Top 10 telefoons op Tweakers.net

Door arnoudwokke op dinsdag 8 november 2011 11:35 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 8.841

Lijstjes zijn leuk - en lijstjes met populaire telefoons zijn nog leuker.

We hebben veel manieren waarop we op Tweakers.net de populariteit van telefoons kunnen meten: de Gouden Steeksleutel (stemmen kan tot 27 november hierrr), activiteit in fora, kliks in de Pricewatch, views in artikelen en reviews...

Tot voor kort konden we echter niet of nauwelijks opzoeken welke telefoons het populairst waren om de site te bezoeken. Maar nu kan dat wel - zij het beperkt. Dus ik wil graag deze cijfers met jullie delen. Uit concurrentie-overwegingen enzo deel ik alleen een indexcijfer en niet het daadwerlijke aantal bezoeken, maar het geeft een beeld van de verhoudingen. Een indexcijfer van 25 zegt dat de telefoon vier keer zo weinig wordt gebruikt voor bezoek aan Tweakers.net dan de nummer 1, iPhone. Voor de goede orde, dit gaat alleen om bezoeken op Tweakers.net (frontpage, GoT, Pricewatch en alle andere onderdelen van de site): Tweakers.mobi en bezoek via de apps worden apart gemeten.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1320749540.png

Hier vlak achter staan nog de BlackBerry Bold 9700 (5) en HTC Wildfire (5). Toestellen waarvan ik dacht dat ze populairder waren, staan eigenlijk best wel laag, zoals ZTE Blade (plek 30, indexcijfer 1,5) en Motorola Defy (plek 25, indexcijfer 2). De eerste Nokia op de lijst is de N97 op plek 27.

En o ja, ik trof in de statistieken zelfs de beruchte Microsft KIN One aan, de geflopte telefoon die Mircosoft vorig jaar uitbracht. De KIN Two komt overigens niet voor in de stats.

Disclaimer: Windows Phone is afwezig in deze statistieken, een inmiddels al jaren bestaande fout in Google Analytics Mobile. Ook recente topmodellen van HTC (Sensation, Evo 3D) ontbreken gek genoeg in het lijstje. De cijfers gaan over oktober 2011. Hecht er dus vooral niet teveel waarde aan :)

Volgende: Specs-race op smartphones: waarom? 11-'11 Specs-race op smartphones: waarom?
Volgende: iPhone 4S-lancering: achter de schermen 10-'11 iPhone 4S-lancering: achter de schermen

Reacties


Door Tweakers user Hooglander1, dinsdag 8 november 2011 12:01

Dat de HTC Sensation en EVO 3D er nog niet in staan, kan misschien zijn omdat ze niet in de WURFL directory zitten:

Classificering HTC Sensation (XE)

Door Tweakers user Jarrean, dinsdag 8 november 2011 12:01

Ergens wel logisch dat toestellen zoals de bold en wildfire laag staan, met zo'n toestel pak je toch liever de mobiele site of de app gezien de resolutie. Werkt niet echt lekker op de gewone website.
Ik heb zelf de blade maar kijk nooit op tweakers op mijn telefoon, ga er liever lekker voor zitten (achter laptop/desktop)

edit,

Waarom staan de verschillende versies van de iPhone er niet tussen trouwens? Dit is wel gedaan bij de galaxy s

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 november 2011 12:10]


Door Tweakers user SKiLLa, dinsdag 8 november 2011 12:02

Zo zie je maar dat de Galaxy S 1 & 2 toch een flink succes zijn, maar dat HTC ook nog steeds aardig meekomt ...

Door Tweakers user Kwastie, dinsdag 8 november 2011 12:34

Waarom wordt iPhone gezien als "1" ding? De iPod Touch valt hier vast ook onder?

Het geeft namelijk een erg vertekend beeld:
Zoals ik het nu lees per merk (zover ik het kan zien):
HTC:
- Desire 68
- Desire HD 37
- Desire Z 12
- Legend 7
- Wildfire 5
- EVO / Sensation ??
- Andere modellen ??
Totaal: 129

Samsung:
- Galaxy S : 90
- Galaxy S2 29
- Nexus S: 6
- Andere modellen: ??
Totaal: 125

Apple:
- iPhone (alle versies): 100
Totaal: 100

Conclusie: HTC is het populairst op Tweakers.net 8-)

Door Tweakers user phex, dinsdag 8 november 2011 12:56

Mja alleen de galaxy S en S2 samen hebben al meer aandeel dan alle iphones samen.

