Smartphones in 2012

Door arnoudwokke op donderdag 23 augustus 2012 14:42 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 5.605

Volgende week gaat het officieel beginnen: het najaar in smartphoneland. Het maakt niet uit of de blaadjes al van de bomen vallen of de mussen nog van het dak; de aftrap wordt gegeven door toestelfabrikanten die nieuwe toestellen voor het lucratieve najaar aankondigen: het meeste geld in telecom wordt verdiend in het laatste kwartaal, dus fabrikanten gooien er nog een schep bovenop om komende maanden goed voor de dag te komen.

Ik vind dit dus een goede tijd om even terug te kijken op het smartphone-jaar tot nu toe. Het plaatje is niet in alle opzichten vrolijk. Ja, de verkopen van smartphones groeien als kool en 4g in Nederland komt er eindelijk aan, maar er was vooral veel slecht nieuws: providers verhoogden de tarieven dit voorjaar en KPN besloot toestelsubsidies af te schaffen ten gunste van een 'leasetoestel': je betaalt een vast bedrag per maand om een telefoon te mogen gebruiken. Hoe luxer het toestel, hoe hoger het maandbedrag. Wie een dure smartphone wil, is met deze constructie in veel gevallen duurder uit, terwijl goedkopere toestellen juist aantrekkelijker worden gemaakt.

Bovendien zijn er dreigende financiele wolken: de telecommarkt stevent af op een duopolie van Apple en Samsung. Vrijwel alle andere fabrikanten verkeren in financiele problemen - en dat in een periode waarin de smartphonemarkt als geheel zo hard groeit. Dat geeft te denken wat er gaat gebeuren als die groei afvlakt: ik vermoed dat er dan een slachting volgt en veel bedrijven failliet gaan of uit de smartphonemarkt stappen. Bedrijven die er nu slecht voorstaan zijn onder meer Nokia, LG, Sony, RIM en in mindere mate HTC. Er komt bovendien concurrentie uit het Verre Oosten: Huawei, ZTE, Acer, Asus, Xiaomi, Panasonic en nog een paar andere bedrijven staan te trappelen om de gevestigde bedrijven te beconcurreren.

Tot zover het somberen; laat ik overgaan tot iets leuks: komend najaar wordt het spetterend. Samsung trapt volgende week af met de Galaxy Note 2, Sony heeft bizar veel toestellen klaar staan met 4,6" 720p-scherm zoals de LT25i, LT29i Hayabusa en LT30p Mint en de eerder aangekondigde Xperia Ion. Ik ben benieuwd wat Sony met al die toestellen wil.

Nokia komt daar een week later overheen met zijn Windows Phone 8-toestellen. Een week daarna - zo wordt gezegd - presenteert Apple zijn nieuwe iPhone. Van wat ik heb opgevangen moet die rond begin oktober in Nederland in de winkels liggen. En dan zijn er nog ongetwijfeld veel smartphones die ik nog ben vergeten, maar die wel gaan komen, zoals nieuwe HTC's.

Kortom: het wordt nog een leuk najaar met een keur aan indrukwekkende smartphones. Maar wat heeft 2012 tot nu toe gebracht? Hier mijn favoriete smartphones tot nu toe:

5. HTC One S
De eerste telefoon met 28nm-processor en met een core die nieuwer is dan Cortex A9 en dat alleen al is genoeg om mijn interesse te wekken. Hij staat in de accutests nog altijd bovenaan als het gaat om licht gebruik; de 28nm-processor helpt kennelijk echt het stroomverbruik in standby te verminderen. De behuizing die onder flinke stroom is gezet is natuurlijk ook interessant, maar die leverde veel gebruikers problemen op met krasjes - ook op ons reviewexemplaar. Anders had hij ongetwijfeld hoger kunnen eindigen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1335464561.png


4. Sony Xperia P
De Xperia P was een beetje een stiekemerd: hij zit tussen de Xperia S en Sola in en is daardoor makkelijk over het hoofd te zien. Het is echter een verdraaid solide toestel door zijn aluminium unibody. De dualcore-processor is budget, maar zeker niet slecht. Hoogtepunt is het scherm; het WhiteMagic-paneel is volgens Sony helderder en zuiniger door de extra witte subpixel. Jammer dat Sony niet even de moeite heeft genomen een grotere accu erin te zetten.
Geestig detail: als je het aantal subpixels per pixels van de Xperia P omrekent naar drie, krijg je precies de diagonaal, schermverhouding en pixeldichtheid van het scherm van de volgende iPhone (4", 1136x640). En net als de volgende iPhone heeft de Xperia P een in-cell lcd, waarbij de touchsensoren geen aparte laag meer vormen. Wil je de nieuwe iPhone vasthouden? De Xperia P komt dan nu dus het dichtste bij :)

