Microsoft verklaart Nokia dood

Door arnoudwokke op donderdag 21 juni 2012 08:42 - Reacties (24)
Categorie: -, Views: 9.170

Neem deze kop niet te letterlijk, want Microsoft heeft dit natuurlijk niet letterlijk zo gezegd. Maar de aankondiging van Windows Phone 8 gisteravond betekent een hoop voor Nokia - en op de korte termijn termijn is dat alleen maar slecht nieuws.

Laten we beginnen met de korte termijn: er zijn op dit moment geen smartphones van Nokia op de markt met een besturingssysteem waar toekomst in zit: Nokia ziet zelf niets meer in Symbian en Qt heeft na de doodverklaring van Meltemi ook geen echte functie meer. MeeGo is het mooiste doodgeboren kindje uit de telefoongeschiedenis - Nokia zag daar overigens terecht niets in, want het opbouwen van een ecosysteem kost miljarden, geld dat Nokia niet heeft.

De Lumia's draaien Windows Phone 7.5 en krijgen met Windows Phonde 7.8 de nieuwe Live Tiles en sommige van de features van Windows Phone 8, maar veel features zullen ook ontbreken. Windows Phone 7.5-telefoons zullen nooit WP8 kunnen draaien en dat betekent dat de huidige software een dead end street is.

Belangrijker is nog dat ontwikkelaars per direct kunnen stoppen met het maken van apps voor Windows Phone in Silverlight: Windows Phone 8 ondersteunt native apps en bovendien kan bijzonder veel code delen met Windows 8-applicaties. Het is dus veel aantrekkelijker om daarvoor te schrijven. Silverlight-apps die nu worden ondersteund, werken ook op Windows Phone 8 zonder dat de ontwikkelaar daar iets voor hoeft te doen.

Apps in Silverlight zijn dus alleen gericht op telefoons die nu op de markt zijn - en de installed base van Windows Phone 7.x is simpelweg niet zo groot: hooguit enkele tientallen miljoenen, en dan schat ik hoog.

En als ontwikkelaars niet meer aan de slag gaan voor Windows Phone 7, dan moet je als consument wel ontzettend fan zijn van de telefoon en het ecosysteem om nu een 2-jarig abonnement met toestel af te sluiten. Over twee jaar zal vrijwel iedereen Windows Phone 7 vergeten zijn.

Waar veel telefoonverkopers Windows Phone 7 al niet aanraadden aan consumenten, zullen ze daar nu helemaal van af zien. Veel consumenten zullen bovendien zelf concluderen dat het beter is om te wachten op dit najaar, als Windows Phone 8, iOS 6 en - laat ik het maar gokken - Android Jelly Bean uitkomen. En gelijk hebben ze.

Kortom: Nokia gaat qua smartphoneverkopen een zware tijd tegemoet, in elk geval tot dit najaar. Maar daar stopt het niet: Windows Phone 8 haalt een van de belangrijkste voordelen van Lumia's tov andere Windows Phones weg: turn-by-turn navigatie met offline kaarten. Nokia's Rijden-app wordt standaard op alle Windows Phones.

Daarmee wordt Nokia van een partij op de voorgrond door Microsoft langzaam maar zeker naar de achtergrond geduwd. Er is wellicht enige vergelijking te zien met TomTom, die eerst bekend was van navigatiekastjes en waarschijnlijk in de toekomst de meeste gebruikers zal hebben via de Kaarten-app van iOS. Zulke deals kunnen lucratief zijn, maar het bedrijf in kwestie verdwijnt naar de achtergrond, vrijwel uit het zicht van zijn gebruikers - en voor je branding is dat natuurlijk nooit goed.

Nu is het zover nog niet voor Nokia: ze ontwerpen en maken nog altijd hun eigen toestellen, die ze onder eigen naam verkopen. Microsoft kan ook echter de naam van zijn hardwarepartners naar de achtergrond duwen, zoals ze doen met de Surface-tablets die maandag waren aangekondigd.

Wie de Surface-tablets maakt is onbekend, maar de kleuren komen overeen met die van de Lumia-serie. En het materiaal, VaporMG, klinkt nieuw. Nokia zei vorige week nog dat het ging focussen op het gebruik van nieuwe materialen. Ik denk daarom dat de Surface-tablets best ontworpen en gemaakt kunnen zijn door Nokia. In dat geval is Microsoft al bezig om Nokia naar de achtergrond te duwen.

