Rijen voor de Apple Store: niet alleen voor fans

Door arnoudwokke op maandag 22 september 2014 10:54 - Reacties (32)
Categorie: -, Views: 11.860

"Nee nee, ik koop liever niet van Nederlanders, die willen er veel te veel geld voor hebben", zegt de Nederlandse handelaar, die vlakbij de uitgang van de Apple Store in de Duitse stad Oberhausen staat en iedereen in de rij aanspreekt om voor ze naar binnen gaan om hun iPhones al te kopen. In Oberhausen staat de winkel van de iPhone-maker die het dichtst bij Nederland ligt - en hier is de nieuwe, gewilde iPhone 6 een volle week eerder te koop dan in Nederland. Dus stikt het van de Nederlanders in het winkelcentrum. Maar niet iedereen die daar is, staat daar omdat ze fan zijn van iPhones.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000548744.jpeg


Wie de beelden ziet van de rij, denkt misschien dat het allemaal toegewijde Apple-fans zijn. Maar niets is minder waar: voor veel mensen is dit geen vrije dag om een iPhone te kopen, het is een werkdag waarop ze in een klap veel geld kunnen verdienen.

Het handelen begint al in de rij: voor me zie ik een Nederlandse jongen met een enigszins bol gezicht en een petje al druk handelen via Marktplaats: hij had al een advertentie geplaatst, nog voor hij de iPhone had gekocht. Hij kan zeker weten dat hij er eentje heeft, want hij heeft een reservering. Dat kon dit jaar voor het eerst. En wie gereserveerd had, moest ook in een rij gaan staan; maar die rij was vele malen korter dan de massale rij die op alle beelden te zien is.

Wie met een karakteristiek wit tasje uit de Apple Store komt, merkt pas echt hoeveel handel er deze dag wordt gedreven in Oberhausen. Bijna elke voorbijganger in het winkelcentrum lijkt wel iets te roepen als 'wanna sell?'. Of, wat ook vaak voorkomt, 'wil je hem verkopen?'. Want het winkelcentrum is deze dag een kleine Nederlandse kolonie.

Het geld verdienen gaat als volgt: een handelaar koopt zoveel mogelijk iPhone 6-exemplaren op voor liefst zo weinig mogelijk geld: het bieden begint bij 50 euro bovenop de originele prijs. Afrekenen gaat contant. Die verkoopt hij vervolgens in Nederland voor veel meer geld. Bij de handelaren blijkt al snel welke het meest in trek zijn. "De gouden versies in elk geval", zegt de een. "De grotere iPhone 6 Plus", zegt de andere. "Die heeft echt bijna niemand, lijkt het wel."

Eenmaal binnen houden Apple-medewerkers streng in de gaten dat niemand met teveel iPhones naar buiten stapt. Sommige medewerkers hebben een aangepaste oude iPod, met een soort pinapparaat en infraroodscanner ertegenaan geplakt; daardoor kunnen ze de doosjes scannen en gelijk afrekenen. Op die iPods staat ook een programma, waarin alle reserveringen staan en afgestreept worden, zodat niemand twee keer iPhones kan ophalen.

Denkt iedereen dan alleen maar aan geld verdienen in Oberhausen? Nee. Op het plein voor het winkelcentrum loopt de Nederlandse Stef met zijn stretcher en twee iPhones tevreden weg. "Ik heb hier twee nachten geslapen", zegt hij, zonder overigens er moe uit te zien. De tweede iPhone verkoopt hij door aan een Nederlandse site voor Apple-fans. "Verdien ik niets mee, maar ik vind het gewoon leuk. Dat is ook wat waard, toch?"

Na publicatie van dit blog kwam ik deze video tegen, over hetzelfde onderwerp

Volgende: Telefoonreclames van vroeger 12-'14 Telefoonreclames van vroeger
Volgende: De 12 nuttigste Android-apps (voor mij dan) 08-'14 De 12 nuttigste Android-apps (voor mij dan)

Reacties


Door Tweakers user Frozen, maandag 22 september 2014 11:04

De tweede iPhone verkoopt hij door aan een Nederlandse site voor Apple-fans. "Verdien ik niets mee, maar ik vind het gewoon leuk. Dat is ook wat waard, toch?"
:)


En jij? Heb jij er nog 1 gekocht? Ben ik overigens wel benieuwd of hij goede selfies maakt! :D Ik heb gisteren in ieder geval een Oneplus One besteld.

