De 12 nuttigste Android-apps (voor mij dan)

Door arnoudwokke op zaterdag 9 augustus 2014 09:32 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 14.155

Dit heb ik een paar jaar geleden al gedaan, maar het leek me tijd voor een update: wat zijn - voor mij - de nuttigste Android-apps die er zijn?

Het is geen lijstje met de Android-apps die eruit komen op basis van langdurig onderzoek onder veel gebruikers of bestudering van interaction design. Sterker nog: de interface van enkele van deze apps is ronduit belabberd - maar desondanks gebruik ik ze dagelijks of bijna dagelijks.

Ik veronderstel dat iemand die deze tips wil uitproberen root-toegang heeft of wil krijgen en niet te beroerd is om een paar euro neer te leggen voor een echt nuttige app in de Play Store.

1. Tasker (+ Secure Settings)

Dit is de ingewikkeldste app die er is, maar als je de tijd neemt om jezelf bekend te maken de logica achter de acties en de vreemde keuzes in de interface, dan ga je veel aan deze app hebben. Er zijn online talloze Tasker-acties te zien, dit zijn enkele van mijn favorieten:
- Als ik thuis ben, dan hoef ik maar een keer mijn beveiligingscode in te voeren en gaat mijn wifi automatisch aan, 3g gaat uit
- Als ik wegga van huis, gaat mijn lockscreen weer op slot en mijn wifi uit, 3g weer aan
- Als ik met mijn telefoon schudt, gaat het scherm op de hoogste helderheid
- Als iemand mijn beveiligingscode een aantal keer verkeerd invoert, maakt de telefoon een foto met de frontcam en stuurt hem op de achtergrond naar mijn Dropbox en Gmail

Tasker heeft root nodig voor sommige zaken - acties waarvoor je normaal ook root voor nodig zou hebben - en voor trucjes met het lockscreen is de plugin Secure Settings nodig. Geloof me, de moeite waard. Root-toegang is eigenlijk wel nodig en de Pro-versie kost geld.

http://i.imgur.com/RPufg7o.jpg


2. IFTTT

IFTTT is de Android-versie van If This, Then That. De interface is een stuk duidelijker dan die van Tasker, maar de mogelijkheden vallen me nog wel tegen. Desondanks kun je al leuke dingen doen, zoals automatische backup van bijvoorbeeld foto's via diverse diensten enz.

3. Tunesviewer

Ooit had ik een iPod touch en die gebruikte ik in feite maar voor een ding: colleges luisteren via iTunes U. Op Android kon dat niet, dacht ik, maar ik zat ernaast: Tunesviewer is een werkende client om iTunes U te benaderen vanaf je Android. Is wederom niet de handigste interface, maar als je het doorhebt, heb je een gigantische bibliotheek aan academische informatie in mp3-vorm tot je beschikking.

4. Notify Me

Als je Android L hebt, misschien overbodig, maar voor iedereen zonder L wel nuttig: Notify Me pusht notificaties naar je lockscreen, waardoor je ze kunt lezen zonder je code te hoeven invoeren. App vereist uiteraard root en heeft veel interessante opties.
http://cdn.ilovefreesoftware.com/wp-content/uploads/2014/04/Get-Notification-Popups-On-Lock-Screen-With-Notify-Me-For-Android.jpg

5. Xposed

Het is een bekende inmiddels, maar Xposed is de toolbox voor Android-toestellen met allerhande tweaks en hacks. Mijn favoriete zijn Always Expandable Notifications, Browser Autofit (voor tekst-reflow in de standaardbrowser) en Advanced Power Menu om rechtstreeks in recovery te kunnen rebooten.

6. Reddit is fun
Client om Reddit te lezen in mobiel-vriendelijke versie. Bij de eerste installatie heb ik ooit het thema op zwart gezet en daardoor vind ik elke keer de site zelf er raar uitzien in het wit ;) Het werkt prima, leest lekker en krijgt geregeld updates met nieuwe features.

7. ClockSync
Je kan de tijd op je Android-telefoon wel synchroniseren met je provider, maar niet standaard met de atoomklok. En dat terwijl de atoomklok wel altijd goed loopt. Een must-have dus voor elke ov-gebruiker die vaak treinen wil halen die op tijd rijden. Root-toegang geeft de mogelijkheid tot automatische synchronisatie.

