Smartphone-zombies: een tijdelijk probleem?

Door arnoudwokke op zondag 30 december 2012 20:44 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 14.034

Tijdens het maken van de jaaroverzichten blijft - uiteraard - veel onderbelicht. Een van de zaken die ik alleen kort noemde, verdient denk ik meer aandacht: ik dacht zelf dat het onder tweakers nauwelijks een issue zou zijn, maar een deel van de discussie ging terecht over de opkomst van de het groeiende leger mensen in gezelschap met een telefoonverslaving: smartphone-zombies.

Iedereen kent ze wel: mensen die in je gezelschap verkeren, maar er af en toe niet zijn: ze staren ineens naar een klein schermpje en tonen nauwelijks nog interesse in het gesprek, in gesprekspartners of in de omgeving om zich heen: de smartphone-zombies.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1356895014.jpeg


Dat is geen nieuw fenomeen (Mashable, oktober 2009), maar het grijpt snel om zich heen: waar ik een paar jaar geleden een van de weinigen was met een smartphone, zijn er nu nog maar weinigen zónder telefoon met e-mail, Facebook, Twitter, WhatsApp en allerlei andere sociale toepassingen. Dat maakt dat dit issue van een klein issue van weinig mensen in mijn ogen een maatschappelijk ding is geworden: iedereen heeft ermee te maken.

Hoe jong dit onderwerp ook is, er is al onderzoek naar gedaan. Een van de meest geciteerde onderzoeken is Mobiele Manieren van TNS Nipo uit 2010. Conclusie? Veel mensen irriteren zich aan anderen die in gezelschap in de weer zijn met een telefoon (vooral tijdens een uitvaart, heel gek).

Hierachter schuilt natuurlijk een heel ander probleem: sommige mensen lijden aan een regelrechte smartphone-verslaving; het dwangmatig moeten checken van hun telefoon.

Het doet me een beetje denken aan de tijd dat ik 14, 15 was. In die tijd mocht ik geen alcohol drinken. Omdat alcohol iets nieuws was in mijn leven, greep ik elke gelegenheid aan om te drinken: tijdens een tussenuur op school, als er niemand thuis was, als ik bij een vriend was die wel mocht drinken.

Het is een combinatie van het breken van regels en het spannende van iets nieuws; een nieuwe gadget kan, zo weet ik, hetzelfde gevoel oproepen en maken dat je hem de hele tijd erbij pakt, veel sneller dan nodig is.

De smartphone is voor veel mensen nieuw en wekt dus volgens mij hetzelfde gevoel op: ze willen elke notificatie gelijk zien en gelijk erop reageren. Het besef dat het je in gezelschap tot zombie maakt, wordt voor lief genomen.

Daarom denk ik dat het probleem zichzelf zal oplossen: de smartphone zal over een paar jaar lang niet zo nieuw meer zijn en mensen zullen dus als vanzelf andere prioriteiten gaan stellen. Elke technologie is namelijk eerst cool en spannend voor de technologische voorhoede, dan wordt het een coole gadget voor iedereen en vervolgens wordt het gewoon: het wordt niet alleen normaal, de technologie verandert naar de achtergrond van ons leven, net als electriciteit en meer recentelijk het internet zelf.

De situatie van voor de intrede van mobiele telefoons - dat niemand ooit meer op zijn telefoon kijkt - zal niet meer terugkeren: er zijn nu eenmaal gevallen waarin de mobiele communicatie inderdaad belangrijker is dan de fysieke - maar dat zullen alle gesprekspartners dan ook makkelijker accepteren. Een 'smartphone-etiquette' leek me aanvankelijk een goede oplossing, maar uiteindelijk werkt dat natuurlijk niet: ongeschreven regels vormen zichzelf, ze kunnen niet zomaar afgedwongen worden.

Net als dat de meeste mensen die overmatig dronken in hun puberteit, later hebben geleerd om hun alcoholgebruik binnen de perken te houden. Momenteel zitten we alleen met waanzinnig veel 'telefoonpubers' in onze maatschappij. Telefoonverboden hebben dan uiteraard geen zin: voor al die pubers wordt het overtreden van de regels dan een spannend spel. We zullen de komende jaren met onze ogen moeten rollen en moeten wachten tot deze fase overgaat.

