IE voor domme mensen?

Door arnoudwokke op zaterdag 30 juli 2011 13:37 - Reacties (28)
Categorie: -, Views: 7.730

Lies, damned lies and statistics....

Het kan je nauwelijks zijn ontgaan. Een Canadees bedrijf had een iq-test online gezet om te bewijzen dat gebruikers van IE dommer zijn dan andere mensen om te kijken of er verschil was in intelligentie tussen gebruikers van verschillende browsers en slaagden daar in. Veel media hobbelden achter de conclusies van het rapport aan. IE is voor domme mensen, de slimste mensen gebruiken Opera, zo las ik tientallen keren in media en op Twitter en Facebook.

Het is altijd een leuke journalistieke oefening om te kijken of je uit een onderzoeksrapport de omgekeerde conclusie ook kan halen (iets wat ik ooit voor mijn opleiding moest doen). En verrek, dat lukte ook nu weer.

Want als je even verder scrollt kon je een interessant grafiekje tegen. Wat daaruit blijkt? IE8 wordt relatief veel meer door slimme mensen gebruikt dan Opera.

http://desmond.yfrog.com/Himg616/scaled.php?tn=0&server=616&filename=c4tu.png&xsize=480&ysize=480
Grotere versie.

Uiteraard is mijn interpretatie discutabel om meerdere redenen, maar veel media zouden er met een juist opgesteld persbericht met open ogen intrappen, vermoed ik. En het oorspronkelijke onderzoek is ook discutabel: de IQ-test is niet te checken, waardoor we geen idee hebben welke vormen van intelligentie zijn getest. Logica? Rekenen? Taal?

Misschien zijn mensen die IE gebruiken inderdaad gemiddeld dommer. Maar mensen die zo'n bericht bij hun favoriete medium lezen en dat voor waar aannemen, zijn - ook al gebruiken ze Opera - ....

Nou ja, vul zelf maar in. En misschien kun je het volgende keer ook zelf proberen: bij een nieuwsbericht het originele onderzoek opzoeken en kijken of je een tegengestelde conclusie uit de cijfers kan halen.

Want liegen met statistieken kunnen we allemaal :)

Update: Het hele verhaal was dus een hoax :)

Volgende: T-Mobile zegt: ga maar voipen en WhatsAppen! 08-'11 T-Mobile zegt: ga maar voipen en WhatsAppen!
Volgende: KPN: welkom in 1998 07-'11 KPN: welkom in 1998

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, zaterdag 30 juli 2011 13:39

Een Canadees bedrijf had een iq-test online gezet om te bewijzen dat gebruikers van IE dommer zijn
Dat zou wel bijzonder biased zijn.

En fixed, tnx. :P

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 juli 2011 13:51]


Door -AzErTy-, zaterdag 30 juli 2011 14:00

Wat daaruit blijkt? IE9 wordt relatief veel meer door slimme mensen gebruikt dan Opera.
Mag je van mij toch eens onderbouwen want ik kan die grafiek op geen andere manier uitleggen dan Opera>IE9 hoor.

Door Tweakers user EDIT, zaterdag 30 juli 2011 14:05

IE9 wordt relatief veel meer door slimme mensen gebruikt dan Opera.
Misschien bekijk ik die grafiek verkeerd, maar ik zie Opera toch echt een hoger percentage gebruikers hebben met een hoog IQ. Foutje? ;)

De conclusie van de onderzoekers is ook niet dat IE6 gebruikers dommer zijn, ze zien enkel relaties tussen de hoogte van het IQ van mensen, en de bereidheid van mensen om over te stappen naar een andere browser, wat zeker interessant is vind ik:
The study showed a substantial relationship between an individual’s cognitive ability and their choice of web browser. From the test results, it is a clear indication that individuals on the lower side of the IQ scale tend to resist a change/upgrade of their browsers.
Uiteraard kun je vraagtekens stellen bij de manier waarop dit onderzoek is uitgevoerd, of de onderzoeksgroepen representatief zijn, etc. etc., maar dat is weer een ander verhaal.

Door Fl0ris, zaterdag 30 juli 2011 14:17

Het is altijd een leuke journalistieke oefening om te kijken of je uit een onderzoeksrapport de omgekeerde conclusie ook kan halen (iets wat ik ooit voor mijn opleiding moest doen).
Is het nog wat geworden met die opleiding }> want ook ik zie niet in hoe je ooit die conclusie kan trekken aan de hand van de afbeelding waar je naar toe linkt.

