Mijn eerste boek verschijnt volgende maand :D

Door arnoudwokke op maandag 28 september 2015 20:10 - Reacties (39)
Categorie: -, Views: 9.058

Het was begonnen als mijn eigen kleine projectje, iets voor in de avonduurtjes en vrije dagen. Een tocht waarvan ik dacht dat ik de eindstreep nooit zou halen. Maar na een paar maanden lag er voor mijn neus een contract, een heuse overeenkomst met een gerenommeerde uitgeverij. Met mijn naam erop. Met het idee voor mijn boek erin. Dat idee, dat een half jaar eerder alleen nog bestond in mijn hoofd en dat me te groot leek om ooit uit te voeren, werd nu werkelijkheid. Ik zette mijn handtekening en ik besefte even dat ik niet meer terug kon. Het boek zou er nu echt komen: shit just got real.

Wie mij kent, weet ik dat altijd al heb gehouden van schrijven en verhalen vertellen. Toen ik 6 was, leverde ik verslagen in van voetbalwedstrijden van mijn voetbalteam, een regel of vijf geschreven in nauwelijks leesbaar handschrift. Op de middelbare school leverde ik proefwerken in met daaronder grote lappen tekst over actualiteiten. Leverde me geen extra punten op, maar leuk was het wel.

Maar als mensen voorspelden dat ik ooit een boek zou publiceren, haalde ik mijn schouders op en dacht: misschien ooit, als ik oud en wijs ben en niets anders te doen heb dan nadenken in een leunstoel, aan mijn grijze baard plukken, koffie drinken en de hele dag werken aan het uitdenken en schrijven van een groot verhaal.

Toch kwam het er van: vorig jaar was ik op zoek naar een Nederlands boek die de invloed van smartphones - het belangrijkste onderwerp dat ik volg voor Tweakers - op mens en maatschappij behandelde. Hoe ik ook zocht, ik vond alleen boeken die een raakvlak hadden met smartphones, maar gek genoeg geen boek dat in kaart probeerde te brengen hoe smartphones ons beïnvloeden.

Als het niet bestond, zo dacht ik, dan moest ik het misschien zelf maar schrijven.

Ik begon een klein jaar geleden met een bestand in Google Docs en een soul&jazz-playlist in Spotify en ik ben gewoon maar begonnen. Onder mijn handen zag ik het steeds concreter worden, kregen mijn plannen steeds meer vorm. Een paar maanden later begon ik ervan overtuigd te raken dat het een tocht zou worden waarvan ik de eindstreep wel zou halen en ben ik contact gaan zoeken met uitgeverijen om het boek echt uitgebracht te krijgen.

Fast forward een aantal maanden. Inmiddels is het werk voltooid en gaat het binnenkort richting de drukker. En dan is het echt: eind oktober - als de planning gehaald wordt - verschijnt hij in winkels. Lig ik tussen alle bekende auteurs als je op het station een boekwinkel in loopt. Hoe awesome is dat?

http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000775977.jpeg


Het is een boek geworden dat niet gericht is op tweakers. Het onderwerp leende zich ervoor om het taalgebruik simpel te houden en dat heb ik dus ook gedaan (iets dat me veel moeite kostte, want ik denk nu eenmaal in technische termen ;)) en het is dus iets dat je met een gerust hart cadeau kan doen aan iemand die wel verslingerd is aan zijn/haar smartphone, maar niet veel kennis heeft van de technologie die zit in de toverapparaten die we allemaal in onze zak hebben zitten.

Dit is de tekst van het persbericht dat mijn uitgeverij, Unieboek Spectrum, maandag heeft uitgebracht
Het is eigenlijk gek. We hebben bijna allemaal een smartphone, maar het
is niet bekend wat dat kleine apparaatje doet met ons lichaam, onze
geest en onze maatschappij. De invloed van smartphones is immens, zo
blijkt als je kijkt naar alle effecten die er zijn.

