Naaien KPN, Voda en T-Mobile ons?

Door arnoudwokke op woensdag 7 december 2011 14:47 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 6.688

Heibel in de Nederlandse telecomsector: de Nederlandse Mededingingsautoriteit deed gisteren invallen bij de hoofdkantoren van KPN, Vodafone en T-Mobile, omdat het vermoeden bestaat dat de drie providers prijsafspraken maken (bij een inval moet je trouwens niet denken aan een peloton ME'ers die de deur intrappen, maar enkele mannen in pak die zich melden bij de balie).

Dit is groot nieuws: de providers werden eerder al veroordeeld wegens dezelfde beschuldiging uit 2001 en nu zijn er twee directieleden van telecombedrijven die anoniem hebben verklaard hoe de vork in de steel zit.

De verklaringen kun je ook zelf lezen. Ze zijn in begrijpelijk Nederlands, kort en heel lezenswaardig. Zo staat er onder meer in hoe prijsafspraken zouden zijn gemaakt met behulp van prepaidtelefoons en in achterkamertjes op welbekende evenementen.Een goed voorbeeld in de verklaringen is de herinvoering van aansluitkosten in 2009: er kwamen geen mobiele bellers meer bij, dus de drie providers wilden overstappers ontmoedigen door extra kosten te heffen als je van provider wisselt. Een duidelijker teken dat concurrentie ontbreekt, kan ik niet verzinnen. Zelfs T-Mobile en Vodafone wilden geen klanten meer afpakken van KPN, zo lijkt het.

Toch valt er nog wat af te dingen op de verklaringen: de ene anonieme klokkenluider is directielid van - hoogstwaarschijnlijk - een concurrent van KPN, Vodafone en T-Mobile, de ander is een oud-directielid (en dus mogelijk oneervol ontslagen en uit op wraak). Er is dus, ondanks een gebrek aan informatie, genoeg redenen om deze verklaringen niet als absolutie waarheid aan te nemen. Ik geloof ze in elk geval wel deels: ze klinken aannemelijk en de providers hebben in deze zaak in elk geval de schijn tegen.

Daarnaast is er nog een ander punt dat mij dwarszit. Als de providers nu voor de derde keer worden betrapt op prijsafspraken, is er dan niet iets fundamentelers mis met de telecommarkt?

De overheid heeft geprobeerd in het verleden concurrentie te stimuleren: er kwamen vijf licenties voor 3g; KPN, Vodafone, T-Mobile, Telfort en Orange kregen ze te pakken. Een paar jaar na de veiling kocht T-Mobile Orange, terwijl Telfort werd overgenomen door KPN. Dat gevaar dreigt opnieuw als er weer nieuwkomers bijkomen na een volgende veiling: hoe garandeer je concurrentie?

Ik denk dat het niet kan. We moeten anders gaan denken over mobiel bellen en internetten. De telecommarkt is niet vergelijkbaar met de markt voor kerstbomen, waarbij iedereen op een straathoek zijn eigen bomen kan gaan verkopen. Het gaat - net als op de markten voor kabel en openbaar vervoer - om een belangrijke voorziening waarbij concurrentie bijna onmogelijk is.

Dat komt door de kosten voor het opbouwen van een netwerk. Een landelijk dekkend netwerk kost honderden miljoenen tot enkele miljarden om op te bouwen en vervolgens per jaar enkele honderden miljoenen om te onderhouden. Geen startup kan dat betalen: je moet al een groot bedrijf zijn om dit te kunnen bekostigen. De drempel om een telecomprovider te beginnen is dus ontzettend hoog en het duurt lang voordat je je investeringen hebt terugverdiend. Het is een klassiek voorbeeld van een oligopolie, een marktvorm waarin de kans op kartelvorming per definitie prominent aanwezig is.

Kunnen we zorgen voor meer concurrentie op de telecommarkt? Ja, dat denk ik wel - en de oplossing ligt voor de hand. De overheid past hem namelijk al in ongeveer deze vorm toe op de markt voor vaste telefonie.

Mijn oplossing is deze: alle mobiele netwerken moeten worden gekocht door de overheid. Het beheer en onderhoud kan worden uitbesteed aan een private partij, bijvoorbeeld een los bedrijfsonderdeel van KPN. De overheid stelt daarbij wholesale tarieven vast, dus de tarieven die de providers moeten betalen.

Iedereen wordt een virtuele provider op het netwerk van de overheid. Daarmee heeft iedereen dezelfde kansen, dezelfde tarieven en dus dezelfde level playground on te concurreren.