Leuke blog, bedankt!

[Reactie gewijzigd op maandag 22 september 2014 11:06]Door Tweakers user EquiNox, maandag 22 september 2014 11:07

Ik blijf het waanzin vinden dat mensen nachtenlang voor een winkel liggen voor een device wat je een paar dagen later ook gewoon via de post opgestuurd kan krijgen. Daarnaast is men bereid om woekerbedragen te betalen aan louche handelaren op Marktplaats.

Kuddegedrag ten top dit.

Door Tweakers user arnoudwokke, maandag 22 september 2014 11:08

En jij? Heb jij er nog 1 gekocht? Ben ik overigens wel benieuwd of hij goede selfies maakt! :D Ik heb gisteren in ieder geval een Oneplus One besteld.

Leuke blog, bedankt!
Waarom denk je dat ik er was? We hadden exemplaren nodig om te reviewen man! Ik heb zelf een Xiaomi Mi2s - die is nog niet aan vervanging toe (en anders zou ik een telefoon kopen die lang niet zo duur is ;))

Door Tweakers user Chocoball, maandag 22 september 2014 11:12

Hetzelfde gebeurd ook in New York zoals in deze video https://www.youtube.com/watch?v=Ef_BznBwktw. Opvallend veel Chinezen veelal in groepjes die daar 2 iPhones per persoon kopen voor zichzelf en familie zeggen ze dan maar de meeste gaan terug naar China zoals in dit artikel http://www.independent.co...gled-back-in-9743449.html

Het is niet meer wachten voor de nieuwste gadget maar serieuze handel voor handelaren geworden. Zolang mensen bereid zijn meer geld neer te leggen voor een stukje status (in China) zal dit zo blijven denk ik.

Door Tweakers user Soggney, maandag 22 september 2014 11:17

Waar was het nu weer dat ik las dat iemand op tijd in rij ging staan (1 van de eerste plekken). Om niet veel later z'n plek te verkopen voor ongeveer het bedrag van 1 telefoon.

Door Tweakers user mat.hi.as, maandag 22 september 2014 11:22

Soggney schreef op maandag 22 september 2014 @ 11:17:
Waar was het nu weer dat ik las dat iemand op tijd in rij ging staan (1 van de eerste plekken). Om niet veel later z'n plek te verkopen voor ongeveer het bedrag van 1 telefoon.
Tsjah, als je 600+ euro krijgt voor op een bepaalde tijd ergens te gaan staan, ik zou bijna gaan meedoen.

Door Tweakers user ericje627, maandag 22 september 2014 12:04

Zelf had ik ook een iPhone 6 Plus gereserveerd voor de Apple Store in Frankfurt.
Dat is voor de meeste Nederlanders te ver om op- en neer te rijden, vandaar dat ik Oberhausen bewust heb gemeden. De rij voor de wachtenden was vrij lang, waarvan 90% onverrichter zake naar huis kon omdat de voorraad niet toereikend was.
Ook ik heb in de kortere rij gestaan en stond na 5 minuten binnen in de Apple Store.
De voorraad van de iPhone 6 Plus is inderdaad erg beperkt, de medewerker van de Store heeft mij de voorraad laten zien (bij de Genius Bar), als het er een paar honderd waren dan is het veel. De iPhone heeft mij €899 gekost, met een hoesje van Apple (€39) dat erg goed past en prettig aanvoelt. Mij is de telefoon zijn geld zeker waard.

