Blame Vodafone!

Door arnoudwokke op dinsdag 17 april 2012 10:33 - Reacties (60)
Categorie: -, Views: 18.115

Stel: je hebt een auto en je weet niet hoe je moet remmen. Zou je dan de weg op gaan?

Natuurlijk niet. Je zou eerst leren rijden, zorgen dat je het onder de knie hebt en vervolgens kijken of je een keer op een industrieterrein op zondagochtend voorzichtig kan oefenen.

Voor smartphones gelden andere regels. Veel mensen hebben kennelijk geen idee hoe ze met hun toestel moeten omgaan, soms met verstrekkende gevolgen. Dat geldt ook voor Marcel van Roosmalen, columnist van de intellectuele jongerenkrant NRC Next en trotse bezitter van een niet nader genoemde HTC-smartphone, naar verluidt een HTC Touch uit 2007 (!).

Hij ging op vakantie naar de Amerikaanse stad Miami, gebruikte naar eigen zeggen geen internet op zijn smartphone en kreeg toch een rekening van Vodafone wegens roaming voor duizenden euro's. Dat is natuurlijk in veel opzichten dom: ten eerste zou je je eigen smartphone moeten leren kennen voordat je hem meeneemt naar het buitenland en ten tweede staat op zowel Android als Windows Phone (beide platformen waarop HTC telefoons maakt) roaming standaard uit. Dat heeft hij kennelijk zelf aangezet.

Daarbij geeft een smartphone met Android of Windows Phone/Mobile altijd een melding prominent in beeld met de mededeling dat je gaat roamen 'en dat dat hoge kosten met zich mee kan brengen'. Van Roosmalen moet die melding hebben weggeklikt, anders had zijn telefoon niet op internet gekund. En wat heeft zijn telefoon in vredesnaam gedaan op de achtergrond, dat hij een rekening van duizenden euro's krijgt? Ter vergelijking: tijdens een beurs in de Verenigde Staten heb ik een keer een rekening bij elkaar geroamd van 500 euro. Toen had ik mijn telefoon een week lang intensief gebruikt om te twitteren, foto's te uploaden en te kijken op Google Maps waar ik nu weer was verdwaald.

De columnist is uiteraard verbaasd als hij thuis een melding krijgt dat zijn rekening hoog zal uitvallen en dat Vodafone contact met hem opneemt over zijn hoge kosten. Wat doet de intellectueel van wie de opinie kennelijk wordt gewaardeerd door NRC? Hij geeft Vodafone de schuld van dit alles. Dat mag natuurlijk: iedereen heeft primitieve reacties en 'shooting the messenger' is dan makkelijk. Hopelijk lucht dat op, kun je later weer bij zinnen komen.

Maar Van Roosmalen gaat nog een paar stappen verder: deze wannabe-Youp publiceert een woedende column over het onderwerp in zijn krant. Inclusief het noemen van namen van de betrokken medewerkers van Vodafone.

Heeft hij dan geen punt? Jawel, natuurlijk wel. Vodafone zou makkelijk een plafond voor roamingkosten kunnen instellen, zodat je nooit meer dan 60 euro betaalt. Dat gebeurt al in de Europese Unie en zou makkelijk kunnen in de rest van de wereld.

Dat het niet gebeurt, heeft in elk geval de geur van winstbejag. Ik hoop dat Vodafone dat snel aanpast. Want consumenten - hoe dom ook - zouden kunnen worden beschermd tegen hoge rekeningen. En dan kun je dat maar beter doen als provider, al is het maar om dit soort publicaties te voorkomen.

Maar de grootste fout ligt bij Van Roosmalen. Hij heeft zich in een journalistiek geacht dagblad verlaagd tot wat ik een journalistieke doodzonde vind: een persoonlijke vete uitvechten via een medium waar je voor schrijft. Van Roosmalen had het niet mogen schrijven.

Niet alleen hij is fout: NRC Next had het niet mogen publiceren en zeker niet in deze vorm met de namen van de betrokkenen bij Vodafone erin. Het 'naming and shaming' heeft verrekt veel weg van de methodes waarop GeenStijl de digitale schandpaal hanteert - een fenomeen dat in het verleden geregeld is veracht in NRC Next.

Kortom: deze column is aan alle kanten fout en Van Roosmalen gaat een ethische grens over. En zoals hij zelf inmiddels heeft ondervonden, kun je als je grenzen overgaat onverwachts een hoge rekening gepresenteerd krijgen. Ik mag hopen dat NRC Next-hoofdredacteur op zijn minst een zeer hartig woordje zal spreken met zijn columnist over deze zaak.

Volgende: Microsoft verklaart Nokia dood 06-'12 Microsoft verklaart Nokia dood
Volgende: Mijn favoriete apps 04-'12 Mijn favoriete apps

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 17 april 2012 10:55

Tweakers en hun vergelijkingen met auto's. :N Kun je een smartphonerijbewijs halen dan? ;)

Wie beschermt jou als je op een willekeurig zoekmachineresultaat leest dat je met het aanzetten van roaming internet in het buitenland hebt, en dat dus vervolgens inschakelt? En (fout)meldingen vliegen je bij het dagelijks gebruik van diverse hard- en software om de oren, geen mens leest die nog.

Wellicht zorgt zijn column er juist voor dat er nu door verschillende providers naar situaties als deze gekeken gaat worden. Door het sturen van een sms na het gebruik van een bepaalde hoeveelheid data lopen ze wellicht honderden, zo niet duizenden euro's mis, maar ze kunnen daarmee wel hun naam hoog - en klanten - houden.

heeft verlaagt -> heeft verlaagd

Door Tweakers user Alexji, dinsdag 17 april 2012 10:58

Hij heeft natuurlijk wel een goed punt, alleen de manier waarop is niet echt netjes.
Teveel bedrijven gaan voor winst op de korte termijn, dat je langzaam klanten kwijtraakt maakt blijkbaar niet uit.

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 17 april 2012 10:59

roaming standaard uit.

die aanname is niet altijd waar. Dit is sterk afhankelijk van toestel, en of deze netwerk branded is.

Door Tweakers user Shanquish, dinsdag 17 april 2012 11:09

CodeCaster schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 10:55:

Wie beschermt jou als je op een willekeurig zoekmachineresultaat leest dat je met het aanzetten van roaming internet in het buitenland hebt, en dat dus vervolgens inschakelt? En (fout)meldingen vliegen je bij het dagelijks gebruik van diverse hard- en software om de oren, geen mens leest die nog.
dan nog, probeer eens wat resultaten op te vragen, alles wat ik heb gezocht wordt er tegelijk melding gemaakt dat dit niet binnen bundels valt en dat er aanvullende hoge kosten worden gerekend.
en dat foutmeldingen maar genegeerd moeten worden slaat ook nergens op, zeker niet als er interactie vereist is als je wilt gaan roamen.

die NRC columnist heeft gewoon een fout gemaakt en hij probeerd vodafone de schuld te geven, niks meer en niks minder.
als ik hem was zou ik een Nokia 100 kopen, ideaal toestel voor dat soort digibeten.