Edit vrijdag: Nokia heeft gezegd dat zij in elk geval de Surface niet ontwerpen of produceren.

Verklaart Microsoft Nokia dood? Een beetje wel: de huidige smartphones zijn sinds gisteravond een stuk minder goed te verkopen en Microsoft heeft een van Nokia's sterkste verkoopargumenten, tbt nav, ingebouwd in WP8.

Het ging financieel al niet goed met Nokia, maar de Finnen moeten nu wel heel diepe zakken en een berg geduld hebben om deze crisis door te komen.

Laat ik dan maar positief eindigen: als Nokia door deze crisis komt en Windows Phone 8 wordt op lange termijn een doorslaand succes, dan kan Nokia daarvan de vruchten plukken. Het is een strohalm waaraan fans zich kunnen vastklampen, want ook Microsoft is gebrand op succes voor WP8. Het worden spannende tijden.

Volgende: Smartphones in 2012 08-'12 Smartphones in 2012
Volgende: Blame Vodafone! 04-'12 Blame Vodafone!

Reacties


Door Tweakers user 418O2, donderdag 21 juni 2012 09:23

Goeden stukjen!

Door Tweakers user surfert, donderdag 21 juni 2012 09:27

"Windows Phone 7.5-telefoons zullen nooit WP8 kunnen draaien": waarom is dat? Te lichte hardware specs? Of heeft Nokia er geen zin in?

De maker van de de Microsoft Surface is trouwens Pegatron, niet Nokia. Zie http://www.theregister.co...gatron_microsoft_surface/

Door Eric, donderdag 21 juni 2012 09:28

Wat iedereen vaak over het hoofd ziet, is dat Nokia meer is dan alleen hun Smartphone divisie. Ze verkopen nog steeds ettelijke miljoenen andere telefoons, hebben ontzettend veel patenten waar ze geld van ontvangen en, zoals je zelf al aangaf, andere services waar ze geld mee verdienen.

Maar ik ben het er mee eens dat voor de uitstraling van je bedrijf alleen het Smartphone gedeelte belangrijk is. En dat is duidelijk ook een speerpunt voor Nokia.

Nokia weet natuurlijk al veel langer dan wij dat het deze kant op ging met Windows Phone 8. Je kunt er vrij zeker van zijn dat zij ruim op weg zijn om deze herfst wat WP8 telefoons uit te brengen.

Maar gaat het ze redden? Tsja... ik lees je laatste paragraaf nog een keer en knik instemmend...

Door Tweakers user surfert, donderdag 21 juni 2012 09:33

Wat iedereen vaak over het hoofd ziet, is dat Nokia meer is dan alleen hun Smartphone divisie. Ze verkopen nog steeds ettelijke miljoenen andere telefoons
Maar ook in het marktsegement van de 'feature phones' (de non-smart-phones) heeft Nokia het zwaar:

Nokia blamed "lower seasonal demand for our feature phones and aggressive price competition" for the collapse, along with "increased competition from more affordable smartphones and competitors with broader portfolios of feature phones with more smartphone-like experiences, such as full touch devices."

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, donderdag 21 juni 2012 09:37

Ik snap niet waarom je als ontwikkelaar nu geen app voor WP7 zou maken. Deze draait dan namelijk op WP7 en at launch op WP8. Tevens kan je je app testen in daadwerkelijk gebruik op een telefoon, in tegenstelling met een WP8 app. Tevens leent WinRT een hoop zaken uit silverlight, waardoor het werkelijk porten van apps naar "native" code niet zo'n probleem moet zijn.

Door Tweakers user arnoudwokke, donderdag 21 juni 2012 09:42

@surfert: Zegt Digitimes, een krant die er vaker naast zit dan dat het zaken juist heeft. Daarom gebruik ik Digitimes nooit meer als bron van informatie en zie steeds meer collega's dat ook niet meer doen. Het zou zelfs kunnen dat Nokia de hardware ontwerpt en Pegatron hem in elkaar schroeft; we weten niets :)

Door Tweakers user c-mattic, donderdag 21 juni 2012 09:56

Het zijn inderdaad onverwachte strategische beslissingen, zowel positief als negatief.

