Samsung/Apple: all about pr

Door arnoudwokke op vrijdag 19 augustus 2011 12:07 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 9.130

De Romeinse advocaat Cicero wist het al in de eerste eeuw voor Christus: de publieke opinie is een van de belangrijkste elementen in een rechtszaak. Zelfs als je een rechtszaak verliest, is de pr om de publieke opinie te beinvloeden belangrijk: dan kun je de schade beperken door een slachtoffer te spelen. Rechtszaken worden daardoor vaak in de openbaarheid van de media gevoerd.

Een van de interessantste zaken is daaorm die tussen Apple en Samsung in Den Haag en Dusseldorf. Die zaak draait om grote belangen, maar pr is daarin een niet te onderschatten factor. Een aankoop van een product gaat grotendeels om gunnen: als mensen je merk niet sympathiek vinden, kopen ze je product minder snel.

Bij alle zaken in recente maanden tegen Samsung wint Apple standaard de eerste slag. Dat komt door het onderwerp van de rechtszaak: Samsung zou het design en andere dingen van Apple kopieren. Apple babbelt niet over ingewikkelde patenten met obscure technologieën, maar heeft het louter over het uiterlijk en algemene indruk. En daarover kan iedereen meepraten en oordelen.

Bovendien heeft Samsung al het stempel van 'kopieer-koreaan': een beeld wat door andere fabrikanten te pas en te onpas tegen hen wordt gebruikt. Ik zei hier zelf over in de review van de Galaxy S:
Maar Samsung heeft het helemaal niet nodig om Apple te kopiëren: de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft genoeg coole features en vernuftigheden ingebouwd om zich van de concurrentie te onderscheiden.
Kortom: de eerste slag werd - ook in Nederland - makkelijk gewonnen door Apple. De Galaxy S lijkt op de iPhone 3G en de Tab 10.1 heeft van voren inderdaad veel weg van de iPad - zolang ze je ze niet echt goed gaat vergeijken tenminste.

Apple won misschien de slag, maar loopt inmiddels wel schade op.

Waarom? Ten eerste wil het groteske maatregelen. Een verkoopverbod voor Samsung-producten in Amerika, Australië en Europa. Dat neigt naar het uitschakelen van een geduchte concurrent. Zelfs diehard Apple-fanboys moeten concluderen: kennelijk is Apple echt bang van Samsung.

Ten tweede: er kwamen publicaties naar buiten die Apple ernstig in diskrediet hebben gebracht. Zoals deze, of deze, of zelfs dit nieuws, dat duidelijk in het voordeel van Samsung is.

Valt je een patroon op? Inderdaad, in alle gevallen is het artikel in het voordeel van Samsung en in alle gevallen is het een artikel van auteur Andreas Udo de Haes voor Webwereld.

Voor wie denkt dat Andreas Udo werkt voor de pr-afdeling van Samsung, zal ik moeten teleurstellen. Ik ben hem - uiteraard - wel eens tegengekomen en ik ben overtuigd van zijn integriteit en zijn zuivere motieven. Het is logisch dat je op een goed gelezen exclusief verhaal een vervolg maakt - of een stuk of zes in dit geval.

Waarom zijn publicaties dan zo duidelijk in het voordeel zijn van Samsung? Ik vermoed dat het iets te maken heeft met wie hem informatie verschaft: mensen die te maken zijn bij de zaak vanuit Samsung-zijde geven hem vermoedelijk informatie die in het voordeel is van Samsung, terwijl mensen die vanuit de Apple-kant betrokken zijn hun mond houden.

De Webwereld-artikelen verschijnen ook op de Britse zustersite Computerworld.com - en dat maakt het juist zo aantrekkelijk voor ingewijden om naar hem te lekken: Computerworld is een gerespecteerde site, die geloofwaardig genoeg wordt gevonden om door sites als Cnet, Ars Technica en BBC geciteerd te worden. Dat betekent dus maximale aandacht met minimale inspanning.

Momenteel ligt de zaak een beetje stil - een uitspraak van de rechter in Den Haag wordt pas verwacht op 15 september en beide bedrijven hebben in het openbaar een staakt-het-vuren afgekondigd tot die tijd.