Door Tweakers user Flappiewappie, dinsdag 17 april 2012 11:11

CodeCaster schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 10:55:
Tweakers en hun vergelijkingen met auto's. :N Kun je een smartphonerijbewijs halen dan? ;)

heeft verlaagt -> heeft verlaagd
Dan kan best hoor; dat heet de handleiding en voorwaarden van Vodafone lezen. Als meneer dat beide grondig had gedaan was het probleem er niet geweest.
himlims_ schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 10:59:
roaming standaard uit.

die aanname is niet altijd waar. Dit is sterk afhankelijk van toestel, en of deze netwerk branded is.
Des te meer reden om het na te vragen. Vodafone maakt dat bijvoorbeeld erg makkelijk door goed gebruik te maken van bijvoorbeeld kanalen als Twitter en Facebook.

Vooral dit stuk uit zijn column
„Iedereen is gelijk, zo behandelen we de koningin ook.”
geeft me het gevoel alsof meneer speciaal behandeld wil worden, en omdat hij het niet wint gebruikt hij maar de enige vorm van "macht" die hij tot zijn beschikking heeft...

Mooi stuk Arnoud!

Door dvdgrs, dinsdag 17 april 2012 11:13

Die vergelijking met auto leren rijden gaat mij wel een stapje of drie te ver, die situatie lijkt in de verste verte niet op de smartphone situatie. Op een slinkse wijze geld aftroggelen met een 'prominente melding' in de vorm van een non-descript icoontje bovenin je scherm vind ik schandalig. Daarbij hoort wat mij betreft de verantwoordelijkheid niet te liggen bij de gebruiker - een telefoon moet geen internet verstoken wanneer de gebruiker dat niet wil, en dan helemaal wanneer de gebruiker in het buitenland is.

Door Tweakers user surfert, dinsdag 17 april 2012 11:17

Ik vind het heel goed dat hij dit artikel heeft geschreven en dat NRC het heeft gepubliceerd: het probleem speelt voor veel consumenten, telco's doen alsof hun neus bloedt, en als consument ben je machteloos.

Telco's beweren dat ze klantgericht zijn. Dat zouden ze waarmaken als je als klant kan zeggen "ik wil niet meer dan 50 Euro roaming-kosten per maand hebben". Telco's kunnen dat technisch (ze hebben het onder druk van EU Neelie gedaan voor EU-roaming). Ze doen het echter niet. Ik kan daar alleen maar hun eigen financieel gewin als reden voor bedenken.

Zelfs ik als redelijk technisch-deskundige en met "International data roaming" vier (correctie: vijf! Zie hieronder bij *) nivo's diep in mijn Cyanogenmod uitgevinkt, ben zenuwachtig voor mijn komende vakantie buiten de EU.

Telco's hebben een stevig imago-probleem. En terecht: absurde tarieven voor spraak- en data-roaming binnen en buiten EU (totdat Neelie ingrijpt), deep packet inspection, betalen voor App-verkeer, hoge rekeningen, ingewikkelde helpdesks. Op het lijstje van partijen die je niet kan vertrouwen, staan ze prominent, tussen scharenslijpers, straatverkopers, colporteurs en tweedehands-auto-verkopers. Oh nee, dat laatste neem ik terug: ik vertrouw een tweedehands-auto-verkoper meer dan een mobiele telco.

Telco's zullen alleen onder grote publieke druk overstag gaan. Dus graag meer naming&shaming, inclusief mainstream pers als de NRC.


*: Vijf nivo's diep zit de International Data Roaming in mijn Android: Menu -> Settings -> Wireless & Networks -> Mobile Networks -> International Data Roaming -> uitvinken.

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 17 april 2012 11:24

Ik vind het heel goed dat hij dit artikel heeft geschreven en dat NRC het heeft gepubliceerd: het probleem speelt voor veel consumenten, telco's doen alsof hun neus bloedt, en als consument ben je machteloos.
Absoluut: het probleem bestaat en moet worden opgelost. Dat mag je ook prima omschrijven in een column. Maar deze columnist vecht een persoonlijke vete uit via zijn column en schroomt daarbij niet om de mensen met wie hij contact heeft gehad te beschrijven, met naam en functie.

Het probleem aanhalen kan natuurlijk prima. Hij kan zelfs zichzelf als voorbeeld nemen. Maar juist de wijze waarop hij dit heeft opgeschreven, gaat de grens over.

Door dvdgrs, dinsdag 17 april 2012 11:25

surfert +1

Correctie op mijn vorige reactie:
De verantwoordelijkheid van mobiel internet gebruiken hoort juist wel bij de gebruiker te liggen - het probleem is alleen dat dat nu ingewikkelder is dan redelijk. Daarin zouden zowel telco's als mobieltjesbouwers stappen kunnen zetten. Een studie smartphonegebruik lijkt me teveel gevraagd.

Door Tweakers user DRaakje, dinsdag 17 april 2012 11:33

Tijd voor opt in voor mobiel internet in het buitenland

Door Tweakers user keejoz, dinsdag 17 april 2012 11:34

CodeCaster schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 10:55:
Wie beschermt jou als je op een willekeurig zoekmachineresultaat leest dat je met het aanzetten van roaming internet in het buitenland hebt, en dat dus vervolgens inschakelt? En (fout)meldingen vliegen je bij het dagelijks gebruik van diverse hard- en software om de oren, geen mens leest die nog.
Heb je ze wel allemaal op een rijtje? Omdat idioten geen waarschuwingen/foutmeldingen lezen moet de telecomprovider zich maar aanpassen?! Ik hoop dat je een grapje maakt.

Door Tweakers user surfert, dinsdag 17 april 2012 11:56

Vervolgreactie:

Het gaat om redelijkheid van en voor zowel telco als gebruiker. Als iemand iedere maand een paar tientjes betaalt, dan is het niet redelijk te denken dat hij ook wel meer dan duizend euro verwacht te moeten betalen als hij in een buitenland vergelijkbaar z'n telefoon gebruikt. Voor een consument zijn die kosten onbegrijpelijk, én moeilijk om te bepalen en te beperken. Voor de telco daarentegen is het technisch mogelijk en dus redelijk ook buiten de EU een limiet op te roaming(kosten) in te stellen.

Bij heel veel producten wordt de consument beschermd tegen gevaar of onverwacht hoge kosten. Op een pinpas zit een daglimiet, op een bankrekening en op een creditcard zitten een kredietlimiet, als je aandelen wil kopen kan dat alleen na vaststellen van je gewenste risico-profiel, een auto moet veiligheidsgordels en goede lampen hebben, flessen met gevaarlijke stoffen moeten een kindersluiting hebben, een elektrisch apparaat moet een (Kema)keur hebben, 0900-nummers kan je blokkeren.
Behalve dus bij mobiele producten; daar spelen de telco's dommetje.