Wat mij hier nog het sterkst verwonderd is de communicatie errond...
Het marketingteam van Microsoft heeft ofwel een heel slechte job gedaan ofwel mochten ze weinig informatie doorspelen waardoor ze eigenlijk gedoemd waren negatieve buzz te creëren online (naast de positieve buzz van wp8). De vraag is wat het internet zal domineren... Als ik de nieuwsgeving lees was er vooral eerst enthousiasme over wp8, en nu is er de morning-after waar men zich realiseert hoe wp7.5 gebruikers (die nog maar net hun toestel hebben) enorm in de zak blijken gezet te worden. En het is wel de laatste berichtgeving die telt en de stemming bepaalt op het internet.

Mijn grootste vraag is wat precies wp 7.8 inhoudt? Is dit alles van wp8 behalve functies die harwarematig niet ondersteund zijn (zoals nfc) of gaan ze ons nog extra afstraffen door bepaalde functies ook niet te geven zelfs als dit hardwarematig geen probleem vormt? Een duidelijk en geloofwaardig antwoord heb ik hierop nog niet gehad. Als ik marketeer was bij Microsoft zou ik mij schamen over deze slechte communicatie. Maandenlang mooie campagnes maken, buzz en momentum opbouwen over windows phone 7.5 en 8... en dan in één klap een groot deel om zeep helpen.. |:(

Kortom, ik begrijp de strategische keuzes van Microsoft totaal niet meer ofwel zijn ze er verre van geslaagd deze keuzes positief te motiveren en dit te communiceren.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, donderdag 21 juni 2012 10:08

Wat trouwens ook niet vergeten moet worden is dat de aankondiging vooral een aankondiging was van het platform. MS had niet direct de intentie om het gehele OS te showen, maar meer de dev's op de hoogte te stellen van het nieuwe OS.
Daarin zal dus ook nog een hoop veranderen denk ik. Wat ik gehoord heb willen ze bij MS namelijk voorkomen dat een aantal nieuwe UX opties overgenomen worden en net even eerder in Android of iOS belanden.

Tevens houdt MS zich tot dus ver aan de belofte dat iedere telefoon een Major en een minor update krijgt. 7.8 is een Major update, tango was de kleine. Wel moet er dus nog een 7.8 refresh of iets dergelijks komen, omdat er een aantal toestellen gelanceerd zijn met tango.

Door Simon, donderdag 21 juni 2012 10:29

Microsoft is hier lekker laat mee. Steve Jobs had dus echt gelijk bij de lancering van de eerste iPhone dat ze daarmee 5 jaar voorop zouden lopen op de concurrentie. Het heeft lang geduurd Microsoft!

En voor iedereen die Windows Phone 7.5 zo geweldig vindt. Wordt eens intelligent. Het suckt! De multitasking-ondersteuning is meer héél matig (denk aan skype in de achtergrond geen telefoontjes kunnen ontvangen; gps-registratie etc). De apps zijn ook niet zo fantastisch (70% volgt niet de design standards; waardoor iedere app een andere interface heeft i.t.t. in Apple's ecosystem). Je betaalde de hoofdprijs bij Nokia (800/900) voor verouderde hardware (vroeger altijd zeiken toch dat Apple HW overpriced is. Nou kijk eens naar de 800! singlecore, crappy resolutie etc). Het WP7.5 rammelt aan alle kanten: je kan niet eens je agenda doorzoeken (!) naar een afspraak. Je kunt niet naar muzieknummers zoeken. Je kunt niet eenvoudig in de webbrowser op een lage pagina direct naar beneden scrollen enzovoorts. Je hebt niet zo mooi als bij Apple (en thans Android) een READER-button die de pagina stript van alle onzin en je rustig kan lezen.