Door Tweakers user arnoudwokke, zaterdag 30 juli 2011 14:29

Stond idd iets niet goed in mijn tekst. Ik schreef IE9, dat moest IE8 zijn :)

Door Tweakers user marcieking, zaterdag 30 juli 2011 15:26

-AzErTy- schreef op zaterdag 30 juli 2011 @ 14:00:
[...]
Mag je van mij toch eens onderbouwen want ik kan die grafiek op geen andere manier uitleggen dan Opera>IE9 hoor.
Mee eens, ik vind het geen hele praktische grafiek maar zeker in combinatie met de andere grafiek (gemiddelde IQ nu en in 2006 per browser) laat het weinig aan de verbeelding over.

Verder:
En het oorspronkelijke onderzoek is ook discutabel: de IQ-test is niet te checken, waardoor we geen idee hebben welke vormen van intelligentie zijn getest. Logica? Rekenen? Taal?
Inderdaad, het onderzoek is niet zelf in te vullen maar
The age-appropriate Wechsler Adult Intelligence Scale (IV) test was given. Mazes, an optional subtest, was
omitted from the WISC-iV. Verbal IQ (VIQ), Performance IQ (PIQ) and Full Scale IQ (FSIQ) scores were
calculated. IQ scores have a population mean of 100 and a standard deviation of 15.
vertelt volgens mij vrij veel.

Door Tweakers user ari, zaterdag 30 juli 2011 15:45

arnoudwokke schreef op zaterdag 30 juli 2011 @ 14:29:
Stond idd iets niet goed in mijn tekst. Ik schreef IE9, dat moest IE8 zijn :)
Leuk dat er meer IE8 gebruikers zijn dan Opera-gebruikers, maar als je dan even kijkt naar de hele lijnen dan zie je dat er toch echt een dalende trend zit in het aantal IE8-gebruikers naarmate ze een hoger IQ hebben, en een stijgende trend in het aantal Opera-gebruikers naarmate het IQ hoger is. ;)

Door Tweakers user Dooievriend, zaterdag 30 juli 2011 15:47

Oke, wat je eigenlijk bedoelde in je interpretatie:
"Er zijn meer slimme mensen die IE8 gebruiken dan Opera."

Ik kan het zelf ook:
"Het grootste deel van de slimme mensen gebruikt Firefox."

Beide uitspraken zijn waar, en komen overeen met de tabel, maar ze zeggen niets over het gemiddelde IQ van de gebruikers, en dit is de info waar we naar op zoek zijn. De tabel vertelt over het gemiddelde alvast het volgende:
"Het gemiddeld IQ van de gebruikers van IE is lager dan dat van Chrome en FF, en het gemiddeld IQ van de gebruikers van Opera is hoger dan dat van Chrome en FF."

Ook deze zin is waar, en niet tegengesteld aan de eerste zinnen. Het enige waar het statistieken aan ontbreekt zijn mensen die begrijpen wat de relevante betekenis is. Nog een zin die waar is:
"De tabel heeft een witte achtergrond."

Klopt, volgt rechtstreeks uit de info in de tabel, maar is gewoon irrelevant, net als de eerste twee zinnen. Enkel de derde zin vertelt iets over de gemiddelde slimheid van de gebruikers.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 juli 2011 15:51]


Door Tweakers user alwinuzz, zaterdag 30 juli 2011 15:51

Als ik naar die grafiek kijk, zie ik dat de helling van grafiek voor IE versies 6-9 omlaag gaat. De helling van FF, Chrome, Safari en Opera gaat gemiddeld gezien omhoog.
Hoe hoger het IQ, hoe groter de kans dat de gebruiker geen IE gebruikt. Conclusie: IE is voor domme mensen :)

Conclusie daaruit: IE is gebruiksvriendelijk, de andere browsers niet. Ze zijn niet idiot-proof! Persbericht: IE is meest gebruiksvriendelijke browser. :)

Door Tweakers user arnoudwokke, zaterdag 30 juli 2011 16:14

@dooievriend Exactly my point :)

Maar je kunt stellen dat onder mensen in het 90e percentiel of hoger het marktaandeel van Firefox, Chrome en IE8 hoger is dan dat van Opera. Dus onder de slimmeriken is Firefox het populairst. Het gemiddelde IQ van Opera-gebruikers is echter hoger, omdat het marktaandeel van Firefox en Chrome onder mensen met een lager iq ook hoger is :)

Zie, je kunt beide conclusies trekken en beide zijn in mijn ogen precies even relevant. Immers: bij het een bereken je het gemiddelde iq van gebruikers van een bepaalde browser, bij een andere kijk je wat mensen met een bepaald iq gebruiken.

