Recensie: Oorsprong van Dan Brown

Door arnoudwokke op donderdag 2 november 2017 22:41 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 7.693

Laat ik beginnen met een bekentenis: ik ga al jaren achter elkaar naar de Foute Party - en met goede reden. Muziek die radiozenders klaarblijkelijk als 'fout' classificeren, luister ik geregeld en ik kan er intens van genieten.

Zo is het af en toe ook met boeken: ik las Dan Brown voor het eerst met de Da Vinci Code, zoals iedereen. Ik vond dat toen een origineel en verrassend boek, met een leuke mix van mysterie, geschiedenis en spanning.

https://tweakers.net/i/fikDF0CdB6x-TcVo1jUej1sM3mo=/288x238/filters:sharpen(0.5,0.1,false):fill(white)/i/2001708677.jpeg?f=imagemedium


Maar erg ondersteboven van zijn schrijfstijl ben ik niet. Hij gebruikt vaak dezelfde trucjes om de spanning erin te houden en zijn boeken beleven hun hoogtepunt iets te vroeg, als je nog tientallen pagina's te gaan hebt. Een goed verhaal eindigt op het juiste moment. Bovendien heeft hij inmiddels al meerdere boeken geschreven en lijkt de serie met hoofdpersoon Robert Langdon uit te draaien op die van Baantjer - een eindeloze reeks met verhalen die op dezelfde manier gestructureerd en uitgewerkt zijn. Of, als je Baantjer niet kent, net zoals vrijwel alle eurodance-liedjes uit de jaren negentig allemaal dezelfde opbouw en structuur hadden, van 2Unlimited tot Bobo.

Omdat de eerdere boeken van Brown een guilty pleasure zijn, begon ik met goede moed aan Oorsprong, het nieuwste boek van de beste man - die ik in het Engelstalige origineel Origin heb gelezen. Het boek gaat over een wetenschapper die op theatrale wijze de resultaten van zijn onderzoek bekend wil maken over de oorsprong van de mensheid en waar de evolutie naar toe gaat.

Ik zal weinig weggeven van het plot, maar een paar dingen wil ik bespreken. Het eerste is Dan Browns ongelofelijke neiging tot het opdreunen van Wikipedia-pagina's en feitjes die je slimme speaker uitspuwt als je vraagt om iets willekeurigs te vertellen. Zo legt Brown uit wat Uber is, wie Winston Churchill was en dat er een pijl verstopt zit in het logo van FedEx. Ik heb een paar keer tijdens het lezen met mijn ogen gerold en bijna hardop gezegd: ga nou gewoon verder met het verhaal.

Het tweede zal ik mysterieus moeten houden, maar ik had op veel punten in het verhaal moeite met de geloofwaardigheid van karakters en ontwikkelingen in het verhaal. Het is allemaal erg over-the-top en bombastisch in de manier waarop hij thema's bespreekt en de wereld beschouwt. Boeken van Dan Brown geven je haast het gevoel dat elke loszittende stoepsteen een geheim symbool is van een eeuwenoud broederschap of onderdeel van een verhaal waarin het lot van de wereld op het spel staat.

Het derde is het karakter Winston. Winston is een digitale assistent, net als Siri, Cortana, Google Assistant en Alexa. Een groot verschil is dat Winston veel capabeler is dan huidige assistenten - zo heeft hoofdpersoon Langdon een uitgebreid gesprek over de interpretatie van kunst met de digitale assistent. Daarbij is de hoofdpersoon verbaasd dat Winston honderden gesprekken tegelijk kan voeren - terwijl Langdon in dezelfde tijd leeft als wij, waarin Siri, Cortana, Alexa en Assistant werken op honderden miljoenen apparaten tegelijk.

Net als andere recente verschijningen van een digitale assistent in films, zoals Her en Blade Runner 2049, is het interessant om kennis te maken met volledig kunstmatige karakters. Schrijvers hebben al milennia lang te maken met fictionele karakters, maar vaak mens of dier. Het schrijven van digitale assistenten als karakter in een boek of film is een vrij nieuw fenomeen.

Het toont aan dat boeken en films zich aanpassen. De tijd dat sci-fi gevuld was met robots in de vorm van een metalen butler of een prullenbak met armen ligt echt achter ons (totdat Star Wars: The Last Jedi verschijnt, want daarin zien we ongetwijfeld C-3PO en R2D2 weer terug).

Oorsprong is met zijn kunstmatige, welwillende assistent een echt product van zijn tijd - een tijd waarin steeds meer wetenschappers hardop uitspreken dat zij denken dat kunstmatige intelligentie ons niet zal vervangen als in Terminator, maar ons zal helpen en begeleiden met dingen waarin wij minder goed zijn.

Wie fervent lezer is van Tweakers en wie goed op de hoogte is van recente geschiedenis, zal weinig verrassends en leerzaams tegenkomen in Oorsprong. Wie bovendien andere boeken van Dan Brown heeft gelezen, zal sneller dan de auteur had gewild een idee krijgen van hoe de vork in de steel zit.

Maar dat mag de pret niet drukken: net als van stampers van Captain Jack of De Sjonnies, heb ik van begin tot einde deze Dan Brown-thriller met heel veel plezier gelezen.

http://www.trbimg.com/img-59529ec9/turbine/la-et-jc-dan-brown-20170627

Volgende: Recensie: Nokia Mobile, We Were Connecting People 04-'18 Recensie: Nokia Mobile, We Were Connecting People
Volgende: Recensie: boek van mediawetenschapper over digitale verslaving 04-'17 Recensie: boek van mediawetenschapper over digitale verslaving

Reacties


Door Tweakers user MenN, vrijdag 3 november 2017 08:42

zit nu op 2/3 van het boek en ik ben het met je eens dat hij te vaak de zelfde truc gebruikt om het spanned te houden.
Vooral het 'iemand verteld info aan iemand, maar wat het is ga ik nu niet vertellen, dat doe over tien pagina's' truckje komt me echt te vaak voor.

Verder is het opzich wel een leuk boek, heb m als audioboek en is ideaal om te luisteren als ik na mijn werk rij.

Door Tweakers user 5183, vrijdag 3 november 2017 08:48

Leuke blog!
Ben nog niet begonnen in Oorsprong, maar hij ligt wel klaar. Heb al een behoorlijke tijd geen Dan Brown boeken gelezen, dus hoop dat het mij iets minder duidelijk is tijdens het lezen :)

Door Tweakers user Neo_TGP, vrijdag 3 november 2017 15:26

Ik vind het grootste minpunt aan het boek dat er eigenlijk niet eens zo heel veel gebeurt, er wordt van alles verteld, maar de gebeurtenissen passen puntsgewijs op een half a4'tje denk ik.. Dat was in de voorgaande boeken wel wat uitgebreider.

Door Tweakers user Jogai, zaterdag 4 november 2017 14:18

Helemaal mee eens. Laats bernini mysterie gelezen, maar je hebt wel het gevoel dat alles uitgelegd moet worden voor de domme massa die niet vaak boeken leest. Wel leuk om te lezen, maar ik kies nu liever voor wat anders. Het makkelijke is dat de verfilmingen sneller te kijken zijn waarmee je het plot ook krijgt te zien.

Door Tweakers user ArnieNFW, zaterdag 4 november 2017 18:23

Ik zit ook op 2/3 en twijfel of ik het einde ga halen. Alle boven genoemde redenen houden mij steeds meer tegen...

Reageren is niet meer mogelijk