De achternaam van Monique had niet gehoeven (waarschijnlijk een laag betaalde call-center medewerker die ook alleen maar haar script uitvoert), maar de namen van de goed-betaalde PR-mensen kan volgens mij prima. Ik denk dat het een goede manier is om de Muur van Kafka van de telco's te slechten. De schrijver Marcel wordt persoonlijk en prive getroffen, hij publicieert onder z'n eigen naam, dus dan kan hij ook namen van Vodafone-bobootjes publiceren. Dat zet die personen en dus telco's hopelijk aan tot actie. En dat is hoog nodig na jaren van negeren en ontkennen.

En de oplossing van het probleem is dus zo eenvoudig: overal een default roaming-limiet van 50 Euro per maand. Gewoon de EU-limiet overal op de wereld. Klaar.

Door Tweakers user tech-no-logical, dinsdag 17 april 2012 13:27

dit is weer typisch zo'n knee-jerk reactie van een verwende consument die vindt dat hij nergens meer over na hoeft te denken. immers, als er iets 'fout' gaat geeft hij gewoon het bedrijf de schuld, lekker makkelijk, en je kunt ook nog lekker scoren met een goed (schuim)bekkende column. die dan door eveneens niet nadenkende lezers met instemmend gemompel over het 'evil' dat vodafone heet zal worden ontvangen.

blergh. mensen zijn tegenwoordig zowat te dom voor woorden. denk zelf ook 's een keertje na in plaats van de vermoorde onschuld uit te hangen als er iets misgaat. de vergelijking met voetballers die bij een fluitsignaal al in een reflex klaarstaan in de 'ik deed niks'-houding dringt zich op.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 17 april 2012 13:35

CodeCaster schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 10:55:
Tweakers en hun vergelijkingen met auto's. :N Kun je een smartphonerijbewijs halen dan? ;)

Wie beschermt jou als je op een willekeurig zoekmachineresultaat leest dat je met het aanzetten van roaming internet in het buitenland hebt, en dat dus vervolgens inschakelt? En (fout)meldingen vliegen je bij het dagelijks gebruik van diverse hard- en software om de oren, geen mens leest die nog.

Wellicht zorgt zijn column er juist voor dat er nu door verschillende providers naar situaties als deze gekeken gaat worden. Door het sturen van een sms na het gebruik van een bepaalde hoeveelheid data lopen ze wellicht honderden, zo niet duizenden euro's mis, maar ze kunnen daarmee wel hun naam hoog - en klanten - houden.

heeft verlaagt -> heeft verlaagd
een laat nu net vodafone de smartphone crew hebben, je kunt dus gewoon je dome vragen direct bij hen stellen, "bij diverse apps worden de waarschuwingen om je oren gesmeten, wie leest ze nog" een zin als die is werkelijk zo kort door de bocht dat ik er in eerste instantie niet op wilde reageren, maar bij deze toch nog even die auto, op de A2 vliegen de maximumsnelheidsborden je werkelijk voorbij, wie leest ze nog 8)7

iedereen wordt geact zich aan de regels te houden, en de aanweizigen op verkeersborden of in waarschuwingvensters op te volgen. het risico is en blijft uiteindelijk voor je zelf, zelfs als ik de mening over dat plafont met arnoud deel.

om over de nrc nog maar te zwijgen, ik hoop dat vodafone het fatsoen heeft om z'n medewerkers te beschermen en namens hen een rechtzaak tegen nrc te voeren voor een schade vergoeding en rectificatie (voor de genoemde personen wel te verstaan)...

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 17 april 2012 14:23

keejoz schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 11:34:
Heb je ze wel allemaal op een rijtje?
Vergeten we, voordat we met verwensingen en typfouten gaan smijten, even niet dat we het hier over een apparaat en abonnement hebben waar zo'n beetje de voltallige Westerse bevolking mee rondloopt? De 'idioten' krijg je daar gratis bij. De mensen die op "Gefeliciteerd! U bent de miljoenste bezoeker van deze website!" klikken, gaan ook geen meldingen over 'roaming' lezen op hun smartphone. Ze hebben internet, en daar hebben ze voor betaald, dus het werkt toch?

Als je een dergelijke doelgroep bedient, moet je als provider ook het verstand hebben om deze mensen passend te behandelen, en ze dus niet blootstellen aan "Kijk maar wat je met je toestel en abonnement doet, de rekening komt wel".

Maar aangezien jullie toch op analogieën geilen omdat het anders niet binnenkomt: neem dan een magnetron, waarvan ook nog nooit iemand de handleiding heeft gelezen, maar die toch echt in ieder huishouden in de keuken prijkt. Zou het redelijk zijn als blijkt dat het apparaat, als je hem niet in de keuken, maar in de schuur zet omdat je er daar wel plek voor hebt, twintig maal zo veel stroom verbruikt, terwijl je dat pas na je vijftigste broodje bakpao te horen krijgt?

Of laat ik de vraag eens omdraaien: wie gaat er bewust voor honderden euro's roamen? Een opt-in (bijvoorbeeld via een sms of via je account op de website) voor het méér dan (pakweg) vijftig MB roamen zou in mijn ogen veel logischer en klantvriendelijker zijn.

Eén ding is zeker: "regels zijn regels" schreeuwen is dat in ieder geval niet.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 april 2012 14:44]


Door Tweakers user tech-no-logical, dinsdag 17 april 2012 14:35

CodeCaster schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 14:23:

Eén ding is zeker: "regels zijn regels" schreeuwen is dat in ieder geval niet.
op zich heb je helemaal gelijk, maar ik blijf er bij dat mensen ook wel iets meer moeite mogen doen om de door hun aangeschafte produkten te snappen. moeten we echt op elke kop koffie 'pas op ! heet !' gaan zetten omdat anders mensen gaan klagen als ze zich branden ?

Door Tweakers user YoupS, dinsdag 17 april 2012 14:45

Toch bestaat het probleem al heel lang. Zelfs voordat mobiel internet gemeengoed werd, waren de telefoniekosten als je in het buitenland belde al (veel) hoger dan als je nationaal belde. (Vrijwel) Iedereen, zeker in de westerse wereld, is dus al bekend met het fenomeen:
'Naar het buitenland? Verwacht hogere kosten'. Waarom zou dit niet gelden -en het geldt dus ook- voor mobiel internet? Ik check altijd of roaming aan staat, anders mag ik weer gaan lappen.
Neemt natuurlijk niet weg dat de kosten niet opwegen tegen de dienst die aangeboden wordt. Het zou dus niet meer dan fatsoenlijk zijn van Vodafone om een coulanceregeling te treffen met Marcel van Roosmalen.
Toch blijft bovengenoemde wel 'de schuldige': hij heeft zelf niet opgelet, wat kan Vodafone daar aan doen? Als de telco authorisatie krijgen dat van afstand te checken/ aan te passen schreeuwt iedereen weer moord en brand vanwege inbreuk van privacy en 'wie weet wat ze nog meer controleren'. Het had de schrijver van de column gesierd als hij ten eerste eens rustig tot tien had geteld, het stukje had getypt, er een nachtje over had geslapen om het de volgende ochtend compleet te herschrijven dan wel weg te gooien.

