Mijn tweede boek

Door arnoudwokke op woensdag 26 oktober 2016 14:42 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 12.719

Het was een van de meest bijzondere dagen uit mijn leven.

Ik weet nog goed dat ik wakker werd, uit bed strompelde en nog half verdoofd de kamer in liep, toen ik me ineens bedacht: wow, vandaag is het dan zover: mijn eerste boek komt uit. Die dag is nu precies een jaar geleden: 26 oktober 2015.

https://ic.tweakimg.net/ext/i/2000811658.jpeg


De uitgever liet mijn boek, I love/hate smartphones, per snelle koerier naar Tweakers HQ bezorgen, zodat ik hem in elk geval op tijd zou hebben. Vlak na de lunch kwam hij aan en toen ik de doos openmaakte hield ik het resultaat van die lange inspanning eindelijk in mijn hand. Het boek was klaar.
Het zou overdreven zijn om te stellen dat het een unaniem belachelijk groot succes is geworden – ik ben niet Ivo Niehe – maar het boek heeft het redelijk goed gedaan. Exacte cijfers zijn, zoals altijd met die dingen, geheim, maar vooral in de tijd van Sinterklaas lag hij in alle boekwinkels, ook de Ako’s en Bruna’s op het station. Het gevoel van trots dat je hebt als je voor het eerst jouw boek in een boekwinkel aantreft, is bijna onbeschrijfelijk.

https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001277817.jpeg

Zie mij liggen naast Goedele Liekens! Foto: Zeef

Naast de verkopen, vond ik het mooiste om te lezen wat mensen ervan vonden. De recensies waren vaak enthousiast. Het allerbelangrijkste: het heeft lezers aan het denken gezet over het gebruik van hun smartphone. En dat was het uiteindelijke doel: mensen bewegen tot het bewuster omgaan met dat wonderlijke stuk technologie in onze broekzak of tas.

Het boek is nu een jaar oud, (en nog volop te koop, zoals hier) maar als ik het lees, is het nog altijd actueel. Dezelfde strubbelingen met etiquette hebben we nog steeds en in de trein zie ik nog altijd mensen steevast vrijwel allemaal op hun telefoon bezig zijn, terwijl ze zich beter zouden kunnen vervelen. Ik hoop daarom dat deze Sinterklaasperiode weer een aantal smartphonegebruikers blij worden gemaakt door de Goedheiligman met mijn boek.

Al gelijk vanaf het begin vroegen mensen: komt er een opvolger? Ik heb de boot altijd afgehouden. Ik kan hem actualiseren – dat hoeft nu nog niet – of ik kan een onderwerp uit het boek uitdiepen, zoals smartphone-etiquette, maar het zou voor mij wel vertrouwd voelen. Het zou geen proces zijn met veel nieuwe ervaringen. En dat was juist een van de mooie randzaken van het uitbrengen van dit boek: ik heb veel nieuwe mensen ontmoet, het ontwikkelen van een manuscript tot een boek bij een uitgever meegemaakt en de grenzen ontdekt van mijn eigen discipline, doorzettingsvermogen en creativiteit. Het was, kortom, van A tot Z een groot mooi leerproces.

Toch begon het te kriebelen. Niet voor een nieuwe versie van ‘I love/hate smartphones’, maar voor een heel ander soort boek. En vandaag kan ik bevestigen: ja, ik ben begonnen met het schrijven van mijn tweede boek. Of, zoals ik beter kan zeggen, mijn tweede eerste boek.

Want het is een boek dat als dag en nacht zal verschillen van ‘I love/hate smartphones’. Het is zo’n groot verschil dat je denk ik nauwelijks zal herkennen dat het allebei van mij komt. Het is namelijk fictie. Het wordt een verhaal, met hoofdpersonen en een plot. Ik ben er nog niet helemaal uit welk genre het zal zijn, maar voorlopig lijkt het erop dat in de richting gaat van science-fiction.
Ik wil nog niet zeggen waar het over gaat – ik moet nog wel iets geheim houden natuurlijk ;). Het speelt zich af in (een variant op) Nederland, in 2037. Met wat kleine tweaks aan de maatschappij om mijn verhaal te dienen. Maar nog niets is zeker, alles kan nog veranderen.

