zijn natuurlijk wel weer veel duurder, maar die kunnen ook weer meer. Misschien dat e.e.a. meer in elkaar gaat overvloeien?

Door Tweakers user The-Dude, dinsdag 29 januari 2013 14:26

7" lijkt me wat klein eigenlijk. Veel mensen hebben tegenwoordig al een smartphone op zak (van pakweg 4,5") en dan lijkt me de meerwaarde van een extra 7" toestel vrij beperkt.
Langs de andere kant: voor mensen die geen smartphone hebben kan een 7" tablet voor onderweg dan weer wel dienst doen.

Bij 10" kan ik eigenlijk geen nadelen vinden. Als je écht productief wil zijn, dan neem je gewoon een desktop/laptop. Een 12" tablet gaat daar geen verandering in brengen denk ik.
Dus voor mensen die gewoon graag een tablet in huis willen om wat te browsen, mailtjes te lezen, ... lijkt 10" me perfect.

De evolutie naar 12" tablets zie ik eerder niet gebeuren eigenlijk...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 januari 2013 14:26]


Door Tweakers user Muthas, dinsdag 29 januari 2013 14:29

Apple heeft zich altijd onderscheden met apparaten die kleiner zijn dan die van de concurrent. Ik zie niet in waarom dat nu niet zou kunnen. 7 en 10" zijn prima formaten, met beiden zijn eigen doelgroep.

Door Tweakers user 418O2, dinsdag 29 januari 2013 14:51

Ik vind 10" prima voor op de bank. Voor onderweg is een 5-6" apparaat prima. Je gaat immers biet met twee apparaten zeulen (5" & 8") als je onderweg bent toch.

Dan ga ik er voor t gemak van uit dat iedere tabletbezitter een smartphone heeft

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 29 januari 2013 16:05

7" tablet ftw; pas precies in de binnen jaszak

Door sjaan, dinsdag 29 januari 2013 17:00

Internet Explorer? Ik walg er van. Doe mij maar Firefox (goeie plugins) of Chrome (snel en minimalistisch). Geen apps buiten de store om. Geen x86-apps. Geen retina / full HD. Etc. Geen volwaardige office etc etc. Gaat hard floppen let maar op, en dan heb ik het nog niet eens over de beperkte ruimte (16gb blijft 7 van over ofzo) en d lag waar mens en over klagen.

Door Tweakers user jip_86, dinsdag 29 januari 2013 17:47

Zou zo maar kunnen dat je gelijk hebt. Als ik kijk naar de iPad mini dan is dat echt wel een mooi handzaam formaatje waar een 10 inch tablet nog wel eens wat onhandelbaar is (nav illustratie; leg een 10 inch tablet maar eens lekker op je been).

Door Tweakers user Anoniem: 474132, dinsdag 29 januari 2013 21:20

Ik weet niet, is een tijdschrift ook te zwaar? De 10" vormfactor is qua schermgrootte ideaal, en ze kunnen zeker nog wel lichter gebouwd worden.

Door Tweakers user bolke de beer, woensdag 30 januari 2013 13:07

Verwacht dat door komst nieuwe scherm technieken, bv IGZO schermen en nieuwe touchscreen technieken de 10" tablets veel lichter zullen worden. Zie bv hoeveel lichter de iPhone 5 is tov de 4s. Een 10" tablet wordt met IGZO scherm ook een stuk kleiner omdat de bezels veel dunner kunnen. 10" is ook beter toepasbaar in een zakelijke omgeving lijkt me.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 30 januari 2013 13:11

Snikker schreef op dinsdag 29 januari 2013 @ 14:15:
Interessante observatie! Maar bij 12" kom je ook bijna op de 13.3" die veel Ultrabooks hebben. Die zijn natuurlijk wel weer veel duurder, maar die kunnen ook weer meer. Misschien dat e.e.a. meer in elkaar gaat overvloeien?
13inc en dus ultrabook, ik vind die opmerking eigenlijk best wel heel erg kort door de bocht. want waarom worden er op dit moment nog zoveel el-cheap 10 en 11 inc netbookjes gemaakt waar 10 voor een tablet te groot is vind ik ze voor een netbook echt veel te klein.