* Hoe komt het dat we binnen een paar jaar zo afhankelijk zijn
geworden van de smartphone?
* Is het wel goed dat we de hele dag door in contact staan met
familie, vrienden en collega's?
* Worden we niet helemaal gek van al die trillingen?
* Heeft het gebruik van de smartphone gevaarlijke gevolgen voor onze
gezondheid?
* Wat zijn de gevolgen voor de vaardigheden en het wereldbeeld van
onze kinderen?
* Wat is de etiquette rondom het gebruik van smarthpones?


In dit boek geeft Arnoud Wokke antwoord op al deze vragen. De gevolgen
van de smartphonerevolutie blijken op heel veel plekken voelbaar.
Het boek verschijnt eind oktober, op papier en als e-book. Hier even wat plekken waar het in elk geval te koop zal zijn:
Amazon (voor Kindle)
Bruna
Bol.com
Ako
Cosmox
Proxis (BE)
ECI
Google Play
Apple iTunes Store

... en vast nog op meer plekken die ik vergeten ben.

Zoals je zult begrijpen ben ik ongelofelijk trots dat dit boek gaat uitkomen en heel zenuwachtig wat iedereen gaat vinden van het boek. Stay tuned!

Volgende: Voorproefje van mijn boek 10-'15 Voorproefje van mijn boek
Volgende: Mobiel internet traag in Nederland? 06-'15 Mobiel internet traag in Nederland?

Reacties


Door Tweakers user sebastius, maandag 28 september 2015 20:51

Gaaf man! Leuke cover ook!

Door Tweakers user Puc van S., maandag 28 september 2015 20:55

Wanneer is de boek signeer tour! ;)

Door nanda, maandag 28 september 2015 21:08

super gaat arnoud.

wie had dat gedacht. van een jongen met verschillende sokken aan of stuk,
en dan gewoon een boek schijven,

top man

Door Tweakers user JJ Le Funk, maandag 28 september 2015 21:12

goed onderwerp! ik verbaas me regelmatig over de impact van de smartphone als ik bijvoorbeeld in de trein zie hoeveel mensen er slaafs omlaag staren naar hun gadget.

Door Tweakers user deathgrunt, maandag 28 september 2015 21:12

Niet vervelend bedoeld, maar waarom word je zenuwachtig als er een "boek" verschijnt - terwijl het publiceren van artikelen / verhalen / blogs op internet (met een extreem groter bereik) je "niets doet"?

Ik bedoel... je bent internet-journalist, dus who cares about boeken (al dan niet digitaal)... een boek... dat is toch een stapel faxen met een nietje er doorheen?

Zelf heb ik ook een x-aantal "boeken" op mijn naam staan (strips, al dan niet onder de naam "deathgrunt") maar die mogen me echt aan mijn reet roesten;

Een oplage van nog geen 1.000 stuks - terwijl mijn strips meer dan 1.000.000 views hebben gehaald... daar word ik toch een stuk blijer / zenuwachtiger van :p

Dus don't take it personal; ik vraag me alleen oprecht af waarom de "verschijningsvorm" van een boek opeens "meer waard" is dan een digitale equivalent...

Door Tweakers user Thedr, maandag 28 september 2015 21:54

Gaaf! Gefeliciteerd! Het lijkt me dat voor een man het schrijven en uitbrengen van een boek het dichtst in de buurt komt van wat zwanger zijn is voor een vrouw :+
Succes met de laatste loodjes en de signeertour, dat worden weer flink wat BNer pluspunten :Y)

Door Tweakers user Xessive, maandag 28 september 2015 22:00

Uiteraard geschreven op een smartphone? Just kidding.
Leuk om te horen. Gefeliciteerd!

Door chris, maandag 28 september 2015 22:29

Leuk dat je dit gaat verwezenlijken! Wellicht kun je ons nog wat meer inzicht geven op welke manier je invulling geeft aan de onderwerpen? op basis van kennis en technologische gevolgen? of praktische gebruik en voorbeelden uit het dagelijks leven?

