T-Mobile zegt: ga maar voipen en WhatsAppen!

Door arnoudwokke op dinsdag 2 augustus 2011 11:16 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 13.413

T-Mobile maakte gistermiddag zijn nieuwe abonnementen bekend. Onze eerdere informatie bleek te kloppen: onbeperkt internet blijft bestaan, limieten gaan omlaag en prijzen stijgen niet of nauwelijks.

Er is echter een opvallend aspect onderbelicht gebleven: T-Mobile moedigt klanten aan niet meer te bellen of te sms'en, maar om te voipen en te WhatsAppen. En dan heb ik het niet over de lucratieve iAbonnees die veel geld op tafel leggen voor snel mobiel internet, maar over abonnees die strak de goedkoopste abbo's aflsluiten.

Wat is het geval: bij de nieuwe Smart Start-abbo's ('voor wie bellen en sms' en belanrgijker vindt dan mobiel internet', beweert Tmo) zit een nieuwe manier van afrekenen. Je krijgt een bundel van bijvoorbeeld 250 'units': die units zijn belminuten, sms'jes of MB's aan data. Kortom: 1MB aan data staat in dat abbo gelijk aan een belminuut of sms'je.

De bedoeling is dat mensen geregeld bellen en sms'en en een beetje internetten. Maar weet je wat je ook kunt doen? Niet meer bellen en sms'en.

Zo kost een WhatsApp-berichtje gemiddeld 0,005MB . Voor de prijs van 1 sms'je kun je dus 2000 WhatsApp-berichtjes sturen. Aangezien WhatsApp afgelopen jaar onder Nederlandse smartphonegebruikers heel populair is geworden, kun je dus met je kleine bundeltje onbeperkt sms'en.

Maar kun je ook meer bellen via je internetverbinding als je voip-gebruikt? We deden de test op de redactie van Tweakers.net en wat bleek: JA. Een minuut gebruik van Viber - de populairste WhatsApp voor voip - staat gelijk aan ongeveer 0,81-0,85MB aan data. Met een bundel van 250 units kun je dus in plaats van 250 minuten 'traditioneel' bellen bijna 300 minuten bellen. Mocht je een voip-client vinden die zuiniger is met data, dan kun je nog meer minuten bellen.

Zo zie je maar: het abonnement dat T-Mobile aanprijst als een abo voor mensen die vooral bellen en sms'en, nodigt vooral uit tot gebruik van de door providers gehate alternatieven als voip en WhatsApp.

Dat mag je toch op zijn minst opvallend noemen. Of zullen ze er niet over hebben nagedacht?

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1312277330.png

Volgende: Ceci n'est pas un Torch... 08-'11 Ceci n'est pas un Torch...
Volgende: IE voor domme mensen? 07-'11 IE voor domme mensen?

Reacties


Door Tweakers user onok, dinsdag 2 augustus 2011 11:29

Van alle providers die nu nieuwe abbo's hebben aangekondigd, lijkt T-Mobile nu toch echt het aantrekkelijkst.
Als je door je bundel heen bent (bij de andere abbo's) heb je nog steeds 64kbps.
Die 64kbps is idd genoeg voor whatsapp en email. Youtuben gaat idd niet meer, maar ach, een bundel van 500mb is ook niet niks. 100 of 200 MB(kpn), dat is niks.

Ik zeg: Hulde voor T-Mobile. Ook omdat je al een 1000 MB bundel krijgt bij het 2e abbonement en niet pas bij de duurste.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 augustus 2011 11:30]


Door Tweakers user yannickie111, dinsdag 2 augustus 2011 11:30

Ik vind de abo's van T-mobile eigenlijk nog niet eens zo verkeerd.
Ze zijn eindelijk omgeschakeld van het melken van de sms'ers naar gewoon internet! _/-\o_

Door Tweakers user Puc van S., dinsdag 2 augustus 2011 11:32

Staat er niet toevallig in de voorwaarden dat data verbruik afgerond word op een bepaalde waarde? Vodaphone rond dacht ik namelijk af op hele MB's per sessie.

Door Tweakers user bartvl, dinsdag 2 augustus 2011 11:33

Je kan het natuurlijk ook zijn als: T-mobile probeert met de tijd mee te gaan. Enerzijds is het wat vreemd dat als je veel online bent, je ineens minder kan bellen. Anderzijds, als je veel online bent, komt dat misschien wel door WhatsApp en consorten.
Het kan zijn dat T-mobile van de nood een deugd probeert te maken door WhatsApp'ers niet direct te straffen, maar door ze niet te veel te laten 'profiteren' van onbeperkte internetcontracten.