Volgende: Waarom 10"-tablets gaan verdwijnen 01-'13 Waarom 10"-tablets gaan verdwijnen
Volgende: Waarom de telecomveiling mislukt is 12-'12 Waarom de telecomveiling mislukt is

Reacties


Door Tweakers user Froop1992, zondag 30 december 2012 20:56

Een tijdelijk probleem betekent het niet dat je het niet de kop in moet drukken. Zo vind ik het bijzonder vervelend als iemand tijdens het eten zijn telefoon op tafel heeft, dat zijn geen manieren.

Wachten is niet de manier. Je ongenoegen uit tegenover de persoon zelf is wel de oplossing. Het beste is het om er een weddenschap van te maken. Tijdens het eten/kroegen/iets anders alle telefoons op elkaar leggen/ met het scherm naar beneden leggen. De eerste persoon die zijn/haar telefoon pakt betaalt bijvoorbeeld een rondje. Simpel en effectief.

Door Tweakers user mux, zondag 30 december 2012 20:57

Ik ben maar wat blij dat ik in de vorm van mijn smartphone (en in de rest van mijn jeugd allerlei andere soorten hoofdgereedschap) een voor de buitenwereld herkenbare en legitieme manier heb om sociale interactie te doseren. Als ik onderweg ben in de trein of op de fiets en me wil concentreren op het tikken van een todo-lijstje, checken van m'n reisplan, schrijven van een blog of simpelweg me wil concentreren op de weg heb ik met zo'n apparaat een manier om mensen af te schrikken om tegen mij te gaan praten. Behalve als het echt belangrijk is. Zet ik de koptelefoon af en de smartphone uit, dan ben ik beschikbaar voor sociale interactie.

Ondanks dat er vast wel zoiets zal zijn als smartphoneverslaving en compulsieve niet-functionele handelingen met de telefoon, is dit toch wel de toepassing die ik en mijn directe vrienden het meest praktisch vinden aan de smartphone en - in mindere mate - de koptelefoon.

Door Tweakers user kmsch, zondag 30 december 2012 21:05

Volgens mij ligt het probleem inderdaad deels in die hoek - het nieuwigheidje van een smartphone maakt het tot iets fascinerends. Op het moment kopen nog steeds veel mensen voor de eerste keer een smartphone, wat een radicaal anders apparaat is dan een dumbphone. Als mensen eenmaal gewend zijn aan een smartphone (een paar mobieltjes later) zal inderdaad de nieuwigheid eraf zijn.

Verder is er natuurlijk de 'beloning' voor het checken van het mobieltje. Wij (jongeren..) krijgen elk halfuur wel een piepje van de telefoon met een bericht of melding. Dat wordt dan direct gecheckt (wat leidt tot lezen van het bericht, het verwerken, nieuwe kennis, inspiratie tot antwoord - je brein gaat ermee aan de slag) en dat werkt als een beloning. Die berichtjes zijn leuk om te krijgen en te lezen.

Ik hoop dat aankomende ouders hun kinderen zullen leren dat het checken van mobiele telefoons tijdens sommige situaties ongepast is. Die nieuwe generatie krijgt dat dan mee als norm / waarde van goed fatsoen, net zoals wij geleerd hebben dat je je bijvoorbeeld beleefd gedraagd. Dat gevoel van 'beloning' kan best wel even wachten als je ergens op bezoek bent, of bijvoorbeeld gezellig met z'n tweeën iets zit te bespreken. Of dit ook daadwerkelijk gaat worden meegenomen bij het opvoeden van de kinderen valt helaas te bezien...

Door Digiclown, zondag 30 december 2012 21:20

Televisie is niet nieuw meer, toch hebben de meeste mensen de TV standaard aan. Bij bezoek is de aandacht zo afgeleid. Ik vrees ervoor dat smartphoneverslaving voorbijgaat.

Mensen moeten zelf weten wat ze doen. Storend is hardop bellen in het openbaar alsof je in een geluiddichte telefooncel staat. Ook dat gaat niet voorbij. 25 jaar geleden had je mensen met hun walkman te hard en er is weinig veranderd.