Dat is een probleem van de Gouden steeksleutel. Bij laptops staat er een macbook pro 2.2ghz (15inch) en de 13.3 inch air. Iedereen die een Apple laptop heeft kiest dus de Macbook pro. Ookal komt het model niet overeen.

Zelfde bij smartphones mensen met een 2g/3g/3gs/4/4s kiezen voor de 4s. Maar mensen met een Galaxy S zijn misschien wel gecharmeerd van de HTC sensation en kiezen die.

Misschien moet je voor volgend jaar Apple gewoon hun eigen afdeling geven. Beste apple product, en de rest uit de andere lijsten halen.

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 8 november 2011 12:59

Waarom wordt iPhone gezien als "1" ding? De iPod Touch valt hier vast ook onder?
Nee, iPad en iPod vallen jier niet onder. Ik heb ze niet meegerekend, want het zijn geen telefoons. Net als Android-tablets :)

Door Tweakers user Joindry, dinsdag 8 november 2011 13:07

jammer dat je de i Phones niet uit elkaar kan/wil houden. Kan een volledig andere kijk geven op de zaken. Want als je nu alle samsung phones als één zou rekenen staan deze boven Apple, als ook bij HTC.

Is het mogelijk?


en jaaaaa, we zijn gek op cijfertjes jaaa.

Door Tweakers user Crim, dinsdag 8 november 2011 13:15

De SII is dus populairder dan elk van de losse iPhones?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 november 2011 13:15]


Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 8 november 2011 14:00

Hier vlak achter staan nog de BlackBerry Bold 9700 (5) en HTC Wildfire (5). Toestellen waarvan ik dacht dat ze populairder waren, staan eigenlijk best wel laag, zoals ZTE Blade (plek 30, indexcijfer 1,5) en Motorola Defy (plek 25, indexcijfer 2). De eerste Nokia op de lijst is de N97 op plek 27.
Een veel gemaakt denkfout door Tweaker-users... Dat een toestel 'populair' is onder tweakers op het forum vanwege het hoge tweak-gehalte, zegt helemaal niets over het populair zijn van dat model in zijn algemeen. Sterker nog, ga er maar vanuit dat een telefoon die in de smaak valt bij de doorgewinterde tweaker meestal juist geen geschikt toestel is voor de doorsnee consument. Zeker de Defy en Blade zijn toestellen die je bijna niet eens in de winkel ziet liggen... de consument kent ze vaak niet eens.

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 8 november 2011 14:17

Een veel gemaakt denkfout door Tweaker-users... Dat een toestel 'populair' is onder tweakers op het forum vanwege het hoge tweak-gehalte, zegt helemaal niets over het populair zijn van dat model in zijn algemeen.
Dit gaat echter om telefoons die gebruikt worden om Tweakers.net te bezoeken en niet om populariteit in Nederland in het algemeen. Die dingen zijn zelfs genomineerd voor de Gouden Steeksleutel (okee, Defy+ en Blade 2, maar toch...).

Door Tweakers user Peetz0r, dinsdag 8 november 2011 14:24

De Galaxy serie (90+29+119) en Desire serie (68+37+12=117) zijn bijna gelijk, beide populairder dan de iPhone.

Ook is het wel grappig dat alle toestellen, behalve de iPhone(s), Android toestellen zijn.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 november 2011 14:25]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 8 november 2011 14:42

SKiLLa schreef op dinsdag 08 november 2011 @ 12:02:
Zo zie je maar dat de Galaxy S 1 & 2 toch een flink succes zijn, maar dat HTC ook nog steeds aardig meekomt ...
dat wilde is zeggen als je alle iphones meerkend, doe dat dan ook met bijv alle galaxies, en alles desire's. of toch in ieder geval die uit een bepaalde releas tijd...

dan zou je de desire en desire z en desire hd samenrekenen en ruwweg zo'n 10 a 15% meer desires tegen komen dan iphones...


dit is natuurliujk wel een beetje statistiek, 'lies damned lies and statistics' maar is het ook maar enigsins representatief is onder het 'tweakers volk in nederland' kun je toch zeggen dat appple duidelijk niet zo dominant is als veel tweakers wel willen doen geloven. en ook dat ze de gouden steeksleutel zeker NIET kunnen winnen als tweakers.net bepaalde 'licht verschillende versies, van een telefoon' zou samen nemen...

