NOS en Tweakers.net

Door arnoudwokke op dinsdag 12 juli 2011 18:52 - Reacties (27)
Categorie: -, Views: 20.616

Ik zal het maar gelijk toegeven: ik heb de NOS hoog zitten. Ondanks dat ze betaald worden door de staat, zijn ze in staat goede en onafhankelijke berichtgeving te brengen over een breed scala aan onderwerpen. Ze behoren zonder enige twijfel tot de beste nieuwsmedia van Nederland, in my humble opinion.

Voor de serie van Tweakers.net, waarbij we achter de schermen kijken van de ict-infrastructuur van grote bedrijven en evenementen, hadden we daarom de NOS hoog op ons lijstje staan.

Collega Joost Schellevis was daarom niet voor niets blij als een kind toen het eindelijk voor elkaar was: hij kon met een videoredacteur terecht voor een videoreportage bij het NOS Videocentrum.

De afspraak stond gepland voor vanmiddag, maar bij aankomst wachtte er een onaangename verrassing: een medewerker van de NOS liet voor de opnames begonnen van zich horen. Hij eiste het item voor publicatie te zien en zo nodig dwingende suggesties te kunnen geven. Bij verschillen van mening moest de mening van de NOS de doorslag geven. En wat als die suggesties niet werden opgevolgd? De beste man had het over advocaten.

Wat?

Nee, je leest het goed: de NOS, die gespecialiseerd is in onafhankelijke berichtgeving, wil censuur kunnen plegen op berichtgeving van anderen over de NOS. Censuur bij onze NOS! Als ik aan medewerkers van het NOS Journaal zou vragen om het item te mogen tegenhouden, zouden ze -terecht- een grote middelvinger naar me opsteken. Sterker nog, dat deed een verslaggever onlangs nog.

Volgens de NOS-medewerker was het heel normaal. Een reportage was niet lang geleden nog op zijn verzoek geannuleerd.

Een langdurig gesprek van hoofdredacteur Wilbert de Vries heeft niet mogen baten: twee man zijn afgereisd naar Hilversum-Noord, alleen voor een aanvaring met de starre marketingregels van de NOS. Ze keren met lege handen en zonder item terug.

De NOS mag dan journalistiek bedrijven in het vrije Westen, sommige medewerkers leven kennelijk in de veronderstelling dat we in Noord-Korea wonen.

Update: Het hoofd marketing van de NOS heeft contact opgenomen met hoofdredacteur Wilbert de Vries: 'Van censuur is geen sprake', twittert Wilbert. NOS wil alleen achteraf checken op feiten, maar de desbetreffende medewerker had dat beleid veel te stringent uitgelegd, aldus de NOS. De NOS beklemtoont dat bij video-items als deze alleen wordt gecheckt op de feiten en de marketingafdeling zich niet bemoeit met de inhoud.

Volgende: KPN: welkom in 1998 07-'11 KPN: welkom in 1998
Volgende: Onbeperkt aantal Google+-invites 06-'11 Onbeperkt aantal Google+-invites

Reacties


Door Tweakers user Snikker, dinsdag 12 juli 2011 18:58

Nadat ik dit ergens anders al had gelezen vroeg ik me al af waarom het hier niet stond. Heel goed dat je dit sowieso openbaar hebt gemaakt. Fijn dat de NOS dingen achteraf op feiten wil checken, misschien kunnen ze nog iets van jullie leren zeker wanneer het nieuwe technologie betreft!

Door Tweakers user Toppertje, dinsdag 12 juli 2011 19:09

Update: Het hoofd marketing van de NOS heeft contact opgenomen met hoofdredacteur Wilbert de Vries: 'Van censuur is geen sprake', twittert Wilbert. NOS wil alleen achteraf checken op feiten, maar de desbetreffende medewerker had dat beleid veel te stringent uitgelegd, aldus de NOS. De NOS beklemtoont dat bij video-items als deze alleen wordt gecheckt op de feiten en de marketingafdeling zich niet bemoeit met de inhoud.
Zeggen ze dit nou omdat ze het menen... of omdat ze ergens bang voor zijn?

