Nieuws checken?

Door arnoudwokke op donderdag 25 augustus 2011 15:33 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 7.087

We hebben twee Nederlandstalige persbureau in ons kikkerlandje: ANP en Novum. Media die een constante nieuwsfeed willen, kunnen kiezen uit die twee. Tweakers.net heeft overigens geen abonnement bij de persbureaus.

Maar vandaag kregen we een onverwacht inkijkje in hun werkwijze.

Vandaag vindt in Düsseldorf een kort geding plaats dat Samsung tegen Apple aanspande vanwege het verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1. Verder niet zo'n interessante zaak, omdat het gaat over Duitsland en niet over Nederland, maar er gebeurde iets raars.

Vlak nadat de zitting was begonnen meldde Reuters dat er een beslissing was genomen: de Tab 10.1 mag niet worden verkocht in Duitsland.

Daar trapt vast niemand in, zou je denken: iedereen ziet dat die zitting net is begonnen en dat er dus nog helemaal geen uitspraak kan zijn. Het schijnt dat er in Duesseldorf smakelijk is gelachen om de fout van Reuters.

Maar ANP nam het nieuws - zonder bronvermelding - over. Ik heb gelijk na publicatie contact opgenomen met ANP en die bleken niet bij de zitting aanwezig: ze hadden alleen de nieuwsfeed van Reuters lopen refreshen. Misschien is 'slaafs kopiëren' in dit geval de juiste bewoording. Grote oeps. ANP heeft inmiddels het bericht verwijderd, maar hier zie je nog een screenshot. (de plaatsnaam suggereert dat het bericht is geschreven in Düsseldorf, maar het is gewoon getikt op de redactie in Amsterdam).

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1314278775.png

Iedereen kan fouten maken en dus heeft ANP het bericht teruggetrokken en verving het met een bericht met als kop: 'Verwarring over uitspraak Samsungzaak'. Maar Novum zal er niet intrappen toch?

Jawel!

En sterker nog, ze dikken het aan verzonnen details:
De Duitse rechtbank vond dat Samsung bij het ontwerpen van zijn tabletcomputer te slaafs heeft gekeken naar de iPad.
De rechter heeft dus niet alleen uitspraak gedaan aan het begin van de zitting, Novum weet ook details uit de niet gedane uitspraak te melden! Waarin verschilt Novum dan van roddelbladen als Story en Weekend?

Media worden vaak beticht van het klakkeloos overnemen van berichten van persbureaus zonder het nieuws zelf te checken. Maar persbureaus zelf zijn dus blijkbaar geen haar beter. Dat is iets dat mij - als iemand die toch al een tijdje rondloopt in de journalistiek - zelfs nog verbaast.

ANP en Novum leveren nieuws aan vrijwel alle mainstream media in Nederland, zoals Nu.nl, Fok.nl, veel landelijke en regionale kranten en nieuwsredacties van tv-omroepen. Veel sites van die media plaatsen berichten van ANP en Novum blind door: als zij een fout maken, belandt het foutieve bericht snel bij miljoenen Nederlanders.

Ze zouden zich moeten schamen.

Volgende: HTC's line-up voor najaar 2011 09-'11 HTC's line-up voor najaar 2011
Volgende: Verkoopverbod Samsung: een Pyrrhus-overwinning 08-'11 Verkoopverbod Samsung: een Pyrrhus-overwinning

Reacties


Door Tweakers user Yodah, donderdag 25 augustus 2011 15:53

Een goede duidelijke tekst! Ik zie verbanden: Zowel het ANP als Novum kopieren slaafs een nieuwsbericht dat gaat over het al dan niet slaafs kopieren van een tabletcomputer.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 augustus 2011 15:53]


Door Tweakers user Anoniem: 386034, donderdag 25 augustus 2011 15:55

Media worden vaak beticht van het klakkeloos overnemen van berichten van persbureaus zonder het nieuws zelf te checken.
Zo waar :) Heb ik tweakers.net ook meerdere malen van beschuldigd.

Door Tweakers user Tweekeraar, donderdag 25 augustus 2011 16:13

Stond op ook NU.nl

Door wie, donderdag 25 augustus 2011 16:20

Dit is algemeen bekend toch? Kan me niet voorstellen dat je als journalist hiervan opkijkt.