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 8 november 2011 15:02

arnoudwokke schreef op dinsdag 08 november 2011 @ 14:17:
[...]


Dit gaat echter om telefoons die gebruikt worden om Tweakers.net te bezoeken en niet om populariteit in Nederland in het algemeen. Die dingen zijn zelfs genomineerd voor de Gouden Steeksleutel (okee, Defy+ en Blade 2, maar toch...).
Ook die nominaties worden voornamelijk gedaan door 'tweakers', de gebruikers die ook diep in de krochten van het forum zitten. Maar de pricewatch wordt ook veel gebruikt door minder getweakte mensen die meestal niet verder komen dan de frontpage... die hebben nog nooit van een Defy of een Blade gehoord... zelfde denkfout die je maakt helaas.

Door Tweakers user pstalman, dinsdag 8 november 2011 16:20

nog veel oude HTC Desire gebruikers (of druk ik te vaak op refresh)

Door Tweakers user hostname, dinsdag 8 november 2011 16:38

pstalman schreef op dinsdag 08 november 2011 @ 16:20:
nog veel oude HTC Desire gebruikers (of druk ik te vaak op refresh)
Tja, veel mensen zitten nu eenmaal 2 jaar aan een contract vast :'(

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 8 november 2011 16:44

hostname schreef op dinsdag 08 november 2011 @ 16:38:
[...]

Tja, veel mensen zitten nu eenmaal 2 jaar aan een contract vast :'(
Jouw reactie geeft toch al duidelijk aan wat de mentaliteit is tegenwoordig. Tegenwoordig ben je blijkbaar al niet hip genoeg meer als je twee jaar dezelfde telefoon hebt. Natuurlijk wordt dat beeld vooral gewekt door de belachelijke snelle releases achter elkaar van software en hardware en de beperkte support op wat oudere toestellen. Maar eigenlijk is het natuurlijk van den zotte. En iedereen betaalt (of los of via zijn abonnement) gewoon vrolijk het liefst elk jaar een paar honderd euro voor z'n telefoon.

Ik ben geen milieufreak, maar dat een telefoon als een soort wegwerpartikel wordt beschouwd is een best kwalijke zaak.

Door Tweakers user Chris7, dinsdag 8 november 2011 16:48

Wel grappig dat de Nexus S in de top 10 voorkomt, dan zie je ook wel weer wat voor soort mensen op Tweakers.net komen: De Nexus S is relatief weinig verkocht, maar onder 'tweakers' is het blijkbaar (en begrijpelijk) een veelgebruikt toestel.
En KIN is helemaal verrassend, ik had niet verwacht dat er nog mensen mee rond zouden lopen.

Door Tweakers user pstalman, dinsdag 8 november 2011 17:07

hostname schreef op dinsdag 08 november 2011 @ 16:38:
[...]

Tja, veel mensen zitten nu eenmaal 2 jaar aan een contract vast :'(
volgens mij hebben de meeste tweakers in het begin het toestel los gekocht (net als ik) omdat dat goedkoper was.
Ik heb nog steeds mijn 1jarig sim only contract lopen, maar gewoon door laten lopen ivm de data limieten....

Door Tweakers user funk-e, dinsdag 8 november 2011 17:44

Luuk1983 schreef op dinsdag 08 november 2011 @ 16:44:
[...]

Jouw reactie geeft toch al duidelijk aan wat de mentaliteit is tegenwoordig. Tegenwoordig ben je blijkbaar al niet hip genoeg meer als je twee jaar dezelfde telefoon hebt. Natuurlijk wordt dat beeld vooral gewekt door de belachelijke snelle releases achter elkaar van software en hardware en de beperkte support op wat oudere toestellen. Maar eigenlijk is het natuurlijk van den zotte. En iedereen betaalt (of los of via zijn abonnement) gewoon vrolijk het liefst elk jaar een paar honderd euro voor z'n telefoon.