Maar onder de grond woedt de strijd door en pr is daarvan niet het minste onderdeel. Denk er maar aan de volgende keer dat je berichtgeving leest over deze zaak: wie probeert je mening over de betrokken bedrijven te beinvloeden en waarom?

Want dat is waar deze zaak op de lange termijn gewonnen wordt: in de hoofden van de mensen die deze rechtszaak met belangstelling volgen. Net zoals dat 21 eeuwen geleden ook al het geval was.

Volgende: Verkoopverbod Samsung: een Pyrrhus-overwinning 08-'11 Verkoopverbod Samsung: een Pyrrhus-overwinning
Volgende: Hello Moto 08-'11 Hello Moto

Reacties


Door Tweakers user ZpAz, vrijdag 19 augustus 2011 12:17

Leuk stukje, en mijns inziens goed neutraal geschreven.

Door Tweakers user Frank-NL, vrijdag 19 augustus 2011 12:38

Wat zou dan de reden kunnen zijn dat er vanuit het Apple kamp geen informatie komt? Je zou verwachten dat beide bedrijven deze strategie hanteren.

Door Tweakers user Yodah, vrijdag 19 augustus 2011 12:49

@Frank-NL: Ten eerste ga je er van uit dat arnoudwokke het bij het rechte eind heeft wat betreft de eenzijdige informatie verschaffing. Dit is nog maar de vraag.

Maar aangenomen dat dat zo is, dan zou het natuurlijk zo kunnen zijn dat Apple gewoon geen informatie heeft om de informatie van Samsung te weerleggen. Het zou ook kunnen dat de schrijver wel beschikking heeft over informatie van beide partijen maar deze informatie (objectief danwel bevooroordeeld) heeft afgewogen en alleen de informatie geeft die in het voordeel van samsung spreekt. Of misschien gebruikt Apple andere media om informatie de wereld in te helpen en zien ze deze (blijkbaar invloedrijke) schrijver over het hoofd.

Verder een interessante tekst met veel meningen waar ik me wel in kan vinden.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 augustus 2011 12:50]


Door Tweakers user Frank-NL, vrijdag 19 augustus 2011 12:58

Ik gebruik niet voor niets twee keer 'zou', ik neem dit niet voor waarheid aan. Laat dat duidelijk zijn.

Door JoostAB, vrijdag 19 augustus 2011 13:00

@Yodah
Ik denk dat Frank_NL ook wilde aantonen dat Apple blijkbaar geen informatie heeft die interessant genoeg is.
En voor wat betreft de informatiestroom via andere kanalen vanuit Apple: Ik volg via meerdere kanalen de berichtgevingen omtrent deze zaken. Het enige dat ik mij zo gauw voor de geest kan halen dat anti-Samsung is, is het feit dat ze niet helemaal eerlijk waren tegenover de Duitse rechter toen ze zeiden nergens van te weten toen die uitspaar werd gedaan. Achteraf bleek dat ze wel degelijk op de hoogte waren en ook al schriftelijk hadden geprotesteerd. Ook dit bericht is door bovenvermelde journalist naar buiten gebracht.
Zeer interessant waren ook zijn live-tweets vanuit de rechtzaal in den Haag.

Door Tweakers user Powermage, vrijdag 19 augustus 2011 13:00

Nu ben ik niet echt te spreken over de kwaliteit van Webwereld de laatste tijd, dus de kans is wel groot dat ze de fouten in hun schoot geworpen kregen, maar heel misschien hebben ze deze zaken zelf ontdekt (en zo eea lopen vergelijken met alle materialen die ze konden vinden over de rechtszaken) en tja, dan is het makkelijk meerdere artikelen uitbrengen.

Door Tweakers user Cloud, vrijdag 19 augustus 2011 13:04

Ergens is dat niet meer logisch, ook al zou het waar zijn. Alleen zoals Frank_NL ook al zegt; niets houdt Apple (met een doorgaans keisterk PR-team) om exact het zelfde te doen. Maar van hun kant ontbreken dit soort berichten.