Door Tweakers user Garyu, donderdag 25 augustus 2011 17:01

En als conclusie misschien ook niet slecht om te vermelden.. De rechtbank heeft vandaag geen beslissing genomen. Zij gaat dat pas op 9 september doen. Dus Reuters was wel erg voorbarig met nieuws dat 2 weken te vroeg was. Als het al klopt.. ;).

Door Tweakers user MaartenTweakers, donderdag 25 augustus 2011 17:10

Ik ben niet zozeer verbaasd door het overnemen van een nieuwsbericht als wel door de eerste melding van Reuters. Dat is wel vreemd. Vaak blijkt dat dan wel logisch te zijn voor de eigen werkwijze van de betreffende organisatie (bijv. "ja, was een foutje maar dat komt omdat wij in verband met snelle berichtgeving alvast berichten klaarzetten. In afwachting van het echte bericht. En nu werd er al per ongeluk op de zendknop gedrukt")

Ik ben wel benieuwd naar een eventuele reactie van Reuters.

De eigen toevoeging van Novum is ook erg vreemd. Met name het gebruik van het woord "slaafs". Dat is een erg vreemde woordkeus. Zit vast een zeker een persoonlijke mening van de auteur achter.

Door Tweakers user Apache, donderdag 25 augustus 2011 17:46

In Belgie heeft een tv programma op de openbare omroep, basta, hier mooi op ingespeeld. Gedurende maanden hebben ze enkele valse berichten gepost met iets wat te verleidelijk is voor kranten om niet te plaatsen, bijvoorbeeld: het gemiddeld aantal keer seks gegroepeerd op welke partij mensen stemmen.

Dit werd gretig geplaatst/overgenomen door persbureau's en op hun beurt door kranten. Tegenwoordig is het maar al te vaak copy/paste journalistiek waarbij amper bronnen gechecked worden. Daarom weiger ik ook voor nieuws te betalen, maar bar weinig originele content. T.net doet hier ook aan mee, uiteraard, maar ze leveren dan ook nog zelf hun eigen content die ik nog wel weet te waarderen.

Door Tweakers user AMD1800, donderdag 25 augustus 2011 18:16

Misschien moet je het boek "Slick" van Daniel Price eens gaan lezen. Dan laten ze je wel zien hoe het er aan toe gaat in het wereldje van het nieuws. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te lezen. Ooit van Video News Release gehoord? Erg triest dat gerenommeerde persbureau's er ook aan mee doen. Schaadt toch wel je naam.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 augustus 2011 18:16]


Door Tweakers user 3DDude, donderdag 25 augustus 2011 19:09

Je moet is kijken naar Basta een belgische Tv Serie, die zelf zogenaamde onderzoeken hebben lopen publiceren. Vervolgens werd dat klakkeloos in het nieuws óvergenomen.. van al die kranten was er slechts 1 journalist die zijn werk deed en de bron nabelde.

Wel leuk om even te kijken denk ik:

linkje filmpje: http://www.een.be/programmas/basta/kom-eens-in-de-krant
nieuwsartikelen: http://www.een.be/program...tend-op-de-krantenpaginas

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 augustus 2011 19:17]


Door Tweakers user SKiLLa, donderdag 25 augustus 2011 19:47

Nieuws media plaatsen liever foutieve informatie dan dat ze een scoop missen ... erg triest maar waar, kwantiteit over kwaliteit ...

Door Tweakers user chaozz, donderdag 25 augustus 2011 19:54

We hebben twee Nederlandstalige persbureau in ons kikkerlandje: ANP en Novum.
Dat moeten vast persbureaus zijn. :)

Voordat het ANP je spelfout overneemt :P

Door Tweakers user YopY, donderdag 25 augustus 2011 20:24

Het probleem is en blijft gewoon geld: Het kost te veel voor een krant om zelf alle nieuws bij te houden (en ik meen dat dat vroeger anders was), dus gebruiken ze het nieuws van een persbureau en passen dat op puntjes aan zodat het niet helemaal copy-paste journalistiek is.

De persbureaus zelf willen ook geld besparen om hun wist omhoog te houden en/of hun kosten laag te houden, dus die nemen een deel van hun 'nieuws' ook over van andere persbureaus - zoals Reuters.