in dat opzicht zou ik dus veel liever 13,3 inc netbookjes zien als een hpdm1 maar dan met iets groter scerm, bovedien wordt de hele notebook daarmee iets groter waardoor je naast die conventionele hdd ook nog een paar gb aan flash opslag kunt plaatsen. of een net iets zwaardere accu mee kunt leveren.

aan de andere kant vraag ik me dan af, als de tablets over gaan in convertables, is er dan nog wel echt markt voor echte tablets, want aan de onderkant van de markt (7inc 8 inc) zie je de smartphone steeds dichter naderen, steeds vaker lees je al verhalen over 5+ inc gsm's als je al een gsm hebt die snel genoeg is... heeft zo'n 8 inc ding dan nog wel meerwaarde... natuurlijk is het grotter en dus makkelijker in gebruik maar is het dat wel waard als je ook een netbook zou kunnen kiezen naar je tablet-formaat smartphone.

persoonlijk denk ik dat een heel grote factor uiteindelijk niet in de hard maar in de software te vinden zal zijn... wie komt er met dat os dat iedereen aanpreek... windows starter is weg, en chromeos wordt niet door iedereen juigend ontvangen... is er iets dat beter zou kunnen werken dan dat... of wordt het toch android die ook op de grotere MID's (oude term ik weet het) de wereld gaat veroveren.

Door Tweakers user Gimmeabrake, woensdag 30 januari 2013 13:25

i-chat schreef op woensdag 30 januari 2013 @ 13:11:
[...]
persoonlijk denk ik dat een heel grote factor uiteindelijk niet in de hard maar in de software te vinden zal zijn... wie komt er met dat os dat iedereen aanpreek...
Eens met het idee dat software een grote rol gaat spelen, al vertegenwoordig ik de (niet zo populaire) mening dat Windows 8 het wel gaat maken. Microsoft biedt nu een totaalpakket aan, en Apple heeft bewezen dat die strategie goed werkt. Mensen met een MacBook hebben ook altijd een iPhone/iPad. Ik denk dat mensen met een Windows 7/8 Phone ook graag een Windows 8 tablet/pc willen hebben en omgekeerd. Je krijgt een soort totaalpakket met één gebruikservaring, en dat voor een zachtere prijs dan bij Apple. Daarnaat zullen bedrijven ook blij zijn met de nieuwe Microsoft producten, die integreren immers altijd nog het beste met het populaire Exchange.

Wat ik wel jammer vind is dat het zo lastig is voor open source initiatieven om door te breken. Geen enkel groot bedrijf heeft zin om daar apparaten voor te ontwikkelen, en helaas is zelfbouw van mobile devices niet zo makkelijk als bij een PC. Daardoor kunnen goede softwareproducenten zoals Canonical niet laten zien wat ze in petto hebben, wat de concurrentie alleen maar ten goede zou komen.

Door Tweakers user AMD1800, woensdag 30 januari 2013 15:49

Ik denk dat tablets naar verloop van tijd helemaal verdwijnen, met uitzondering van de hybrides. Functionaliteit is vrijwel gelijk aan die van smartphones en zodra de accuduur van de telefoons substantieel omhoog gaat is het niet meer interessant om een apart apparaat te hebben voor op de bank.

Daarnaast groeien de schermen van de smartphones ook steeds meer, waarbij je met schermen van 5 inch al heel goed en overzichterlijk dingen kunt opzoeken.

Voor serieus werken en studeren heb je eigenlijk toch al snel een scherm nodig waarbij je meerdere vensters naast elkaar open moet kunnen hebben staan, waarbij de inhoud ook nog leesbaar imoet zijn. Dat red je mijns inziens pas bij schermgroottes vanaf 15 inch, jep, de schermgrootte van het leeuwendeel van de verkochte laptops. En groter is daarbij al snel beter.