Ik vermoed dus ook dat Apple op dit moment blijkbaar niet zoveel in te brengen heeft tegen de berichten van Samsung. Anders is hun PR-afdeling wel erg aan het falen.

Door Tweakers user arnoudwokke, vrijdag 19 augustus 2011 13:25

Alleen zoals Frank_NL ook al zegt; niets houdt Apple (met een doorgaans keisterk PR-team) om exact het zelfde te doen. Maar van hun kant ontbreken dit soort berichten.
Ik heb nagedacht over het waarom en dit zijn denk ik de mogelijkheden:
1. Er is niets te melden dat positief is voor Apple
2. Men weet niet dat er iets positiefs te melden zou zijn voor Apple
3. Apple mag vanaf hogerhand niets vertellen

Persoonlijk acht ik 2 en 3 het meest waarschijnlijk. En mind you, deze pr wordt niet gedaan door de gewoonlijke marketingafdelingen die toestellen proberen te verkopen, dit is legal pr - een heel andere tak van sport.

Misschien zit Apple te suffen, weten ze niet hoe ze dit moeten aanpakken, bereiden ze een tegen-mediaoffensief voor of mogen ze niets zeggen op last van HQ in Cupertino. Who knows? Alles daarover is speculatie. Maar ik weet een ding zeker: de tegenstander bashen kan elke goede jurist op basis van elk rechtbankstuk. Dat het daaraan ligt, lijkt me het minst waarschijnlijk :)

Door Tweakers user DarkKnight, vrijdag 19 augustus 2011 14:55

Of ze mogen niks zeggen wat tegen hen gebruikt kan worden in de rechtszaak. "Anything you dó say, can and will be used against you", zeg maar.

Trouwens, dit is wel weer een heel ander niveau van pr om de consument te helpen/misbruiken. Want waar bij de standaard marketing het alleen maar de bedoeling is om de consument te overtuigen van jouw superioriteit of andere beweegredenen om Merk A te kopen en niet Merk B, wordt hier getracht een concurrent zoveel mogelijk te verlammen. En dan dus niet met de gewone PR, maar met legal PR. Uiteindelijk vrees ik wel dat nu de eindgebruiker altijd de pineut is (want minder keuze en dergelijke), waar bij de gewone PR de keuze nog altijd bij de consument ligt.

Door Tweakers user Apache, vrijdag 19 augustus 2011 16:17

"Zelfs diehard Apple-fanboys moeten concluderen: kennelijk is Apple echt bang van Samsung."

Dit lijkt me wel vergezocht, er zit nog steeds een huge gap qua verkoopcijfers tussen apple en samsung, maar volgens mij probeert apple de prijzen van 1 van zijn belangrijkste leveranciers te drukken, als Samsung met de onderdelen zelf niets meer mag maken worden ze afhankelijker van apple die alles afneemt om er iphones/ipads mee te maken.

Apple kant dus in 2 richtingen winnen: 1) concurrent uitschakelen 2) leverancier afhankelijker maken van hun. Dat lijkt me vanuit hun perspectief al een mooie strategische zet.

Door Tweakers user Sgreehder, vrijdag 19 augustus 2011 17:13

Er treedt toch een soort van cognitieve bias op met de hoeveelheid nieuwsberichten, ook weer versterkt door de gewoonte van tech-journalisten om alles Apple zo snel mogelijk het internet op te slingeren (het levert gewoon ogen op, simpel).

Die artikelen die je aanhaalt? Stemmingmakerij. Tenminste, voor onze Nederlandse AW doet het formaat (dus ook de grootte en de verhouding) van een onrechtmatige verveelvoudiging er verder niet toe. Een vertraagd mp3'tje van een liedje van Metallica uploaden is bijvoorbeeld ook gewoon onrechtmatig.

Door Tweakers user SkyFlyer, vrijdag 19 augustus 2011 18:32

Tenminste, voor onze Nederlandse AW doet het formaat
Wordt in deze zaak de Nederlandse AW dan ook nog mis/gebruikt?

Volgens mij ging het namelijk "alleen" over Patenten en Europees ontwerp recht?