Oh en nu is het Windows Phone platform dus ook al fragmented: sommige telefoons zullen op 7.5 blijven steken (immers: bij de presentatie is gezegd dat verwacht werd dat alle toestellen een update zouden krijgen, hij noemde specifiek de nieuwste gen's: Lumia 900. Nokia heeft inmiddels aangekondigd dat ALLE Lumia's de update overigens wel krijgen - het is nog maar afwachten wat de rest doet)...Maar goed: sommige zullen dus blijven steken op 7.5, dan heb je toestellen op 7.8, én toestellen met 8.0. En dan maar ranten op Android ook een wirwar van oude versies is! Look who's talking now =0

Door Simon, donderdag 21 juni 2012 10:34

Trouwens ik vind Google Search 10x beter werken in Nederland dan Bing. Helaas kun je in Windows Phone geen andere zoekmachine instellen voor de knop. Hahaha. Bing werkt misschien goed in Amerika, maar voor Nederlandse sites is echt troep. Maar veel plezier er mee op je toestel =). Ook Hotmail en de calendar zuigen best wel hard. Ik gebruik 10x liever webapps van Google (lekker clean, snel en minimal ads) dan die van Microsoft. Dus dat is ook een reden voor mij om voor Android of Apple te kiezen. Microsoft heeft overigens nog geen goed antwoord op Siri. Als ze dat wel hadden, hadden ze dat echt wel aan de devvers gepresenteerd om daar op in te haken.

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 21 juni 2012 10:44

dan moet je als consument wel ontzettend fan zijn van de telefoon en het ecosysteem om nu een 2-jarig abonnement met toestel af te sluiten.
maar hoezo ? Je neemt nu de nederlandse markt met zijn tweejarige abonnementen als leidraad, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo als je het op globaal niveau bekijkt... Dat het hier zo werkt is erg leuk, maar in de rest van de wereld werkt dat niet zo, heck, zelfs in de rest van de EU niet !!! Wij zijn hier vet verwend hoor met je nieuwe high-tech toestel elke 2 jaar bij je abbo... En daar kijken Microsoft en Nokia ook niet specifiek naar, de Nederlandse markt, da's peanuts...

Door Tweakers user arnoudwokke, donderdag 21 juni 2012 11:01

maar hoezo ? Je neemt nu de nederlandse markt met zijn tweejarige abonnementen als leidraad, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo als je het op globaal niveau bekijkt...
De Amerikaanse markt, waar Microsoft en ook Nokia heel nadrukkelijk naar kijkt, werkt ook met 2-jarige abonnementen en forse subsidies: de Lumia 900 kost daar bijvoorbeeld 99 dollar met smartphone-abo bij AT&T.

De Canadese markt werkt ook zo, maar dan met 3-jarige abonnementen - die daar veel vaker voorkomen dan hier. De UK-markt is eveneens gebaseerd op subsidies. Natuurlijk, er zijn veel markten waar de subsidies niet zo dominant aanwezig zijn als hier of veel lager liggen, maar veel mensen maken wel een 'commitment' met het kopen van een telefoon; hetzij een abonnement in ruil voor korting op het toestel, hetzij de volle mep betalen en dan lang moeten sparen voor een nieuwe.

Door Tweakers user c-mattic, donderdag 21 juni 2012 11:02

TIGER79 schreef op donderdag 21 juni 2012 @ 10:44:
[...]

maar hoezo ? Je neemt nu de nederlandse markt met zijn tweejarige abonnementen als leidraad, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo als je het op globaal niveau bekijkt... Dat het hier zo werkt is erg leuk, maar in de rest van de wereld werkt dat niet zo, heck, zelfs in de rest van de EU niet !!! Wij zijn hier vet verwend hoor met je nieuwe high-tech toestel elke 2 jaar bij je abbo... En daar kijken Microsoft en Nokia ook niet specifiek naar, de Nederlandse markt, da's peanuts...
Inderdaad. Daarbij toont Nokia aan dat ze Europa op de tweede plaats zetten. De VS en China zijn hun primaire markten. Daar denken ze of willen ze het meeste groei boeken. Kijk maar naar de introductiedata van de nieuwe apps.
Betere camera app, Counters (monitor voor kredietverbruik), Contact Share worden geïntroduceerd op 22 juni voor VS en China en ergens in juli voor de rest van de wereld. Akkoord dit zijn maar een paar weken verschil, maar dit toont duidelijk aan bij wie hun focus ligt...