Door Tweakers user wimjongil, dinsdag 12 juli 2011 19:12

Lijkt me niet heel raar. Stel nou (puur hypothetisch hè) dat jullie zouden schrijven dat de NOS een bende linkse ratten/rechtse nazi's is die te stom is om te poepen en dat haar ICT-afdeling gerund wordt door een stel complete josti's, terwijl dit niet waar is. Misschien vinden jullie dat echt, maar als jullie dat niet kunnen onderbouwen...

Niet alles zo zwart-wit bekijken ;)

Door Tweakers user Dadona, dinsdag 12 juli 2011 19:14

Mijn vermoeden was ook al dat het ging om feiten te kunnen controleren. Juist om de naam te kunnen beschermen van correcte berichtgeving is dat geen gekke actie.

Ik ben wel benieuwd wat die medewerker dacht dat de NOS eventueel zou moeten kunnen doen. Als die interpretatie tever is doorgeschoten, of dat er van Tweakers kant te snel een punt te hard op het censuur aspect is gehamerd, dan kan ik mij voorstellen dat het gesprek al heel snel in een impasse terecht komt. Dan kun je uren proberen het recht te trekken, maar er zijn genoeg mensen die er dan een principiele kwestie van maken, of zelfs hun standpunt gaan verdedigen.

Maar goed, binnenkort dus toch een item over de NOS, gaaf! Ik heb altijd al eens willen zien hoe en wat voor archief ze hebben. Hoe trekken ze toch zo snel die filmpjes boven tafel.

Door Tweakers user bReChThOu, dinsdag 12 juli 2011 19:21

Wel vreemd dat deze beste man het over advocaten heeft als zijn werkgever eigenlijk een hele andere mening heeft. Volgens mij ligt de waarheid ergens tussenin. Maar goed genoeg dat ze zich alsnog herstellen. Nu maar wachten op die videoreportage :Y)

Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 12 juli 2011 20:13

Gewoon een beetje bloggen
Maar verwacht er vooral niet teveel van
Mooie kop, en nog waar ook.

Een medewerker van de NOS maakt een fout, wordt weer rechtgezet door zijn baas.
Niks aan de hand dus.

Maar misschien komt er nog een vervolg, een dure rechtzaak, en schadevergoedingen!

Door Tweakers user Forsith, dinsdag 12 juli 2011 21:38

Het klinkt inderdaad alsof het ging om de feiten te checken, maar ook ik heb de NOS hoog zitten, dus misschien bekijk ik het door een gekleurde bril.

Misschien dat de man wat aggressief overkwam, en nogal hard van stapel ging met bedreigingen terwijl hij het goed bedoelde? (Of is dit een beetje teveel Captain Obvious?)

Door Tweakers user Ruudjah, dinsdag 12 juli 2011 21:42

Typisch dat Tweakblogs niet als primair blogmedium wordt gebruikt door een redacteur.

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 12 juli 2011 22:51

@wimjongil Veel media willen het van tevoren even inzien, maar de mate waarin NOS controle vroeg hadden wij nog nooit eerder meegemaakt :)

@Dadona Mijn eerlijke gok is dat de medewerker de officiele lijn verkeerd had opgevat en die -zonder te overleggen met superieuren- zover doorvoerde dat hij het item annuleerde.

@Ruudjah Tumblr is voor mij een uitlaatklep als 140 tekens op Twitter tekort is. Toen het verhaal echter langer werd en breder werd opgepakt, besloot ik het hier ook te publiceren :)

Door Tweakers user Rapier, dinsdag 12 juli 2011 22:58

Stel nou (puur hypothetisch hè) dat jullie zouden schrijven dat de NOS een bende linkse ratten/rechtse nazi's is die te stom is om te poepen en dat haar ICT-afdeling gerund wordt door een stel complete josti's, terwijl dit niet waar is. Misschien vinden jullie dat echt, maar als jullie dat niet kunnen onderbouwen...
Euh, dat komt vaak genoeg voor, en dat hoort ook zo.