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1338993402.jpeg


3. HTC One X
Hier heb ik lang over getwijfeld: de One X is namelijk in veel opzichten de meest indrukwekkend smartphone van 2012. Het scherm is simpelweg het mooiste scherm dat ik ooit heb gezien, het design is prachtig en de software werkt ook verdraaid veel beter dan op eerdere HTC's. Ook het probleem met accuduur is na de update zo goed als opgelost. Kortom: het had een waardige nr 1 geweest, als er niet twee toestellen waren geweest die op mij net iets meer indruk maakten.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1332838956.jpeg


2. Samsung Galaxy S III
De Galaxy S III maakt op mij grote indruk met een factor: de ongelofelijke snelheid van dat ding. Het is de snelste telefoon met welke app dan ook en dat komt vooral door die Exynos 4412-processor. Ook fijn vind ik dat de Home-knop erop zit: het geeft een optie de telefoon uit standby te halen zonder mijn vinger helemaal bovenop of aan de rechterzijkant te plaatsen. Dat maakt bij kleinere telefoons niet veel uit, maar in de categorie van smartphones met schermen rond 4,7 en 4,8" is het een detail dat echt verschil maakt. Ook fijn: ik kan de accu eruit trekken als er iets misgaat (en wie veel met firmware klooit, zal dat geregeld hebben) en het geheugen uitbreiden met een sd-kaartje; elementen die de HTC One X niet heeft. De camera van de S III is bovendien beter.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1338292449.jpeg


1. Nokia 808 PureView
Als je mij in januari had verteld dat ik een Nokia met Symbian in dit lijstje op 1 zou zetten, had ik je voor gek verklaard. Maar ik ben dol op innovatie - en dubbel zoveel als die innovatie in dagelijks gebruik een groot verschil maakt.
De 41MP-camera maakt inderdaad een groot verschil in dagelijks gebruik: hij is mijlenver voor op alle concurrenten, inclusief de iPhone 4S (niet in dit rijtje, want het is een toestel van vorig jaar) en de Galaxy S III.
Moet je hem daarom kopen? Nee, natuurlijk niet; het is niet wat veel mensen anno 2012 van smartphones verwachten. Maar soms is er iets dat de telefoonmarkt verder helpt, naar een hoger plan tilt: dit toestel heeft dat gedaan.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1340180132.png

Volgende: Waarom Apple iOS en de iPhone moet killen 09-'12 Waarom Apple iOS en de iPhone moet killen
Volgende: Microsoft verklaart Nokia dood 06-'12 Microsoft verklaart Nokia dood

Reacties


Door Tweakers user KnoxNL, donderdag 23 augustus 2012 15:21

Toch is je nummer 1 een beetje een opmerkelijke keuze, ja de camera is innovatief en ongekend voor een smartphone, maar uit enkele reviews die ik heb gelezen bleek dat de software vrij instabiel was. Dan kun je wel een hele goede camera hebben, maar als de software er voor zorgt dat je hem niet altijd kunt gebruiken valt het als totaalpakket toch een beetje door de mand.

Leuk lijstje verder!

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 23 augustus 2012 15:42

Eens met hierboven.

Tuurlijk, camera is leuk, maar de rest hopeloos verouderd. Ik zou de 808 dan ook op 5 hebben gezet, als "troostplaats".

Door Tweakers user Rctworld, donderdag 23 augustus 2012 16:18

Ik vind het een zeer interessant lijstje, niet in de laatste plaats omdat er niet voor de gemakkelijke weg gekozen is. Goede onderbouwing en verrassende winnaar... Absoluut niet de beste smartphone in gebruik maar om het algemene niveau verder te helpen een absolute mijlpaal.

Alleen dit vind ik enigszins suggestief "net als de volgende iPhone heeft de Xperia P een in-cell lcd", dat is namelijk nog altijd een gerucht en wordt hier gebracht als waarheid...

Door Maurits, donderdag 23 augustus 2012 17:32

@Rctworld
Het mag dan suggestief zijn, het blijft een blog. Dus het mag als waarheid gebracht worden.

Leuke lijst en goede onderbouwing!

Mijn lijst (zonder onderbouwing door weinig tijd):

5. HTC One S
4. Samsung Galaxy III
3. HTC One X
2. LG Optimus 3D
1. Nokia Lumia 800

Door Tweakers user _ferry_, donderdag 23 augustus 2012 19:50

Ben benieuwd waarmee de fabrikanten op de proppen komen. Wat er nu te koop is is voor mij absoluut geen reden tot vervangen van mijn motorola defy. Ik ben er wel voor te paaien, maar ze bieden te weinig meerwaarde. En als ik kijk naar de toestellen die tegen een stootje kunnen, dan is het meestal zelfs een achteruitgang.