Door Xaverius, maandag 22 september 2014 12:09

Frozen schreef op maandag 22 september 2014 @ 11:04:
[...]
En jij? Heb jij er nog 1 gekocht? Ben ik overigens wel benieuwd of hij goede selfies maakt! :D Ik heb gisteren in ieder geval een Oneplus One besteld.
Ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig of je er een beetje goed mee kan bellen! :+

Door Tweakers user mrc4nl, maandag 22 september 2014 12:11

Ik snap ook niet dan mensen die ff 24 uur kunen wachten. En het per se als allereerse willen hebben. Ook een week eerder dan nerderland vs duitsland is veel, maar ga een dag na introductie naar duitsland en de wachtrijen zullen korter zijn. ik wacht liever een dag thuis dan een hele dag in de rij staan :)

Die release partys van sommige games slaan ook nergens op.
Soggney schreef op maandag 22 september 2014 @ 11:17:
Waar was het nu weer dat ik las dat iemand op tijd in rij ging staan (1 van de eerste plekken). Om niet veel later z'n plek te verkopen voor ongeveer het bedrag van 1 telefoon.
haha doet mij denken aan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Wb_u29_617g

[Reactie gewijzigd op maandag 22 september 2014 12:21]Door Tweakers user ChojinZ, maandag 22 september 2014 13:07

Slim! Op straat 2 nieuwe, in Nederland nog niet uitgebrachte, Iphones verhandelen...
Verkoper vraagt er zelf ook wel een beetje om hoor...


Door Tweakers user RadioKies, maandag 22 september 2014 14:50

Hahahahahahahha! terecht ook, wat een walgelijk kind is die Serge ook.. Wat teksten uit dat stuk:
“Je kan tegenwoordig niet meer van het goede in de mens uitgaan”, constateert Serge teleurgesteld.
“Ik ben iemand die misschien te snel alleen naar het goede in de mens kan kijken."

Wat denkt die dropveter, hij is zelf een klootzak 1e klas, die dingen kopen om met winst door te verkopen, terwijl er mensen daadwerkelijk in de rij staan er 1 te bemachtigen van wie hij het dus ontneemt.

Dit is hetzelfde als kaartje voor bijvoorbeeld LowLands te kopen en het vervolgens voor veel duurder te gaan verkopen. Dat ie een torenhoge studieschuld mag krijgen of überhaubt niet meer aan de studie kan.


Door Tweakers user StarZ, maandag 22 september 2014 16:19

Wat is er toch gebeurd. 3 dagen kamperen voor een winkel om geld uit te mogen geven.

Door Tweakers user 318025, maandag 22 september 2014 16:53

Bij dit soort handelaars koop ik mijn smartphone eerlijk gezegd liever niet, ik heb niet direct het idee dat het de meeste eerlijke handelaars zijn eerlijk gezegd.

Door Tweakers user GoT, maandag 22 september 2014 17:14

You win some, you lose some.
There is a sucker born every minute.

Door Tweakers user Anoniem: 198824, maandag 22 september 2014 17:46

Hebzucht in Brabant, wie had dat nu gedacht? Verblind door de Eurotekens en het resultaat O-)

Door Tweakers user 318025, maandag 22 september 2014 18:05

Dat idee had ik ook een beetje, zo iemand denkt op deze manier even geld te kunnen scoren maar helaas kan het dus ook zo aflopen.

Door Tweakers user Kiswum, maandag 22 september 2014 18:06

@Arnoud, de Sony Xperia Z3 Compact is een waardige opvolger voor je Mi2s. Ik zal vrijdag/volgende week de overstap maken, doe je mee? ;)

Ik blijf de hysterie wel gek vinden, maar ik vond de lange wachtrijen bij een spel @Gamescom ook vreemd. Ik denk dat ik er gewoon te nuchter voor ben. Ik wacht liever 3 weken totdat mijn bestelling er is (de Sony is rond 4 september besteld :))

Door Tweakers user arnoudwokke, maandag 22 september 2014 19:34

@kiswum mijn M2S is nog niet 'af'. Ik heb hem nu bijna een jaar, maar hij is nog prima. Bovendien zit de Z3c boven de prijs die ik wil betalen voor een telefoon :)

Door Tweakers user Frozen, maandag 22 september 2014 19:57

Kiswum schreef op maandag 22 september 2014 @ 18:06:
@Arnoud, de Sony Xperia Z3 Compact is een waardige opvolger voor je Mi2s. Ik zal vrijdag/volgende week de overstap maken, doe je mee? ;)

Ik blijf de hysterie wel gek vinden, maar ik vond de lange wachtrijen bij een spel @Gamescom ook vreemd. Ik denk dat ik er gewoon te nuchter voor ben. Ik wacht liever 3 weken totdat mijn bestelling er is (de Sony is rond 4 september besteld :))
Waarom is dat een waardige opvolger dan?

