Smartphones: top en flop in 2012

Door arnoudwokke op donderdag 13 december 2012 21:15 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 5.650

Het einde van het jaar nadert, en uiteraard naderen dan ook weer de onvermijdelijke lijstjes. Net als vorig jaar geef ik ook hier weer een overzicht van wat ik vind wat toppers en floppers van 2012 zijn.

Het was al met al een niet heel spannend jaar: Samsung werd de sterkere marktleider, Nokia bleef terugkomen, Apple bleef iPhones maken en andere fabrikanten probeerden de rest bij te houden. Echte revoluties ontbraken.

Floppers hebben net als vorig jaar weinig te maken met slechte telefoons, maar meer met wat eromheen gaande is: software, leveringen, uitstel enz.

Floppers
3. Intels Tizen

Ken je het spel Duke Nukem Forever? Dat spel werd aangekondigd in de jaren negentig en kwam pas dit jaar uit. Tizen voelt net zo: Intel belooft al sinds 2009 een mobiel besturingssysteem van smartphones, maar achtereenvolgens Moblin, MeeGo (met Nokia) en nu Tizen (met Samsung) belandden maar niet op een telefoon die in de winkel ligt. Er zijn sdk's, ontwikkelaarsconferenties en zelfs proof-of-concepts, maar altijd als we vragen wanneer er toestellen komen, is het antwoord: volgend jaar. Al jarenlang.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1355428645.jpeg


2. BlackBerry 10
Eerst kwam het eind 2011, toen begin 2012 en nu echt begin 2013: BlackBerry 10. RIM stelde zijn nieuwe platform uit en zag inmiddels zijn marktaandeel instorten. Maar waarom werd BlackBerry 10 uitgesteld? Ceo Thorsten Heins zei eerst dat het aan de processors lag, maar die processor - de Qualcomm S4 Plus - is al sinds april in telefoons te vinden. Toen was de software nog niet klaar, volgens de directeur - maar later bleek dat het al ruim op tijd naar providers is gestuurd om te testen en dat RIM zelfs eerder klaar had kunnen zijn.
Wat is het dan? Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw. Providers hadden het in dit kerstseizoen te druk met het promoten van de iPhone 5, Samsung Galaxy Note II, HTC's 1080p-telefoon en de Nexus 4. Er was geen plek in de winkels voor BlackBerry's, en dus luisterde RIM: BB10 werd uitgesteld naar een rustige periode in het jaar.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1352817732.png


1. Nexus 4
De Nexus 4 is een uitstekende telefoon voor een nog betere prijs. Zelfs een ezel met een oor had kunnen aanvoelen dat deze telefoon nog wel heel eens heel erg in trek zou kunnen zijn. Maar nee: LG en Google lieten zich overvallen door 'de overweldigende vraag'. Gevolg? Mensen wilden bestellen, maar kunnen het niet; wie bestelt, krijgt hem soms pas na anderhalve maand geleverd. Veel scheve gezichten, veel teleurgestelde potentiele klanten. Een kortdurend tekort is een marketingtool om een hype op te zwepen, een langdurig tekort laat mensen teleurgesteld achter. Intussen laten LG en Google ons maar gokken waarom er zulke grote tekorten zijn. Wat ik denk?
LG heeft de afgelopen jaren geen verkoopsuccessen meer gekend en hebben dus niet meer de contacten en contracten om productie snel op te schalen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1354727899.jpeg


---

Genoeg aanbod aan toppers voor 2012, maar welke telefoons staken er nu echt bovenuit? Welke telefoons helpen niet alleen de fabrikant, maar wellicht ook de markt een stukje vooruit? Welke telefoons van 2012 mogen in de geschiedenisboeken?

3. iPhone 5
Een dure overname, jarenlang r&d-werk en eindeloze testen en optimalisaties: Apple ging er niet failliet aan om een eigen processorcore te maken, maar de inspanning valt haast niet te overschatten. Het resultaat mag er zijn: Swift is snel, de accuduur is prima en alles werkt als een zonnetje. Apple waagde als eerste de stap naar ARMv7s-architectuur. Kortom: een prestatie om trots op te zijn en op Apple-iaanse wijze over op te scheppen. Maar wat zegt Apple erover?
Niets, alleen dat de processor 2x zo snel zou zijn.
Uiteraard was er nog meer nieuw aan de iPhone 5 - het grotere en verdraaid mooie scherm, de aluminium achterkant die bij veel mensen krast en iOS 6 met de matige Apple Maps - maar de grootste prestatie van Apple bleef onbesproken. Onbegrijpelijk.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1348306971.jpeg