8. HomeSlice
Deze app is geestig om zijn interface en nuttig om huishoudelijke taken te synchroniseren en met alle personen in een huishouden bij te houden welke boodschappen op zijn. Want dat moet ook gebeuren ;)

https://lh4.ggpht.com/UFEI2kMRfqoMAOi_SCN9RT57NrADjjLAKQXASvtpUQC2q26xAMpi2GnRiHHaJv7fjg=h300


9. Talon for Twitter
Talon is de beste Twitter-client voor Android momenteel, met een mooie interface, optie voor downloadbare thema's en de beste scrolling-performance die je op een Android-toestel tegen komt. Een echte aanrader voor mensen die net als ik verslingerd zijn aan Twitter :)

10. Buienalarm
Inmiddels al een classic, maar ik installeer hem altijd op toestellen. Buienalarm geeft met exacte grafieken en tijdstippen weer wanneer en hoe hard het gaat regenen. Heb al vaak mijn planning aangepast op de data van deze app. Klopt het altijd exact? Nee, dat niet, maar het komt dichtbij genoeg om de app te blijven vertrouwen.

Uit Google Play verdwenen apps

Ik gebruik veel apps die inmiddels uit Google Play zijn verdwenen. De apk's mag ik ook niet delen, dus je moet ze zelf vinden:
- Fast Garfield Reader: alle Garfield-cartoons ooit gemaakt, in 1 app. Voor elke Garfield-fan dus een must have.
- BMS Sticky Memo: widgets waarmee je virtuele post-its op je homescreen kan plaatsen zijn er veel, maar deze is onovertroffen. Kwam uit op Android 1.5, is inmiddels verdwenen, maar werkt nog steeds op Android 4.4.

Bonus: Nav Launcher
Tip van mijn broer, die na meer dan drie jaar een nieuwe Android-telefoon kocht en vond dat Android 4.4 op elk punt een verbetering was ten opzichte van 2.2, op een element na: er stond geen navigatie-icoon meer in het hoofdmenu. Deze app brengt dat icoon terug en maakt het starten van navigatie in Google Maps sneller en makkelijker door diverse bestemmingen in een snelmenu met grote iconen weer te geven.

https://lh6.ggpht.com/SgFLREzbgSZazQkTVwhJcBcFp0VQuSeUnD_b9ouacLJbNRVHOO4Q_ihdxuZgrCfQVQ=h450


Heb je zelf tips en aanvullingen? Laat maar weten in de reacties, ik ben benieuwd :)

Volgende: Rijen voor de Apple Store: niet alleen voor fans 09-'14 Rijen voor de Apple Store: niet alleen voor fans
Volgende: Smartphones: top en flop in 2013 12-'13 Smartphones: top en flop in 2013

Reacties


Door Tweakers user BillsGate, zaterdag 9 augustus 2014 10:05

Ik vond Tasker 'vroeger' vrij complex voor waar ik het voor wilde gebruiken. Daarom gebruikte ik destijds Macrodroid: https://play.google.com/s...d=com.arlosoft.macrodroid

Macrodroid werkt op 4.4, al merk je soms dat de integratie niet 100% is.

Door Tweakers user Duumke, zaterdag 9 augustus 2014 10:21

Er zitten nog een paar nieuwe apps bij die wel interessant lijken.

Voor wat betreft Tasker; ik heb het destijds aangeschaft maar vind het echt een gedrocht om mee te werken. Heb jij nog tips om met Tasker aan de gang te gaan? Ik heb al verschillende keren geprobeerd om er mee te werken, maar ik heb nog geen enkele tutorial gevonden die mij een eenvoudige introductie geeft.

Door Tweakers user H!GHGuY, zaterdag 9 augustus 2014 13:03

Die Homeslice heeft account+contacts access nodig. Gecombineerd met internet access ben ik nogal weigerachtig voor dial-home stuff. Gebruikt die tool ook echt contacts?

Door Tweakers user Anoniem: 567735, zaterdag 9 augustus 2014 13:36

Je kan de tijd op je Android-telefoon wel synchroniseren met je provider, maar niet standaard met de atoomklok. En dat terwijl de atoomklok wel altijd goed loopt. Een must-have dus voor elke ov-gebruiker die vaak treinen wil halen die op tijd rijden. Root-toegang geeft de mogelijkheid tot automatische synchronisatie.
Erm... Android is WP 8.1 niet. Zeker vanaf ICS heeft Android altijd NTP standaard aan boord gehad, en daarmee een exactere tijd dan de klok van een provider. Dat helpt namelijk ook behoorlijk met het snel krijgen van een GPS-fix.

Praktische casus waaruit dat blijkt: de klok van een WiFi-only tablet loopt ook altijd direct OK, en die kan geen tijd van een provider halen.

