Smartphones: top en flop in 2011

Door arnoudwokke op vrijdag 16 december 2011 16:21 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 7.444

Uiteraard komen er nog jaaroverzichten op Tweakers.net, maar daarin zit geen lijstje van mijn favoriete smartphones van dit jaar. Daarom doe ik dit hier. En als bonus: de floppers van 2011 op smartphonegebied. Let's go!

Om te beginnen de floppers. Dat ze in mijn lijstje staan, heeft vaak weinig te maken met het design, het uiterlijk of de hardware. De software en steun van de fabrikant zelf maakt het echter wel tot een flop. En van gebrek aan steun vanuit de fabrikant hadden een paar veelbelovende smartphones in 2011 veel last.

Floppers:
3. Nokia N9
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1318933642.jpeg
Mijn broek zakte haast af in de vroege ochtend, eind juni. Nokia had in Singapore op een voor ons onmogelijke tijd de N9 voor het eerst getoond en ik wist niet wat ik zag: een ontzettend mooie telefoon met een vloeiende, goed doordachte interface: gemaakt voor touchscreens en tot in de haarvaten modern. Zo kende ik Nokia helemaal niet meer.
Waar mijn broek ook vanaf zakte: de aankondiging dat Nokia geen toekomst zag in het platform MeeGo Harmattan en dat de N9 samen met ontwikkelaarstelefoon N950 de enige smartphone met MeeGo Harmatten zou blijven. Nokia had een schitterende Ferrari in elkaar gezet en hem op weg naar de dealer tegen een boom gereden. Eeuwig zonde.

2. HP Pre 3
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1314090565.jpeg
HP is geen klein bedrijf. Sterker nog, HP heeft overal contacten met retailers en kan zijn producten in elk windstreek van de wereld in de winkels krijgen. Maar directeur Leo Apotheker, geen Nederlander trouwens, had de ballen verstand van gadgets. De HP Pre 3 kwam bijna nergens te koop, net als de TouchPad-tablet. Gevolg? WebOS werd dood verklaard door HP zelf. Apotheker werd ontslagen, maar de schade was al aangericht. WebOS is nu voor de community in de vorm van opensource. Of het ooit nog wat wordt? Denk het niet.
Jammer, want WebOS is een modern platform met moderne besturing. De wijze van multitasking, cards, leeft voort in Windows Phone en Android. Trouwens, Mathias Duarte, bedenker van veel elementen in WebOS, werkt inmiddels alweer een tijdje voor Google aan Android.

1. LG Optimus 2X Speed
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1299840392.jpeg
Wie het hoogst inzet, kan het meeste verliezen. LG wilde Samsung achterna en groot worden op de smartphonemarkt; daar kun je immers geld verdienen. LG investeerde veel in r&d en die kwamen met drie vernieuwende telefoons: de eerste telefoon met dualcore-processor (Optimus 2X Speed), de telefoon met het felste scherm (Optimus Black) en de eerste telefoon met 3d-scherm en -content (Optimus 3D).
Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. LG had als eerste een telefoon met dualcore-processor op de markt, maar in de software werd de tweede core niet of nauwelijks gebruikt. Gebruikers klaagden terecht steen en been. LG is ook in verkoopcijfers afgestraft: het marktaandeel is nog altijd niet hoog en de telefoondivisie van LG schrijft nog altijd rode cijfers.

Dan de toppers. Het was nog lastig kiezen, want er waren vrij veel goede telefoons in 2011. Zoals altijd heb ik een voorliefde voor dingen die innovatief zijn, zeker als ze goed werken. Daarom heb ik - nu ik 2011 iets beter kan overzien dan in november - een andere keuze gemaakt dan een maand geleden, toen ik een dergelijk lijstje inleverde voor de Beste Product Awards, een initiatief van onze collega's bij BesteProduct.nl die daarvoor zo'n 60 telecomjournalisten polsen.

Toppers:
3. iPhone 4S
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1317760418.jpeg
De iPhone 4S ziet er hetzelfde uit als de iPhone 4 - een enkel cosmetisch verschil daargelaten. Toch is de 4S weer een hele verbetering en behoort Apple nog altijd tot de top van de markt. De grafische prestaties van de A5-soc zijn uitstekend (goed voor gaming) en de camera doet het ook meer dan goed. De verkoopcijfers zijn nog niet bekend, maar de eerste tekenen waren positief. Natuurlijk zijn we volgend jaar weer toe aan een iPhone 5, maar de 4S is een uitstekend zoethoudertje.