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--YfPF7Ebn--/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/h0lu5kmrocburd2iijlp.jpg
Een willekeurig plaatje hiervandaan


Het is dan ook nog lang niet af. Sterker nog, ik heb nog geen woord van het nieuwe boek op papier staan – of op de computer staan. Ik heb mezelf afgelopen maanden een stoomcursus gegeven in het schrijven van fictie. Hoe bouw je een verhaal op, hoe werkt het met karakters?

Bovendien lijkt het alsof het hebben van een idee voor een eureka-moment is, maar ik heb gemerkt dat dat niet klopt. Het is een idee, een uitwerking ervan, dat weer aanpassen, nog eens naar kijken, verder over nadenken en concluderen dat het niet wordt – en dan weer opnieuw beginnen. Ik heb er twee maanden voor uitgetrokken en nu heb ik, denk ik, een uitstekend idee – nadat ik minstens vijf goede ideeën naar de prullenbak heb verwezen wegens niet goed genoeg.

Voorlopig is de planning om het nieuwe boek rond medio tot eind volgend jaar af te hebben, ik weet het nog niet precies. Het is ook nieuw voor mij, ik heb geen idee hoe lang het wordt, hoeveel schrijfwerk het is en, als ik het eenmaal heb geschreven, hoeveel ik er nog aan moet sleutelen.
Wel heb ik hulp nodig, van jullie. Ik wil een paar dingen specifiek weten. Laat ik beginnen met het makkelijke: mijn karakters hebben namen nodig. Nu heten ze A1, A2, B1, B2 en B3 en het is niet de bedoeling dat het zo blijft. Als je goede ideeën hebt, laat ze achter in de reacties. Elke naam die in het Nederland van 2037 voor kan komen, mag daartussen zitten. Het zijn zowel mannen als vrouwen, dus elke naam kan ik gebruiken.

Het tweede is ingewikkelder: mijn eerste boek heb ik uitgegeven op de traditionele manier. Maar zal ik het nu op dezelfde manier aanpakken? Zal ik opnieuw een uitgever zoeken, daarmee in zee gaan en het boek zo in de boekhandels terecht laten komen? Of zijn er andere manieren van distributie en marketing die ik zou moeten overwegen? Ook daarvan hoor ik graag wat je vindt.
Ik heb er in elk geval heel veel zin in en elke keer als ik denk aan dit spannende nieuwe project, krijg ik er onmiddellijk energie van. Het is geweldig om een keer een eigen wereld te scheppen met karakters en een uitgebreid verhaal, en ik kan niet wachten tot ik iedereen dit mooie verhaal, dat nu nog alleen in mijn hoofd zit, te laten lezen.

Volgende: Recensie: boek van NRC-journalist over 'smartphoneverslaving' 04-'17 Recensie: boek van NRC-journalist over 'smartphoneverslaving'
Volgende: Boekrecensie: Je Hebt Wél Wat Te Verbergen 09-'16 Boekrecensie: Je Hebt Wél Wat Te Verbergen

Reacties


Door Tweakers user Flight777, woensdag 26 oktober 2016 14:52

Op naar de "vergaming" en verfilming over 5-10 jaar O-)

Heel veel succes (en plezier) gewenst met het schrijven!!

Door Tweakers user walteij, woensdag 26 oktober 2016 15:45

Directe namen heb ik niet voor je, maar in de fantasy-boeken die ik lees, komen vaak namen voor met een dubbele betekenis (vaak een verbastering van een Keltisch of Germaans woord). Of je zoiets ook in een Sci-Fi boek succesvol kunt toepassen weet ik niet, zeker niet omdat het zich in NL afspeelt over 'slechts' 20 jaar.