Zoals bv Kadafi nu door de NOS in een kwaad daglicht wordt gezet....Ze sturen het nieuws item echt niet even langs Libie om gecontroleerd te worden op "feiten", ze zenden het gewoon uit met of zonder medewerking.
Met medewerking krijg je juist als ondervraagde de kans om jouw kant te laten horen i.p.v. dat de journalist alles uit 2de hand krijgt en de rest gokt/afleid.

Als je als Journalist dan toch willens en wetens een slechte review geeft terwijl dat niet terecht is dan kost het je je naam en uiteindelijk neemt niemand je verhalen serieus. Als tweakers onterecht zo'n verhaalt plaatst, dan is dat niet alleen een duw voor de NOS maar ook zeker 1 voor Tweakers en Sanoma.
Telegraaf t.o.v. de Volkskrant bv, een artikel in de ene heeft een hele andere impact dan hetzelfde bericht in de andere.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 13 juli 2011 00:10

Mijn vermoeden is dat die medewerker die je in eerste instantie heeft aangesproken, niet zo goed op de hoogte is geweest wat tweakers.net is. Ik durf er een paar centen op te leggen dat hij dacht een of andere knakker van een of ander vaag forum/website voor zich te hebben die wel even een itempje zou komen maken. Gelijk denkende aan al dat gehack links en rechts, de NOS bericht daar zelf ook over. Tja tweakers is nou eenmaal een forum voor slimme it-mensen... ik denk dat de achterdocht was toegeslagen en dat de man totaal niet begreep dat hij toch te maken heeft gehad met een zeer bedreven nieuwssite op het gebied van ICT, dan een groep anonieme digitale inbrekers.

Overigens deel ik jouw gevoel over iig de uitstraling van de NOS wel, het is gewoon nieuws zonder opsmuk... iig zover je dat kan zien en merken uiteraard. Als je tegenwoordig zelfs CNN e.d. kijkt dan moet het allemaal snel en flitsend, met tè moderne taal etc etc. en natuurlijk de sensatie. Zelfs op CNN worden tegenwoordig een soort van Boulevard berichtjes door het normale nieuws heen gegooid... dat zie ik bij het NOS nog niet zo snel gebeuren.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 juli 2011 00:13]


Door Tweakers user rob_erwt, woensdag 13 juli 2011 08:53

Rapier schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 22:58:

Als je als Journalist dan toch willens en wetens een slechte review geeft terwijl dat niet terecht is dan kost het je je naam en uiteindelijk neemt niemand je verhalen serieus. Als tweakers onterecht zo'n verhaalt plaatst, dan is dat niet alleen een duw voor de NOS maar ook zeker 1 voor Tweakers en Sanoma.
Euhm, wat heeft Sanoma hier mee te maken? Ik neem aan dat je VNU Media bedoelt? ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 juli 2011 08:54]


Door Tweakers user Vengeful, woensdag 13 juli 2011 14:39

De NOS heeft zichzelf hoogstwaarschijnlijk ook heel hoog zitten. Na mijn opleiding Journalistiek gelukkig nooit meer met journalisten te maken gehad (geloof me, zelfs de grootste it-autist is vaak prettiger in de omgang). En ja, journalisten zijn bar goed in het meten met 2 maten, dat ze zelf ergens recht op hebben, betekent niet perse dat ze jou dat recht ook gunnen.

Als Shakespeare vandaag Henry VI had geschreven, was het waarschijnlijk "First, we kill all the journalists" geworden.