Door Tweakers user 461943, maandag 22 september 2014 20:18

arnoudwokke schreef op maandag 22 september 2014 @ 19:34:
@kiswum mijn M2S is nog niet 'af'. Ik heb hem nu bijna een jaar, maar hij is nog prima. Bovendien zit de Z3c boven de prijs die ik wil betalen voor een telefoon :)
Hier ook een gebruiker van een Mi2s. Ik zou me niets méér kunnen wensen. Het werkt allemaal enorm goed en is lekker uitgedacht. Ik wilde een Mi4 kopen, maar toen ik bedacht dat die precies hetzelfde doet als mijn Mi2s maar dan wat sneller heb ik hem niet gehaald. Helemaal met de 3100Mah batterij is de Mi2s een heerlijk toestel.

Door Tweakers user RobIII, maandag 22 september 2014 23:24

Sommige medewerkers hebben een aangepaste oude iPhone, met een soort pinapparaat en infraroodscanner ertegenaan geplakt; daardoor kunnen ze de doosjes scannen en gelijk afrekenen.
Een medewerker heeft 'm me getoond (toen ik m'n iPhone 6 in Düsseldorf ophaalde :9 ); dat was in ieder geval geen (oude) iPhone maar een (oude) iPod ;) Overigens kwam ik er rond 15.00 (tijdslot van de reservering) aan, heb geen rij noch massa gezien en stond om 15.05 weer buiten (om vervolgens weer naar binnen te lopen voor de gratis WiFi want over 3G je nieuwe foon 'restoren' duur laaaaaaaaaaaang :P ).

[Reactie gewijzigd op maandag 22 september 2014 23:27]


Door RJR, dinsdag 23 september 2014 10:39

Als ik Apple's wil ga ik gewoon naar de groenteboer, voor die prijs krijg je 900 kilo aan Apple's

Door Tweakers user Nazanir, dinsdag 23 september 2014 12:19

EquiNox schreef op maandag 22 september 2014 @ 11:07:
Ik blijf het waanzin vinden dat mensen nachtenlang voor een winkel liggen voor een device wat je een paar dagen later ook gewoon via de post opgestuurd kan krijgen. Daarnaast is men bereid om woekerbedragen te betalen aan louche handelaren op Marktplaats.

Kuddegedrag ten top dit.
Niet alleen dat, maar mensen die vorig jaar nog een iPhone 5 hebben gehaald, of een 4s daarvoor, een toestel van net 2 jaar oud, waarvan ik zeker ben dat als je er fatsoenlijk mee omspringt nog steeds uistekend zou werken.

Waarom zou je 2-3 dagen in de rij staan voor een toestel? Ik snap wel dat je enthousiast bent over een nieuw toestel, maar dit zie je nergens anders (qua telefoons dan), dus Apple z'n marketing werkt erg goed, want blijkbaar vinden mensen het zo belangrijk dat ze een week vrij nemen om als eerste zo'n toestel te bemachtingen.

En ik ben echt niet anti Apple, ik ben anti dit soort gedrag, ik snap het gewoon echt niet.

Door Tweakers user johnkeates, dinsdag 23 september 2014 15:19

Mensen staan niet in de rij om geld uit te geven of om een product te kopen, maar om er zo snel mogelijk bij te zijn.

Het gaat voor de mensen die het doen in 99% van de gevallen helemaal niet specifiek om Apple, geld, iPhones enz. Ze zouden het net zo goed voor iets anders doen wat ze graag willen hebben.