Waar jij overigens spreekt van 'de atoomklok' wordt natuurlijk gewoon een sync gedaan met een NTP-server. Bij standaard Android kun je het dan wel niet instellen met welke atoomklok, maar Google heeft vast geen eigen atoomklok. Zij halen hun tijd waarschijnlijk weer van een mix van andere NTP-servers, of ze syncen zelf met een GPS satelliet of eventueel een bron als DCF77 of WWVB.

Dus vanuit mijn optiek: ClockSync is een overbodige tip, tenzij (waarschijnlijk, heb het zelf niet geïnstalleerd) je zelf in wilt kunnen stellen met welke NTP-server ge-synct wordt, en hoe vaak en zo.

Door Tweakers user arnoudwokke, zaterdag 9 augustus 2014 14:09

Wow Siask, goeie, iets om in te duiken. Review toestellen staan trouwens standaard altijd verkeerd :)

Door Tweakers user arnoudwokke, zaterdag 9 augustus 2014 14:14

Voor zover ik kan vinden heeft stock Android ntp support, maar fabrikanten halen hem er uit. Met een sim erin van een provider die via netwerk tijd verspreidt schakelt Android ntp uit. Omdat de providertijd niet altijd juist is, is Clock sync denk ik nog altijd gewenst voor veel mensen :)

Door Tweakers user Malarky, zaterdag 9 augustus 2014 15:24

GravityBox is toch wel met voorsprong de meeste uitgebreide en mooie module voor XPosed. Maar niet alle toestellen worden geloof ik ondersteund. Soort all-in-one module die een hele hoop andere modules helemaal overbodig maakt.

Door Tweakers user Roadrunner, zaterdag 9 augustus 2014 16:15

Duumke schreef op zaterdag 09 augustus 2014 @ 10:21:
Voor wat betreft Tasker; ik heb het destijds aangeschaft maar vind het echt een gedrocht om mee te werken. Heb jij nog tips om met Tasker aan de gang te gaan?
Om met Tasker te leren werken heb ik veel aan Youtuber 'hollywoodfrodo' gehad. Hij heeft inmiddels heel wat tutorial video's gepost. Begint heel basic en gaat steeds verder. Erg duidelijk gedemonstreerd allemaal. Linkje naar de playlist: https://www.youtube.com/w...cGMynGvjJrvNNd5Q9pPy255dL

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 augustus 2014 16:16]


Door Tweakers user Mrjraider, zaterdag 9 augustus 2014 16:17

Hier zou eigenlijk een Serie voor op Tweakers moeten komen en dan voor alle drie de platformen (Android, iOS en WP samen ;) ) een Top 15 ofzo en dan elke maand 5 apps per platform ofzo ;)

Door Tweakers user Anoniem: 613384, zaterdag 9 augustus 2014 18:11

Voor offline navigatie (auto en fiets) gebruik ik osmand+ (bij de gratis versie kan je slechts 10 kaarten downloaden). Dit is de enige app die ik, in al die jaren, heb gekocht.

Pocket is zeer leuk als je iets "later" wil lezen op u gsm of tablet. https://getpocket.com/

Realcalc is een goed alternatief voor de normale rekenmachine als je van RPN houdt.

Wiki encyclopedie offline is ook leuk voor als je geen data toegang hebt, of op reis als het te duur is. Wel enkele GByte...

Door Jack Flushell, zaterdag 9 augustus 2014 18:37

Gesture Search is een hele handige app waarmee je je hele telefoon kunt doorzoeken (of bijv. alleen je contacten, dat is instelbaar) door te tekenen. Heel handig als je maar 1 hand vrij hebt. :) .

Door Tweakers user Duumke, zaterdag 9 augustus 2014 19:26

wildcat1 schreef op zaterdag 09 augustus 2014 @ 16:15:
[...]


Om met Tasker te leren werken heb ik veel aan Youtuber 'hollywoodfrodo' gehad. Hij heeft inmiddels heel wat tutorial video's gepost. Begint heel basic en gaat steeds verder. Erg duidelijk gedemonstreerd allemaal. Linkje naar de playlist: https://www.youtube.com/w...cGMynGvjJrvNNd5Q9pPy255dL
Bedankt voor de info.
Ik ga dit zeker eens goed bekijken.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 9 augustus 2014 23:03

Interessante app om te hebben: fast burst camera.
De gratis versie is zeer goed, maar voor een klein prijsje kun je de volledige versie kopen waarbij je o.a. op een hogere resolutie foto's kunt maken. Met deze app kun je in de praktijk zo'n 10-20 foto's per seconde maken. Op elke trage en snelle Android telefoon die je hebt :)

De standaard burst mogelijkheid van de Mi2s en Z1c vind ik vrij beperkt en kunnen niet zoveel foto's maken in vergelijking met deze app.