3. Samsung Galaxy S III
Wie over een aantal jaar bij jaaroverzichten van 2012 kijkt bij 'telefoon van het jaar' zal de Galaxy S III tegenkomen: in veel lijstjes staat hij bovenaan. Is dat terecht? Ja en nee. De Galaxy S II was een veel betere telefoon dan de concurrentie, maar bij de S III was het gat veel kleiner: het materiaalgebruik is zozo, het scherm is niet het beste op de markt en de Nature UX met zijn blup-blup-geluiden veroorzaken bij veel mensen aandrang om te urineren. Maar: hij is retesnel, de camera is top-notch en hij laat op geen enkel belangrijk punt echt steken vallen.
De Galaxy s III en iPhone 5 zijn de allrounders van 2012 - en daarom is het een ex aequo op plek 3.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1352294896.jpeg


2. Nexus 4
Hij is niet alleen flop, maar ook top: Google en LG bewezen met de Nexus 4 dat een grootse telefoon geen groots prijskaartje hoeft te hebben. De goedkoopste - met geheugen krap bemeten - 8GB-versie kost 300 euro en dat is een schijntje voor zo'n toestel. Tel daarbij op dat je een schitterend scherm krijgt, altijd de nieuwste Android-versie hebt en je kunt uittellen dat dit toestel een nieuw hoofdstuk zou kunnen inluiden in de smartphonemarkt - al zorgt concurrentie op prijs op termijn wellicht op termijn ook tot kleinere r&d-budgetten en dus minder spectaculaire stappen op smartphonegebied.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1354801840.jpeg


1. Nokia 808 PureView
Net als in 2011 bezet Nokia de eerste plaats in mijn lijstje. De reden is ook dezelfde: Nokia durfde een toestel uit te brengen dat totaal anders was dan de rest, enkel en alleen om even te laten zien dat er veel bruikbare innovatie uit de r&d-labs komt.
De 808 PureView zuigt als smartphone - het is een Symbian met weinig apps, soms verwarrende en laggy interface en rare meldingen - maar het is de koning van de apenrots op het gebied van zijn specialiteit: de PureView-camera maakte ruis in telefoonkiekjes historie. Een bijzondere prestatie en het maakt een groot verschil in dagelijks gebruik.
Laten we hopen dat er binnen afzienbare tijd een Lumia verschijnt van Nokia met zo'n goede camera. De Lumia 920-camera kreeg het label PureView mee, maar had beter NightView kunnen heten: hij excelleert alleen bij nacht en andere donkere omstandigheden. Deze 808 heeft in elk geval de lat voor telefooncamera's fors hoger gelegd en is daarmee voor mij de smartphone-innovatie van het jaar.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1340180132.png

Volgende: Waarom de telecomveiling mislukt is 12-'12 Waarom de telecomveiling mislukt is
Volgende: Waarom Apple iOS en de iPhone moet killen 09-'12 Waarom Apple iOS en de iPhone moet killen

Reacties


Door Tweakers user Xudonax, donderdag 13 december 2012 22:22

Mwah, ik vind het meevallen hoeveel de 808 zuigt als smartphone. Nu moet ik wel toegeven dat ik via een Nokia N900 en een Nokia E61 bij dit toestel beland ben ;) Ik vind het apparaat goed snel werken, en ik kan doen wat ik moet (wil) doen. En niets dan hulde voor Nokia Maps :D

Dat betekent niet dat er (veel) betere toestellen zijn, met bijvoorbeeld Android 4.2 op een high-end CPU natuurlijk. Maar persoonlijk vind ik Symbian toch fijner werken. Net zoals ik Maemo fijner vond dan Android :)

Door Tweakers user Jarrean, vrijdag 14 december 2012 08:44

Voor mij was er wel een kleine revolutie op smartphone gebied, geen technische revolutie maar het begin van een revolutie in de markt: chinaphones! Als je de topics hierover op GoT leest zie je wat voor interresante telefoons er allemaal aankomen, waren dit in het begin allemaal telefoons met slechte software en veelal rip-offs, er komen steeds meer eigen ontwerpen en innovaties.
Zelf ben ik sinds kort bezitter van een JiaYu G3 en heb me laten verrassen door de degelijkheid (voelt niet zo goedkoop als een samsung en kan tegen een stootje) maar vooral de prijs (was zo'n 180 euro kwijt). Ik snap dat dit niet in dit lijstje opgenomen wordt, grijze import is immers nodig om zo'n toestel te bemachtigen maar voor mij is 2012 het begin van de opkomst van chinaphones ;)