Door Tweakers user NepGangster, dinsdag 17 april 2012 14:51

Sterker nog; mijn htc sensation zet internet uit zodra ik over de grens ga.

Door Tweakers user Anoniem: 307788, dinsdag 17 april 2012 14:58

Mooi artikel, gelukkig heeft Arnoud wel common sense.

edit:
Nog ff het column gelezen, mijn meningen:
- Marcel is volgens mij niet helemaal clean.
- Marcel omschrijft erg gedetailleerd hoe laag IQ hij wel niet heeft: "Ik vloeken"
- Monique, petje af voor je geduld en zeer duidelijke, redelijke en professionele houding.
Het lijkt me niet makkelijk om met een idioot te praten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 april 2012 15:04]


Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 17 april 2012 15:03

Absoluut eens met Arnoud.

Zojuist de column gelezen en ik heb betere columns gelezen van basisschool scholieren. De schrijfwijze is kinderlijk, de inhoud kinderachtig. Geef de man een lollie en zet hem terug op het vliegtuig naar miami.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 april 2012 15:04]


Door Tweakers user Postius, dinsdag 17 april 2012 15:15

Ah we zitten weer op tweakers, waar grote bedrijven in hun hol kruipen een nieuwe specialiteit is. Echt tweakers haten consumenten nog meer dan Vodafone en T-mobile bij elkaar.

Door Maarten, dinsdag 17 april 2012 15:19

CodeCaster schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 10:55:
Tweakers en hun vergelijkingen met auto's. :N Kun je een smartphonerijbewijs halen dan? ;)
Dus je hebt alleen leren autorijden om het rijbewijs te halen, niet om de auto te leren gebruiken?

Door Tweakers user itsgreen, dinsdag 17 april 2012 15:21

Hulde Arnoud,

Het is letterlijk het eerste wat ik drie jaar geleden vroeg toen ik een iPhone kocht bij de T-mobile winkel. 'En hoe zet ik roaming uit?'

Overigens zijn natuurlijk de (buitenland) tarieven voor data hufterig en is het schandalig dat Vodafone gewoon uit winst bejag geen melding stuurt als gebruikers een hoge rekening dreiging te krijgen. Er is gewoon bewust de keuze gemaakt om dat niet doen, omdat het mag en daarom verdienen ze al het onheil op hun netwerk.

Maar het probleem ligt natuurlijk in de ontwetenheid van de journalist en zn medium abuse. Alhoewel ik niet durf te zeggen dat ik niet hetzelfde had gedaan (met gevigneerde namen).

Door Tweakers user sfranken, dinsdag 17 april 2012 15:27

Exlaxl schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 14:58:
- Marcel omschrijft erg gedetailleerd hoe laag IQ hij wel niet heeft: "Ik vloeken"
Is correct Nederlands. Het is de verleden tijd namelijk.

Door Tweakers user Eagle Creek, dinsdag 17 april 2012 15:29

Arnoud,

Is je beeld niet enigszins vertekend?
Begrijp me niet verkeerd: met het gros van je betoog ben ik het eens. Vodafone zou niet zomaar zulke rekeningen mogelijk moeten maken, het NRC zou geen naam en toenaam moeten plaatsen, en de persoon in het onderwerp mag wat realiteitszin hebben.

Echter.. jij kent smartphones door en door. Weet wat er mogelijk is, waar je op moet letten, etc. Ik ken ruim voldoende mensen in mijn omgeving die geen idee hebben wat het ding kan, hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het ding het kan, laat staan besef hebben van de gevolgen.

Als jij überhaupt niet bekend bent met het concept "roaming" en/of dat überhaupt de mogelijkheid bestaat dat daarvoor vele centjes in rekening kunnen worden gebracht, sta je daar ook niet bij stil als je je toestel meeneemt naar het buitenland. Zelfs al zou de persoon in kwestie een melding hebben gehad en weggedrukt, dan nog kan deze situatie zeer gemakkelijk voorkomen. Immers: hoeveel meldingen heb je zelf wel niet ooit weggedrukt als je ze op dat moment niet verwacht, of niet volledig de impact ervan inziet?

Nogmaals: de stijl die de heer Marcel van NRC is verre van smaakvol, maar het is niet realistisch om te denken dat het probleem volledig bij de gebruiker ligt. Vergelijken met autorijden vind ik niet voldoende opgaan. Smartphone's bestaan net tien jaar, auto's ruim 100 jaar. Reken maar dat 10 jaar na de opkomst van de auto er ook de meest stomme fouten werden gemaakt. Als jij het concept smartphone dan wel mobiel internet dan wel roaming niet kent, kun je ook geen inschatting maken van de gevolgen die daarmee gepaard gaan.

Stel dat ik morgen bij jou op een stoep een rode knop neerleg. Als jij er niet mee bekend ben dat als je daarop drukt, je dat elke keer 150€ kost, is de kans groot dat je al 10x op de knop gemept hebt, voordat je überhaupt doorkrijgt dat dat misschien niet zo handig is.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 april 2012 15:30]


Door Tweakers user Raling, dinsdag 17 april 2012 15:35

DRaakje schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 11:33:
Tijd voor opt in voor mobiel internet in het buitenland
Sjah, of het daar nou beter van wordt? Simyo heeft opt-in voor in het buitenland bellen, maar daar kom je pas achter als je in het buitenland bent. En dat is mooi vervelend als je Simyo niet eens kunt bellen om het weer aan te zetten.
Stel, je verdwaalt in het buitenland. Hoe ga jij zonder internet de weg vinden? Op sommige momenten heb je gewoon internet even nodig en iemand zou het dan dus gewoon op dat moment moeten kunnen gebruiken.
Opt-in via internet gaat hier dus niet werken. Via een sms zou handig zijn, maar als het net zoals het bij Simyo gaat met telefonie in het buitenland, heb je de volgende dag pas internet.

Daarnaast vergeten we dat we het hier niet over één of andere idioot hebben, maar een fucking columnist! Meneer zal dus vastwel enige vorm van intellect hebben en het is onmogelijk dat hij de verhalen over telefonie en internet in het buitenland in de afgelopen twintig (?) jaar gemist zal hebben.
Blijkbaar niet, en is meneer toch wel één van de idioten, maar dan noch: zo iemand zou moeten begrijpen hoe zijn abonnement in elkaar steekt en dat het buitenland gewoon duur is.