Dit doet daarentegen niks af aan de kwaliteit van 't werk dat de NOS levert, want ze zijn wel degelijk goed in wat ze doen. Ik hou gewoon niet meer zo van de journalistiek, en acht journalisten niet hoog genoeg om te denken dat ze boven censuur staan.

Door Tweakers user Pixeltje, donderdag 14 juli 2011 12:23

Na update;

Opzich nette reactie denk ik. Ik kan me voorstellen dat de NOS ten minste wil weten wat er over hun 'binnenwerk' wordt uitgezonden. En kan me ook goed voorstellen dat ze, als er verkeerde 'feiten' worden genoemd, ze die willen corrigeren. Dit alles kan naar mijn idee zonder censuur toe te passen.

Censuur is het pas als ze eisen dat bepaalde informatie niet uitgezonden wordt om een andere reden dan bedrijfsinformatie (bij de NOS wellicht niet zo van toepassing)..

Door Tweakers user 318025, zondag 17 juli 2011 20:16

Ohja censuur word in Nederland ook toegepast, die medewerker bracht het wat fout, mooi dat NOS het even op feiten wil controleren, maar wat als er negatieve feiten staan? Ja dan zal de NOS vast willen dat tweakers.net het eruit haalt.

Ik heb zelf ja ook wel eens mee gemaakt, ik schreef over gang van zaken van opleiding van een MBO school en toen heeft de betreffende school ook geprobeerd censuur toe te passen, ik werd toen uitgenodigd voor gesprek maar ze zouden er wel een jurist bij halen.

Dus ik heb uiteindelijk maar voor ze gezwicht, je wint dat toch niet van grotere partijen. Maar ik ben sowieso overtuigd dat er in Nederland net zo goed censuur is, maar dan in mindere mate dan in China.

Door Tweakers user jip_86, dinsdag 19 juli 2011 15:50

Dus aan het eind van het verhaal komt er nog wel een NOS-item?

Door e_balk, vrijdag 22 juli 2011 08:47

Update: Het hoofd marketing van de NOS heeft contact opgenomen met hoofdredacteur Wilbert de Vries: 'Van censuur is geen sprake', twittert Wilbert. NOS wil alleen achteraf checken op feiten, maar de desbetreffende medewerker had dat beleid veel te stringent uitgelegd, aldus de NOS. De NOS beklemtoont dat bij video-items als deze alleen wordt gecheckt op de feiten en de marketingafdeling zich niet bemoeit met de inhoud.
Dus eigenlijk zegt dat hoofd marketing hetzelfde als die andere medewerker, maar dan met mooiere woorden. Volgens mij hebben ze de censuur dus niet ongedaan gemaakt met een dergelijke opmerking.

Door Tweakers user Escovan, zondag 31 juli 2011 01:24

Ik zie in dit blog dat je probeert een feitenrelaas neer te pennen, maar dat het nogal gekleurd is door teleurstelling. Het zou eleganter zijn om de NOS gewoon even te passeren, bij RTL het geplande item van NOS schieten, en dan vervolgens "Nou vooooooruit" zeggen zodra de NOS komt vragen of jullie alsjeblieft alsnog dat item willen komen doen. T.Net blij, NOS blij, RTL blij, iedereen blij :)
Zit alleen wel met de grilligheid van journalisten, eigenwijze gasten, valt geen pijl op te trekken soms; dus kan ook anders uitpakken.

Door Tweakers user mux, vrijdag 8 februari 2013 15:50

Tja, typische journalist. Blog valt me weer een beetje tegen.


Door viagra, donderdag 7 maart 2013 06:00

evptek http://yknbxo.com/ <a href="http://rztjxv.com/ ">diyifiyt</a> diyifiyt

Door ejpehanveh, dinsdag 30 juli 2013 08:23

nwauvbsopvex, <a href="http://www.wfybxlbzfj.com/">udcdwrysgu</a> , aroqnoidpu, http://www.ytpinlarws.com/ udcdwrysgu


Reageren is niet meer mogelijk