Door Tweakers user Frozen, zondag 10 augustus 2014 00:52

Leuk Wokke!
Ik ga notify me snel downloaden!

Door Tweakers user Anoniem: 567735, zondag 10 augustus 2014 04:56

arnoudwokke schreef op zaterdag 09 augustus 2014 @ 14:14:
Voor zover ik kan vinden heeft stock Android ntp support, maar fabrikanten halen hem er uit. Met een sim erin van een provider die via netwerk tijd verspreidt schakelt Android ntp uit.
Mijn observatie: mijn Moto E, Moto G en Nexus 5 (allemaal stock) lopen zo te zien precies gelijk met een met WWVB gesynct klokje (ik ben nu dus niet in Europa, telefoons op een mix van T-Mobile en AT&T, kaartje van 3UK of Telfort), mijn Nexus 7 op Omnirom wijkt maximaal 10 seconden af. Alles met de tijdsinstellingen zoals ze van de fabriek kwamen.

Door Tweakers user Maxustiti, zondag 10 augustus 2014 11:46

Duumke schreef op zaterdag 09 augustus 2014 @ 10:21:
Er zitten nog een paar nieuwe apps bij die wel interessant lijken.

Voor wat betreft Tasker; ik heb het destijds aangeschaft maar vind het echt een gedrocht om mee te werken. Heb jij nog tips om met Tasker aan de gang te gaan? Ik heb al verschillende keren geprobeerd om er mee te werken, maar ik heb nog geen enkele tutorial gevonden die mij een eenvoudige introductie geeft.
Probeer deze eens https://www.youtube.com/w...JrvNNd5Q9pPy255dL&index=1

edit: zie dat iemand anders deze link ook al neer heeft gepost. :+

[Reactie gewijzigd op zondag 10 augustus 2014 11:47]


Door Tweakers user Crazymonkey, zondag 10 augustus 2014 12:28

Ipv Notify Me, kan je ook NILS gebruiken, Deze heeft geen root nodig, tevens zijn er verschillende thema's beschikbaar.

Door Tweakers user Tarabass, zondag 10 augustus 2014 13:14

Wat vaak voorkomt in je appomschrijving is dat ze 'uiteraard roottoegang' nodig hebben. Maar is dat wel zo? Zijn er geen alternatieven die dat niet nodig hebben, en waarom hebben deze apps het dan wel nodig. sommige apps doen nogal iets basaals, maar we geven ze wel even roottoegang..

Door KeRaNoZ, zondag 10 augustus 2014 13:42

Hier ook een leuke app (Die root vereist!) voor mensen die veel muziek luisteren op hun Android telefoon: Viper4Android.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2191223

Met deze app kun je flink met je geluid knutselen, met aparte instellingen voor phone speaker, headset, bluetooth speaker etc.

Het heeft z'n eigen driver en het werkt echt perfect op mijn HTC One M8. Ik gooi altijd een 17dB bass boost op mijn koptelefoon, echt insane!

Door fanorg, zondag 10 augustus 2014 19:20

Waarvoor is precies root-toegang vereist met Tasker? Ik heb dezelfde functionaliteit als jou nagemaakt zonder root, mis ik dan misschien iets?

Door Tweakers user arnoudwokke, zondag 10 augustus 2014 19:52

Je hebt gelijk, Tasker en Secure Settings kunnen al veel zonder root. Ik heb het er even bijgezet, thanks!

Door Tweakers user J0YR1D3R, dinsdag 12 augustus 2014 17:05

Crazymonkey schreef op zondag 10 augustus 2014 @ 12:28:
Ipv Notify Me, kan je ook NILS gebruiken, Deze heeft geen root nodig, tevens zijn er verschillende thema's beschikbaar.
Ik gebruik zelf Notific, ook erg fijn en lekker licht. Kan ook zonder root :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 augustus 2014 17:06]


Door barbapapa, woensdag 13 augustus 2014 14:48

@ H!GHGuY

Permission explorer + APK permission remover is daarvoor ideaal.
Met de explorer kun je kijken welke app wat doet, en met de permission remover kun je ook reeds geinstalleerde apps openen, om zo de permissions bij te werken. Bij de meeste apps leverde dit bij mij geen problemen op. Maar kunnen ze niet meer mijn volledige telefoon inzien.

Reageren is niet meer mogelijk