Omdat het in de nabije toekomst is, zou je ook namen kunnen kiezen die de afgelopen jaren erg populair waren/zijn (inspiratie).
Er is natuurlijk ook zo'n zelfde register voor achternamen.

Mogelijkheden genoeg om namen te gebruiken die aan kunnen slaan wat dat betreft. Ik zou namen nemen die op een of andere manier 'passen' in het verhaal. Door bijvoorbeeld namen te nemen die de rol van de person een beetje weergeven, of juist het complete tegenovergestelde.

Ik zou je boek eerst eens laten nalezen door bekenden en mensen die bekend zijn met het genre, zodat je weet dat je een 'origineel' (dat is behoorlijk moeilijk geworden), maar vooral een kloppend verhaal hebt. Klopt je tijdlijn, kloppen de 'familielijnen', klopt de voorgeschiedenis etc. Als die kleine groep lezers enthousiast is (en niet alleen omdat jij het hebt geschreven), dan zou je contact met een drukker kunnen opnemen.
Natuurlijk kun je, zodra je het boek ook daadwerkelijk hebt voltooid en uitgebracht, gebruik maken van de kracht van Tweakers om wat extra bekendheid te geven aan je boek, maar er zijn ook behoorlijk wa andere online forums waar dit type boeken worden aangekondigd en besproken.
Guerilla-marketing kan geen kwaad natuurlijk (er zijn genoeg forums die gericht zijn op 1 sci-fi of fantasy boekenserie die je toch de gelegenheid geven om andere boeken te bespreken)

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 oktober 2016 15:46]


Door Tweakers user Neo_TGP, woensdag 26 oktober 2016 16:35

Ik ben eigenlijk vooral wel benieuwd naar wat je bronnen geweest zijn voor je "stoomcursus fictie schrijven"

Ik heb hier al geruime tijd een hoop ideeën voor maar moet de stap nog eens zetten om te beginnen en die drempel is (terecht) best wel hoog..

Door Tweakers user arnoudwokke, woensdag 26 oktober 2016 18:22

@Neo_TGP
Dit is een van de dingen waar ik veel aan gehad heb: https://www.youtube.com/watch?v=8Q07y1JFeEE

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 26 oktober 2016 18:47

Het is dan wel de vraag waar in NL? Zit je dan bv in Friesland met een reeks Friese namen, of zit je in de randstad in een witte upper class buurt met kaknamen of een achterstands buurt met asonamen of een andere hoek? De namen moeten natuurlijk wel passen in het verhaal.

Ga je een app gebruiken om je personen/omgevingen/gebeurtenissen/tijdlijnen etc bij te houden? Bijvoorbeeld http://www.spacejock.com/yWriter5.html ?

Door Tweakers user deathgrunt, woensdag 26 oktober 2016 19:41

Je boek staat tussen "God is klein geschapen" en "Supersex"... wat moeten we daar van denken :P

Door Tweakers user Anoniem: 823835, woensdag 26 oktober 2016 22:54

Nog 1 die ik niet ga kopen.
Snel geld verdienen voor dummies niveau.

Door Tweakers user walteij, woensdag 26 oktober 2016 23:03

deathgrunt schreef op woensdag 26 oktober 2016 @ 19:41:
Je boek staat tussen "God is klein geschapen" en "Supersex"... wat moeten we daar van denken :P
Dat viel mij ook al op.
Tjah, een telefoon is voor sommige mensen heilig, voor andere mensen compensatiedrang (kijk eens wat mijn telefoon allemaal hand en hoe duur deze is). Dus ergens snap ik de plaatsing wel :)

Door witeken, woensdag 26 oktober 2016 23:26

Ik wil niet pessimistisch zijn, maar ik vrees dat je eerste fout was om deze blog te schrijven. De paar keer dat ik over een toekomstige blog iets heb laten vallen nog voor hij af was, zelfs al zat het idee heel duidelijk in mijn hoofd of al was hij al bijna klaar, had er gewoon geen motivatie meer voor om hem nog af te krijgen of om eraan te beginnen. Dus beter eerst werken en dan reclame verkopen voor je project ;).