Er is dus in ieder geval geen ruimte voor een tussenvorm qua schermdiagonaal en daarom ben ik het met je eens dat de 10" tabletten zullen verdwijnen, maar denk ik niet dat er nog een iets groter formaat voor terug komt.

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 januari 2013 15:50]


Door Tweakers user thekla|IA, donderdag 31 januari 2013 14:36

Ik vermoed dat destijds 10" technisch gezien al een gigantische stap in de ontwikkeling is geweest: betaalbaar voor de gewone consument met een prima PPI.

Ik denk dat wijlen Jobs juist een compleet nieuwe markt heeft aangeboord en dat doe je door een goed werkend product neer te zetten - waar alles van klopt. Mensen wilde alleen nog maar 'meer features'. Knap gedaan dus. Op dat moment in tijd was Apple de enige met zulke technologie voor de betaalbare markt. En ik denk dat Jobs dan later de markt had willen uitbreiden met meerdere modellen, want ook hij weet: size does matter.

Hij creëerde niet voor niets een heel eco systeem (dat is dus inclusief gebruikers, niet alleen apps) vooraf, middels de phone en pods.

Android heeft een hele andere insteek. Windows 8 ook weer. RIM ook trouwens. Ja... leuke tijden met Ubuntu en Firefox OSjes erbij zodadelijk.

Persoonlijk hanteer ik de volgende "gebruikersscenario's" voor schermdimensies wanneer ik ontwerpen maak van schermen:
< 7" : handheld
< 14" : tablet
< 27" : workstation
> 27" : info / interactive panel
Voorts heb ik nog andere factoren die mede de content van de designs bepalen (camera's, touchscreen, gps, accelero, gyro, externe aansluitingen, resolutie, netwerkondersteuningen en batterij). Ook handig zijn WURFL en 51degrees.

Door Mark, donderdag 31 januari 2013 17:46

Ik heb een 5.5" smartphone en een 8.9" tablet. Perfecte combinatie vind ik

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 1 februari 2013 01:52

thekla schreef op donderdag 31 januari 2013 @ 14:36:
Persoonlijk hanteer ik de volgende "gebruikersscenario's" voor schermdimensies wanneer ik ontwerpen maak van schermen:
< 7" : handheld
< 14" : tablet
< 27" : workstation
> 27" : info / interactive panel
Ik heb een 13.3 inch laptop, dat is bij jouw dus een tablet? Erg vreemd in mijn ogen.

Door Tweakers user ion, vrijdag 1 februari 2013 12:05

Tablets die groter dan 10 inch zijn, alleen gaan verkopen als ze licht zijn en lekker in de hand liggen, want ik denk niet dat mensen graag met zo'n grote zware tablet op de bank willen zitten.

Door Tweakers user Benno de Bruin, vrijdag 1 februari 2013 17:13

Maar er iets aan het veranderen: de 10"-tablet gaat de komende jaren verdwijnen.
Dat is een aanname, volgens mij is er op dit moment niet echt iets aan het veranderen, maar zijn er wel een paar formaten bij gekomen.

Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen algemene gebruikers (internetten, mailen en office) en mensen die meer dan dat doen. Voor die algemene gebruikers is 10" al een werkbaar formaat. In mijn omgeving zie ik trouwens veel meer 10" iPads dan iPad mini's. Sowieso zie ik veel meer 10" tablets. Ik zie misschien meer dagelijkse gebruikers dan jij, jij hebt misschien meer techneuten om je heen.

Voor de zwaardere gebruikers denk ik dat een Surface-achtig apparaat, maar dan 12" á 13" meer (nabije) toekomst heeft; een soort ultrabooks met touch of hybride apparaten.

Op dit moment zit het probleem hem veel meer in de software dan in de hardware, zoals i-chat ook al aangeeft, als Office op een iPad zou draaien zouden 90% van alle gebruikers al klaar zijn. Daarnaast blijft serieus tekstbewerken op een onscreen toetsenbord nog steeds een crime, gewoon niet te doen eigenlijk. Ook al typt een iPad op zich lekker (das meer een hardware ding, het scherm is lekker responsief), woorden selecteren, woorden aanpassen, letters selecteren is nog steeds een enorm gepiel. Dat is een software ding.