Door Tweakers user prijk, dinsdag 17 april 2012 15:46

Dat je door één vinkje op je telefoon te zetten met een rekening van € 1000 of meer geconfronteerd kunt worden voor een service die in Nederland gewoon in je abonnement zit, is volstrekt idioot. Van Roosmalen heeft helemaal gelijk!
Er zou in elk geval een limiet op de service en dus het te factureren bedrag moeten zitten, zoals de EU nu in Europa heeft afgedwongen. Dat hoort gewoon bij goed ondernemerschap en niet je klanten willens en wetens een oor willen aannaaien.

Door Robert, dinsdag 17 april 2012 15:52

Misschien is het een leeftijdsverschil maar ik dacht dat het algemeen bekend was dat zodra je de grens over gaat, je even je roaming/dataverkeer uit moet zetten als je geen hoge rekening wilt hebben.

Ik doe het al als ik naar België of Duitsland rij, laat staan Miami.

Door Tweakers user JDVB, dinsdag 17 april 2012 15:54

* JDVB wacht op reactie van Marcel van Roosmalen

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 17 april 2012 15:54

Nogmaals: de stijl die de heer Marcel van NRC is verre van smaakvol, maar het is niet realistisch om te denken dat het probleem volledig bij de gebruiker ligt. Vergelijken met autorijden vind ik niet voldoende opgaan. Smartphone's bestaan net tien jaar, auto's ruim 100 jaar. Reken maar dat 10 jaar na de opkomst van de auto er ook de meest stomme fouten werden gemaakt. Als jij het concept smartphone dan wel mobiel internet dan wel roaming niet kent, kun je ook geen inschatting maken van de gevolgen die daarmee gepaard gaan.
Absoluut. En providers zouden als de wiede-weerga een systeem moeten instellen dat op zijn minst een plafond aangeeft. De bescherming op telefoons is echter al wel meervoudig: je moet roaming zelf aanzetten (Van Roosmalen heeft een oude telefoon, kan ik niet checken, maar mijn Windows Mobile-telefoons hadden het standaard uit staan), vervolgens komt een melding in beeld die je moet wegklikken en als het te hoog oploopt, krijg je een waarschuwing (in dit geval te laat, maar de melding komt veelal voor mensen ook nog op tijd).

De meervoudige meldingen maken voor mij dat je de verantwoordelijkheid in elk geval niet geheel op Vodafone kunt afschuiven. Dat doet Van Roosmalen echter wel - zonder enig voorbehoud van zijn kant. Ook na het lezen van deze column blijft hij bij zijn standpunt. Dat is in mijn ogen naief.

Bij een dergelijke schandalige hoge rekeningen treffen beide blaam. De wijze waarop Vodafone dit afhandelt is echter vele malen netter dan Van Roosmalen. Sowieso: het uitvechten van een persoonlijke vete via een medium waar je voor werkt (in dit geval NRC Next) is journalistiek echt uit den boze en zou in elk geval tot een goed gesprek tussen hoofdredacteur en columnist moeten leiden. Dit kan gewoon echt niet en wekt het idee dat journalistiek in Nederland zo werkt. Nee dus. Daarom kan NRC Next dit volgens mij niet tolereren; het schaadt het imago door zo op de persoon te spelen.

Door Tweakers user Ruudjah, dinsdag 17 april 2012 15:55

arnoudwokke schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 15:54:
[...]


Absoluut. En providers zouden als de wiede-weerga een systeem moeten instellen dat op zijn minst een plafond aangeeft. De bescherming op telefoons is echter al wel meervoudig: je moet roaming zelf aanzetten (Van Roosmalen heeft een oude telefoon, kan ik niet checken, maar mijn Windows Mobile-telefoons hadden het standaard uit staan), vervolgens komt een melding in beeld die je moet wegklikken en als het te hoog oploopt, krijg je een waarschuwing (in dit geval te laat, maar de melding komt veelal voor mensen ook nog op tijd).

De meervoudige meldingen maken voor mij dat je de verantwoordelijkheid in elk geval niet geheel op Vodafone kunt afschuiven. Dat doet Van Roosmalen echter wel - zonder enig voorbehoud van zijn kant. Ook na het lezen van deze column blijft hij bij zijn standpunt. Dat is in mijn ogen naief.

Bij een dergelijke schandalige hoge rekeningen treffen beide blaam. De wijze waarop Vodafone dit afhandelt is echter vele malen netter dan Van Roosmalen. Sowieso: het uitvechten van een persoonlijke vete via een medium waar je voor werkt (in dit geval NRC Next) is journalistiek echt uit den boze en zou in elk geval tot een goed gesprek tussen hoofdredacteur en columnist moeten leiden. Dit kan gewoon echt niet en wekt het idee dat journalistiek in Nederland zo werkt. Nee dus. Daarom kan NRC Next dit volgens mij niet tolereren; het schaadt het imago door zo op de persoon te spelen.

Door Tweakers user Ruudjah, dinsdag 17 april 2012 15:56

Purtssysteem. Zit je een hele reactie te typen, komt er alsnog onzin uit :(

Door Tweakers user Anoniem: 307788, dinsdag 17 april 2012 15:56

sfranken schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 15:27:
[...]

Is correct Nederlands. Het is de verleden tijd namelijk.
Ik bedoelde eerder dat hij ging vloeken... :P

Door Piet Pperazzi, dinsdag 17 april 2012 15:56

Gaat Vodafone nu ze beloofd hebben een onderzoekje in te stellen ook publiceren welke content er door Dirk Digibeet is binnengehaald? Naming en shaming richt NRC collumnistje dat hij de site www. gaylordsmiami.com bezocht heeft?

Door Tweakers user DDC, dinsdag 17 april 2012 15:57

Van Roosmalen moet gewoon zijn mondje houden en zijn rekening betalen.

Kan sowieso niet tegen mensen met een "ben beter dan jullie" houding, helemaal niet als ze onzin uit kramen.

Door Tweakers user Ruudjah, dinsdag 17 april 2012 15:57

En editen, vergeet het maar. De edit button is opeens een quotebutton. Lame.

Door pooh, dinsdag 17 april 2012 16:02

Al dan niet foutmeldingen, je krijgt toch ook gewoon een sms-je met welkom in *** de kosten voor mobiel internet zijn x euro per MB?

Door wietse, dinsdag 17 april 2012 16:10

T-mobile hanteert tegenwoordig wel opt-in voor roaming. Werkt prima en is niet duur :)

Door Tweakers user Demoterror, dinsdag 17 april 2012 16:12

Wat een drama column zeg.
Hij gaat in zn eigen verhaaltje ook wel erg snel door de feitjes heen.
De opening geeft al aan dat zn aansluiting uit voorzorg zou worden geblocked als hij geen contact zou opnemen. Daarna noemt hij een rekening van 'duizenden euro's.
3 regels verder is vodafone opeens al gezakt tot een aanbod van 650 euro.