Door Tweakers user edeboeck, vrijdag 14 december 2012 09:00

Het leuke aan zulke lijstjes is natuurlijk dat ze heel persoonlijk zijn...daarom kon ik ook geen lachje onderdrukken als ik zie dat de titel is
Smartphones: top en flop in 2012
om vervolgens op nummer 1 bij de toppers te zien:
De 808 PureView zuigt als smartphone
}> en dan te lezen dat hij op 1 staat omwille van
de PureView-camera maakte ruis in telefoonkiekjes historie.
Mijn nerdy kantje snapt perfect waar je naartoe wilt, maar geef toe, een bizarre redenering ;)
Een "gsm" staat op 1 omdat zijn fototoestel goed is |:( (ik denk dat ik oud word ben)
Voor alle duidelijkheid: helemaal niet als rant bedoeld, wel de vaststelling dat we met zijn allen nogal vlotjes in hypes en marketingverhalen meegaan.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 december 2012 09:03]


Door Tweakers user arnoudwokke, vrijdag 14 december 2012 09:22

Mijn nerdy kantje snapt perfect waar je naartoe wilt, maar geef toe, een bizarre redenering
Een "gsm" staat op 1 omdat zijn fototoestel goed is
Gelukkig snapt je nerdy kantje het - bij mij domineert dat kantje :P

Ik zoek, bij gebrek aan totale revoluties van het kailiber Android/iOS/WP, naar fabrikanten die de durf hebben iets aparts uit te brengen en dat uitstekend te doen. Bij gebrek aan innovatie in zijn totaal, heb ik gezocht naar de innovatie op een klein deel: de camera. En dat de eerste vrucht van deze innovatie een smartphone is die door veel mensen anno 2012 niet als volwaardige smartphone wordt gezien, dan is dat zo - maar het maakt de innovatie voor mij niet minder interessant.

Het is tekenend dat ik de prijsdoorbraak van de Nexus 4 op 2 heb gezet, en de twee beste allrounders - allebei groter, sneller, beter dan hun voorgangers, maar weinig spannend - ex aequo op 3. Dat is heel bewust: de algemene trend was echt niet spannend in 2012, de innovatie zat in details ;)

Door Tweakers user gijsiej, vrijdag 14 december 2012 13:16

Nou als je deze nokia 808 al spannend vind qua camera heb je duidelijk de galaxy camera gemist. Het enige voordeel bij die nokia is hardwarematige ruisreductie door die 41mp sensor maar verder blijft het een smartphone, een hele middelmatige zelfs.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 14 december 2012 16:56

Als we op zoek gaan naar positieve verrassingen dan zou ik het zelfs niet op 1 telefoon houden, maar de chinese telefoonmakers op 1 zetten. Er zijn dit jaar een hoop chinese telefoons aangekondigd (en reeds deels uitgekomen) die op gebied van specs gelijk zijn aan high-end telefoons, op gebied van uiterlijk hun eigen ding doen en op gebied van prijs soms maar half zoveel kosten als hun westerse tegenhangers.

Door Tweakers user SureEye, zaterdag 15 december 2012 20:50

Kheb mn nexus 4 ook nog niet binnen :) nog ff kijken of ik naar duitsland ga, of er eentje bestel

Door Tweakers user Martinspire, maandag 17 december 2012 16:02

Ben ik de enige die een top 4 ziet in plaats van een top 3? iPhone5 en Galaxy hebben allebei het nummer 3.
Hoewel de 808 een prachtig staaltje techniek is, werkt het als smartphone gewoon minder. Had hem als eervolle vermelding opgenomen en gewoon de Nexus op 1 gezet. Of had de S3/iP5 op 1 gezet met een andere erbij, want ook de Nexus staat al in je flop lijstje. Uit 1 van de 2 moet ie echt uit.