Ik dacht dat een 7" tablet voor mij ideaal zou zijn voor onderweg, desnoods 8". Ik dacht ook dat ik daardoor de lompe 10" links zou laten liggen, ik dacht er exact zo over als jij, ik heb me vergist. Mijn nexus7 + opklikbaar BT toetsenbordje gebruik ik helemaal niet meer, ook niet voor onderweg. Ik dacht dat ik mijn nexus ook veel zou gebruiken voor ebooks ook vanwege het gewicht van het ding, ik heb me vergist, mijn zwaardere iPad leest veel lekkerder, scherper. De nexus wordt alleen nog maar door kinderen gebruikt als die op bezoek zijn om te gamen, of als ik iets test. De iPad mini word ik op zich al iets minder claustrofobisch van (ik vind die extra hoogte toch lekker in landscape, beetje de 16:9 vs 16:10 discussie van de traditionele schermen), maar gebruik ik ook alleen nog maar om te testen, ligt verder ook stof te happen.

Ik had zelf niet verwacht dat ik uiteindelijk alleen maar mijn 10" tablets zou gaan gebruiken, waarbij ik ook steeds meer voor mijn iPad kies dan mijn Samsung. Van iOS word ik toch net iets minder nerveus dan van Android. Zou je naar 12" of groter gaan, dan zou het denk ik wel vermoeiend worden om vast te houden, maar totnutoe heb ik me steeds vergist met al mijn aannames, ik zou het eerst een tijd moeten proberen.

Eerlijk gezegd denk ik dat touch in het algemeen gaat verdwijnen, kinect-achtige besturing met sensoren of cameraatjes heeft de toekomst. Niet meer met je vieze snot- en jamvingers op je scherm smeren maar in de lucht bewegen, en typen op ongeacht welk oppervlak, of helemaal geen typen meer maar alleen spraakbesturing. Als je nu Siri bekijkt ljkt dat misschien onwaarschijnlijk, maar zou dat doorontwikkeld worden dan lijkt het me heel reëel.

10" is vooralsnog een prima formaat waarbij er een balans is tussen resolutie, accu en gewicht; retina is denk ik nog maar een klein stapje vooruit, over een decennium is een 16K resolutie op 12", en dan 300 gram met een werktijd van 96 uur normaal (draadloos opladen in 5 minuten). Gesteld dat de batterijen mee-ontwikkelen, die zijn volgens mij de komende tijd de bottleneck. Zuinigere schermen en cpu's zouden ook schelen uiteraard.

Door Tweakers user jona, vrijdag 1 februari 2013 23:03

Ik denk zelf niet dat de 10" tablet gaat verdwijnen. Bij de smartphones zien we al dat mensen graag een groot scherm willen hebben en ik denk dat dit ook bij tablets zo is. Een 10" tablet moet je denk ik dan ook zien als voornamelijk bedoeld voor thuisgebruik met de mogelijkheid om hem mee te nemen voor onderweg. Vergeleken met een laptop is het formaat dan veel handzamer en dat zal alleen maar verbeteren als de tablets lichter en dunner worden. Een 7" tablet is dan wel nog handzamer maar het schermformaat wordt dan gewoon beperkter en voor echt handzaam hebben we al de phablets tegenwoordig. Ik heb ook een tijdje een 7" tablet gebruikt, maar ik vond het schermformaat toch wat te klein. Onderweg gebruikte ik dan toch maar weer mijn smartphone en thuis pakte ik liever mijn iPad.

Door Tweakers user Frumbasjt, zaterdag 2 februari 2013 10:57

The-Dude schreef op dinsdag 29 januari 2013 @ 14:26:
7" lijkt me wat klein eigenlijk. Veel mensen hebben tegenwoordig al een smartphone op zak (van pakweg 4,5") en dan lijkt me de meerwaarde van een extra 7" toestel vrij beperkt.
Langs de andere kant: voor mensen die geen smartphone hebben kan een 7" tablet voor onderweg dan weer wel dienst doen.