Nou, dat ging snel zeg. Zal dalijk t-mobile ook even bellen of mijn telefoon rekening niet wat lager kan, schijnbaar gaan telecom providers plots even meer dan 60% omlaag met hun rekening als je het ze vraagt.
Ze lepelde haar gegevens op. Dagen waarop ik uren had zitten roamen.
Niets mis mee, aangeven dat een klant inderdaad kosten heeft gemaakt en wanneer dat heeft plaatsgevonden. Compleet normale procedure.
Ik heb toen van alles tegen die Monique gezegd.
Verstandig inderdaad, zelf meermaals fouten maken en dan je uitleven op de persoon die je verteld hoe en wat. Ow en ook nog 'ff' je rekening van duizenDEN (dus minimaal 2) terug heeft gebracht naar 650.
De receptioniste zei dat het ding 25.000 euro had gekost en dat het betaald was van de rekeningen. Zelf was ze na een nota van 398 euro overgestapt op KPN.
Meneer heeft wel een apart leven zeg, mensen vertellen sporadisch persoonlijke feiten en gebeurtenissen aan hem terwijl hij zich meld bij de receptie. Ik krijg meestal alleen koffie :(

Hoop dat vodafone het complete verhaal online zet, inclusief alle bezochte sites etc.

Door Tweakers user tech-no-logical, dinsdag 17 april 2012 16:23

Ruudjah schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 15:57:
En editen, vergeet het maar. De edit button is opeens een quotebutton. Lame.
offtopic:
de edit-knop zit links, voor je username

Door Tweakers user Schramowski, dinsdag 17 april 2012 16:38

Zelfs mijn oma weet dat mobiel internet in het buitenland duur is.

Door Tweakers user Groentjuh, dinsdag 17 april 2012 16:48

wietse schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 16:10:
T-mobile hanteert tegenwoordig wel opt-in voor roaming. Werkt prima en is niet duur :)
Inderdaad, T-mobile's Surf & Travel is een prachtige manier om dit nou juist te voorkomen!

In buitenland wordt je mobiele dataverbinding bijna een soort wifi-hotspot. Heb ik als zeer gebruiksvriendelijk ervaren! Net zoals bij een wifi-hotspot wordt je naar een pagina geleid. Via deze pagina kan je een pas kopen van bijvoorbeeld 100MB aan internet terwijl je aan het roamen bent. De kosten zijn daarmee gelijk duidelijk en als het per ongeluk online gaat in het buitenland kun je niets zolang je geen pas hebt. Daarvoor worden ook geen kosten gerekend.

Als het aan mij ligt zou dat de wereldwijde standaard oplossing mogen worden! Daarmee ben je van dit soort problemen af!

Door Tweakers user cantate, dinsdag 17 april 2012 16:51

surfert schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 11:17:

Zelfs ik als redelijk technisch-deskundige en met "International data roaming" vier (correctie: vijf! Zie hieronder bij *) nivo's diep in mijn Cyanogenmod uitgevinkt, ben zenuwachtig voor mijn komende vakantie buiten de EU.

*: Vijf nivo's diep zit de International Data Roaming in mijn Android: Menu -> Settings -> Wireless & Networks -> Mobile Networks -> International Data Roaming -> uitvinken.
Omdat ik geregeld in het buitenland ben(journalist vast ook), heb ik een simpele roaming widget op mijn achtergrond staan. Slechts één druk en ik ben van eventuele roamingskosten af, het werkt.

Hoewel een goed instelbaar datakostenlimiet natuurlijk fijn zou zijn, blijf je zelf verantwoordelijk voor de kosten die je maakt met je telefoon....

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 april 2012 16:51]


Door Postit, dinsdag 17 april 2012 16:58

Misschien dat het artikel kinderlijk is, maar de houding van Vodafone ook. Ik weet precies waar het om gaat als je het heb over dataverbruik, alleen niet hoe de Telco's dat meten en factureren. Ik heb buiten de EU op 3 momenten heel bewust mijn roaming aangezet om bepaalde emails te ontvangen en verzenden. Het waren enkele emails met minder dan 1Mb aan data.

Achteraf krijg ik van Vodafone een rekening van ruim €600 dataverbruik buiten de EU. Na veel rekenwerk heb ik flink wat data er door heen geduwd volgens de rekening (leve Vodafone die het steeds vertikt hier een totaal onder te zetten zoals met de andere verbruikskosten). Volgens Vodafone had ik in 2 weken 2x zoveel verbruikt als mijn 2 drukste maanden in het afgelopen jaar.

Ik heb het vermoeden dat het systeem wat de telling doet puur kijkt naar de response op een GET of vooraf een check doet hoe groot het bestand is en dit registreert zonder na te gaan of de data daadwerkelijk over de lijn is gegaan. Het ophalen van een emailbody zonder attachments kan dan resulteren in een enorme miscount.

Ook bij het uitzoeken welk nieuw internet abo bij mij zou passen kan Vodafone geen consistente data verbruikscijfers doorgeven. Ik zou daar in 8 dagen 2Gb verstouwd hebben terwijl ik ziek op bed heb gelegen en alleen via wifi wat het zitten FB'en.

Zelfs de uitdraaien van Dataman die nauwgezet mijn dataverbruik over wifi en 3G bijhoud boeit Vodafone niet.

Ik blijft lekker bij m'n oude fairuse abotje en ga de volgende keer tot op het bot uitvechten als ik weer een dikke rekening krijg. Het zijn echt oplichters daar en ze durven geen inzage te geven in hoe het berekend wordt.

Door Tweakers user jrs77, dinsdag 17 april 2012 17:43

Zo typisch die van Roosmalen; je bent zelf een prutser, maar toch is het de schuld van een ander. En dan natuurlijk schelden op een slecht betaalde helpdesk medewerkster. Wat een sukkel.

Vodafone krijgt na die storing (terecht) veel kritiek en daar kun je dan natuurlijk als pruts stukjes schrijver makkelijk op meesurfen. Goed dat je daar iets tegen in brengt!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 april 2012 17:43]


Door Tweakers user itsalex, dinsdag 17 april 2012 17:53

Wat wil die man? Aandacht? Is dat het hele verhaal?

Kom op iedereen weet als je naar buitenland gaat dat het met je Internet kosten mee brengt en dan niet weten hoe je telefoon werkt? Kom op eerst die handleiding lezen en niet JOUW probleem opzadelen met je provider. Zo zielig zoals mensen doen. Je wist dat het zou komen en dan klagen. Nee echt zo laag bij de grond zulke mensen. En dan lekker mediag**lheid krijgen. Toch weer zijn aandacht. Veel te zielig om daar tijd aan te verdoen. zonde en gewoon niet zeuren gewoon betalen met die handel.