2. Samsung Galaxy S II
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1305721701.jpeg
Doe het maar eens na: er liggen honderdduizend Android-telefoons in de winkel en dan nog het meeste opvallend en het beste toestel maken. De specs zijn niet alleen goed, de SII presteert grafisch prima en is daarnaast ook nog eens bloedsnel. Niet voor niets won deze telefoon - terecht - de Gouden Steeksleutel. De Galaxy Nexus had hier trouwens ook kunnen staan, maar de camera - voor mij persoonlijk een veelgebruikte feature - verprutst het voor de nieuwe Nexus.

1. Nokia N9
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1314775070.jpeg
Een van de floppers van 2011 is wat mij betreft ook de topper. En dat komt eigenlijk door een paar dingen: ten eerste is daar het design: de wijze waarop het scherm in de behuizing is geintegreerd, gaan we in de toekomst vaak terugzien in de telecommarkt. Het is naar mijn mening futuristisch en bloedmooi.
Het tweede element is de vernieuwende interface: daar zijn allerlei innovatieve elementen aan: zo is daar de wijze waarop je van taak kan wisselen; een openstaand programma kun je aan de kant duwen, waarna je uit een overzicht met thumbnails een nieuwe kan kiezen. Een briljant idee. De opbouw van de interface met drie hoofdschermen (notificaties, lijst met apps, lijst openstaande apps) werkt als een trein.
Deze elementen zijn voor het eerst toegepast in de N9, maar goede ideeën blijven vaak bestaan: ik vermoed dat we de komende jaren bij nieuwe features op veel platformen gaan zeggen: 'dat hebben we voor het eerst kunnen zien in de Nokia N9'.
De Galaxy S II was natuurlijk de telefoon van 2011, maar de Nokia N9 is volgens mij de telefoon van de toekomst.

Ik vond 2011 persoonlijk een erg goed telecomjaar: er was de nodige innovatie, een paar leuke verrassingen en goede telefoons. Ik hoop dat 2012 nog spetterende wordt. We zullen zien!

Volgende: Beregeil? 02-'12 Beregeil?
Volgende: Naaien KPN, Voda en T-Mobile ons? 12-'11 Naaien KPN, Voda en T-Mobile ons?

Reacties


Door Tweakers user woekele, vrijdag 16 december 2011 17:15

Oh oh, ik voel een SGS2 vs iPhone4s-discussie aankomen :D

Door Tweakers user Umbrah, vrijdag 16 december 2011 17:21

Ik vond 2011 ook een goed telecom jaar, en ik denk dat WP7 zoals je zei door de N9 een mooie start heeft gehad. Ik ben benieuwd waar dat platform naar toe gaat, en ik moet zeggen dat 2012 me ook gaat boeien!

Vooral wat Blackberry (naar Android? Er spookt zo veel aan geruchten rond!) gaat doen zal me benieuwen. Ook de groei van WP7 zal me benieuwen, MS zet er erg hoog op in.

Ik wens echter in deze top of flop lijst een extra, special item: HTC.

HTC is een bedrijf wat me aan het hart licht. Ze zijn van de sympathieke tweaker-phone naar een algemeen bekend merk gegaan, en het leek ze voor de wind te gaan. Overal waar je kwam struikelde je over de Desires, voor de tijd een erg innovatief toestel. In retrospect was de OLED/PenTile combo erg sterk, jammer dat ze naar LCD zijn gegaan!.

2011 had ik het gevoel dat ze de weg kwijt waren. Aan de ene kant de vuilniszak/bontkraag meisjes blij willen maken met een telefoon als de ChaCha, en aan de andere kant vol inzetten op Android (en WP7 alleen laten, wed altijd op twee paarden en nooit op je eigen!!!). En daarin maakte ze een fout... de opvolger van de Desire in de vorm van de Desire S (vanwaar die S?) groot aankondigen, en niet eens zó lang daarna met drie modellen HTC Sensation komen.

