Hello Moto

Door arnoudwokke op dinsdag 16 augustus 2011 15:00 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 4.110

Boom! Het nieuws kwam gisteren als donderslag bij heldere hemel: Google koopt Motorola.

Journalisten, bloggers en analisten probeerden binnen een paar uur het nieuws te duiden. Ik heb inmiddels op diverse manieren minstens 15 (!) linkjes gekregen naar mensen die probeerden het nieuws van alle kanten te belichten en te schetsen wat de gevolgen zijn.

Het probleem is: we weten het niet. TechCrunch weet het niet, ZDNet weet het niet en zelfs 's werelds favoriete patentdeskundige Florian Mueller weet het niet.

Want er is een hoop onzeker over wat er de komende maanden gaat gebeuren rondom Motorola. Ik som even een paar zaken op:
  • De overname kan nog afketsen, bijvoorbeeld omdat Google wordt overboden (Microsoft had al interesse, aldus GigaOM)
  • Wat gaat Google doen met Motorola? Apart laten bestaan, integreren, doorverkopen?
  • Wat gebeurt er met de patentzaken tegen onder meer Samsung en HTC? Kan Google zich daar nu in gaan mengen?
Het is simpelweg te vroeg om te zeggen waar het heengaat. De deal moet eerst nog rond komen, vervolgens moeten we kijken wat Google eigenlijk wil met Motorola. Hier aan paar opties.
  • Google en Motorola blijven apart van elkaar werken en hebben verder niets met elkaar te maken. Dit lijkt me een naïeve gedachte: Google zal deze schijn willen ophouden, maar als je controle kan hebben over de hardware, zal Google die controle op een gegeven moment ook nemen. Motorola is een te grote aankoop om lijdzaam toe te gaan zien hoe de fabrikant kwartaal op kwartaal verlies maakt: en hulp van Google kan Motorola weer winstgevend maken. Dat zullen ze dus gaan doen - op de een of andere manier
  • Google houdt patenten en verkoopt Motorola door. Ook deze optie klinkt mij niet plausibel in de oren. Motorola is niet winstgevend, heeft geen groot distrubutienetwerk en heeft verder weinig aanlokkele bezittingen; is bovendien voor meer dan een kwart van de inkomsten afhankelijk van 1 provider - die Motorola op elk moment als baksteen kan laten vallen. En met 19.000 medewerkers is het wel een heul groot bedrijf om even over te nemen.
  • Andere fabrikanten wenden zich af van Android en Motorola wordt steeds belangrijker. Ook niet heel waarschijnlijk op de korte termijn: Android is de grootste winstmotor voor HTC en ook andere fabrikanten hebben veel belangen in Android. Neemt niet weg dat ze hun opties zullen overwegen - en reken maar dat Microsoft met open armen klaar staat. Ook wil Samsung Bada wel gaan pushen aan partijen als LG en HTC. Bada is door gebrek aan apps nog geen goed alternatief.
Behalve Microsoft zijn er geen opties over met een dode Symbian: deze deal is vermoedelijk op lange termijn daarom een blessing in diguise voor Microsoft. Het stomste dat Microsoft zou kunnen doen is daarom HTC, RIM of Nokia overnemen. De deal met Nokia zal al de relatie met Samsung en HTC geen goed gedaan hebben, een overname jaagt ze helemaal weg. En Microsoft heeft ze hard nodig.

Apple heeft het geprobeerd met Mac OS, Palm probeerde het met PalmOS en Nokia met Symbian: geen van drieën hebben ze een succesvol platform weten te maken, waarbij ze de concurrentie aangingen met eigen licentienemers.

Android is een groot platform geworden. Google moest iets doen tegen alle patentdreigingen. De tijd zal moeten leren of de aankoop van Motorola de juiste manier was om deze dreiging het hoofd te bieden en Android een voor fabrikanten open platform te houden.

Volgende: Samsung/Apple: all about pr 08-'11 Samsung/Apple: all about pr
Volgende: IE voor dommen? HOAX 08-'11 IE voor dommen? HOAX

Reacties


Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 16 augustus 2011 16:08

Apple heeft het geprobeerd met Mac OS, Palm probeerde het met PalmOS en Nokia met Symbian: geen van drieën hebben ze een succesvol platform weten te maken, waarbij ze de concurrentie aangingen met eigen licentienemers.
Ik heb er in dat lijstje toch eventjes eentje weggestreepd... want Symbian is samen met o.a. Nokia toch FLINK wat jaren samen met WM marktleider geweest...

Door Tweakers user Tim_bots, dinsdag 16 augustus 2011 16:17

Wat google "van plan is" met android na de overname:
van:Supercharging Android: Google to Acquire Motorola Mobility
This acquisition will not change our commitment to run Android as an open platform. Motorola will remain a licensee of Android and Android will remain open. We will run Motorola as a separate business. Many hardware partners have contributed to Android’s success and we look forward to continuing to work with all of them to deliver outstanding user experiences.

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 16 augustus 2011 16:50

MicGlou schreef op dinsdag 16 augustus 2011 @ 16:08:
[...]


Ik heb er in dat lijstje toch eventjes eentje weggestreepd... want Symbian is samen met o.a. Nokia toch FLINK wat jaren samen met WM marktleider geweest...
Nokia kocht alle aandelen Symbian in 2008. Nadat het was overgenomen door Nokia, verschenen er nog 4 toestellen van licentienemers op westerse markt: Samsung i8910 HD, SE Vivaz en SE Vivaz Pro en nog een SE met 12MP camera, de Satio


Dat kun je nauwelijks een succes noemen. Succes van Symbian stamt uit tijd dat ook andere bedrijven nog aandelen Symbian hadden :)

Door Tweakers user tilburgs82, dinsdag 16 augustus 2011 17:21

Hmm. Dacht dat je motorrijlessen had genomen of een motor had gekocht. Valt weer tegen ;)

Door Tweakers user analog_, dinsdag 16 augustus 2011 17:42

Wat dacht je van simpelweg: hardware fabrieken voor meer banaan telefoontjes? Klinkt het meest logisch.

Door Tweakers user Hadron, dinsdag 16 augustus 2011 18:45

Deed motorola niet wat meer dan alleen maar telefoons bakken? Of zit dat nu allemaal bij freescale?

Door Tweakers user Mentalist, dinsdag 16 augustus 2011 21:18

Hadron schreef op dinsdag 16 augustus 2011 @ 18:45:
Deed motorola niet wat meer dan alleen maar telefoons bakken? Of zit dat nu allemaal bij freescale?
Google heeft niet Motorola overgenomen, ze hebben afaik alleen Motorola mobile overgenomen.

Dus.

Wat er gaat gebeuren.. Eeuh.. Microsoft koopt Nokia, Motorola (overbieden), HTC en RIM, flashen alle telefoons die nu nog op de productielijn liggen met Windows mobile (of wat ze ook maken nu) en overspoelen de providers ermee. Omdat er niks anders meer te koop is/omdat het niemand genoeg kan schelen koopt iedereen dat dan maar en Android is dood.[/pessimist]

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 augustus 2011 21:18]


Door Tweakers user The_Double, vrijdag 19 augustus 2011 12:40

Ik heb inmiddels op diverse manieren minstens 15 (!) linkjes gekregen naar mensen die probeerden het nieuws van alle kanten te belichten en te schetsen wat de gevolgen zijn.
Ik nu 16.

Reageren is niet meer mogelijk