Met een jaar of 5 heb je textiel dat als beeldscherm kan fungeren. "Mag dat knipperen uit?" Met een jaar of tien digitale muurverf en autolak. Haarscherpe 3D komt snel daarna. Veranderingen die we nu zien zijn pas het begin.

Door Tweakers user sypie, zondag 30 december 2012 21:23

@hierboven: Leuk dat je ouders er bij betrekt. Het hele probleem is nog veel simpeler. Ouders menen hun kinderen een mobiel te moeten geven omdat zij zo graag willen weten wat hun kind doet en waar het uithangt. Omdat ouders graag een beetje het leven van hun kind willen blijven sturen. Grote voordeel hiervan is dat ouders niet meer fysiek met hun kinderen in contact komen, het kan allemaal lekker veilig via de mobiel.

Aan de andere kant willen ouders maar wat graag dat hun kroost die verdomde mobiel eens aan de kant flikkeren voor wat sociale interactie met familie. Helaas gaat dat niet want diezelfde ouders hebben er juist voor gezorgd dat hun kind een dergelijk stuk gereedschap in handen heeft.

En waar vroeger er nog kwajongens waren die streken uithaalden, zonder telefoon volledig offline (er was niet eens een line), gebeuren deze streken nu online zonder ook maar een enkele vorm van fysieke interactie.

Kortom: het is en blijft de schuld van de ouders die hun kroost denken te kunnen controleren.

Ik had pas na mijn puberteit een mobieltje. Zelfs nu nog vind ik dat ding niet belangrijk, en dat ding mij ook niet. Tot voor kort had ik weer een Nokia 6310i, die ik nodig een grondige schoonmaak- en onderhoudsbeurt moet geven. Daarna neem ik 'm weer in dienst. Tot die tijd maak ik gebruik van een oude Blackberry van mijn vrouw. Ik heb daar geen internetdienst bij dus ik kan enkel bellen en sms-en. Helaas kan menigeen die keuze niet meer maken voor zichzelf, met een oud toestel hoor je er niet bij en wanneer je niet kunt whatsappen neemt niemand contact met je op, een sms sturen kost geld.

Door Tweakers user Thapous, zondag 30 december 2012 21:39

Ik denk niet dat het iets tijdelijks is. An sich is de smartphone alleen maar het medium. Iedere keer als je er op kijkt staat er nieuwe informatie op. Op nu.nl staat het nieuwste nieuws, op facebook staan de nieuwe updates van je vrienden, op twitter staan de berichten van iedereen die je interessant vind. In je e-mailbox heb je mail over alle nieuwste acties. Het is een constante stroom van informatie die telkens vernieuwd en waardoor je ieder half uur dat je je smartphone checkt iets nieuws leest.

Door Tweakers user Virtuozzo, maandag 31 december 2012 01:06

Ik moet toegeven, af en toe zou ik inderdaad wel willen dat sommige zaken uit science fiction literatuur ook werkelijkheid waren. Zoals een dempingsveld wat apparatuur op electrische basis automatisch uitzet, dat zou in menig restaurant wel aardig zijn.

Of het een tijdelijke trend is, ik weet het niet. Ik moet toegeven ik zie het in eigen omgeving onder elke leeftijd. Zo was ik met de kerst bezig met vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis hier in de buurt, en viel op een moment mijn oog op de indrukwekkende hoeveelheid rollators en rolstoelen waar de eigenaren van meer betrokken waren bij hun tablet of smartphone dan met het diner of het gezelschap daarbij :P

Een paar jaar geleden kwam ik in contact met een bedrijf die een sociologisch onderzoek sponsorden wat toch interessant was in het licht van dit onderwerp, moet dat toch eens terug opzoeken. De toenemende afstand tussen mensen als beschermingsmechanisme tegen de hogere omgevingsdruk door de toename van demographische druk en methodes (meestal technologisch van aard) ter compensatie van die verschuiving - en hoe die compensatie veelal vormen aannam van wat je overcompensatie zou kunnen noemen. Amerikaans onderzoek, toch een locatie waar deze trend eerder opdook dan hier in Europa. Interessant om te zien hoe mensen op onbewuste wijze in secondair communicatief gedrag (dus niet naar directe omgeving maar naar omgeving op afstand) compenseren voor de toegenomen snelheid van communicatie, en de verschuiving tussen primaire kring (familie) naar secondaire kring (werk), Toch nog eens opzoeken.