Door Tweakers user rc5proxy, maandag 28 september 2015 22:31

Gereserveerd bij bol.com
wel graag een handtekening er in ;)


Door Tweakers user sebastius, maandag 28 september 2015 22:39

Hey maar ik kom toch binnenkort wel een keer op HQ langs ivm Hardware 112, dan wil ik wel een signature :D

Door Tweakers user wimjongil, maandag 28 september 2015 22:42

Toch kwam het er van: vorig jaar was ik op zoek naar een Nederlands boek die de invloed van smartphones - het belangrijkste onderwerp dat ik volg voor Tweakers - op mens en maatschappij behandelde.
Ik hoop dat je je boek wél hebt laten controleren. ;)

Door Tweakers user BeefHazard, maandag 28 september 2015 23:23

Ik heb een docent die heel veel bezig is met dit onderwerp. Hij heeft ook een literatuurlijst opgesteld van allerlei verschillende schrijvers en niveaus. Als je hierin geïnteresseerd bent zijn ook deze boeken de moeite waard. http://i.imgur.com/hqd41AT.png

Door Tweakers user Anoniem: 500749, dinsdag 29 september 2015 04:14

"Het onderwerp leende zich ervoor om het taalgebruik simpel te houden en dat heb ik dus ook gedaan (iets dat me veel moeite kostte, want" bla bla bla

je hoeft het ook niet over termen als DPI, ARM, Li-on, megahertzen en LCD technologie te hebben als je duidelijk wilt maken dat ze als zwarte gaten naar een hel aan ongezonde afleidingen zijn , laat staan een heel boek over vol te tikken

maar het oogt natuurlijk leuk op een CV
ongetwijfeld doe jij het als barmhartige samaritaan om andere redenen!

Door Tweakers user ChaZy, dinsdag 29 september 2015 07:11

Stealthy schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 04:14:
"Het onderwerp leende zich ervoor om het taalgebruik simpel te houden en dat heb ik dus ook gedaan (iets dat me veel moeite kostte, want" bla bla bla

je hoeft het ook niet over termen als DPI, ARM, Li-on, megahertzen en LCD technologie te hebben als je duidelijk wilt maken dat ze als zwarte gaten naar een hel aan ongezonde afleidingen zijn , laat staan een heel boek over vol te tikken

maar het oogt natuurlijk leuk op een CV
ongetwijfeld doe jij het als barmhartige samaritaan om andere redenen!
Super tof Arnoud! Gefeliciteerd met dit prachtige product.

Door Tweakers user OB1, dinsdag 29 september 2015 08:46

Leuk hoor, wellicht een giveway op de FP op tweakers? ;)

Door Tweakers user MBI, dinsdag 29 september 2015 09:10

Succes ermee Arnoud!
Er staat nog een typefout in je persbericht...
* Wat is de etiquette rondom het gebruik van smarthpones?
Of was dat bewust: met de komst van smartphones is ook taalvaardigheid van de gebruikers flink achteruit gegaan...? ;)

EDIT: Dezelfde fout staat ook op de websites waar je naar toe linkt... Oeps?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 september 2015 10:38]


Door Tweakers user Camulos, dinsdag 29 september 2015 10:04

Cool, congratz!
Handig dat er meteen concrete vragen staan waarop je ingaat in het boek :)
Ben benieuwd

Door Tweakers user onok, dinsdag 29 september 2015 10:51

Supertof! Succes met de verkoop :)

Door Tweakers user walteij, dinsdag 29 september 2015 13:33

deathgrunt schreef op maandag 28 september 2015 @ 21:12:
Niet vervelend bedoeld, maar waarom word je zenuwachtig als er een "boek" verschijnt - terwijl het publiceren van artikelen / verhalen / blogs op internet (met een extreem groter bereik) je "niets doet"?
<knip>
Dus don't take it personal; ik vraag me alleen oprecht af waarom de "verschijningsvorm" van een boek opeens "meer waard" is dan een digitale equivalent...
Een boek is, zeker in vergeleken met alle andere schrijfsels van Arnoud, niet alleen een andere verschijningsvorm, maar ook een complete andere benadering van schrijven.