Door Jan-Willem Keijzer, donderdag 23 augustus 2012 20:46

De grootste teleurstelling mag Windows Phone 7(.5) dit jaar wel wezen. Het heeft niet het marktaandeel gekregen waar het op hoopte - en nee WP7 is al bijna 2 jaar op de markt nu. Voor wie had gehoopt dat inmiddels de ruwe kantjes van een nieuw OS er af waren heeft het mis, alle Windows Phone 7.5 krijgen geen update naar de nieuwste versie Windows Phone 8. Zoeken naar een afspraak in je agenda? Dat kan standaard niet in Windows Phone. True-multitasking: is er ook nog steeds niet. De meeste GPS-trackerapps draaien niet lekker door als je gaat bellen, of je mail loopt te checken. Zoeken op een webpagina: het kan niet. En zo is er nog steeds heul veul mis met Windows Phone in vergelijking met Apple en Android. Snel is het óók niet. Apps starten langzamer op, websites laden trager in...de enige reden waarom het snel lijkt is 1 veel transitieeffecten en 2 doordat geen true-multitasking wordt ondersteund (dus iegenlijk beetje valsspelen). Angry Birds in Space is ook nog steeds niet uit en ga zo maar door. Nee de teleurstelling is dit jaar echt Windows Phone geworden: iedere keer werd door Tweakertjes weer beloofd van ach joh het is nieuw het komt allemaal wel met updates en zo: nou we krijgen er nog eentje en dan is het over. Weet je Apple en Android zijn veel beter in het updatebeleid: vrijwel alle iPhones hebben major-updates gekregen, evenals Androids (van 2.3 -> 4.x). Ik geloof er allemaal niet meer in. Zo krijgen we nooit meer simpele dingen als telefoonprofielen (ipv stil of aan enkelt).

Door Jan-Willem Keijzer, donderdag 23 augustus 2012 20:50

Oh ja en de hardware is ook nog eens verouderd van de Nokia Lumia's, maar je betaalt er toch bijna de volle pond voor !! (singlecore, lage resoluties etc). EN dan maar klagen dat iPhone overpriced is...haha kijk eens wat een Lumia 800/900 wel niet kost voor een bak veroudere hardware. Voor mij echt nooit meer een Windows / Microsoft product.

Door Tweakers user Anoniem: 614, donderdag 23 augustus 2012 21:16

Verder voort bordurend op je stuk over Samsung, ben ik erg benieuwd naar waar hun focus gaat liggen voor Q4 2012 en 2013. Met Tizen en Bada lijken ze helemaal te stoppen en wordt verwacht dat Samsung naast Android volle bak in gaat met Windows Phone 8. Onder andere een SGS3 type model met WP8 staat blijkbaar al klaar in de startblokken. Het wordt inderdaad een erg interessant najaar.
.

[Reactie gewijzigd op donderdag 23 augustus 2012 21:19]


Door Tweakers user dipje2, vrijdag 24 augustus 2012 14:21

ik zou een lijstje als dit willen maar dan van toestellen van 4" of kleiner.

De experia P is dan ook leuk namelijk, en ze hebben meer leuke modellen. Hangt er van af wat je wil (sd kaartje of niet, whitemagic scherm of niet, etc...).

Ik merk dat ik bijzonder weinig doe met de performance van mijn Sensation. Speel nooit meer spelletjes of iets dergelijks, gebruik het meer gewoon als phone met internet toegang.

En na bijna 1.5 jaar vind ik mijn Sensation nog steeds te groot.

16gb ingebouwd lijkt me meer dan zat, zolang er maar beetje muziek op kan vind ik het best.

Loop dus eigenlijk te twijfelen of ik toch liever nu een One S heb (in de hoop dat hij lichter is en fijner in de hand zodat de grootte me minder stoort), of een xperia modelletje.

Als ik toch nog iets van een dual core wil kom ik op weinig anders uit dan xperia's... of budget samsungs maar dat lijkt me niks.

Door Tweakers user Airdack, zaterdag 25 augustus 2012 07:25

Devies van deze post lijkt dus juist om, als je een smartphone zoekt nu, even te wachten op de nieuwe modellen. De oudere modellen zullen dan zakken in prijs of misschien komt er wel een nieuw model op de markt dat net weer wat extra's biedt ten opzichte van de telefoons van nu :)

Door Tweakers user Anoniem: 390768, vrijdag 28 september 2012 01:34

De storm is alweer redelijk gaan zakken.. Lumia 920,HTC 8X, iPhone 5, en er staan er nog een paar op de planning. Ik vind de iPhone totaal niet vernieuwend.. maar als ik kijk naar de nieuwe Windows Phone 8 telefoon van HTC en Nokia .. dan ben ik aangenaam verrast :)

Reageren is niet meer mogelijk