De 'originele' persbureaus op hun beurt willen hun nieuws ook gewoon zoveel mogelijk verkopen, en vinden het dan veroorloofd om het soms iets aan te dikken, of om voorbarige conclusies - en soms ongewild - uit te brengen.

Het is eigenlijk nog erger met de sociale media van tegenwoordig. Persoon #1 zegt iets, persoon #2 dikt het iets aan, en persbureau X of nieuwssite Y neemt het over als de absolute waarheid.

Roddelbladen doen dit al (tientallen) jaren met succes.

Door Tweakers user Gomez12, donderdag 25 augustus 2011 20:48

@YopY : imho is het ook een stuk globalisering / internet wat de kosten voor een krant zo hoog maakt.

Vroeger was de krant het info-medium wat je vertelde wat er gebeurde in de wereld, stond het niet in de krant dan gebeurde het niet. Oftewel de krant kon dingen weglaten (/dagen uitstellen) waar ze niet bij konden zijn.
Het was niet achterhouden van nieuws, het was niet incorrect rapporteren. Het gebeurde gewoon niet.

Tegenwoordig heb je de krant en daarnaast alle wereld nieuws sites die je maar kan vinden.
Gebeurt er iets wereldschokkends op een eilandje in de stille zuidzee, dan kan je het 10 minuten later terugvinden op twitter, een kwartier later op lokale blogs daar en een half uur later zie je de youtube filmpjes verschijnen. Dan verwachtten mensen dat het morgen in de krant staat, daarvoor kan je niet binnen 24 uur (max tijd tussen 2 edities) even een reporter op een vliegtuig gooien, die een in-depth verhaaltje laten maken en het dan terug sturen om te plaatsen.
Dan gebruik je gewoon wat je hebt en je gelooft het maar op basis van credibiliteit.

Door Tweakers user basst85, donderdag 25 augustus 2011 22:02

De Telegraaf kan er ook wat van, die plaatsen volgens mij dagelijks wel incorrecte berichtgeving.

Vandaag stond op de voorpagina:

SAMSUNG APPLEKOPIE
DEN HAAG, Apple heeft de eerste slag gewonnen tegen Samsung in de strijd om de software van smartphones.

Volgens Apple lijken de telefoons van Samsung te veel op die van het Amerikaanse bedrijf. De rechter gaf Apple daarin gelijk. Vanaf half oktober mag Samsung de Galaxy S, S II en Ace niet meer in Europa verkopen.

Door Tweakers user BillsGate, vrijdag 26 augustus 2011 13:46

3DDude schreef op donderdag 25 augustus 2011 @ 19:09:
Je moet is kijken naar Basta een belgische Tv Serie, die zelf zogenaamde onderzoeken hebben lopen publiceren. Vervolgens werd dat klakkeloos in het nieuws óvergenomen.. van al die kranten was er slechts 1 journalist die zijn werk deed en de bron nabelde.

Wel leuk om even te kijken denk ik:

linkje filmpje: http://www.een.be/programmas/basta/kom-eens-in-de-krant
nieuwsartikelen: http://www.een.be/program...tend-op-de-krantenpaginas
Leuk om toe te voegen: De journalist die Basta belde om het bericht te verifiëren, kwam niet verder dan een antwoordapparaat. Daarna heeft de journalist het artikel alsnog, zonder ruggespraak, geplaatst.

Door oliverflorencio, woensdag 30 mei 2012 15:53

A wedding has become a step up a female's presence and persistency. mother needs to consider isn't simply tips on procuring the perfect marriage ceremony ceremony dress. Its for these reasons when you elect to look for diamond dresses the atlanta area is the starting point for. Let me just say brown cocktail dresses make an attempt to arena the suitable marriage ceremony dress for you personally: Whatever width needs to understand it then encounter, Are you keen long-term masturbator fleshlight sleeves, Very instant masturbator fleshlight sleeves or do that suits you a bustier dress and many others. All you must take note, Because of thinning reduced the options adds t cheap prom dresses uko the chances for you to get the perfect marriage ceremony dresses alpharetta offers.

Reageren is niet meer mogelijk