Bij 10" kan ik eigenlijk geen nadelen vinden. Als je écht productief wil zijn, dan neem je gewoon een desktop/laptop. Een 12" tablet gaat daar geen verandering in brengen denk ik.
Dus voor mensen die gewoon graag een tablet in huis willen om wat te browsen, mailtjes te lezen, ... lijkt 10" me perfect.

De evolutie naar 12" tablets zie ik eerder niet gebeuren eigenlijk...
Ik heb zelf een 7" en daarvoor veel een 10" gebruikt en ik vind zelfs voor thuis toch de 7" fijner. Dingen als films kijken doe ik niet op m'n tablet als ik thuis ben, want daar heb ik ook een 32" scherm voor, en bijvoorbeeld lezen of spelletjes spelen is veel fijner op een 7" dan op een 10". Op een 4" telefoon is aan de andere kant een pdf lezen echt niet goed te doen, en de meeste games zijn ook net wat minder fijn. Verder is ook het toetsenbord op een 7" scherm in portret modus de fijnste grootte voor een touchscreen imho. Het enige wat ik met een 10" echt fijner vind werken is op internet gaan

Door Tweakers user Benno de Bruin, zondag 3 februari 2013 16:15

Net even mijn nexus7 uit de kast gehaald, gamen vind ik inderdaad ookveel fijner op een 7" en typen in portretmodus werkt ook fijn voor korte tekstjes, zoals deze, met twee duimen dan.

Door Tweakers user Anoniem: 493023, zondag 3 februari 2013 19:46

Ik heb sinds begin 2013 de tablets van het merk Ainol. Ainol Novo 7 ook wel genoemd. Momenteel heeft Ainol veel verschillende modellen waarvan de meeste 7 inch zijn. Actueel zijn de Ainol Novo 7 inch Crystal en de Ainol Novo & Venus (quad core). Echter Ainol is overgegaan op ook het maken van 10 inch tablets waarvan de Ainol Novo 10 HERO en de Ainol Novo 10 HERO II (2) quad core de meest recente en enige overigens zijn.

Prijzen liggen fors lager dan de gevestigde namen, maar vergeet niet dat Ainol al jaren bekend is in China waar bijna alle tablet onderdelen voor de gevestigde namen gemaakt worden.

Ik haal de specs van de model van Ainol van de volgende website

www.ainolonline.com

Overigens is een 10 inch idd zwaar. Voor kinderen is een 7 inch perfect.

Ed

Door Tweakers user borbit, maandag 4 februari 2013 20:46

Waarom niet gewoon een variant van iedere inch? Telefoon formaat is al klein genoeg om de hardware te huizen. Kun je toch gewoon per fabrikant 1 model produceren en die in iedere inch aan te bieden. Tot aan tv of tafel formaat.

Door Tweakers user Rinzwind, dinsdag 5 februari 2013 11:31

10" is prima. Nu nog wel wat te zwaar naar mijn mening, maar dat is kwestie van tijd voor t lichter wordt. De ipad ligt bij mij op de koffietafel. Klaar om te pakken op de bank. En dat is waar ie ook veel gebruikt wordt. Ding gaat niet mee.

Door Tweakers user wbree, dinsdag 5 februari 2013 17:22

10" te groot en 7" te klein? Daarom heeft (had) Samsung een 8,9". Ik ben er al lange tijd erg blij mee. Goed mee te werken en hanteerbaar qua formaat en gewicht.