Dit is maar een van de oplossingen die je kunt verzinnen. Maar na boetes in 2001 en 2003 voor de providers en een onderzoek in 2011 moeten we ons lesje leren: vrije concurrentie op de telecommarkt in Nederland is als een verhaal in een boek van de Gebroeders Grimm: een sprookje.

En de moraal van dit sprookje is: leg alle macht in de handen van maar een paar bedrijven en ze zullen altijd manieren vinden om te overleggen hoe ze die macht kunnen houden en hun winst kunnen maximaliseren.

Maar het sprookje van de telecommarkt kent vooralsnog voor niemand een happy end: niet voor de overheid, die lijdzaam toeziet dat concurrentie op de telecommarkt niet bestaat. Niet voor de providers, want die zijn onderwerp van onderzoek en moeten er alles aan doen om hun imago een beetje op peil te houden en het vertrouwen van klanten te behouden. En al helemaal niet voor ons als consumenten, want wij worden gedwongen meer te betalen doordat de overheid blijft geloven in het sprookje van marktwerking in de telecom.

Zal het ooit veranderen? Ik hoop het van harte.

Volgende: Smartphones: top en flop in 2011 12-'11 Smartphones: top en flop in 2011
Volgende: Geheime keylogger op je telefoon? Test het zelf :) 11-'11 Geheime keylogger op je telefoon? Test het zelf :)

Reacties


Door Tweakers user Paul - K, woensdag 7 december 2011 15:48

En als de overheid het beheer hierover heeft hebben ze ook direct alle macht, zodat ze bij een volksopstand eventjes mooi alles afluisteren en/of dichtzetten :p

Door Tweakers user Pingelmonster, woensdag 7 december 2011 16:07

Paul - K schreef op woensdag 07 december 2011 @ 15:48:
En als de overheid het beheer hierover heeft hebben ze ook direct alle macht, zodat ze bij een volksopstand eventjes mooi alles afluisteren en/of dichtzetten :p
Ik wordt liever door de overheid genaaid (dat worden we toch al) dan door drie telecompartijen tegelijk! De overheid mag van mij eigenaar worden van alle infrastructuur (mobiel + glas + koper + coax). Partijtjes als KPN en T-Mobile moeten maar mooi gaan betalen om hun diensten erop aan te bieden.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 december 2011 16:10]


Door Tweakers user Anoniem: 387064, woensdag 7 december 2011 16:26

Dat overheid alles opkopen vind ik geen goed idee. Beter gewoon zou houden zoals het is en streng erop toezien dat er niet wordt geknoeid en gewoon moeilijk harde boetes uitdelen bij kartelvorming.

Door Tweakers user the_sopran, woensdag 7 december 2011 16:43

Waarom niet alles laten opkopen door de overheid? Het is tenslotte veel goedkoper een netwerk te onderhouden dan drie. Ik denk niet dat de bedrijven wakker liggen van de boetes. Zo hoog zijn ze niet en ze worden toch wel weer op de klanten verhaald.
Het doel van de boetes is te zorgen dat ze dat niet opnieuw zullen doen, doordat ze hun prijzen omhoog moeten gooien om ze te betalen, en zo aan concurentiekracht inleveren.
Maar als dit bij alle drie de bedrijven gebeurd, zullen ze er niets van voelen

Door Tweakers user Jasper Janssen, woensdag 7 december 2011 16:49

Dat is dus een system dat al aanwezig is bij het energienet, maar dat niet aanwezig is bij vaste telefonie of het spoor. In beide gevallen is het netwerk in privehanden ( KPN en een van de NSen) met een verplichting om het open te stellen. We weten van deze drie voorbeelden dat degene die het beste werkt de overheidseigendom plus beheer constructie is... Maar die gaat er natuurlijk nooit komen voor UMTS.

Door Tweakers user Magnetra, woensdag 7 december 2011 17:02

Naaien KPN, Voda en T-Mobile ons?
Ja, al 20 jaar. Welkom in de mobiele telcombranche.

Door Tweakers user tuinboontje, woensdag 7 december 2011 17:25

KPN naait in elk geval altjid met hun glasvezel die NOOOIT de beloofde 100 mbit haalt. In de centrale gemeten is het 85 mbit.

Door Arno, woensdag 7 december 2011 17:47

Goed idee om de basisinfrastructuur voor telecom en Internet bij de overheid/een partij neer te leggen.
Daarmee krijg je gelijk ook de opportunity om de noodzakelijke infrastructuur in minder dichtbevolkte gebieden te voorzien zodat niet iedereen naar de Randstad trekt maar men juist die gebieden opzoekt men een optimale woonwerk situatie krijgt.

Voor mijn part voert Nelie Kroes het namens de EC in voor heel Europa.