Arnoud is gewend om in een artikel (meestal niet langer dan 5 pagina's) een introductie, technische gegevens, eigen ervaringen, vergelijkingen met andere devices en een samenvatting/conclusie te schrijven.

Een boek, zeker zoals Arnoud dit nu heeft geschreven, is een geheel andere opzet.
Ja, de intro zit er nog steeds in, maar in dit geval is het echt een complete andere wijze van schrijven, waarvoor ook ander onderzoek nodig is dan alleen de Eigen ervaringen met een apparaat.
Als ik de samenvatting lees, zie ik dat er wordt ingegaan op de sociale en psychische impact die dit nieuwe apparaat op de mens heeft.
Dit is een vakgebied waarin Arnoud geen expert is, hij is een techneut en geen psychotherapeut of antropoloog.

Omdat Arnoud zich buiten zijn directe comfort zone bevind, snap ik dat het voor hem de nodige zenuwen en wat druk met zich mee neemt.
Daarnaast probeert Arnoud nu ook een ander publiek te bereiken, juist doordat hij hier niet over de techniek schrijft, maar over de impact van het apparaat.

Het volgende stuk is geen rant naar jou of je kwaliteiten als striptekenaar!
Om het vergelijk te maken met de door jouw gemaakte strips, hiervoor hoef jij niet buiten je comfort zone te stappen. Een boek dat Arnoud op dezelfde manier zou uitbrengen, zou een papieren versie van al zijn reviews zijn en zou niets meer zijn dan een bloemlezing van eerder geschreven stukken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 september 2015 13:34]


Door Tweakers user Anoniem: 699653, dinsdag 29 september 2015 14:31

Wat moeten we hier nu weer op reageren ,

Het onderwerp is nou niet echt dat ik zeg denderend voor een boek,
De vraagstellingen die worden aangehaald hier in het tweakblog waar het boek over gaat zijn gewoon simpele logische nadenkers.

In 2-3 pagina's kan je al die vraagstellingen beantwoorden zonder dat er ooit een boek voor geprint zou hoeven worden.

Als het nou nog een onderwerp was geweest inhoudelijk waar mensen wat aan zouden hebben......

Had ook niet anders verwacht eigenlijk met het beeld wat ik bij Arnoud heb, een persoon die hoog praat alsof hij alles weet en zeer intelligent is, desondanks te lui om zichzelf zo te fatsoeneren om dat gore plukje borsthaar te verstoppen tijdens zijn filmpjes voor Tweakers.

Kans dat dit boek uberhoubt al de "drukkosten" eruit sleept.... 0.00001%, laat staan dat het een success zou zijn.

R.I.P boom die gesneuveld is voor deze onzin.

Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 29 september 2015 14:49

Dank allemaal voor de leuke en soms kritische reacties :)
Kans dat dit boek uberhoubt al de "drukkosten" eruit sleept.... 0.00001%, laat staan dat het een success zou zijn.
Hij ligt volgende maand in elk geval in alle filialen van de Bruna. Het aantal verkochte exemplaren ligt nu al - een maand voor de release - boven die sommige andere techgerelateerde boeken. Er zijn debuterende auteurs die het minder doen, denk ik ;) Maar dank voor het vertrouwen :)
In 2-3 pagina's kan je al die vraagstellingen beantwoorden zonder dat er ooit een boek voor geprint zou hoeven worden.
Ik heb op de middelbare school veel boeken samengevat in 2-3 pagina's.
Omdat Arnoud zich buiten zijn directe comfort zone bevind, snap ik dat het voor hem de nodige zenuwen en wat druk met zich mee neemt.
Daarnaast probeert Arnoud nu ook een ander publiek te bereiken, juist doordat hij hier niet over de techniek schrijft, maar over de impact van het apparaat.
Bingo, dat is het idd :)
Er staat nog een typefout in je persbericht...
Doorgegeven, het ligt buiten mijn macht om te fixen op alle plekken behalve op mijn eigen blog :S
je hoeft het ook niet over termen als DPI, ARM, Li-on, megahertzen en LCD technologie te hebben als je duidelijk wilt maken dat ze als zwarte gaten naar een hel aan ongezonde afleidingen zijn , laat staan een heel boek over vol te tikken