Het verneukeratieve aan cijfers is dat ze de schijn ophouden onveranderlijke feiten te zijn die je buiten de context kunt lezen. Vaak blijkt echter dat je twee tegengestelde conclusies uit cijfers kunt halen die elkaar niet bijten en die allebei relevant genoemd kunnen worden in een bepaalde context. Welke je uitgangspunt neemt, is een kwestie van degene die de cijfers bekijkt.

Ik betwist niet dat de uitkomsten van het onderzoek op die manier gelezen kunnen worden, maar ze kunnen op meerdere manieren gelezen worden.

ps. Ik wacht met smart op een rapportje van hetzelfde bedrijf over dat Mac OS-gebruikers een gemiddeld hoger iq hebben dan Windows-gebruikers. De data moeten ze hebben liggen, alleen kwestie van op het juiste moment (komkommerperiode) publiceren.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 juli 2011 16:42]


Door Tweakers user Soldaatje, zaterdag 30 juli 2011 16:25

Wat daaruit blijkt? IE8 wordt relatief veel meer door slimme mensen gebruikt dan Opera.
Nee, juist niet! IE8 wordt absoluut gezien meer door slimme mensen gebruikt (en door domme mensen), maar relatief gezien wordt Opera meer door slimme mensen gebruikt.

Door Tweakers user mux, zaterdag 30 juli 2011 17:40

Je hebt ook geen bal aan alleen correlatief onderzoek. Pas als je ook causaliteit onderzoekt kun je de cijfers betekenis geven.

Door Tweakers user Dooievriend, zaterdag 30 juli 2011 18:22

woops, dubbele post, wis maar

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 juli 2011 18:24]


Door Tweakers user Dooievriend, zaterdag 30 juli 2011 18:23

@arnoudwokke:

hmm, idd, nu begrijp ik het beter. De vraag is natuurlijk: welke browser is de beste? Een eerste antwoord zou kunnen zijn: de browser gebruikt door het grootste aantal slimme mensen, ergo Firefox. Een ander antwoord: de browser die gemiddeld het hoogste IQ heeft, ergo Opera. Tjah, nu nog uitvissen welke van de twee antwoorden het meest de vraag beantwoordt ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 juli 2011 18:24]


Door Tweakers user F1xxer, zaterdag 30 juli 2011 19:37

Dit soort berichten zijn hun bestaan niet waard. Je moet die artikelen uberhaupt niet lezen omdat juist die artikelen: VOOR DOMME MENSEN zijn. :)

Ik gebruikte eerst IE, toen firefox, toen opera, nu google chrome. Wordt ik dan slimmer of dommer?! Webdesigners hebben dus iedere dag een mental breakdown omdat hun IQ schommelt zo gauw ze gaan testen op de browsers! :D

Door Tweakers user Big Womly, zaterdag 30 juli 2011 20:44

Grafiek gaat maar tot IQ100, of met andere woorden: tot mensen met een gemiddeld IQ en lager. De "slimme mensen" waar ze het dus over hebben staan niet eens weergegeven.
Waarschijnlijk gebruiken ze zelf IE6 :P

Door Tweakers user coffeejunkee, zaterdag 30 juli 2011 20:52

F1xxer: Je wordt duidelijk dommer, met name op het gebied van werkwoordsvervoegingen :+

Womly: jij werkt nog met Netscape?

Anyway, het lijkt me dat IE wel een beetje een nadeel heeft als standaard browser op ieder Windows systeem? Grafiek zou er wel anders uitzien als bvb. Firefox standaard was (nl. helemaal geen IE lijntjes meer :P)

Verder opvallend dat IE8 door meer slimme mensen wordt gebruikt dan IE9. Wat ook nogal de conclusie van hun onderzoek onderuit haalt, nl. dat slimme mensen eerder upgraden naar de laatste versie.