Kortom, net als je Lumia 920 review klopt er weer geen hond van

[Reactie gewijzigd op maandag 17 december 2012 16:05]


Door Tweakers user [Remmes], maandag 17 december 2012 19:47

een telefoon die top en flop is.. juist, en een telefoon met een "goede camera" is opeens een top telefoon

mja, dit is iets persoonlijks dus opzich mag ik niet klagen

Door Willem, maandag 17 december 2012 20:35

Je mag eerder Windows Phone een flop noemen in Nederland. Met Windows Phone 7 is het niet gelukt, en alles wijst er op dat het met Windows Phone 8 ook geen groot succes gaat worden. De Samsung Activ is hier nog niet leverbaar. De Nokia Lumia 920 werd bijna een half jaar geleden aangekondigd: maar mensen mochten er met hun handen niet mee spelen. Nu blijkt waarom: grote sites als TheVerge en Tweakers kraken hem in de hands-on af. Overigens blijkt het ding hier ook nog niet leverbaar. De enige Windows Phone 8 toestellen hier zijn van HTC. Sony is al helemaal niet van plan om een Windows Phone 8 uit te brengen.

Maar het ergste zijn nog de Windows Phone 8-knuppels. Ja, knuppels ja. Er is serieus iets mis met deze fanboys.

- Ze overbelichten maar al te graag de nadelen van Android en overbelichten de voordelen van Windows Phone 8. Andersom doen ze niet (de voordelen van Android en de nadelen van Windows Phone 8 noemen). Niet echt objectief. Dat begon al bij Windows Phone 7: Microsoft zou die dingen rechtstreeks kunnen updaten (een groot voordeel boven Android) - en naar nu blijkt: providers en toestelfabrikanten moeten het ook allemaal doorlopen, daardoor krijg je fragmentatie en vertraging (sommige LGs krijgen bv geen update naar 7.8).

- Als je zegt: de ecosystemen van Apple en Google zijn beter dan roepen ze gelijk "dat ligt aan developers" - ondertussen roepen ze wel Windows Phone 8 vind ik beter want die heeft betere Office ondersteuning. Ja doh. Maar dat ligt dan ook niet aan Apple of Google. Overigens vergeten ze voor het gemak dat Microsoft heeft aangekondigd Office, Skydrive enzo ook voor iPhone en Androids (zij het in beperkte vorm) beschikbaar te maken.

- Of ze zeggen: Windows Phone 8 is net nieuw. Die apps, die komen er wel. Tja, ik heb precies datzelfde liedje gehoord bij Windows Phone 7: maar waar zijn de Instagrams en noem maar op. Ok zeggen ze dan: nu is het anders want nu is het gemakkelijker ivm Windows 8 / RT om het te porten: tja. Dat ken ik ook van Windows Phone 7 i.c.m. Xbox Live games. Nou veel (Xbox Live) games zijn minder geport naar Windows Phone 7.

- Dan het verhaaltje dat veel features in Windows Phone 8 nog ontbreken: dan roepen ze het is nieuw dat komt nog! Luister: ook dat heb ik gehoord bij Windows Phone 7. Maar zelfs in Windows 7.8 (na 7.5) ontbreken nog zaken als een behoorlijk notificatiecentrum, videospeler (geen divx support, zoals op Androids), geen belprofielen (werk, thuis), rotationlock etc.

- Ook roepen Windows Phone 8 gebruikers maar al te graag dat Apple fans in de ban van ex-Apple baas Steve Jobs' reality-distortion field zijn. Lol. Geloof jij het? De Lumia 920, een baksteen, want dat is het objectief echt, wordt aangeprezen alsof Jezus het ding ontworpen heeft. Kennelijk geldt het reality field alleen bij Apple fans, maar kunnen ze niet kritisch naar zichzelf en de Lumia 920 kijken.

- Windows Phone 8 is modern en snel: ja door allerlei 'visual effects' worden de vertragingen (net als bij Windows Phone 7) deels verborgen. Echt snel zijn ze niet (zie de test van Tweakers met de Lumia 920). Moderne dingen als: een goed notificatiecentrum, een goeie digitale personal assistent (Google Now - echt AMAZING of Apple's Sire - ook briljant) ontbreekt, belprofielen ontbreken, veel apps ontbreken, top-of-the-line hardware ontbreekt.

Wie is er in de ban van een reality-distortion field? Windows Phone 8 is een flop - zelfs een equalizer (die je op veel toestellen van Apple / Android wel vindt) ontbreekt. Een killer app (bv Siri/Now) of game ontbreekt. Waar is de Tom Tom? En kom niet aan zetten met Nokia Drive / Bing: die kaarten zijn hopeloos verouderd (ga maar een keer in de trein zitten van Naarden-Bussum naar Almere; de spoorlijn-bocht voor Weesp staat niet op de kaart).