Ik ben geen milieufreak, maar dat een telefoon als een soort wegwerpartikel wordt beschouwd is een best kwalijke zaak.
Dat mensen minimaal elke 2 jaar een nieuw toestel willen hebben is niet om 'hip' te zijn. Ik wil elke 2 jaar een nieuw toestel om zo elke twee jaar te profiteren van de nieuwste mogelijkheden (snellere processor, betere camera, nieuwe features).

Het ligt er gewoon aan waar je je geld aan uit geeft.

Ik heb trouwens nog nooit een oude telefoon weggegooid of bewaard. Ik heb tot nu toe al mijn 'oude' toestellen verkocht.

Door Tweakers user klaboem, dinsdag 8 november 2011 19:02

laat maar niet goed gelezen...

(ik gebruikte de app om tweakers te bezoeken op een sensation, maar deze crasht zo vaak dat ik tegenwoordig thuis de website bezoek op mn laptop).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 november 2011 19:05]


Door Tweakers user Harrstein, dinsdag 8 november 2011 21:54

eigelijk zou ik al alleen om de stats te stangen verkeer via mijn 3410 moeten doen :P

Door Tweakers user ACM, woensdag 9 november 2011 08:01

Voor de klagers over het niet uit elkaar houden van de iPhone, je moet bij Apple zijn daarvoor. Dit is de user-agent van een iPhone, kan iemand mij precies vertellen welk model?
Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 5_0 like Mac OS X) AppleWebKit/534.46 (KHTML, like Gecko) Version/5.1 Mobile/9A334 Safari/7534.48.3
Het zal - gezien het OS-nummer - wel een iPhone 4 of 4S zijn (of is IOS 5 er ook voor de 3G?)... maar zoals je ziet zit er geen enkele indicatie van het model in. Het enige onderscheid dat er in zit is in of het een iPhone, iPod of iPad is en je kunt a.d.h.v. de versienummers hooguit een gok maken welk types het kan zijn, maar je ziet niet welk model precies.

Ter vergelijking, de Galaxy S 2 identificeert zich zo:
Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 2.3.4; nl-be; GT-I9100 Build/GINGERBREAD) AppleWebKit/533.1 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/533.1
En de HTC Desire:
Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 2.2; nl-nl; Desire_A8181 Build/FRF91) AppleWebKit/533.1 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/533.1
En de Desire HD:
Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 2.3.3; en-nl; Desire HD Build/GRI40) AppleWebKit/533.1 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/533.1

Door Tweakers user Cloud, woensdag 9 november 2011 10:42

Ongelooflijk eigenlijk, het succes van de SGSII. Als je 90 scoort in die index tegen álle verschillende Apple iPhones dan doe je het geweldig vind ik. :)

Door Tweakers user Rmg, woensdag 9 november 2011 13:35

Is het ook bekend wat het totale aantal nokia/symbian toestellen zijn die op de site langskomen? ik kan me voorstellen dat het per type telefoon nogal laag zou kunnen zijn maar het zou me verbazen als het er helemaal niet inzit

Door Tweakers user jroz2001, woensdag 9 november 2011 15:17

@ACM Mijn HTC Desire identificeert zich als HTC Sensation, vanwege een custom ROM. Er zijn echter (vrijwel) geen telefoons die op een Desire ROM draaien, terwijl ze geen HTC Desire zijn. Aangezien Sensation custom ROM's vrij populair zijn is dit ook nog een gat in de stats. De HTC Desire is dus nog een stuk populairder dan hier wordt beschreven.

Door Tweakers user S401, woensdag 9 november 2011 15:28

De reden dat ik niet met mijn blackberry bold tweakers bezoek is omdat de browser daar te brak voor is. Want hij schaalt de website helemaal verkeerd en ben je continue aan het in en uit zoomen en aan het scrollen om een stuk tekst te lezen. Als ik het op de ZTE blade van mijn vriendin doe dan gaat het allemaal prima.

Reageren is niet meer mogelijk