Door Tweakers user Tjolk, donderdag 27 oktober 2016 10:26

B2 is natuurlijk een prima naam voor een antagonist :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 oktober 2016 10:26]


Door Tweakers user walteij, donderdag 27 oktober 2016 10:33

Ger schreef op donderdag 27 oktober 2016 @ 10:26:
B2 is natuurlijk een prima naam voor een antagonist :P
Vergeet B1-0-0 niet :D

Door Tweakers user NoUseWhatsoever, donderdag 27 oktober 2016 14:16

Ik denk dat voor namen van je hoofdpersonen je het beste kan kijken naar namen van kinderen die nu geboren worden. Tenzij je karakters erg jong zijn (onder de 20) zijn dan gewoon mensen die nu geboren zijn.

In mijn omgeving zijn onlangs geboren:
Vriend & Lef (beide van dezelfde ouders)
Tess
Hannelore
Morris

Verder lees ik voornamelijk boeken in audio versie. Ik zit veel in de auto en ben verder wat de onrustig om met een boek te gaan zitten, dus 90% van de boeken die ik de afgelopen 2 jaar heb gelezen waren audiobooks.

Veel succes en inspiratie gewenst!

Door Tweakers user Marcva, vrijdag 28 oktober 2016 10:58

Vriend & Lef (beide van dezelfde ouders)
Ik vind dit zooooo jammer. Los van het feit dat het zelfstandig naamwoorden zijn, zijn het woorden met een lading. Stel nou dat Lef een bedachtzame, risico mijdende nerd wordt :? Niks mis mee, maar wel met zo'n naam.
What's next? Druif, Paard, Hol :+

Door Tweakers user PdeBie, vrijdag 28 oktober 2016 15:18

Pas zodra je een beeld van de typen karakters hebt en hun omgeving moet je jezelf druk maken om de namen. Dat is namelijk nu nog niet van belang. Bedenk eerst je verhaal in grove lijnen en ga daarna de karakters die jij vind dat erin horen uitwerken.

Door Tweakers user arnoudwokke, vrijdag 28 oktober 2016 22:01

@PdeBie exact! Dat is ook waar ik ben begonnen. Maar ik wil me er alvast op oriënteren en het lijkt me leuk als de lezers van dit blog iets van de inbreng terug kunnen gaan zien in het eindresultaat. Dit is een van de uitgelezen manieren om dat te gaan doen :)

Door Tweakers user T.C, zondag 30 oktober 2016 01:07

Ik wens je succes met je boek.. altijd leuk te zien dat mensen hun dromen najagen.

Zelf lees ik graag fantasy in de wereld van de forgotten realms of eberron

Door Tweakers user markdm, zondag 30 oktober 2016 16:10

Nederlandse namen in 2037, moeilijk. Gewoon kijken naar welke namen nu populair zijn, bijvoorbeeld: "Harambe", "boaty mcboatface", "Rick Harrison" en nog vele meer. /s
Maar ook al is het niet erg origineel, ik zou gewoon op internet kijken welke namen nu bekend zijn voor babies en die gebruiken. Je krijgt geen super originele namen zoals "Daenerys", "Rhaenys", "Aragorn II Elessar", "Thranduil" etc. maar ik verwacht dat je dat ook niet zou willen in een verhaal die zich in Nederland afspeelt. Ik denk ook dat het handig is om niet alleen naar de top van Nederland te kijken maar ook naar bijvoorbeeld België, Duitsland, UK en de VS.
En dan nog een tip voor namen, zorg ervoor dat elk belangrijk personage een andere eerste letter voor zijn voornaam en achternaam heeft, dit zorgt ervoor dat ze een stuk makkelijker te onderscheiden en te onthouden zijn.

Door Tweakers user Angeloonie, maandag 31 oktober 2016 16:43

1 van de namen moet natuurlijk Henk zijn.
Reageren is niet meer mogelijk