HTC is een merk wat sowieso een lang update-traject heeft, maar op het moment hebben ze ook niet een echt duidelijk "top" model. Dat was eerst de Desire, maar de Desire S is dat nou weer niet! De Sensation had de Desire 2 kunnen zijn... en iedereen had de Desire S een "1S" genoemd. En wat was het met de HTC Incredible? (vunzige reclame met de Incredible S). Ik snap de marktplaatsing van dat ding sowieso niet. Ze hebben dus een hoop... tsja... top telefoons in korte tijd gehad, en door hun customisation (die ik overigens erg goed vind, maar dus lastig te onderhouden) en trage updates creëren ze een gevoel dat de klant zijn top-foon al snel alleen voelt. Uiteindelijk komt die update wel (hoewel ik me afvraag wat ze met ICS doen), maar trager dan dat een nieuw model hem heeft wat niet eens zó veel nieuwer is!

Een van de redenen dat Samsung wat mij betreft terecht op 2 staat is het feit dat ze een duidelijk vlaggeschip hebben, en dat ook als dusdanig verkopen. Men snapt wat voor telefoon ze kopen als ze een ace of gio kopen. Een Galaxy S2 is de top samsung phone, en krijgt ook als eerste de samsung updates. Nu met de Galaxy Nexus is het idee ook duidelijk dat het NIET een samsung-phone is maar een soort van geek-phone. Puur Google. Ik vind maar één toestel van Samsung een misser, en dat is de Galaxy S+. Men snapt dat toestel niet helemaal.

Wat assets en reclame is Samsung sterker (OLED vind men een punt, zuurstok of niet!) dan HTC, die lijken eigenlijk... tsja... de weg kwijt te zijn op dit moment. Wat dat betreft voor mij een eervolle vermelding waard voor HTC. Niet voor een model (Hoewel... Incredible Ass puur voor de reclame, cha cha cha!), maar wel voor het merk. Jammer! (HTC 7 Surround overigens wint wat mij betreft voor nutteloze feature (de speaker) en rot-scherm een prijs!)

Door Tweakers user Mr. Awesome, vrijdag 16 december 2011 17:23

Umbrah schreef op vrijdag 16 december 2011 @ 17:21:
Ik wens echter in deze top of flop lijst een extra, special item: HTC.
Dit is Arnoud's PERSOONLIJKE top of flop lijst. ;)

Door Tweakers user Umbrah, vrijdag 16 december 2011 18:16

Uiteraard, en het doel van een reactiegebied is... discussie! Ik ben het overigens 100% eens met de lijst: ik vind hem creatief en goed bedacht. Vooral de punten over maemo en LG in flop, en het broertje van de N9 op één van de top vind ik gedurfd, ik houd wel van de stijl van Arnoud op die manier!

Door Tweakers user Wouter64, vrijdag 16 december 2011 18:58

Umbrah schreef op vrijdag 16 december 2011 @ 17:21:
ik denk dat WP7 zoals je zei door de N9 een mooie start heeft gehad.
De N9 is een MeeGo telefoon, geen WP7, dat is de Lumia 800.

Ik ben het als LG O2X eigenaar helemaal eens met de eerste plaats op de flop lijst. Ik heb een week geleden pas de gingerbread update gehad, terwijl hier in april al mee werd geadverteerd (ALTIJD de LAATSTE android versie :X ) Ik moet zeggen dat het met die update een stuk beter is geworden, maar tot die tijd is de telefoon af en toe wel een echte ergernis geweest!

Door Tweakers user 318025, vrijdag 16 december 2011 20:11

Ik vind Samsung wel koning van het kopieren van Apple kwa design, als ik zo'n Samsung Galaxy zie en ook die Samsung Galaxy S2 vind ik het kwa design net een grote iPhone helemaal niet origineel.

Daarin tegen vind ik de HTC Sensation van HTC wel een origineel toestel dat zijn eigen ontwerp heeft en niks van Apple kopieert en Sense 3.0 is ook een hele toevoeging.

Overigens heeft HTC wel flink wat toestellen uitgebracht, maar ze zijn niet allemaal op de zelfde groep gericht, de Desire S is volgens mij gewoon een HTC Desire HD maar dan met een kleinere scherm, dus een soort midden budget telefoon ( De HTC Desire HD is een high end toestel ).

En hun high end toestel van 2011 is duidelijk de HTC Sensation en daar hebben ze dus een paar andere edities van uit gebracht en dat vind ik op zich wel mooi, het geeft je wel een keuze.