Door Tweakers user juanl, dinsdag 5 februari 2013 19:43

borbit schreef op maandag 04 februari 2013 @ 20:46:
Waarom niet gewoon een variant van iedere inch? Telefoon formaat is al klein genoeg om de hardware te huizen. Kun je toch gewoon per fabrikant 1 model produceren en die in iedere inch aan te bieden. Tot aan tv of tafel formaat.
jaja, en wat moet jij met een 6'' scherm, of een 3''? het idee is leuk, maar de uitvoering minder. denk ook bijvoorbeeld aan het design, je wilt toch niet een smartphonedesign voor een 10'' tablet?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 februari 2013 19:46]


Door Tweakers user repeP, woensdag 6 februari 2013 01:59

Zou er niet raar van op staan te kijken wanneer bij de tablets dezelfde ontwikkeling gaat plaats vinden als indertijd bij de desktops heeft plaats gevonden: modulaire systeemopbouw met door consumenten zelf te bepalen onderdelen. In eerste instantie zal dat wellicht ietsje duurder zijn dan voorgeconfigureerde tablets maar het zal de bruikbaarheid van tablet alleen maar vergroten. Ten koste van zowel de desktops als de laptops.

De grootte van het scherm is dan niet meer zo relevant voor het wel dan niet slagen van een tablet. Die kun je dan immers zelf uitkiezen.

Door Tweakers user SlimNewRatSkin, woensdag 6 februari 2013 20:20

De Google Nexus heeft mij aangenaam verrast. Ik heb hem nu 4 weken en 7" blijkt gewoon genoeg te zijn. Lekker licht en voldoende groot beeld. Prima formaat.

Door Tweakers user HummerHealey, woensdag 6 februari 2013 22:54

Wat is er nou weer mis met een 10 inch tablet. Het enige wat minder kan en zal worden is het gewicht? Maar zelfs een iPad weegt 6 ons. Dat is een derde tot een kwart van een gemiddeld notebook. Afgaand van de mini zal de volgende generatie 9,5 inch iPad daar wel een ons of meer van af schaven. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken om een tablet kleiner dan de iPad te gebruiken. Zelfs de mini vind ik te klein. Maar dat is persoonlijk. Toch denk ik dat er drie hoofd redenen zijn dat de kleine tablets redelijk verkopen: Prijs, prijs en het feit dat voor telefoon bedachte apps niet al te veel op worden opgerekt. En prijs bedoel ik niet denigrerend, want een Nexus 7 biedt veel waar voor het geld.

Nadeel van een 10 inch tablet is dat hij niet comfortabel in je jas zak past? Past een 7 of 8 inch tablet wel comfortabel in je zak? Of in je tas? Als ik al een tas mee neem is dat een tas waar mn iPad gewoon in past. Voor mij geen man purse,..

Door Tweakers user pauldaytona, vrijdag 8 februari 2013 16:22

typen op een 10" Ipad werkt een stuk prettiger dan op de 7"ipad mini. gewoon omdat je meer ruimte hebt. En webpaginas passen ook wat beter zonder leesbril of scrollen.

Door Tweakers user teacup, zondag 10 februari 2013 16:16

Ik loop met hetzelfde te stoeien als reneP. Ook in de nieuws: 'Nederlandse pc-markt krimpt fors' werd die modulariteitsdiscussie kort aangestipt. Het hele PC ATX concept drijft op de gedachte van modulariteit. In de vele mobiele apparatuur zien we het tegenovergestelde. Sommige producenten hebben, met de "gebruikerservaring" als argumentatie, zelfs moeite om de accu vervangbaar te maken. Alsof het eenvoudig uitwisselen van een (tweede) accu niet aan de gebruikerservaring bijdraagt.

Met reneP denk ik dat een volgende slag die van de modulariteit kan worden. Vanuit de conflicterende functies van mobiele apparatuur vertrekkende kom ik daar gewoon op uit. De huidige smartphones zijn als apparaten sub optimaal. Ze trachten telefonie, met zijn lange bereikbaarheid, te combineren met Wifi en een krachtige CPU en GPU in een handdevice. Dit doet menig smartphone gebruiker met verzuchting terugdenken aan de dagenlange bereikbaarheid met de oude stupidphone.

Zelfs toenemende miniaturisatie en accu effectiviteit ondergraven dit sub optimaal zijn niet. Om een schot voor de boeg te geven zou met het ontkoppelen van de functies ontvangst, basisbediening, display met complexe bediening, computing en geluid hiervoor een basis zijn neer te zetten.