Microsoft zou in Europa veel WP-gebruikers een extra gevoel van update kunnen geven als de Bing-diensten hier gelijkwaardig worden als die in de VS. Want, wat ben je met smartphone met nieuwe functies als de helft structureel niet ondersteund is in jouw regio. Een gevoel die ik al sinds mijn aankoop en ervoor had van mijn Lumia 710. Dus ik was er wel van bewust bij aankoop, maar verwonderd dat er zelfs amper sprake is van werk te maken van het wereldwijd up-to-date brengen van Bing.

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 21 juni 2012 11:15

De Amerikaanse markt, waar Microsoft en ook Nokia heel nadrukkelijk naar kijkt, werkt ook met 2-jarige abonnementen en forse subsidies: de Lumia 900 kost daar bijvoorbeeld 99 dollar met smartphone-abo bij AT&T.
dat is volgens mij ook de markt waar de market-share van M$ enorm laag zit, als in die bestaat nu eigenlijk alleen uit Android en iOS, zelfs RIM doet het onderhand zeer slecht daar terwijl dat voorheen echt hun beste markt was...

Door Tweakers user natasdiamon, donderdag 21 juni 2012 12:03

Ik heb nu een Lumnia 800, en als Nokia zou besluiten om geen updates meer uit te brengen, en Microsoft zou zeggen dat de appstore bevroren zou worden, zou het mij niets uitmaken, ik speel geen games op mijn telefoon, en out-of-the-box is de Lumnia serie softwarematig compleet genoeg voor mij, ik gebruik nu 3 of 4 apps, maar dat is het dan ook wel weer.

leuk als er toch nog WP 7,8 komt, maar WP8 hoef ik niet op mijn telefoon, zeker niet als mijn telefoon daardoor warmer word, minder snel aanvoelt of zorgt voor een slechtere accuduur.
Mijn telefoon kan dan misschien minder dan een Android of iOS telefoon, maar het doet precies wat ik wil, en goed ook, ik hoef niet meer updates, want ik ben al tevreden met hoe de Lumnia serie zo is, snel, elegant en bijzonder gemakkelijk in gebruik.

ik snap dit artikel ook niet, want als ontwikkelaar kun je nu toch gewoon apps maken in Silverlight, die ook gewoon werken op Windows Phone 8?

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 21 juni 2012 12:37

jah maar als ontwikkelaar wil je een goede user-experience aanbieden aan de gebruiker, en daar is snelheid en snappyness een hele belangrijke factor, en dat is beter te bieden als het native code is (sneller) en dat biedt Windows 8 straks aan...

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, donderdag 21 juni 2012 13:33

TIGER79 schreef op donderdag 21 juni 2012 @ 12:37:
jah maar als ontwikkelaar wil je een goede user-experience aanbieden aan de gebruiker, en daar is snelheid en snappyness een hele belangrijke factor, en dat is beter te bieden als het native code is (sneller) en dat biedt Windows 8 straks aan...
TIGER79, heb je wel eens het overgrote deel van de WP7 apps gebruikt? Het enige wat _echt_ traag is is WhatsApp. Nu heb ik gehoord dat dat op andere platformen ook zo is, dus of dat veel uit maakt. Tevens is het traag zijn veelal bepaald door het geheugen in de telefoon, want alleen het laden is traag over het algemeen.

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 21 juni 2012 14:18

Zou Microsoft niet intentioneel Nokia aan het devalueren zijn, zodat ze het straks voor een prikkie kunnen kopen voor hun eigen Microsoft Phones?
Wie weet hebben ze dit zelfs op (zwart) papier al zo vastgelegd....

Door dirk, donderdag 21 juni 2012 18:43

Overname van Nokia door MS? De navteqkaarten ja. En misschien nog wat andere assets mbt WP. Verder worden de Finnen bedankt en kunnen de grote jongens (Samsung, HTC, Huwei) het verder oppakken.

Door Tweakers user TEAMIKKE, vrijdag 22 juni 2012 08:01

Veel consumenten zullen bovendien zelf concluderen dat het beter is om te wachten op dit najaar, als Windows Phone 8, iOS 6 en - laat ik het maar gokken - Android Jelly Bean uitkomen
Goed gegokt :P

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 juni 2012 08:02]


Door Tweakers user dreester, vrijdag 22 juni 2012 09:38

Een van de redenen dat Nokia destijds niet met Android aan de haal wilde was omdat zij van mening waren dat ze zich met Android niet genoeg konden onderscheiden van de concurrentie. Vervolgens is er voor Windows Phone gekozen, hoe die keuze tot stand is gekomen is nu even niet relevant. Lumia's werden uitgerust met apps die niet voor andere WP fabrikanten beschikbaar waren, zie daar je onderscheiding.