Sowieso is die conclusie merkwaardig: "Now that we have a statistical pattern on the continuous usage of incompatible browsers, better steps can be taken to eradicate this nuisance."

Zoals? IQ test voor je internet op mag? (op zich geen gek idee natuurlijk). Een Opera gebruiker die me dit uit kan leggen misschien?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 30 juli 2011 20:53]


Door Tweakers user MicGlou, zaterdag 30 juli 2011 22:16

Ehhh, idd verkeerde interpretatie... want het bericht van het Canadese onderzoeksbureau hield het niet zo algemeen bij MSIE... het resultaat ging specifiek om MSIE6.

http://www.telegraaf.nl/d..._6_hebben_laag_IQ___.html

Door Tweakers user Paultje3181, zondag 31 juli 2011 10:28

Statistiek is heel makkelijk: Als apotheker zie ik vooral statistisch gegoochel met bijwerkingen. Een bijwerking komt bij 1% van de mensen voor (dat is relatief gezien best veel), maar de omgekeerde conclusie is dat 99% van de mensen geen bijwerkingen hebben.

Door Tweakers user alwinuzz, zondag 31 juli 2011 10:41

Womly, ik weet niet of je het serieus bedoelt? Maar in de grafiek gaat het om IQ score percentiel.

Door Tweakers user redfox314, zondag 31 juli 2011 12:45

Wat me in dit onderzoek vooral stoort is het gebrek aan toezicht op de IQ-test. Bij een online IQ-test is vals spelen niet uit te sluiten. Een IQ-test MOET onder toezicht gebeuren.

Door Tweakers user Plasma_Wolf, zondag 31 juli 2011 13:13

coffeejunkee schreef op zaterdag 30 juli 2011 @ 20:52:
Zoals? IQ test voor je internet op mag? (op zich geen gek idee natuurlijk). Een Opera gebruiker die me dit uit kan leggen misschien?
Nou, liever een IQ-test voor je het internet op gaat, dan nadat je er bent geweest :P

Ik vind het alleen een beetje onzinnig. Ik zie eerder een verband tussen de hoeveelheid die je met computers, software en dergelijke werkt en het gebruik van een bepaalde browser, dan tussen IQ en gebruik van browsers.

Lijkt me dus handiger om te kijken naar IQ en gebruik van computers.

EDIT: Ik heb nu even dat onderzoeksrapport bekeken, maar ik vind er nog wel behoorlijk wat aan missen en ik heb absoluut het idee dat het vanuit de verkeerde gedachte is uitgevoerd. De getrokken conclusie geeft aan dat "domme" mensen geen zin/tijd/o.i.d hebben om browsers te updaten.

Wat ik wil weten, is of dat met alle software gebeurt (geeft de conclusie eigenlijk ook aan) en belangrijker, waarom? Ik denk namelijk dat het gebruik van oude software (en daarmee ook van IE6 of FF1) meer afhangt van hoe actief je in de software-wereld betrokken bent.

Ik zou wel eens willen weten: hoeveel mensen die Tweakers regelmatig bezoeken, updaten hun browser of een ander programma niet? Dat tegenoever het aantal mensen die Tnet niet bezoeken. Lijkt mij veel meer te zeggen dan een cijfertje dat zegt hoe slim je bent.

Je kunt "domme" mensen heel goed dingen bijbrengen en updaten van software is heel simpel. Het gebruik van verouderde programma's lijkt me dan ook heel erg een zaak van informatie overbrengen naar de mensen.

Nog iets anders: waar zijn de referenties van het onderzoeksrapport? Hoeven ze bij psychologie geen hypothese op te schrijven? Vooral een link naar eerder gebruikte informatie is belangrijk als je een onderzoeksrapport maakt.

[Reactie gewijzigd op zondag 31 juli 2011 15:08]


Door Tweakers user yesjohn, zondag 31 juli 2011 15:54

Ik las dit al op nu.nl. Op Nujij stonden leuke reacties.

Door Tweakers user Thomas M, zondag 31 juli 2011 21:14

Op pagina 4, figuur 1 van het rapport is glashelder te zien dat het iq van Opera gebruikers het hoogst is, en dat het iq bvan alle normale IE gebruikers gemiddeld lager is.

