CDA over ict en beveiliging

Door arnoudwokke op vrijdag 10 juni 2011 09:34 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 5.234

Wat stel je je voor bij de mensen die jou en mij vertegenwoordigen in de Tweede Kamer? Hoe werken ze? Ik was tamelijk verrast door het kantoor van CDA-Kamerlid Raymond Knops: ik kreeg een flashback naar comedyserie Debiteuren/Crediteuren: het ademde de sfeer van de jaren negentig en als er een clean desk policy heerst, wordt die er in elk geval niet gehandhaafd. En natuurlijk: overal lagen papieren en dossiers.

Maar dat gaat veranderen, zo legde Knops' stagiair mij uit. 'Na de zomer krijgen we allemaal iPads en iPhones en dan willen we een paperless office worden.' Mijn mond viel open: immers, wilden diverse Kamerleden juist niet dat Apple verboden zou worden voor dienaren van de wet?

Maar ik was er niet om over gloednieuwe iPads te spreken. De reden dat ik was uitgenodigd was vanwege mijn reply op een opiniestuk van Knops.

Knops stelde in zijn stuk dat we allemaal een stukje van onze privacy moeten inleveren om internet en computersystemen veiliger te maken. Ik stelde dat privacy en veiligheid helemaal niet zo nauw verweven zijn.

Al snel bleken mij enkele zaken tijdens het gesprek:

- Het idee dat er een directe relatie is tussen privacy en veiligheid ziet diep bij de CDA'ers die bij het gesprek aanwezig waren (naast Knops ook zijn stagiair en de persvoorlichter van de fractie). Knops en de zijnen kwamen er keer op keer op terug.

- Knops heeft weinig kennis van dit onderwerp. Zo wist hij niet dat justitie bij providers info mag opvragen voor een onderzoek. Hij wist ook niet dat dat vorig jaar 2,6 miljoen keer gebeurde. Iets dat hij overigens ruiterlijk toegaf.

- Volgens Knops is er meer kennis nodig in de Kamer over ict-onderwerpen. 'Er zijn er maar weinig in de Kamer die hier echt iets vanaf weten, terwijl het ons allemaal aangaat.'

Ik legde Knops tijdens het gesprek veel van de oplossingen en plannen voor die in mijn blogs en de reacties naar voren kwamen. Harde uitspraken over voorstellen deed hij niet, maar hij toonde wel interesse. Dit waren enkele van de elementen die hij interessant vond:

- Redundancy by design voor netwerken en diensten die van belang zijn voor de maatschappij; als dat namelijk wegvalt, raken mensen meer in paniek dan wij nu beseffen. Daarom moet dat bij het ontwerp van nieuwe systemen vanaf het begin worden meegenomen.

- Hackers in dienst nemen bij de overheid om de beveiliging te verbeteren is ook een idee waar Knops oren naar lijkt te hebben. 'We kunnen niet achterover leunen en wachten tot de Navo (die hackers in dienst heeft) met goede beveiliging komt. We moeten zelf ook actie ondernemen.'

- Knops toonde ook grote interesse voor het plan van W3ird_N3rd voor een alternatief epd. Hij zag echter ook grote bezwaren; waar blijven de medische gegevens als je het zelf kwijtraakt?

- De Kamer moet wellicht voorzichtiger zijn met het aannemen van voorstellen die de privacy schenden. Immers, we wennen aan de 'beperkingen van de vrijheid' die ons worden opgelegd en daardoor zullen die maatregelen niet snel worden teruggedraaid. Bovendien: welke minister durft bijvoorbeeld de strenge controles op vliegvelden af te schaffen? Als je dat doet en er wordt daarna wél een aanslag gepleegd, dan ben je als minister de sigaar. ´Dus nemen we allerlei beslissingen die het gevoel moeten oproepen dat mensen veilig zijn. Maar is dat wel zo? Misschien moet er eens een minister roepen: sorry mensen, veiligheid kunnen we niet garanderen.'

Het zou zwaar overdreven zijn te stellen dat Knops naar aanleiding van het gesprek met mij radicaal van mening is veranderd. Maar ik hoop dat hij nu, vlak voordat hij een moderne iPad in gebruik neemt, in elk geval wat moderne kennis heeft opgedaan over internet en beveiliging.