De ontvangstunit en computer draag je op het lijf, of in een tas of rugzak, niet in je hand. Dit betekend dat de noodzaak voor gewichtsbeperking minder groot wordt en zaken wat makkelijker gescheiden uitgevoerd kunnen worden.

Telefonie, xG en Wifi ontvangst hebben ieder eigen vermogenselektronicacircuits en batterij. Zo ook de computer. Geluid wordt door een lichte headset verzorgt die later ook de augmented reality bril integreert (zodra die licht genoeg is).

De telefoon zoals die nu is, verdwijnt, en wordt gereduceerd tot een polsdevice om een verbinding te kunnen kiezen. De headset doet de rest.

Voor de meer complexe invoer kan een tabletachtig device worden gebruikt, dat echter heel wat dommer is als de huidige tablets. Indien nodig kan ook een toetsenbord variant gekozen worden. Hierbij wordt de drempel ook een stuk kleiner om varianten van allerlei grootte op de markt te brengen, wat borbit ook voorstelde. Door de lagere kosten kunnen mensen eenvoudiger meerdere varianten aanschaffen voor verschillende doelen.

Het bovenstaande voert veel verder dan of men met 7" of 10" tabletten wil werken, of dat liever een transformer of laptop wordt gekocht. In principe betekent de bovenstaande modulariteit dat de discussie van deze blog een non-discussie wordt (met alle respect!) omdat mensen op eenvoudige wijze de verschillende vormen kunnen combineren en uitbreiden.

Een dergelijke modulaire opbouw staat of valt met het kiezen van uitgelezen interfaces. Zo moet het computer en communicatie pack goed te schalen zijn, zodat bouwstenen (van mijn part ontkoppelde CPU/GPU opties (dit staat haaks op de APU gedachte, maar goed)). eenvoudig, functie-georienteerd, uitwisselbaar worden met een betere versie van die functie.

Alle randapparaten (polsdevice, tablet, headset) een soort thin client status krijgen die zich aanmelden bij de computer. Het netwerk dat tussen deze apparaten onderling moet bestaan is waarschijnlijk de enige trade off van dit concept, omdat dit extra energie kost ten opzichte van de bestaande benaderingswijze.

De voordelen zijn legio, net als met de vroegere ATX standaard ontstaat er een nieuwe impuls voor de industrie. Ook kan zo een huwelijk gesloten worden tussen mobiele hardware, desktop hardware en (later) domotica. Hoor ik daar gepruttel over de headset? Iedere brildrager zucht meewarig. Zet zo'n ding op de kop van de populairste popartiest van dienst en niemand wil meer iets anders. Voor de verduurzaming van onze samenleving wordt dit ook een zegen omdat meer gebruik wordt gecombineerd in minder devices. Krijg je ook niet een ontzettend jaren tachtig carphone gevoel als je in dit licht aan de huidige smartphones denkt?

Het bovenstaande is maar een voorzet, een mogelijke werkelijkheid. Dat een verregaande modulariseringsslag van alle huidige computertechniek een onvermijdelijke volgende stap is, is voor mij echter een gegeven. En laten we het alsjeblieft dan ook in een keer goed doen. Dus geen merk specifieke conventies, die staan haaks op de duurzaamheidsgedachte.

Edit: zinsbouw

[Reactie gewijzigd op maandag 11 februari 2013 12:25]


Door marijn, maandag 25 februari 2013 21:54

De toekomst van de tablets ligt in de 15-17 inch range. Om iets serieus te doen moet een scherm namelijk minstens die grootte hebben. Laptops hebben niet voor niks al jaren die grootte. Alleen een tablet in de 15-17 inch range is een serieuze desktop replacement. Tablets van die grootte zijn groot genoeg om productief mee te zijn en passen toch nog in je tas.

Vergeet niet: een tablet is niets anders dan een laptop met een touchscreen in plaats van een muis en toetsenbord! En voor precisie gebruik je natuurlijk een stylus.

Door Maria, zaterdag 7 september 2013 23:24

Voor mij is 14 inch het beste formaat ever.
Ben ik de enige?

Reageren is niet meer mogelijk