Door Alwaysleft, dinsdag 2 augustus 2011 11:37

M1lamb3r schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 11:32:
Staat er niet toevallig in de voorwaarden dat data verbruik afgerond word op een bepaalde waarde? Vodaphone rond dacht ik namelijk af op hele MB's per sessie.
Vodafone rond niet af op hele mbs;)

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 2 augustus 2011 11:44

Je bent helaas voor het gemak vergeten dat bij die goedkope abonnementen je ook nog je normale data verstookt... het aanroepen van een website, even downloaden van een app, of een stukje naviferen en je zit al vele vele malen sneller aan je max.... en dan komt het venijn om de hoek kijken, heb je gezien wat T-mobile dan gaat rekenen? Precies... ga maar lekker whatappen en voipen met je telefoon, dan hebben ze straks die zelfde extra's er bovenop zoals ze vroeger met meer gebelde minuten hadden.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 augustus 2011 11:44]


Door Tweakers user Puc van S., dinsdag 2 augustus 2011 11:49

Alwaysleft schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 11:37:
[...]
Vodafone rond niet af op hele mbs;)
whoops idd fout gelezen, ze ronden het af op 10KB ;)

Door Tweakers user supersook, dinsdag 2 augustus 2011 11:52

Slim van T-Mobile, want ik weet wel zeker dat ze hier goed over hebben nagedacht. Feit is en blijft dat de hele telecommarkt aan het veranderen is, door de komst van de genoemde diensten als VoIP en WhatsApp en wat niet meer. Vodafone en KPN schrikken volgens mij wel behoorlijk af met hun nieuwe abbonementen (heb niet in detail bekeken), dus T-Mobile is wat mij betreft slim bezig met hún nieuwe abbonementen.

Een soort tweespanstrategie is duidelijk te zien, waarbij men zowel aan de traditionele als de nieuwe gebruiker wil verdienen, zonder het daarbij té oninteressant te maken voor een van deze partijen.

't Is dat met de huidige 3G netwerken de latency/dekking nog te wensen overlaat, anders zou ik de eerste zijn die een provider zou beginnen met alleen data-abbo's. Kun je zelf alle andere diensten organiseren zoals je dat wenst. En als we dan met z'n alleen niet de hele dag Youtube in HD kwaliteit gaan lurken, is dat nog best haalbaar ook... ;)

Door Tweakers user Ch3cker, dinsdag 2 augustus 2011 12:27

MicGlou schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 11:44:
[...].... en dan komt het venijn om de hoek kijken, heb je gezien wat T-mobile dan gaat rekenen? Precies... ga maar lekker whatappen en voipen met je telefoon, dan hebben ze straks die zelfde extra's er bovenop zoals ze vroeger met meer gebelde minuten hadden.
Wat gaan ze 'rekenen' volgens jou dan? Ze verlagen je snelheid.. So what? OK, dan kan je niet meer VoIPen, maar nog steeds prima Whatsapp berichten versturen. =]

Eigenlijk zou je het dus nóg anders kunnen zien : Je hebt 250 minuten/mb's. Daarmee kan je 250 minuten bellen, of voor 250MB aan websites op vragen. Daarna kan je nog steeds wel websites opvragen, maar gaat dat behoorlijk traag, maar je kan gewoon onbeperkt 'smsen' via Whatsapp. Hoeveel data je daar ook mee verstookt, het blijft gratis. En dat is het voordeel van T-Mobile ten opzichte van Vodafone/KPN op t moment.

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 2 augustus 2011 12:51

Ch3cker schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 12:27:
[...]


Wat gaan ze 'rekenen' volgens jou dan? Ze verlagen je snelheid.. So what? OK, dan kan je niet meer VoIPen, maar nog steeds prima Whatsapp berichten versturen. =]
Dan raad ik jou aan nog even HEEL SNEL die voorwaarden door te nemen voor dat je in je eigen advies trapt... want bij die goedkoopste abonnementen wordt standaard NIET je snelheid verlaagd... maar ga je per extra MB/minuut/sms aftikken: €0,30.... en dat is 2x zo duur als voorheen een belminuut kostte bij T-mobile. En dat is het abonnement waar jij over spreekt...

Of je betaald nog eens €4,95 extra... en dan krijg je idd geen extra kosten, maar dan wordt je geknepen aan het einde van die 250mb.... en dan betaal je dus 5 euro extra voor 64kbps ipv 1024kbps... bij die goedkoopste abonnementen...

En zou kan je nog meer add-ons doen waarbij de kosten HEEL HARD oplopen... bijvoorbeeld €14,95 voor hogere snelheid en 800MB extra... zo positief is het echt niet.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 augustus 2011 12:53]


Door Tweakers user Tribledragon, dinsdag 2 augustus 2011 13:11

Op zich vind ik dit een heel interessante blog. Hoop dat ik zelf eens tijd ga vinden om alles uit te gaan pluizen, alle adders boven krijgen en goed in beeld krijgen waar de verschillen en overeenkomsten zitten en wat daar de gevolgen van zijn.

Op het eerste gezicht lijken alle abonnementsvormen van de 3 grote aanbieders redelijk veel op elkaar en ontlopen elkaar qua kosten niet enorm. Wel is me al opgevallen dat VVM extra gaat kosten bij T-Mobile, nog niet gezien hoe dit bij KPN en Vodafone is. Het gratis onbeperkt internet is nu een extra dienst, terwijl dit vroeger standaard was bij T-Mobile, dit betekend ookal krijg je heb gratis tijdens je abonnementsperiode, daarna ga je extra betalen (terwijl je toestel al is afbetaald). Bij T-Mobile krijg je wel meer data bij de kleinere abonnementsvormen dan bij 2 concurrenten.