Kijk blame niet helemaal Vodafone uit maar dit is gewoon zielig. Ik heb ook internet nodig gehad met Vodafone in Spanje en met een beetje Google Maps, internetten en mail haalde ik het perfect met 35 Mb per dag. Prima niets aan de hand dus wat is het probleem dan?

Oplossing voor die man; neem een Nokia 1616 dan kan er niets mee gebeuren want het toestel kan helemaal niets maar dan ook echt niets behalve bellen en sms'en of zo'n senoirentoestel met 1 regel display waarmee je ook niets kan.

Door Tweakers user davince72, dinsdag 17 april 2012 18:30

Ja, van Roosmalen vecht een persoonlijke vete uit, maar ik walg ook van alle smart-asses hier die roepen dat hij wel heel dom is en dat hij het had moeten weten.
Toevallig let ik er wel op dat roaming uit staat, maar toch ben ik als de dood voor een onverwacht hoge rekening in het buitenland. Alsof je met een tikkende bom op stap bent. We doen hier net alsof we allemaal de handleiding netjes lezen!
Vergissen is menselijk en kan ons allemaal eens overkomen.

De rekening die Vodafone stuurt is buiten alle proporties. Hoe meer aandacht dat krijgt des te beter.

Door Tweakers user jrs77, dinsdag 17 april 2012 20:16

Ja natuurlijk is vergissen menselijk, alleen schrijft van Roosmalen niet dat hij een stomme vergissing heeft begaan. Dat had misschien een evenwichtiger stukje opgeleverd.

Nu is het een stukje van een domme arrogante eikel met een grote muil zonder enige zelfreflectie.

Ik heb ooit in een winkel gewerkt en de agressie die je van ontevreden klanten van het type Marcel van Roosmalen over je heen krijgt valt soms niet mee. Ook al is het hun eigen schuld en kun jij er als onderbetaalde loonslaaf echt niks aan doen.

Door John, dinsdag 17 april 2012 20:21

Ah gossie heeft van Roosmalen je misschien ooit een stage geweigerd of een vriendinnetje ingepikt? Tweakers redacteurtje besluit een persoonlijke aanval in te zetten via het medium waar hij voor schrijft en beschuldigt zijn doelwit van hetzelfde.

Sneu hoor....

Door Vladimir, dinsdag 17 april 2012 20:47

Grappig dat niemand heeft gezien, dat hij dat toestel al sinds 2007 heeft en kennelijk in die periode nooit in het buitenland is geweest...

Roosmalen moet gewoon netjes betalen. Ieder jaar komt uitgebreid in het nieuws, dat roamen vreselijk duur is. Sterker nog, zijn collega columnist heeft er vorig jaar nog een stukje over geschreven :P (OK, niet specifiek over roamen, maar de waarschuwing is aanwezig) klik

Beetje vreemd dat een wereld wijze columnist, de krant waarvoor hij schrijft niet leest.

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 17 april 2012 21:06

@John dit is Tweakblogs, een medium waar iedereen met genoeg karma toegang tot heeft. Dit blog is op persoonlijke titel, geen uiting van de redactie. Ik ken deze man niet.

Volgende keer als je beschuldigingen uit, kun je misschien een betere onderbouwing verzinnen ;)

Door Tweakers user Cyleo, dinsdag 17 april 2012 21:24

Een top reactie, ik vond het ook al een waardeloze column en vond het eigenlijk nog schappelijk van vodafone dat ze de prijs 'verlaagt' hebben.

Door Tweakers user wallum, dinsdag 17 april 2012 22:46

surfert schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 11:17:
Ik vind het heel goed dat hij dit artikel heeft geschreven en dat NRC het heeft gepubliceerd: het probleem speelt voor veel consumenten, telco's doen alsof hun neus bloedt, en als consument ben je machteloos.

Telco's beweren dat ze klantgericht zijn. Dat zouden ze waarmaken als je als klant kan zeggen "ik wil niet meer dan 50 Euro roaming-kosten per maand hebben". Telco's kunnen dat technisch (ze hebben het onder druk van EU Neelie gedaan voor EU-roaming). Ze doen het echter niet. Ik kan daar alleen maar hun eigen financieel gewin als reden voor bedenken.

Zelfs ik als redelijk technisch-deskundige en met "International data roaming" vier (correctie: vijf! Zie hieronder bij *) nivo's diep in mijn Cyanogenmod uitgevinkt, ben zenuwachtig voor mijn komende vakantie buiten de EU.

Telco's hebben een stevig imago-probleem. En terecht: absurde tarieven voor spraak- en data-roaming binnen en buiten EU (totdat Neelie ingrijpt), deep packet inspection, betalen voor App-verkeer, hoge rekeningen, ingewikkelde helpdesks. Op het lijstje van partijen die je niet kan vertrouwen, staan ze prominent, tussen scharenslijpers, straatverkopers, colporteurs en tweedehands-auto-verkopers. Oh nee, dat laatste neem ik terug: ik vertrouw een tweedehands-auto-verkoper meer dan een mobiele telco.

Telco's zullen alleen onder grote publieke druk overstag gaan. Dus graag meer naming&shaming, inclusief mainstream pers als de NRC.


*: Vijf nivo's diep zit de International Data Roaming in mijn Android: Menu -> Settings -> Wireless & Networks -> Mobile Networks -> International Data Roaming -> uitvinken.
surfert schreef op dinsdag 17 april 2012 @ 11:56:
Vervolgreactie:

Het gaat om redelijkheid van en voor zowel telco als gebruiker. Als iemand iedere maand een paar tientjes betaalt, dan is het niet redelijk te denken dat hij ook wel meer dan duizend euro verwacht te moeten betalen als hij in een buitenland vergelijkbaar z'n telefoon gebruikt. Voor een consument zijn die kosten onbegrijpelijk, én moeilijk om te bepalen en te beperken. Voor de telco daarentegen is het technisch mogelijk en dus redelijk ook buiten de EU een limiet op te roaming(kosten) in te stellen.

Bij heel veel producten wordt de consument beschermd tegen gevaar of onverwacht hoge kosten. Op een pinpas zit een daglimiet, op een bankrekening en op een creditcard zitten een kredietlimiet, als je aandelen wil kopen kan dat alleen na vaststellen van je gewenste risico-profiel, een auto moet veiligheidsgordels en goede lampen hebben, flessen met gevaarlijke stoffen moeten een kindersluiting hebben, een elektrisch apparaat moet een (Kema)keur hebben, 0900-nummers kan je blokkeren.
Behalve dus bij mobiele producten; daar spelen de telco's dommetje.

De achternaam van Monique had niet gehoeven (waarschijnlijk een laag betaalde call-center medewerker die ook alleen maar haar script uitvoert), maar de namen van de goed-betaalde PR-mensen kan volgens mij prima. Ik denk dat het een goede manier is om de Muur van Kafka van de telco's te slechten. De schrijver Marcel wordt persoonlijk en prive getroffen, hij publicieert onder z'n eigen naam, dus dan kan hij ook namen van Vodafone-bobootjes publiceren. Dat zet die personen en dus telco's hopelijk aan tot actie. En dat is hoog nodig na jaren van negeren en ontkennen.