maar het oogt natuurlijk leuk op een CV
ongetwijfeld doe jij het als barmhartige samaritaan om andere redenen!
Staat een boek op je cv? Nee, ik heb dit uiteraard gedaan om multimiljardair te worden eens lekker de diepte in te duiken met tijd (en jaar) en lengte (180 pagina's), die bij Tweakers niet mogelijk is. Ik dacht van tevoren nooit dat het echt een boek zou worden - en al helemaal niet dat ik de focus, aandacht en moeite zou kunnen opbrengen om een heel boek te schrijven.

Door Tweakers user kidde, dinsdag 29 september 2015 15:01

Leuk en dapper dat je het probeert Arnoud, azijnpissers die liever jou afkraken dan zelf een boek / blog / artikelen voor een website schrijven houd je toch (eigen ervaring).

2 vraagjes:
-Heb je ook gesproken met de notificatiefilosofe? Was laatst bij "tegenlijcht" als nieuw beroep ;) ed--> http://notificatiefilosoof.nl/over-2/
-180 pagina's niet mogelijk bij Tweakers --> Wat is de maximale lengte van een Tweakblog dan? Dit zou ik graag weten om de prijs voor "langste Tweakblog 2015" te winnen (die dan natuurlijk 31 dec 23:59 gepubliceerd wordt).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 september 2015 15:03]


Door Tweakers user arnoudwokke, dinsdag 29 september 2015 16:19

Dank je wel kidde :)
Heb je ook gesproken met de notificatiefilosofe? Was laatst bij "tegenlijcht" als nieuw beroep
Ze stond op mijn lijstje; ik volg haar al vanaf het begin, maar toen stuurde ze ineens dit mailtje:
Heb ik éindelijk een theeafspraak bij T-Mobile...

Ben ik éindelijk gevraagd als spreker op hét congres voor Android developers...

... kom ik er ineens achter waarom het zo stroef gaat allemaal.

Drie maanden geleden heb ik mijn iPhone ingeruild voor een Nokia.

Een offline Nokia.

Ik had niet het idee dat dat iets betekende.

Maar nu ik er zo over nadenk: hoe kan ik achter Notificatiefilosoof staan als het mij niet meer ondersteunt?

Blijkbaar heb ik geen vol vertrouwen meer in mijn producten.

Mijn volle vertrouwen is verhuisd.
Hieruit heb ik opgemaakt dat ze is gestopt als notificatiefilosoof. Inhoudelijk vond ik haar sowieso al niet onmisbaar. Ik heb bijvoorbeeld wel gesproken met Daniel Levitin over de psychologische rol van smartphones. Dat was erg verhelderend :)
-180 pagina's niet mogelijk bij Tweakers --> Wat is de maximale lengte van een Tweakblog dan? Dit zou ik graag weten om de prijs voor "langste Tweakblog 2015" te winnen (die dan natuurlijk 31 dec 23:59 gepubliceerd wordt).
Geen idee. Ik zou zeggen: veel succes ;)

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 29 september 2015 17:59

Heeft het boek ook afgeronde hoeken of heb je schrik dat Apple je gaat aanklagen? :+

Veel succes allesinds met het boek. Mocht ik hem eens tegenkomen in een boekhandel dan zal ik er zeker eens even in kijken (hoewel ik vermoed dat het boek mij nu niet onmiddelijk gaat aanspreken).