Wat ik ook nog steeds opvallend vind is dat buiten de bundel smsen in Nederland veel duurder is dan vanuit het buitenland smsen. Er zitten nog redelijk wat vreemde constructies in alle abonnementen en om die boven water te krijgen, kost redelijk wat analyse en rekenwerk.

Door Tweakers user Crim, dinsdag 2 augustus 2011 14:03

Met die 64kbps zou je dus ook nog moeten kunnen bellen via Viber :)

Door Tweakers user FailFr8er, dinsdag 2 augustus 2011 14:09

't Is alleen zo jammer dat ik juist bij T-Mobile ben weggegaan omdat ze zo'n vreselijk slecht bereik heb op de plekken waar ik moet zijn. Nauwelijks 3G-bereik en veel wegvallen.

Het alternatief op dit moment is alleen niet veel beter :/

Door Tweakers user 417277, dinsdag 2 augustus 2011 15:29

Je kunt beter, mocht je abonnement een deze dagen vernieuwd worden, de 'oude' iPlan nemen.

Scheelt je na één jaar 4,95 per maand voor onbeperkt internet en daarbuiten 1,95 per maand voor VVM. Bovendien bevat het goedkoopste abonnement iSmart maar 500Mb en de iPlan 1000Mb internet. Op basis van een 2 jarig abonnement scheelt dat iets meer als 50 euro per jaar.

Bovendien hebben ze nu een actie van 3 maanden geen abonnementen kosten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 augustus 2011 15:30]


Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 2 augustus 2011 16:31

Kijk, dat is nou het voordeel van een twee jaar contract, je hoeft er de komende tijd niet meer over na te denken. :)

Door Tweakers user Skinkie, dinsdag 2 augustus 2011 20:45

Zodra de nieuwe OPUS codec af is. Wil je niets anders meer dan voipen. Grotere bandbreedte, minder latency, en lagere bitrate. Komen mooie tijden aan :)

Door Tweakers user siepeltjuh, woensdag 3 augustus 2011 03:34

maar voipen op een mobiel werkt toch eigenlijk nix.

Whatsapp heeft inmiddels een dusdanig hoog aantal gebruikers dat het goed werkt, maar ik ken niemand om mij heen met voip op zijn telefoon, dus alle uitgaande gesprekken gaan alsnog via een voip provider, die ook geld wil zien voor zijn voip gateway.

Door Tweakers user fladder, woensdag 3 augustus 2011 08:11

Het lullige is natuurlijk dat je voor whatsapp en voip ook dataverkeer genereert als je ge(voip)beld of gewhatsappt wordt (itt tot sms en bellen dat alleen invloed heeft op je bundel als je zelf de initatiefnemer bent). Er vanuitgaande dat je netzovaak belt als gebeld wordt moet je het aantal voipbelminuten dus nog wel even door 2 delen (of heel weinig praten tijdens de gesprekken voor betere compressie ratio...).

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2011 08:13]


Door Tweakers user Crim, woensdag 3 augustus 2011 10:35

Dan krijg je net als SMS-taal ook VOIP-taal, met zo kort mogelijke woorden voor een betere compressie :+

Door Tweakers user Termi, woensdag 3 augustus 2011 12:25

Leuke redenering maar mis toch twee essentiele punten voor het gebruik van VOIP via 3G bij T-mobile:
- Dekking 3G-netwerk, momenteel is de dekking in steden matig te nomen over buitengebieden (dat erkent T-mobile niet eens :P) is dekking vaak beperkt tot G.
- Overbelasting van het 3G-netwerk, het netwerk van T-mobile is op de meeste plaatsen zwaar overbelast.

Mocht T-mobile zijn netwerk constructief verbeteren op de korte termijn kan het klanten trekken anders blijft de hele markt zoals het is.

Door Tweakers user D.oomah, woensdag 3 augustus 2011 21:40

Soldaatje schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 16:31:
Kijk, dat is nou het voordeel van een twee jaar contract, je hoeft er de komende tijd niet meer over na te denken. :)
Das nou het nadeel van een tweejarig contact: Het loopt net af nadat de prijzen omhoog zijn gegaan...
Crim schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 10:35:
Dan krijg je net als SMS-taal ook VOIP-taal, met zo kort mogelijke woorden voor een betere compressie :+
Nee zo monotoon mogelijk praten zodat alle frequenties behalve 1 wegvallen in de compressie :D

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2011 21:42]


Door Tweakers user Gamebuster, donderdag 4 augustus 2011 18:45

Heb je uberhaupt ooit wel eens geprobeerd om via 3G te voip'en?

In de trein houdt skype bij mij nog geen minuut vol voordat de verbinding eruit klapt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 augustus 2011 18:48]


Reageren is niet meer mogelijk