Door Tweakers user SkyFlyer, vrijdag 19 augustus 2011 18:47

Dit lijkt me wel vergezocht, er zit nog steeds een huge gap qua verkoopcijfers tussen apple en samsung
3% is niet bepaald een "huge gap" in mijn ogen:

http://www.engadget.com/2...e-manufacturer-samsung-c/

Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 19 augustus 2011 18:52

Jammer dat Samsung ook de prijs van Apple gekopieerd heeft anders had ik me ook wel zo'n tabletje gegund.

Door Tweakers user ZpAz, vrijdag 19 augustus 2011 19:14

Ergens is dat niet meer logisch, ook al zou het waar zijn. Alleen zoals Frank_NL ook al zegt; niets houdt Apple (met een doorgaans keisterk PR-team) om exact het zelfde te doen. Maar van hun kant ontbreken dit soort berichten.
Iedereen die meld dat Apple doorgaans van de toren blaast, als ze éénmaal bezig zijn zeggen ze vrijwel nooit wat. Ook niet bij een introductie van een nieuw product, waar een ander het elke keer maanden van te voren toont zie je het bij Apple pas op het laatste moment.

Hierin ligt ook een stukje kracht en marketing. Doordat het stil blijft blijft men speculeren.

Door Tweakers user Anoniem: 614, vrijdag 19 augustus 2011 19:45

De consument als middelpunt nemen door Arnoud is heel goed gedaan.
Feitelijk moet het ons weinig boeien als we, de consument, maar zo uit de strijd komen dat we geen nadelen van deze strijd ondervinden. Vandaar dat ik een importverbod per definitie een veel te zwaar instrument vind. Als de Samsung PR afdeling voor goede resultaten zorgt, dan zullen deze door een importverbod te niet gedaan worden.

Des te jammer is dat je in de latere reacties de aandacht weer naar de indivuele merken ziet verschuiven.

Door Tweakers user Mentalist, zaterdag 20 augustus 2011 02:18

Je hebt wel gelijk, zelfs ik heb erover geschreven. Ik geloof dat mijn tekst wat minder neutraal is dan die van jou. :+

Alleen blijf ik wel, net als Andreas voor Webwereld, bij de feiten. En knoeien met foto's en verkoopverboden op basis van schetsen van een snijplank zijn gewoon not-done.

Over dit regeltje..
wie probeert je mening over de betrokken bedrijven te beinvloeden en waarom?
Waarom? Omdat een beschaafd handelend bedrijf zich imho niet met dit soort onzin bezig moet houden. Ik zal Samsung net zo hard afbranden als ze een verkoopverbod op de iPad eisen op basis van zo'n belachelijk iets als een community design.

Het speelt ook mee dat ik Apple zie/zag als een bedrijf dat verder wel netjes en innovatief is. En er waren (zijn) weinig andere bronnen die het community design inhoudelijk lieten zien. Dus schrijf ik erover.

Als Microsoft weer eens iets belachelijks doet (BayStar, zeggen dat ze patenten op Linux hebben, vergoedingen eisen, nu weer beschermgeld innen voor Android, etc) dan kijk ik er amper van op, dus is het ook niet waard om over te schrijven.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 augustus 2011 05:47]


Door Tweakers user Anoniem: 386034, zaterdag 20 augustus 2011 08:31

Lijkt me gelul dit blogje.

Omdat a: het 'PR Media offensief' vooral in de hoofden van techbloggers plaatst vindt; niemand valt dit verder op (de zgn. tech echo chamber). En b: de rechter zich er niet door zal laten beinvloeden.

Daarnaast flauw om te insinueren dat een collega techblogger als een 'tool' gebruikt wordt door Samsung PR. Zit hier niet wat kinnesinne zoals dat maar al te gebruikelijk is in het techbloggers wereldje? Volgens mij is scoop-jaloezie de kapstok van dit blogje, de rest is er bij gefantaseerd.

Door Tweakers user Osxy, zaterdag 20 augustus 2011 12:51

Dat is puur smartphones, het laat de tablets buiten beschouwing.