Door Tweakers user Ircghost, dinsdag 29 september 2015 18:54

Harstikke leuk Arnoud! Gewaagde sprong voor jou en voor je uitgever! Hoe het ook loopt moet het sowieso een gave ervaring voor je zijn geweest! :)

Door Tweakers user Kevjoe, dinsdag 29 september 2015 19:17

Da's een indrukkende stap die je gezet hebt Arnoud en iets waar je heel trots op mag zijn!

Door Tweakers user upje, dinsdag 29 september 2015 19:39

En wanneer kan je je boek bij DWDD komen pluggen? Lijkt me wel iets voor jou & DWDD.
Ik zet de VCR alvast scherp :)

Door Tweakers user StrongArmLance, dinsdag 29 september 2015 20:35

Succes man, een boek uitbrengen is zeer gaaf. Ik snap dat het voor zenuwen zorgt. Het is, hoewel het over smartphones gaat, toch jezelf onverplicht blootgeven aan kritiek op alles wat je erin hebt geschreven (en wat je bent), dat is lastig, maar ook tof! Succes!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 september 2015 20:35]


Door Tweakers user Anoniem: 372172, dinsdag 29 september 2015 21:16

Gaaf man! Heel veel Suk6 :)

Door brain75, dinsdag 29 september 2015 22:20

Hey Arnoud: wat een leuke zij sprong maak je hier! Weliswaar binnen je expertise, maar toch weer heel anders.

Ik voorzie dat je boek wel eens goede verkopen kan halen: er zijn, zoals je aangaf, weinig boeken over deze materie. Dus misschien dat je een gaatje in de markt hebt gevonden. Eens kijken bij welke programma's je allemaal mag aanschuiven de komende tijd!

Ben ik nog benieuwd of de foto van de auteur op de achterzijde van het gedrukte exemplaar een van je beroemde selfies is. ;)

Door Tweakers user MartijnAbel, dinsdag 29 september 2015 22:42

hoppa, meteen halen zodra die uit is!
Gefeliciteerd Arnoud! _/-\o_

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 september 2015 22:42]


Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 29 september 2015 23:08

Gefeliciteerd, ik ben geen lezer, maar heel misschien schaf ik hem wel aan met Kerst ofzo :)

Succes met de verkopen!

Door Tweakers user jimz93, woensdag 30 september 2015 13:21

Klinkt erg interessant!

Gefeliciteerd iig, en ik ga er van genieten (hoop ik :9).

Door Tweakers user Rabbitto, woensdag 30 september 2015 14:24

Geweldig dat je een eigen boek hebt geschreven en laten publiceren. Een waardevol iets IMO. Ik zal hem dan ook rond het eind van het jaar bestellen. Ben zelf ook veel bezig met smartphones en ben benieuwd wat jij van al deze vraagstukken vind.

Door Tweakers user revolised, woensdag 30 september 2015 14:59

Gefeliciteerd!

Zojuist gereserveerd via google play... op m'n smartphone. De onderwerpen die je aansnijdt lijken me erg interessant en zeer relevant voor deze tijd. Ik heb me dezelfde zaken regelmatig afgevraagd, maar nooit naar antwoorden gezocht. Ik denk dat ik hem zo uit heb en zal zeker laten weten wat ik er van vond!

Nogmaals proficiat en hopelijk wordt het een best-seller!

Door Tweakers user witeken, woensdag 30 september 2015 19:40

"eerste"

Wat komt erna?

Door Tweakers user eNaSnI, donderdag 1 oktober 2015 09:17

Ik hoop niet dat dit de letterlijke tekst is? :/
Wat is de etiquette rondom het gebruik van smarthpones?

Door Tweakers user arnoudwokke, donderdag 1 oktober 2015 09:19

Ik hoop niet dat dit de letterlijke tekst is? :/
Haha, foutje in het door de uitgeverij gemaakte persbericht :)

Reageren is niet meer mogelijk