Wat nu gebeurt is dat Microsoft Nokia Drive standaard maakt in WP8, o.a. zodat andere apps ook gebruik kunnen maken van de maps functionaliteit. Hoe wilt Nokia zich nu onderscheiden??

Nokia komt met een nieuwe reeks apps voor WP8:
Today at the Windows Phone Developer Summit, we had the opportunity to sit down with Kevin Shields, SVP of Program and Product Management at Nokia, and chat about the day's announcements including Windows Phone 8. Our discussion started with the apps Nokia unveiled today -- PlayTo for DLNA support, Nokia Counter to monitor data usage, My Commute for personalized routing, an update of Nokia Music to 3.0 and the Camera Extras imaging suite -- which are rolling out next week for all Lumia handsets running Windows Phone 7.5. Kevin gave us a little more insight on Camera Extras, a set of four apps (Self Timer, Panorama Maker, Action Shot and Smart Group Shot) designed to enhance the camera experience using technology from Nokia's recent Scalado acquisition.
bron: Engadget

Zijn dit de apps die het verschil moeten maken?? Dit zijn niet apps die mij over de streep zullen trekken vrees ik. Het enige waar je je als WP fabrikant kunt onderscheiden is weer met hardware. Voor de experience maakt de CPU niet veel uit, het enige wat nog rest is het scherm.

Dus ja, Nokia wordt ernstig gepiepeld :/

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 juni 2012 09:39]


Door Tweakers user Deurges, dinsdag 26 juni 2012 12:53

Er zijn al 1001 discussies geweest over de OSen op telefoons.. Iedereen heeft zijn voorkeur en gebruikt zijn telefoon anders. Er zijn ZAT mensen die niet perse een Apple willen of een Samsung.. Als ik om me heen kijk, is iedereen maar aan het zeuren over hun telefoon net zoals ze zeuren over hun PC. Ze blijven allemaal een keertje hangen, ze hebben allemaal slechte app en ook top apps..

Zelf ben ik een Lumia 800 gebruiker, maar speel ook vaker met andere telefoons. Om alleen maar wat te internetten en te appen en 5-6 spellen te spelen, heb ik voldoen aan mijn Lumia die tegen een stootje kan. Nu al een paar maanden in gebruik en nog steeds geen kras en ik ben echt niet zuinig op dat ding..

Als ik Ifeun in mijn handen heb, weet ik ook snel alles te vinden en werkt het zeker soepel en de hardware is wellicht beter, maar mijn Lumia is en blijft snel...

Nokia zal wellicht andere telefoons gaan maken, maar zeker niet stoppen ermee.. Denk je dat Samsung de vraag naar goedkopere mobieltjes aan zal kunnen? Even aan de niet zo moderne landen denken..? Of komen dan toch die elcheapo budget makers naar voren?

Door Tweakers user mebrein, zaterdag 30 juni 2012 20:04

Ik heb net de Lumia 900 van mijn werk. Het is voor mij gewoon een heerlijke telefoon. Precies die features die ik veel gebruik, het zit er gewoon op. En het werkt fantastisch. En dan dat beeldscherm, vandaag heb ik daar prima mee kunnen mailen in de volle zon. Op de Samsung Galaxy SII vond ik dat een drama. Als het lukt om 7.8 net zo vlot te laten draaien op die Lumia 900, dan voorzie ik voor Microsoft/Nokia ondanks alles een prima toekomst. Dus Microsoft/Nokia: ga vooral door met al dat 'lekkers':)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 juni 2012 20:07]


Door Vergelijken Mobiel, vrijdag 24 augustus 2012 09:25

Door verschillende telefoons te bekijken en te vergelijken wordt het maken van een keuze voor een prepaid telefoon een stuk eenvoudiger. Er zijn zelfs websites die gespecialiseerd zijn in het vergelijken van prepaid mobiele telefoons.

Reageren is niet meer mogelijk