Door raytjo, zaterdag 20 augustus 2011 14:01

Het is geen gelul met dit blogje.
Apple is geen uitvinder van touchsreen of portable Pad.
Wel gejat
http://en.wikipedia.org/wiki/LG_Prada_(KE850)
http://www.youtube.com/wa...I&feature=player_embedded

Door Tweakers user arnoudwokke, zaterdag 20 augustus 2011 14:45

@boksbeugel

Ik geloof dat het je een paar nuances mist. I'll help you :)
Daarnaast flauw om te insinueren dat een collega techblogger als een 'tool' gebruikt wordt door Samsung PR.
Welcome to my world. Pr-afdelingen van alle fabrikanten proberen mij (en daarmee de frontpage van Tweakers.net) als tool te gebruiken. There ain't no publicity like free publicity. Het is mijn taak me daar niets van aan te trekken en op zoek te gaan naar nieuws en verhalen die jullie - mijn lezers - interessant vinden. Zo krijg ik reviewexemplaren van smartphones, zodat ik reviews kan maken. Maar als ik denk dat weinig mensen een toestel interessant vinden, neem ik geen reviewexemplaar aan.

In dit geval ligt het iets anders. Samsung wist vorige week dat het zat op informatie waar het niets mee kon. Het kondigde op de eerste zittingsdag aan dat Apple had lopen photoshoppen en dat het daar op terug zou komen. Maar dat gebeurde niet.

Waren ze het vergeten? Misschien. Maar in de rechtszaal had Apple zich kunnen verweren (wij hadden niet meer ruimte op het plaatje om de Galaxy S in verhouding weer te geven enz enz) en de rechter had kunnen zeggen dat het voor hem irrelevant was.

De ware waarde van dit 'photoshoppen' lag in de pr. Met claims zoals deze - 'Apple vervalst bewijs in rechtszaak tegen Samsung' wordt de rechter niet beinvloed, maar het publiek wel. En onderschat niet de invloed van deze scoops: ze verschenen op Webwereld, maar waren te lezen op Cnet, Slashdot, Ars Technica, BBC en vele, vele andere buitenlandse bekende techsites (en met publiek bedoel ik dus mensen in de techbubble; van mensen die techsites lezen veronderstel ik altijd dat ze geinteresseerd zijn in de materie en zich dus in diezelfde bubble hebben begeven)

Stel: je bent Samsung en je beseft dit. Hoe breng je dit naar buiten? Het beste is het exclusief aan een site of uitgave te geven, want die pakt er het grootste mee uit. Andreas Udo was in die rechtszaal - Tweakers.net niet wegens zware onderbezetting in de vakantie - en dus was die de meest logische kandidaat.

Je kunt niemand iets verwijten: Samsung regelt voor zichzelf de best mogelijk publiciteit en Webwereld heeft deze week meer pageviews dan ooit tevoren. Andreas Udo zal bij elke stap Apple gevraagd hebben om reactie, dus hij heeft journalistiek zuiver gehandeld ivm met wederhoor.

Dit soort details - zeg maar het verhaal achter het verhaal - vond ik ook wel eens leuk om te vertellen in een blog.

ps. Ik heb last van scoop-jaloezie bij elke grote scoop in tech die niet van mij is, net zoals een voetballer het liefst alle winnende doelpunten scoort. Maar - om de vergelijking met voetbal door te trekken - als liefhebber van het spelletje kun je er ook van genieten als anderen een mooie aanval opzetten of een mooi doelpunt maken; en dat geldt zeker als je de speler of spelers in kwestie kent en waardeert :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 augustus 2011 14:47]


Door KelleyEaton19, vrijdag 30 december 2011 11:46

It's well known that money makes people independent. But what to do if someone doesn't have cash? The one way only is to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> or just collateral loan.

Door house, woensdag 4 april 2012 15:01

Hello
Gewoon een beetje bloggen
Fairly excellent submit, This webpage presents helpful data to us, I praise you
Thank you!


Door Pharmd93, zondag 11 november 2012 07:53

Hello! ebccagc interesting ebccagc site! I'm really like it! Very, very ebccagc good!


Reageren is niet meer mogelijk