En de oplossing van het probleem is dus zo eenvoudig: overal een default roaming-limiet van 50 Euro per maand. Gewoon de EU-limiet overal op de wereld. Klaar.
+1

Beter kan ik het niet verwoorden. Hier in de reacties staat verbazend veel sympathie voor de absurde regels en rekeningen van grote bedrijven en verbazend weinig inlevingsvermogen in de technische kennis & vaardigheden van de gemiddelde gebruikers van een nieuwe techniek als smartphones.

Als een bedrijf een nieuwe dienst introduceert die consumenten onverwachts verrast met torenhoge rekeningen, ligt de fout bij dat bedrijf en niet bij de consument. Zelfde verhaal als bij die op kinderen gerichte TV-reclames voor peperdure SMS-abo's; het heeft 20 jaar geduurd voordat de wetgever daar fatsoenlijke regels tegen maakte. En bedrijven maar lachend hun zakken vullen op basis van onwetendheid bij de consument.

Door Tweakers user iThinkSo, dinsdag 17 april 2012 22:52

Mensen, niks tegen htc touch! Ik heb hem zelf thuis ook :P

Door WhatsAppHack, woensdag 18 april 2012 04:10

HTC telefoons met Sense geven geen waarschuwing dat je moet betalen voor internet roaming als je het via een widget inschakeld. Just saying :)
Is nog steeds wel feit dat je het zelf moet aanzetten...

Door GertJan, woensdag 18 april 2012 10:04

Flutcolumn! duidelijk voorbeeld van even afreageren op Vodafone. Iedereen wil de nieuwste toestellen hebben met de meeste complexe technische mogelijkheden, maar als er iets misgaat dan is men een ongeïnteresseerde leek die aangeeft alleen een telefoon te hebben om te bellen, smsen en om soms een mailtje te lezen.

Ik zeg: eigen verantwoordelijkheid! Als je een camera koopt bekijk je ook de handleiding en alle mogelijkheden, als vervolgens je vakantiefoto's verkloot omdat je een bepaalde optie niet hebt gebruik ga je ook niet klagen(hooguit vragen stellen).
Bij mijn abonnement heb ik ook gevraagd hoe het zit met het gebruik in het buitenland. Duidelijke uitleg gekregen zowel mbt tot de kosten alsmede mogelijkheden in het toestel.

Als je zelf geen vragen stelt, geen gegevens uitzoekt of gewoonweg ongeïnteresseerd bent voordat je een product gebruikt dan moet je maar op de blaren zitten! Er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf in te lichten via reviews op het internet, verkopers, providers en fabrikanten vooraleer een product te kopen en te gaan gebruiken. Dus niet zeiken dat er genoeg zielige mensen zijn die er niks van begrijpen, want die mensen kennen altijd wel 1 persoon waar ze advies aan vragen die het wel begrijpt danwel de mogelijkheid hebben om die informatie te verkrijgen.

Door Tweakers user Pixeltje, woensdag 18 april 2012 10:20

+1 voor de blog Arnoud, -1 voor de columnist die zijn probleem wereldkundig maakt door zijn werkgever te (ge)/(mis)bruiken voor dat doel.

Toch denk ik dat jou blog misschien wat prematuur is; zolang de oorzaak niet boven water is, blijft het gissen. Hoewel ik het met je eens ben dat de NRC.next dit verhaal niet (op deze manier) had mogen publiceren, de schrijver ervan zich beter had kunnen beraden en het met Vodafone op een normale manier had kunnen oplossen én zijn geblaat overkomt als iemand die niet weet hoe zijn spullen werken, begeef ook jij je op glad ijs door te impliceren dat de schrijver niet gehinderd wordt door enige intelligentie en zonder vooronderzoek Vodafone de schuld geeft.

Nogmaals, ik ben het met je eens, maar zolang Van Roosmalen of Vodafone niet met een oorzaak of persbericht komt, blijft het giswerk :)

Door Tweakers user Finraziel, woensdag 18 april 2012 15:22

Wat mensen die hier roepen dat vodafone voor de winst gaat vergeten, is dat vodafone zelf al een aardige rekening van de amerikaanse provider krijgt! De coulanceregeling die werd direct aangeboden toen hij belde, ipv de niet exact gespecificeerde duizenden euro's hoeft hij 'maar' 650 euro te betalen in twee termijnen. Het zou me niets verbazen als vodafone daar eigenlijk verlies op leidt afhankelijk van hoeveel er werkelijk verbruikt is. Vodafone heeft geen eigen netwerk in de VS.
Overigens is het wel zo dat als hij inderdaad een htc touch heeft dat hij daar niet de mogelijkheid heeft om data roaming uit te zetten (althans niet makkelijk, je moet je settings dan saboteren). Dat toestel heeft nog windows mobile, niet windows phone en dat os was heel slecht met roaming. Op mijn touch diamond was het niet eens mogelijk om een vast netwerk te selecteren, iets waar ik hier vlak bij belgie dus erg mee uit moest kijken.
Ook hangt het van zijn abonnement af, als die zo oud is als zijn telefoon dan kan het ook zijn dat er nog hele oude tarieven op staan, maar aangezien hij niet vermeld hoe de kosten opgebouwd zijn kunnen we daar niks over zeggen. Je kunt echter niet zonder meer zeggen ik heb maar 500 euro kosten gegenereerd dus wat heb je wel niet gedaan?
Dat is echter geen excuus, hij blijft zelf verantwoordelijk voor zijn toestel.

Door Tweakers user wallum, donderdag 19 april 2012 14:00

Onder druk van de Neelie Kroes heeft Vodafone in Europa al een limiet van E 50,- gezet op buitenlandse datakosten. Mensen die meer data willen roamen kunnen eenvoudig die limiet laten verwijderen door Vodafone. Er is geen enkele reden om dat niet ook in de rest van de wereld in te stellen. Behalve puur winstbejag over de ruggen van onwetende consumenten. Het is de omgekeerde wereld dat hier een journalist wordt aangevallen die dat aan de kaak stelt.

Door Tweakers user Jasper Janssen, donderdag 19 april 2012 19:08

Het is iets minder makkelijk dan het lijkt. Carriers krijgen vaak pas dagelijks of nog later door wat er geroamt wordt, en ze kunnen dus niet altijd een overschrijding direct zien. Het is goed mogelijk dat de sms direct verstuurd is zodra Vodafone de rekening binnen had uit de US.

Binnen de EU is het relatief makkelijk, omdat er relatief weinig landen en dus carriers zijn waar het om gaat, maar als je dit soort dingen moet regelen met Wallis en Futuna wordt het al een stuk lastiger.

Reageren is niet meer mogelijk