Door Tweakers user Eagle Creek, maandag 31 december 2012 03:28

Ik snap die tomeloze dorst naar informatie niet zo. Als ik mijn telefoon af hoor gaan dan reageer ik de helft van de tijd niet eens. En als ik het wel doe, hol ik er niet als een bezetene naar toe. In de trein of in de bus vind ik het heerlijk om naar buiten te kijken. Bij een langere reis gaan soms m'n oordopjes in maar het scherm blijft gewoon uit, daar het dan radio of MP3 is. Daarentegen zit ik soms tegenover iemand die constant van alles aan het tikken is op z'n scherm, waar elke 10 seconden wel drie bliepjes afgaan en waar de conducteur bijna boos aan wordt gekeken waarom die vreemde man komt storen.

Sterker nog: 3G heb ik vrijwel nooit aan en WiFi gaat automatisch na een paar minuten uit. Wat dus maakt dat mijn telefoon mijn voornamelijk notificeert als het echt belangrijk is (telefoon, sms of wekker) en anders alleen als ik er toch al mee bezig ben.

Wat wel eens gebeurt:
Midden in een gesprek (ja ook een 1-op-1-gesprek) trekken mensen een smartphone uit hun zak, gaan er op zitten rammelen en luisteren niet meer naar wat je zegt. Of ze onderbreken hun eigen verhaal, stamelen een beetje en zijn dan stil. "Ja eeh sorry, even hoor" is dan vaak de reactie. Soms heb ik er wel eens genoeg van en loop ik gewoon weg. Hebben we het over het weer en verwacht je een belangrijk berichtje heb ik alle begrip, maar in een serieus gesprek een onzin'dingetje' lezen of doen.. no thanks.

Zoals ik begon: ik snap het gewoon niet. Moet je je voorstellen dat IRL elke 5 minuten iemand aan komt hollen en de complete aandacht opeist. Dat zou je ook niet accepteren. Maar als de smartphone een jengeltje maakt, of dat nu SMS, whatsapp, mail, Facebook, Twitter, Linkedin of welke andere 'sociale' applicatie is dan ook dan moet daar direct op gereageerd worden!

Ik ben oprecht blij dat ik die verslaving niet heb en gewoon mijn telefoon links kan laten liggen. Dat verklaart misschien ook waarom ik 2, 3 soms 4 dagen op één acculading doe met een toestel waarvan anderen klagen dat ze met geluk 12 uur halen.

Door Tweakers user H!GHGuY, maandag 31 december 2012 08:53

Ik kan alleen maar gniffelen bij de term "sociale media".
Sociale media is echt niet sociaal.

Behalve dat het smartphone zombies maakt die verslaafd zijn aan updates beseffen mensen te weinig dat hun data gewoon in cold hard cash wordt omgezet op elke mogelijke manier. Hoe sociaal is dat?

Door Tweakers user i-chat, maandag 31 december 2012 14:17

Froop1992 schreef op zondag 30 december 2012 @ 20:56:
Een tijdelijk probleem betekent het niet dat je het niet de kop in moet drukken. Zo vind ik het bijzonder vervelend als iemand tijdens het eten zijn telefoon op tafel heeft, dat zijn geen manieren.

Wachten is niet de manier. Je ongenoegen uit tegenover de persoon zelf is wel de oplossing. Het beste is het om er een weddenschap van te maken. Tijdens het eten/kroegen/iets anders alle telefoons op elkaar leggen/ met het scherm naar beneden leggen. De eerste persoon die zijn/haar telefoon pakt betaalt bijvoorbeeld een rondje. Simpel en effectief.
stilzwijgend toezien is inderdaad niet de manier, maar ik had ook niet de indruk dat dat het doel was van deze blog, maar wetgeving en regels is ook niet de manier ... simpelweg omdat een verbod niet gaat werken...

de persoon aanspreken op zijn gedrag is dus inderdaad een optie, maar heeft weer als nadeel dat het een controntantie opleverd waarvan je niet weet wat het je gaat opleveren...