Hun idee is dat ze er blij van worden het product dat ze willen hebben zo snel mogelijk te bezitten, en daarom gaan ze eerder naar de winkel. Als je die lijn door trekt en meer mensen toevoegt met hetzelfde idee krijg je vanzelf wel rijen mensen die dagen lang voor een winkel gaan kamperen.

Door Tweakers user A Lurker, dinsdag 23 september 2014 16:53

RadioKies schreef op maandag 22 september 2014 @ 14:50:
Hahahahahahahha! terecht ook, wat een walgelijk kind is die Serge ook..
[...]
Wat denkt die dropveter, hij is zelf een klootzak 1e klas, die dingen kopen om met winst door te verkopen, terwijl er mensen daadwerkelijk in de rij staan er 1 te bemachtigen van wie hij het dus ontneemt.
Wat een bekrompen reactie.

Verschil, met winst verkopen mag, mits de productent het goed vindt, wat blijkbaar dus zo is, want Marktplaats staat er vol van.
Maar voor zover ik weet mag stelen niet....

Ga hem dan ook niet beschuldigen van dingen alsof hij de dief is, het is gewoon rechtmatig.

Degenen achterin de rij hebben gewoon ook pech, of er nu iPhones doorverkocht worden of iedereen houdt hem lekker zelf, ze zijn een keer op en dan moet je met lege handen naar huis. Risico van het vak. Moet je maar geen fanboy zijn.

Je hoeft hem ook niet te kopen voor een godsgruwelijk bedrag, over een paar weken kun je hem zo in de winkel kopen. Maar iedereen weet; tijd is geld, en dus kiezen sommigen ervoor om niet in de rij te wachten. Bovendien zijn de meeste verkopers 100% transparant (dat wil je ook, anders is de 1e vraag van je 1e potentiele koper: "hoe kom je nou aan deze iPhone 6?"), dus het is ook niet shady ofzo.

Dat gezegd hebbende is de jongen erg naief, en hou ik er zelf niet van om dit soort dingen te ondernemen. Easy cash heeft altijd zijn risico's.

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 23 september 2014 21:59

Dit gaat nog niet eens om Apple, want je ziet dit ook bij games en releases van consoles etc... ik snap die mensen echt niet.

Ga je nou voor een concertkaartje op een stretcher voor de deur liggen omdat een band waar je helemaal idolaat van bent na vele jaren een zeldzaam concert geeft 'in de buurt', dan kan ik mij er nog wat bijvoorstellen. Ik kan mij er zelfs nog wel wat bij voorstellen als ze die iPhone's op die eerste dag met een flinke korting hadden verkocht, maar zelfs dat nog niet.

Ik probeer echt te begrijpen waar het in dit soort gevallen om gaat, maar ik kom er voor mij persoonlijk niet uit. Ik zie niet waar die spanning nou vandaan komt die ik bijvoorbeeld wel bij een artiest zou hebben, of zelfs als ik daarmee een flinke hap geld bespaar op een duur product... maar die telefoon of game ligt er morgen toch ook nog voor dezelfde prijs? Is het dan voor de gezelligheid? Het klinkt niet echt gezellig met al die handelaren en zwendelaren om je heen die de telefoon nog het liefst uit je handen grissen om het toestel vervolgens voor meer dan de winkelprijs te verkopen. Het is ook niet bepaald een uniek product, het gaat dus ook niet om de exclusivieit...

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 23 september 2014 22:04

Frozen schreef op maandag 22 september 2014 @ 19:57:
[...]

Waarom is dat een waardige opvolger dan?
- Het formaat is nagenoeg het zelfde +/- 12,7x64.
- Het scherm is groter 4,6" vs 4,3"
- Waterdicht vs niet waterdicht
- Snapdragon 600 (1,7GHz) vs Snapdragon 801 (2,5 GHz)
- Uitbreidbaar geheugen
- NFC, 4G is beschikbaar op de Z3c

+ Nadeel is dat de accu niet uitwisselbaar is, bij de Mi2s wel
+ De prijs van de Mi2s past 2x in de prijs van de Z3c, maar momenteel moeilijk te verkrijgen (uitverkocht)

Het is gewoon de snelste Android telefoon per cm2.
Je zult geen snellere telefoon vinden met dit formaat.