Door Tweakers user Patriot, maandag 1 augustus 2011 09:22

Thomas M schreef op zondag 31 juli 2011 @ 21:14:
Op pagina 4, figuur 1 van het rapport is glashelder te zien dat het iq van Opera gebruikers het hoogst is, en dat het iq bvan alle normale IE gebruikers gemiddeld lager is.
Ja klopt, maar dat van jou is alweer subtieler dan 'IE is voor domme mensen'. Die stelling is niet geheel onwaar, maar het dekt de gehele lading van de resultaten niet. Het suggereert dat er geen slimme mensen zijn die IE gebruiken en dat is niet iets wat volgt uit die resultaten.
Plasma_Wolf schreef op zondag 31 juli 2011 @ 13:13:
Ik heb nu even dat onderzoeksrapport bekeken, maar ik vind er nog wel behoorlijk wat aan missen en ik heb absoluut het idee dat het vanuit de verkeerde gedachte is uitgevoerd. De getrokken conclusie geeft aan dat "domme" mensen geen zin/tijd/o.i.d hebben om browsers te updaten.
Niet zo'n gekke conclusie, gezien de neiging van die groepen om IE te gebruiken, toch?
Wat ik wil weten, is of dat met alle software gebeurt (geeft de conclusie eigenlijk ook aan) en belangrijker, waarom? Ik denk namelijk dat het gebruik van oude software (en daarmee ook van IE6 of FF1) meer afhangt van hoe actief je in de software-wereld betrokken bent.
Die betrokkenheid is niet zo relevant denk ik. De indruk wordt gewekt (en dat zou kloppen met mijn persoonlijke [overigens puur op gevoel gebaseerde] verwachting) dat in dat geval ook zou blijken dat mensen met een lager IQ minder betrokken zijn.
Ik zou wel eens willen weten: hoeveel mensen die Tweakers regelmatig bezoeken, updaten hun browser of een ander programma niet? Dat tegenoever het aantal mensen die Tnet niet bezoeken. Lijkt mij veel meer te zeggen dan een cijfertje dat zegt hoe slim je bent.
Dan heb je juist géén interessante resultaten. Dat Tweakers kieskeuriger zijn wat betreft softwaregebruik zal geen verrassing zijn en dat de resultaten anders uitvallen is onwaarschijnlijk. Zelfs áls blijkt dat Tweakers evenzo of minder kieskeurig zijn als de niet-Tweakers heb je een vervolgonderzoek nodig om bij de echt interessante resultaten te komen.
Je kunt "domme" mensen heel goed dingen bijbrengen en updaten van software is heel simpel. Het gebruik van verouderde programma's lijkt me dan ook heel erg een zaak van informatie overbrengen naar de mensen.
Zelfs als dat zo is, dan is de uitkomst van dit onderzoek toch juist een extra reden om dat te gaan doen? Bovendien klinkt het een beetje uit de hoogte zo :+
Nog iets anders: waar zijn de referenties van het onderzoeksrapport? Hoeven ze bij psychologie geen hypothese op te schrijven? Vooral een link naar eerder gebruikte informatie is belangrijk als je een onderzoeksrapport maakt.
Psychologie blijft onderdeel van de sociale wetenschappen dus het is wel iets anders, maar het is wel een enigszins karig documentje. Ik vraag me af of dit niet gewoon een wat simpelere versie is die gemaakt is voor de pers.

Door Tweakers user Joindry, maandag 1 augustus 2011 10:41

het enige wat ik hieruit kan afleiden is dat domme mensen geen chrome frame kunnen maken :)

Voor de rest is dit echt onderzoek om onderzoek te hebben. Je kan evengoed cijfer opmaken die een verband tonen tussen de browsergebruik en de kans dat je diaree zal krijgen.
Het engie wat schandalig is dat media er inderdaad opspringen alsof het een nobelprijs waard is...

@Big Womly, ik hoop dat je aan het trollen bent... Anders zit je zelf wss nog op IE 6...

[Reactie gewijzigd op maandag 1 augustus 2011 10:43]


Door Tweakers user A_K, maandag 1 augustus 2011 13:12

Ai, jaren geleden overgestapt van Opera naar Firefox, ben ik nu dommer geworden?

Door Tweakers user RoyK, dinsdag 2 augustus 2011 10:27

Geinig, hier ben ik een stripje over aan het maken. Morgen ochtend plaatsen?

Reageren is niet meer mogelijk