iPhone 4S-lancering: achter de schermen

Door arnoudwokke op woensdag 5 oktober 2011 16:00 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 4.696

Na zestien maanden was het gisteren eindelijk zover: Apple presenteerde de iPhone 4S. Geen iPhone 5, geen groter scherm en geen revolutionair nieuw design en geen andere onverwachte verrassingen en 'one more things': gewoon een iPhone 4S and that was it.

Het is makkelijk om teleurgesteld te zijn over de aankondiging: er gingen al minstens een half jaar geruchten over een nieuw design voor de iPhone en na zo'n lange ontwikkeltijd hadden mensen wellicht meer verwacht van een nieuwe iPhone.

Het Europese persevenement was in de nieuwe Apple Store in Covent Garden in Londen - de enige plek ter wereld behalve Cupertino waar je de keynote live kon bekijken. Het was een feestje voor alleen grote media: ongeveer 75 journalisten zaten in de zaal, per land geselecteerd op de grootte van hun publiek (voor Nederland dus Nu.nl, Telegraaf en nou ja, Tweakers.net dus ;))

Hoewel Apple het evenement voor de pers goed had geregeld, was het allesbehalve perfect. Omdat zelfs Apple het verkeer in de Londense binnenstad niet in de hand heeft, werd kort voor het evenement besloten om de bus vanaf het hotel naar Covent Garden eerder te laten rijden. Het gevolg was dat de helft van de aanwezige pers meer dan een half uur stond te wachten in Covent Garden. Om te zorgen dat de pers niet naar binnen ging, stonden tussen de groep persmuskieten en de winkel elke vijf meter een Apple-medewerker in een opvallend blauw t-shirt, als een soort levend pad van Klein Duimpje.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1317820862.jpeg


De 'zaal' was niet groot: er was plek voor 90 mensen, maar niet alle plekken waren bezet. Er werd veel video opgenomen: op de bovenverdieping stonden rondom camera's opgesteld. Een aantal daarvan waren van Apple, andere waren van tv-makers die waren uitgenodigd.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1317820864.jpeg


Apple had erop gerekend dat de keynote voor veel media en Apple-volgers zou uitlopen op een teleurstelling. Want waar normaalgesproken na een keynote van Apple overal tafels staan met vriendelijke mensen die je graag alles laten zien van de net aangekondigde hardware, was dat alles nu afwezig. De tafel bleek alleen gevuld met flesjes water.

Het bleek dat Apple per land één journalist toestond om achter gesloten deuren met de nieuwe iPhone te spelen. Dat gebeurde onder de noemer van een demo van spraakbesturing Siri, een van de meest opvallende aspecten van de 4S. Dat gebeurde achter gesloten deuren, omdat het nu eenmaal stil moest zijn: met teveel lawaai zou de demo niet goed werken, dacht Apple.

Dat is ook de reden waarom je online niet overspoeld bent met geweldige hands-ons van de iPhone 4S met goede foto's: in totaal hebben in Londen ongeveer 15 mensen van de pers de 4S kunnen aanraken. En die ene per land was - vanwege het grote bereik - vaak een dagbladjournalist.

Ik mocht van geluk spreken dat de verslaggever van de Telegraaf eerlijk toegaf dat zijn impressies niet in de krant van vandaag kon verschijnen vanwege de deadline. Daarom ging niet hij, maar ik met de iPhone 4S spelen - en het resultaat daarvan kun je hier lezen.

Na de demo was het programma in de Apple Store voorbij. Daarna restte alleen nog een paar uur zwoegen om zo snel mogelijk een uitgebreide hands-on op de frontpage te kunnen zetten: alleen in de hotelkamer met flesjes water en een suboptimale internetverbinding via 3g ;)

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1317760414.jpeg

Volgende: Top 10 telefoons op Tweakers.net 11-'11 Top 10 telefoons op Tweakers.net
Volgende: Zag ik een iPhone 5? 09-'11 Zag ik een iPhone 5?

Reacties


Door Tweakers user SeatRider, woensdag 5 oktober 2011 16:05

Maar goed, je zag dus geen iPhone 5? ;)

Door Tweakers user arnoudwokke, woensdag 5 oktober 2011 16:07

Haha, het was in elk geval niet de iPhone 4S. En een Google Nexus Prime was het - zoals we al hebben kunnen vaststellen door de teaser van vandaag - ook al niet op het pontje ;)

Door Tweakers user Beatboxx, woensdag 5 oktober 2011 16:38

De Galaxy S 3? Maar ik ben wel jaloers hoor!

Door Tweakers user Anoniem: 386034, woensdag 5 oktober 2011 17:07

Is dat MC Siegler (techcrunch, met donkere bril) op de bovenste foto?

Door Tweakers user Cyleo, woensdag 5 oktober 2011 17:20

Ik ben heel benieuwd naar de reactie van het grote publiek en welk effect de lancering zal hebben op het smartphoneland. Design blijft mooi, maar ik had zelf wel graag een groter scherm gewild (overigens zelf geen apple gebruiker).

Grappig om eens zo'n achter de schermen verhaal te lezen overigens, vaker doen. Zeker dingen als dagbladen die voorgaan zijn leuk om te weten ;)

Door Tweakers user Bartjezz, woensdag 5 oktober 2011 18:40

Ik vraag me af hoe lang het nu gaat duren voordat er een app in de epstore komt die hetzelfde doet als Siri... En hoeveel iphone 4's er nu over de toonbank gaan als iphone4s...

Door Tweakers user Sparta, woensdag 5 oktober 2011 21:56

@boksbeugel: MG, en ja, hij lijkt er wel sterk op. Hij was immers ook in London. :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 5 oktober 2011 21:57]


Door Tweakers user himlims_, woensdag 5 oktober 2011 22:33

leuke post, leuke review ook

Door Tweakers user Scott, vrijdag 7 oktober 2011 06:37

Bartjezz schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 18:40:
Ik vraag me af hoe lang het nu gaat duren voordat er een app in de epstore komt die hetzelfde doet als Siri... En hoeveel iphone 4's er nu over de toonbank gaan als iphone4s...
Zodra de aanstaande jailbreak wordt uitgebracht zal het wel niet lang meer duren voor Siri ook beschikbaar is op eerdere apparaten.

Door Tweakers user ZpAz, zaterdag 8 oktober 2011 22:51

Bartjezz schreef op woensdag 05 oktober 2011 @ 18:40:
Ik vraag me af hoe lang het nu gaat duren voordat er een app in de epstore komt die hetzelfde doet als Siri... En hoeveel iphone 4's er nu over de toonbank gaan als iphone4s...
Weet niet of Siri als app nog in de app-store staat, maar zo begon het, van het bedrijf Siri, welke overgekocht is door Apple.

Reageren is niet meer mogelijk