Door Tweakers user naarden 4ever, vrijdag 16 december 2011 21:23

Ik vind de N9 nog niet zo geslaagd, had liever de Lumia 800 er in de plaats voor gezien. De overstap naar Windows Mobile 7.5 is wel heel belangrijk en ook de doorslag voor Nokia geworden. Ook al lijkt het nog steeds op een speelgoedtelefoontje, het ding zelf steekt erg goed in elkaar.

Door Tweakers user Anoniem: 386034, zaterdag 17 december 2011 14:32

Samsung kijkt gewoon goed naar Apple, dat verklaart hun succes in Android land.

Door Tweakers user Proto, zaterdag 17 december 2011 15:42

Ontzettend eens met de nummer 1 flop, welke hier dan ook op mijn bureau ligt :P. Naast het ALTIJD DE LAATSTE ANDROID VERSIE debacle, is het din hardwarematig ook niet geweldig... Zit nu aan m'n vierde (!) toestel, de eerste crashte continu, de tweede crashte continu en vloog practisch in brand aan de oplader, en de derde had meer dode pixels dan er lijken op een kerkhof liggen. En nummer 4? Nog altijd een dode pixel, maar omdat dat het enige hardwarematige gebrek was heb ik het daarmee maar opgegeven... En cyanogenmod geinstalleerd, wat het ding zowaar werkbaar maakte.

LG,


FAIL!

...en toch is het zonde, want verder is het een prachtige telefoon met een geweldig scherm, op de monsterlijke backlight bleeding na dan...

Door Willem, zondag 18 december 2011 12:10

Lachen. Er komt geen enkele Windows Phone in voor. Ook niet verbazingwekkend. Er is geen gratis navigatie voor auto's nog (behalve op de Nokia), terwijl dat op alle Android toestellen wel zo is. Windows Phone biedt minder functionaliteit dan de iPhone en Androids. De hardware is minder hip dan bij iPhones en Androids (allemaal dualcore). Tot slot zijn er een stuk minder kwaliteits apps, zeker voor Nederland. En de prijs van de apps ligt vaak hoger dan bij Apple of Android. Zelfs sinds Windows Phone 7.5 loopt Nederland nog niet warm voor dit OS van Microsoft: Blackberries, Androids en iPhones doen het stukken beter. En nee: Windows Phone is niet van gisteren maar al zeker 6+ maanden leverbaar in Nederland. De browser (als je niet per se op apps zit te wachten) op Android is de beste van allemaal (zie de Tweakers.net benchmarks) en biedt de meeste mogelijkheden terwijl iPhone het meest gebruiksvriendelijk is en de meeste apps kent. Windows Phone is een mislukte mix.

Door Tweakers user Clementine, zondag 18 december 2011 19:30

De i4S in het rijtje van winnaars... schande. Weinig vernieuwing hoor je niet te belonen...

[Reactie gewijzigd op zondag 18 december 2011 19:32]


Door Tweakers user Clementine, zondag 18 december 2011 20:01

Willem schreef op zondag 18 december 2011 @ 12:10:
Lachen. Er komt geen enkele Windows Phone in voor. Ook niet verbazingwekkend. Er is geen gratis navigatie voor auto's nog (behalve op de Nokia), terwijl dat op alle Android toestellen wel zo is. Windows Phone biedt minder functionaliteit dan de iPhone en Androids. De hardware is minder hip dan bij iPhones en Androids (allemaal dualcore). Tot slot zijn er een stuk minder kwaliteits apps, zeker voor Nederland. En de prijs van de apps ligt vaak hoger dan bij Apple of Android. Zelfs sinds Windows Phone 7.5 loopt Nederland nog niet warm voor dit OS van Microsoft: Blackberries, Androids en iPhones doen het stukken beter. En nee: Windows Phone is niet van gisteren maar al zeker 6+ maanden leverbaar in Nederland. De browser (als je niet per se op apps zit te wachten) op Android is de beste van allemaal (zie de Tweakers.net benchmarks) en biedt de meeste mogelijkheden terwijl iPhone het meest gebruiksvriendelijk is en de meeste apps kent. Windows Phone is een mislukte mix.
De winnaar? De nokia heeft windows als OS