Door Tweakers user Phehistyr, woensdag 7 december 2011 18:01

KaptKoek schreef op woensdag 07 december 2011 @ 16:26:
Dat overheid alles opkopen vind ik geen goed idee. Beter gewoon zou houden zoals het is en streng erop toezien dat er niet wordt geknoeid en gewoon moeilijk harde boetes uitdelen bij kartelvorming.
Met boetes zijn alleen de consumenten de dupe aangezien de abonnementskosten dan gewoon omhoog gaan "want de aandeelhouders moeten tevreden worden gehouden". Wellicht zou het een idee zijn om de huidige prijzen te verlagen en(/of) te bevriezen voor een x aantal jaar.

Dat is juridisch vast niet mogelijk, nieuwe producten op de markt zetten zal dan waarschijnlijk ook niet gebeuren en investeringen kun je waarschijnlijk helemaal vergeten. Maar je raakt de bedrijven dan wel waar het pijn doet zonder dat de consument er uiteindelijk voor opdraait.

Lastige situatie in elk geval.

Door Tweakers user Anoniem: 387064, woensdag 7 december 2011 19:37

Nee hoor, dat is te kort door de bocht. Door boetes gaan getroffen telekomproviderts misschien wel prijzen verhogen, maar de ongetroffen kunnen lagere tarieven hanteren en trekken daardoor meer klanten aan.

Door Arno, woensdag 7 december 2011 19:48

KaptKoek schreef op woensdag 07 december 2011 @ 19:37:
Nee hoor, dat is te kort door de bocht. Door boetes gaan getroffen telekomproviderts misschien wel prijzen verhogen, maar de ongetroffen kunnen lagere tarieven hanteren en trekken daardoor meer klanten aan.
Als ze allemaal onder elkaar prijsafspraken maken worden ze allemaal getroffen, is het effect neutraal. Gaat in deze dus niet op.

Door Tweakers user Anoniem: 290112, woensdag 7 december 2011 21:07

Arno schreef op woensdag 07 december 2011 @ 19:48:
[...]


Als ze allemaal onder elkaar prijsafspraken maken worden ze allemaal getroffen, is het effect neutraal. Gaat in deze dus niet op.
Plus een verhoging van de 1 = een verhoging van de ander. Misschien niet gelijk, maar die komt echt wel hoor. Je hoeft er maar een euro onder te zitten en je bent al concurrerend.
Daar hoef je niet eens afspraken over te maken, kwestie van rondkijken in de markt.

Door Tweakers user Alex), woensdag 7 december 2011 23:53

Jasper Janssen schreef op woensdag 07 december 2011 @ 16:49:
Dat is dus een system dat al aanwezig is bij het energienet, maar dat niet aanwezig is bij (...) het spoor. (...) netwerk in privehanden ( (...) van de NSen)
Dat klopt niet: vrijwel alle railinfrastructuur in Nederland is het eigendom van Railinfratrust B.V., dat in handen is van de Staat. Het beheer op het spoorwegnet (aanleg, onderhoud, verdeling van capaciteit) wordt gedaan onder de naam ProRail.

NS, DB Schenker, Arriva, Veolia, Thalys, ERS Railways, enzovoorts, huren slechts capaciteit op het netwerk en betalen hier een vergoeding per treinkilometer voor (+ bijkomende kosten zoals stroomverbruik, gebruik van stations, enz.)

Uitzonderingen hierop vormen de sporen bij bedrijven en museumclubs.

Door Tweakers user babananana, vrijdag 16 december 2011 17:05

KaptKoek schreef op woensdag 07 december 2011 @ 16:26:
Dat overheid alles opkopen vind ik geen goed idee. Beter gewoon zou houden zoals het is en streng erop toezien dat er niet wordt geknoeid en gewoon moeilijk harde boetes uitdelen bij kartelvorming.
En wie gaan die boetes betalen? Juist ja, de klanten zelf.

Door Tweakers user Beatboxx, vrijdag 16 december 2011 17:10

De overheid moet niet gaan investeren in 3G. Laat KPN, T-Mobile en Voda lekker klooien met 3G. De overheid moet gewoon morgen beginnen met het uitrollen van een goed LTE-netwerk. Het is sowieso goedkoper en makkelijker aan te leggen en te beheren om één netwerk te hebben dat landelijke dekking moet bieden, dan 3!

Door Willem, maandag 19 december 2011 23:43

Als je ziet hoe lang de overheid er over doet om het wegennet te managen, denk ik dat de overheid niet de juiste partij is. De files zijn nog steeds niet opgelost.

Reageren is niet meer mogelijk