Vandaar dat het de perfecte opvolger has kunnen zijn. Voor mij is dit daarom de perfecte opvolger van mijn (bijna) 2 jaar oude Xiaomi Mi2.

Door Tweakers user RadioKies, woensdag 24 september 2014 19:55

A Lurker schreef op dinsdag 23 september 2014 @ 16:53:
Wat een bekrompen reactie.

Verschil, met winst verkopen mag, mits de productent het goed vindt, wat blijkbaar dus zo is, want Marktplaats staat er vol van.
Maar voor zover ik weet mag stelen niet....

Ga hem dan ook niet beschuldigen van dingen alsof hij de dief is, het is gewoon rechtmatig.
Je hebt mijn comment volgensmij niet helemaal goed gelezen. Ik beschuldig hem er niet van een dief te zijn, ik vergelijk hem met iemand die LowLands kaarten koopt met de intentie ze door te verkopen. De ironie is niet diefstal, maar dat ellendelingen hem wat aangedaan hebben en hij het over vertrouwen e.d. in de mensheid heeft terwijl hij zelf een ellendeling is. Hij staat huilie huilie te doen bij een nieuwsverstrekker met een kudtverhaal van heb ik jou daar. Met 600e een studie bekostigen? Man dat is nog niet eens de helft van je jaarinschrijving! Studie bekostigen mijn achterwerk, hij zag een cashgrab en die explodeerde in zijn gezicht.

Overigens zou je best wel kunnen zeggen dat hij een dief is. Hij ontneemt anderen het plezier om als 1 van de eerste mensen een iPhone 6 te bemachtigen. Hij maakt de tijd die mensen die serieus een iP6 wilden kopen voor zichzelf, al die tijd hebben gewacht en uiteindelijk er geen mee naar huis kon nemen nutteloos (ongeacht of je het überhaupt nutteloos vind om in een rij te wachten). Van mij is het geen bekrompen reactie, maar van hem is het een bekrompen actie. Ik wens lui zoals hem dan ook het ergste toe.

Apple is er niet van gecharmeerd dat je ze doorverkoopt daarom mag je naast een telefoon voor jezelf een telefoon extra kopen voor een vriend/familielid maar krijg je niet een dozijn van die dingen mee. Ze nemen behalve die maatregel echter geen andere maatregelen omdat ze dat wss te veel moeite vinden of de kosten het niet waard zijn ofzo, geen idee. Om op Lowlands terug te komen, zij doen er ook niet actief veel aan, maar wat ze doen is omdat o.a. door de doorverkopers kaarten meerdere malen over de kop gaan en je niet kan vertrouwen of jouw gekochte kaart wel een kaartje is die niet met 6 anderen gedeeld worden. Een iPhone kun je moeilijk meerdere keren doorverkopen omdat het een fysiek een enkel apparaat is.

Ik ben geen Apple fanaat (heb zelf een oude Android telefoon) dat ik mij daarom boos kan maken om dit soort lui, ik trek dit soort lui niet omdat zij dingen onnodig duur maken. Muziek, apparatuur, spellen/consoles en noem maar op. Slimme handelaren? Nee klootzakken zonder moraal die dingen over de rug van anderen doet. Het is net zoiets als Torrenten en dan niks willen uploaden. Wel leechen van anderen en verwachten dat anderen naar jou uploaden, maar jij doet dat niet.

PS: Dat iets op marktplaats verkocht wordt maakt het aangeboden product verkopen nog niet legaal. Marktplaats staat net zo vol met gestolen waren als dat er iPhones op staan, heling mag dus volgens jou ook. Koperboeren in Nederland kopen ook gestolen koper, mag je dan ook bij de NS en bouwplekken koper wegtrekken?

-edit-
https://www.youtube.com/watch?v=Ef_BznBwktw

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 september 2014 10:42]


Reageren is niet meer mogelijk