Tot slot nog een voorbeeld van reality-distortion: ja de Live tiles zijn zo leuk en interactief (not: widgets are): in Windows Phone 8 zie je allemaal mensen dat 80% van de tiles de kleinste variant gebruikt - juist ja, dat je dus praktisch geen info ziet - maar alleen het icoon van de app: zijn ze weer terug bij af met de situatie van Apple en Android.

Door willem, maandag 17 december 2012 20:45

"Dan het verhaaltje dat veel features in Windows Phone 8 nog ontbreken: dan roepen ze het is nieuw dat komt nog! "

-- Vergeten: Microsoft heeft 4+ jaar lang kunnen afkijken bij Apple en Google. Apple en Google zijn pioneers zij moesten helemaal zelf alles uitvinden en ontdekken (waarom denk je dat Apple de iPhone rot gepatenteerd heeft - allemaal nieuw ja - anders ook geen patent ivm prior art). 4 jaar lang heb Microsoft dus kunnen afkijken bij Apple en Google: dat maakt iets ontwikkelen 10x simpeler. Apple en Google moesten zelf gaan uitvogelen hoe je het best omgaat met push-notificaties. Microsoft kan het nu gewoon afkijken en een beetje herbouwen zonder vanaf 0 te beginnen. Dus super slecht dat veel zaken ontbreken!!

Dus reality-distortion again: ga niet lopen zeggen bij Apple en Android ontbraken in het begin ook veel zaken. DIe vergelijking slaat nergens op - aangezien zij dus op nul moesten beginnen en Microsoft al 4+ jaar heeft kunnen afkijken (en dus niet op nul begon - en ga niet lopen lullen dat ze op e.e.a. toch op nul gestart zijn - dan wijs ik je graag op Windows Mobile).

En de laatste die ik nog was vergeten: je betaalde voor de Lumia 800 (en nu de 920) de hoofdprijs - terwijl de hardware niet bij die prijs klopte (de rest zit al op de duurdere quadcores - terwijl zij de restantjes die op de schappen van dualcores liggen).

Door willem, maandag 17 december 2012 20:54

Oh ja en dan vergeet ik nog de gasten die roepen: ik ben overgestapt naar Windows Phone 8 en ik vind het geweldig !! echt veel beter dan Android...

En dan vraag je verder: komen ze van een crappy Galaxy Ace Android 2.3 vandaan. Ja, dan is het natuurlijk een geweldige overstap - dat zou het ook zijn als je naar een Nexus 4 of iPhone 5 ging. Geen eerlijke vergelijking dus!

Door willem, maandag 17 december 2012 20:55

Terwijl je alle Windows Phone 8 gebruikers die van Windows Phone 7.5/8 vandaan komen teleurgesteld zeggen: ik had eigenlijk toch wel meer verandering verwacht, valt een beetje tegen. Er is niet veel anders".

Door Tweakers user radium6969, dinsdag 18 december 2012 11:12

^
Hallo Willem, neem jij alsjeblieft je dagelijks dosis aan kalmeringsmiddelen svp, voordat je het toetsenbord aanraakt. Of ga naar een psycholoog om te vertellen wat je vast zit, maar loop deze blog niet te vervuilen.
--------------------------------------------------

Ik denk dat ik wel begrijp waarom Arnoud deze indeling heeft gemaakt.
Het lijkt me dat Arnoud vooral naar Technische vooruitgang heeft gekeken en naar risicovolle ondernemingen.

De 808 is een knap staaltje werk, er is voorlopig nog geen telefoon die dit soort camera prestaties neerzet. Er is investering in (R&D) nodig en daarnaast nog het risico en het op de markt te brengen. Tegenwoordig word er qua telefoons vooral veel vastgehouden aan bestaande ontwerpen en technologieën.

Het heeft niks met fanboy/fangirl te maken namelijk. Ikzelf kijk vooral naar technische vooruitgang en durf/lef van fabrikanten. Maar dat komt omdat ik een liefhebber ben van technologie en mogelijkheden om ons dagelijks leven te versimpelen.

Toen ik mijn Nokia N8 kocht werd tegelijkertijd (2010) de iPhone 4 uitgebracht.
De Nokia N8 had toen de beste camera telefoon van die tijd. Nu in 2012 speelt de N8 qua foto's bijna kiet met de Galaxy S3, De S3 moet het dan vooral van zijn software implementatie hebben.