Volgende: Onbeperkt aantal Google+-invites 06-'11 Onbeperkt aantal Google+-invites
Volgende: Tweaker meets CDA 05-'11 Tweaker meets CDA

Reacties


Door Tweakers user wizzkizz, vrijdag 10 juni 2011 09:42

Goede actie Arnoud! Hopelijk gaat hij er nog eens over nadenken, lezen, praten met andere deskundigen en dan alsnog zijn mening bijstellen!

Door Tweakers user Derby, vrijdag 10 juni 2011 10:05

Het enige dat zal helpen om in te zien dat beveiliging en privacy twee aparte items zijn, is als hij zelf het slachtoffer wordt van een privacy issue dankzij 'schijnveiligheid'.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 10 juni 2011 10:06]


Door Tweakers user kraats, vrijdag 10 juni 2011 10:06

Het grote nadeel van de politiek, de kennis komt niet bij de topbestuurders vandaan, maar bij de ambtenaren die op de achtergrond werken. Helaas kunnen die niet alle uitspraken sturen en mogen ze het alleen in al die honderden papieren dossiers opschrijven hoe er wat hen betreft gehandeld moet worden.
Ik vind dit wel een goede actie van je! Alles begrijpen van ICT zal Knops na één gesprek ook niet kunnen, maar iets beter weten waar de klepel hangt is toch wel handig als je mengt in gesprekken over deze onderwerpen.

Door Tweakers user BeosBeing, vrijdag 10 juni 2011 10:35

Goede stap. Nu nog de andere partijen voorlichten, al betwijfel ik van de meeste of ze daarvoor open staan. ICT wordt meestal als niet belangrijk ervaren, immers het is slechts een middel tot het bereiken van de echt belangrijke zaken.

In ieder geval is het CDA een partij die altijd flink in de pap te brokkelen heeft, waar niemand echt omheen komt, dus als die hun beleid bijstellen, dan is er al veel gewonnen.

Door TMon, vrijdag 10 juni 2011 11:47

Ik denk dat de tweede kamer voor al zijn ICT vragen en problematiek een uitstekend platform heeft aan tweakers.net. De professionaliteit van deze communitie is erg hoog en de achtergrond van zijn leden erg divers.
Ik zou bijvoorbeeld erg voor zijn om een soort van team te maken binnen tweakers die door de overheid kan worden geraadpleegd alvorens idiote/ongegronde uitspraken te doen. En dan niet puur een ''expert-team'' maar misschien per onderwerp een selectie maken van actieve en goed geinformeerde tweakers.
Een 100% onafhankelijk orgaan, die enkel direct in gesprek gaat met de betrokken minister en die bereidt is ideeën te toetsen voordat een minister er mee in openbaarheid treed.
Een soort van 2e geweten, los van lobbyisten en ingehuurde (betaalde) adviseurs.

Door Tweakers user loewie1984, vrijdag 10 juni 2011 12:00

@ hierboven, hoe goed ik je suggestie ook vind maar volgens mij zet je dan een hele hoop specialisten buitenspel of te kakken en ik weet niet of Den Haag daar nou op zit te wachten, zal toch niet zo zijn dat die dure onderzoekers met hun resultaten van tafel worden geveegd door een website en hun 'forumpje'.

Dat men meer zou moeten luisteren naar ons, ZEKER! Misschien niet direct als adviescommissie maar wel als expertise inderdaad, als vraagbaak, klankbord.. gewoon nuchter verstand, dat ontbreekt er nog wel eens in Den Haag.

Verder vind ik het wel typerend hoe Arnoud beschrijft dat meneer Knops ook van de een op de andere dag verwacht een paperless office te hebben. Alsof ze al het papier met kruiwagens naar buiten rijden daar, en de dag erna alleen nog maar pdf's in de mail vallen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 10 juni 2011 12:10]


Door Tweakers user Wolfos, vrijdag 10 juni 2011 12:27

Knops stelde in zijn stuk dat we allemaal een stukje van onze privacy moeten inleveren om internet en computersystemen veiliger te maken.
"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both." ~ Benjamin Franklin.

Het eerste waar ik aan dacht.

Door Tweakers user wheez50, vrijdag 10 juni 2011 13:33

Erg goed om te lezen. En bedankt dat je op z'n aanbod bent ingegaan!


Door vanessa, woensdag 18 januari 2012 12:44

Zeer interessant en goed om te lezen

Reageren is niet meer mogelijk