Door Tweakers user MicGlou, zondag 18 december 2011 20:02

Mijn flop: HTC Sensation... ook al heb ik het toestel zelf en ik er redelijk tevreden over, het toestel over het algemeen goede specs heeft en prima werkt... maar ik vind het bijna schaamteloos dat HTC in hun vlaggeschip toestel zulke zwakke kwaliteit speakers en microfoontjes in durft te bouwen. Ook de afwerking van de behuizing is niet best, display is vrij makkelijk in te drukken waardoor je vrij 'scherpe' randjes langs de display krijgt. Maar ook de afwerking van de behuizing rondom de camera is slecht, daar kan je het toestel ver indrukken en geeft dan een ontzettend goedkoop plastic gekraak.

Mijn topper: Nokia Lumia 800... laatst eventjes mogen gebruiken voor de test en was blij verrast, krijg er in januari eentje voor het werk. Dat toestel voelt gewoon goed aan, heerlijk ouderwetse Nokia degelijkheid... maar toch ook weer lekker fris van design. Het toestel ziet er aan alle kanten goed uit, voelt goed aan en bovendien vind je geen betere speakertjes en microfoons dan in een Nokia. Ondanks dat ik een echte Android gebruiker ben, ben ik erg te spreken over WP7 in het algemeen, maar het is imo nog niet zo goed tot zijn recht gekomen als op de Lumia. Enige minpuntje van het toestel vind ik de display, niet de beeldkwaliteit maar de plaatsing in de behuizing... die afgeronde hoeken gaan naar verloop van tijd absoluut tot matglas afgesleten worden.

Door Tweakers user Zanthr, zondag 18 december 2011 21:28

Willem schreef op zondag 18 december 2011 @ 12:10:
Lachen. Er komt geen enkele Windows Phone in voor.
Lachen dit :) Volgens mij is de nummer 1 bij TOP een Windows Phone?

Door Willem, zondag 18 december 2011 22:45

De N9 is een MeeGo telefoon. Geen Windows Phone. Dat is de Nokia Lumia.

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 20 december 2011 17:01

Willem schreef op zondag 18 december 2011 @ 12:10:
Windows Phone biedt minder functionaliteit dan de iPhone en Androids.
Interessant statement, maar is niks waard zonder uitleg.
Willem schreef op zondag 18 december 2011 @ 12:10:
De hardware is minder hip dan bij iPhones en Androids (allemaal dualcore).
De algemene indruk die reviews wekken, is dat Windows Phone verschrikkelijk soepel draait. Het feit dat android telefoons tegenwoordig allemaal dual core zijn kan net zo goed TEGEN android spreken. Je zou kunnen zeggen dat Android behoorlijk inefficient is als de tegenwoordige telefoons dual cores nodig hebben en dat Windows Phone met één core dus soepeler kan werken. Overigens werkt Windows Phone met hardwarematige videoversnelling, iets wat android (geloof tot aan 4.0) met de processor moet doen. Ik had gehoopt dat na de GHz-rage van processors en de megapixel-rage van camera's dat we zouden weten dat je simpelweg niet alles kan vergelijken. Dual core is niet altijd beter.
Willem schreef op zondag 18 december 2011 @ 12:10:
Tot slot zijn er een stuk minder kwaliteits apps, zeker voor Nederland.
Dat is zeker waar. Apple is daar nog steeds het beste in. Echter, ik denk dat dat op termijn zeker goed komt. Voordeel ten opzichte van android is dat Microsoft net als Apple de apps gaat screenen, waardoor er in ieder geval niet zoveel niet-kwaliteitsapps als in de android market gaan komen.

Door Tweakers user Gerjannn, vrijdag 23 december 2011 10:53

De iPhone 4s, top? Hmm nee, veel mensen waren teleurgesteld dat er geen 5 kwam. Heb het gevoel dat Arnoud een beetje Apple-minded is, maar dat kan aan mij liggen :)

Door Hans, maandag 19 maart 2012 16:00

met terugwerkende kracht zou ik de HTC Titan als 2011-topper willen noemen. WOW, wat een geweldig toestel. Ik wilde per se geen iphone en heb hiermee een fantastisch alternatief gevonden. Groot is niet altijd beter maar wel errug sexy in dit geval. ik gebruik het voornamelijk zakelijk en al die app's kunnen me voor 99% gestolen worden.

Reageren is niet meer mogelijk