Dat zijn zelfs nu in telefoonland behoorlijke tijdsvakken (2jaar)... Terwijl tegenwoordig je telefoon "afgeschreven" is na 1/2 of 3/4 jaar.

Ik vind het enorm jammer dat ze de camera van de Lumia 920 dan ook pureview hebben gegeven. Beter hadden ze hem "blurview" kunnen noemen aangezien ze nu pas met een software update komen voor de wazige foto's. Het enige leuke is de ingebouwde stabilisatie, die alle telefoons eigenlijk zouden moeten hebben. Zelfs de oude Nokia N8 doet het beter qua foto's. Om nog maar over de LED flitser te zwijgen...............

Zoals je al leest, leg ik de Nadruk vooral op de camera's in dit stukje.
Mijn telefoonhistorie ziet er dan ook als volgt uit:

Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson W810i, Sony ericsson c905, Nokia N8, Nokia 808 Pureview.

Waarom??? Kun je afvragen.

Het is alsvolgt:
Als gebruik van mobiele telefonie kies ik mijn telefoon op de dingen die ik doe.

- Foto's maken.
- Videos maken.
- Bellen en smsen (smsen niet meer -> Whatsapp!)
- Muziek luisteren.
- Wekker zetten

De rest is eigenlijk bijzaak (paar dingen niet meegerekend)

Ik ben geen fotograaf of videograaf, maar ik maak simpelweg foto's om later terug te kunnen kijken, en te laten zien wat ik gedaan/gezien heb. Ik zie het als een soort documentatie.

De Nexus 4 is een mooi vormgegeven toestel met een prima scherm en CPU GPU, met een goede software support bovendien! (Iets wat DE STANDAARD zou mogen worden!)

Maar is het een technisch hoogstandje? Nee niet echt. Het is een goed compromis voor een uitstekende prijs dus hier in Nederland zullen ze er erg blij mee zijn. Maar vooruitstrevend, eerlijk?

Goed even terug naar de 808 Pureview.
Het is niet zomaar een goede camera, er is veel meer dan dat.
Ook als er een video gemaakt word en je luisterd naar het geluid dan zul je verbaast zijn.
Je moet het gehoord en gezien hebben voordat je weet waar je over praat.
De xenon flitser welke mooie fotos weergeeft als er mensen bewegen in een donkere omgeving.

Het zijn allemaal kleine details die over het hoofd gezien worden in de mCPU-mGPU wedstrijd die plaatst vind de afgelopen jaren.

Denk dan niet dat ik geen vooruitgang wil in mCPU en mGPU. Apple doet het dan heel goed qua designs van zijn chips. Iets waar Nokia geen kaas van gegeten heeft en vaak oude designs gebruikt. Alhoewel ze met de WP8 920 een grote stap vooruit hebben gemaakt.

Ik vind het dan ook jammer dat Android niet of weinig vooruitgang maakt in de Camera techniek. Laatste telefoon met een aardige camera was de Xperia S.

Om vanaf Symbian Belle FP2 naar WP8 over te stappen moet je eerst een krater overspringen van enkele kilometers... Er is gewoon ontzettend veel verschil. Ik denk dat Symbian gebruikers dan ook eerder overstappen naar Android dan WP. Puur omdat er meer overeenkomsten zijn tussen de twee besturingssystemen.

WP8 maakt grote stappen door. Maar ze zijn er nog lang niet qua functionaliteit.
Er zijn dan ook voor ieder OS verschillende gebruikers.

Ik had vroeger tevens tijdelijk een Galaxy S wat ik een rampentelefoon vond qua stabiliteit camera en geluid. Was best vlot voor toen. Maar of dat nou echt er toe deed...

De Experia S met goede support van Sony laat dan ook zien hoe volwassen Android is geworden. WP8 moet dan ook nog zich ontwikkelen tot volwassen OS qua functionaliteit.
Zo zijn er natuurlijk nog meer telefoons die in dit rijtje vallen.

Als je tevens terugkijkt in Arnoud zijn lijstje zul je zien dat Arnoud net als ik, ook veel naar technische vooruitgang kijkt en dit ook kan waarderen.

(Af en toe zou ik denken dat ik een hardware fetish heb...)

Maar goed, daar zijn we allemaal "Tweakers/Techneuten" voor.

Reageren is niet meer mogelijk