een goede discussie, met mogelijk het gewenste resultaat, of een blauw oog met een gesnauwd "waar bemoei je je mee"


maar dit gaat over een persoonlijk vlak, lees 1 enkele toepassing... en is nauwelijks toe te passen op een maatschappelijke schaal ... etiquete vormt zich naar mate de behoefte binnen een groep veranderd. etiquete is daarmee dus ook geen statisch iets maar een constant veranderend fenomeen...
H!GHGuY schreef op maandag 31 december 2012 @ 08:53:
Ik kan alleen maar gniffelen bij de term "sociale media".
Sociale media is echt niet sociaal.

Behalve dat het smartphone zombies maakt die verslaafd zijn aan updates beseffen mensen te weinig dat hun data gewoon in cold hard cash wordt omgezet op elke mogelijke manier. Hoe sociaal is dat?
ik zie het probleem niet zo, je kunt social media de schuld van alles geven, maar feitelijk doe je het gewoon allemaal zelf.. mensen moeten gewoon leren dat facebook het zelfde is als een vol marktplein... en eens je broek laat zakken om die platjes te laten zien... er in het dorp over gepraat zal gaan worden... vooral achter je rug om...

het is zoveel makkelijker om een comercieel bedrijf die een dienst aanbied te veroordelen dan het is om eens in je eigen ik te graven en te zien hoe dom je eigenlijk bezig bent als je constant alles over je leven aan iedereen wilt vertellen... maar dat is een HEEEL andere discussie...

Door Wimpie, dinsdag 1 januari 2013 16:37

Ach:

- toen de eerste deurbel / deurklop werd uitgevonden, gingen mensen ook zeuren dat de huisvrouw zo maar midden in waarmee ze met visite bezig was ging opstaan op te kijken wie er voor de deur stond, omdat er een belletje / klopje ging.

- toen de eerste HUIStelefoons werden aangeleverd, gingen mensen ook zeuren als de gastvrouw eens ging opnemen wie er nou belde op de HUIStelefoon. Ook storend, of ligt iedereen de hoorn er naast bij bezoek of de stekker uit?

Het komt dus allemaal wel goed !! Windows Phone 8-gebruikers zijn de ergste zombies: die moeten continu staren op hun schermpje om te checken of hun app nou al eindelijk de in store staat...iets waar iOS en Android gebruikers gene last van hebbnen.

Door Tweakers user Teijgetje, dinsdag 1 januari 2013 19:42

Gelijk heb je Wimpie,
Mensen zeuren graag; ik denk niet eens dat dat altijd met ontevredenheid te maken heeft, al zal een ontevreden mens meer zeuren.
Eerst over wie de grootste heeft, toen wie de kleinste heeft, daarna wie de beste heeft en als er niets meer te zeuren is zeuren over wie de meeste apps niet gebruikt....
Zeuren zal alleen stoppen als iedereen begrijpt dat elk OS perfect is als je er mee kan doen wat jij wilt, zonder een ander aan te vallen op ongebruikte apps of mogelijkheden.

Mettertijd zal het inderdaad wel allemaal gelijktrekken, al denk ik soms nog met smart terug aan mijn Sony koelkast, die indertijd ook 1800 gulden (ruim 800 euro) kostte en waar je eigenlijk alleen mee belde.(werkt nog steeds overigens al ligt ie ergens in een la)
De moderne koelkasten van Sony zijn dan weer een stuk groter maar ze hopen ermee dat mensen wat minder zeuren. ;)

Smile to unlock......zal zombiegedrag zeker tegen gaan. :9~

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 januari 2013 20:38]


Door Tweakers user Beroemdheid, woensdag 2 januari 2013 21:11

Het verschil met iemand aan de deur, de telefoon die rinkelt en een berichtje krijgen is dat de eerste twee op dat moment de aandacht vragen. Niemand gaat 24 uur voor een deur blijven staan of constant achter elkaar bellen totdat diegene aandacht krijgt. Een sms'je kan echter wel wachten en behoeft niet directe aandacht. Daarom wordt het als onbeschoft ervaren, het heeft geen noodzaak.

Reageren is niet meer mogelijk