Mijn eerste boek verschijnt volgende maand :D

Door arnoudwokke op maandag 28 september 2015 20:10 - Reacties (39)
Categorie: -, Views: 5.456

Het was begonnen als mijn eigen kleine projectje, iets voor in de avonduurtjes en vrije dagen. Een tocht waarvan ik dacht dat ik de eindstreep nooit zou halen. Maar na een paar maanden lag er voor mijn neus een contract, een heuse overeenkomst met een gerenommeerde uitgeverij. Met mijn naam erop. Met het idee voor mijn boek erin. Dat idee, dat een half jaar eerder alleen nog bestond in mijn hoofd en dat me te groot leek om ooit uit te voeren, werd nu werkelijkheid. Ik zette mijn handtekening en ik besefte even dat ik niet meer terug kon. Het boek zou er nu echt komen: shit just got real.

Wie mij kent, weet ik dat altijd al heb gehouden van schrijven en verhalen vertellen. Toen ik 6 was, leverde ik verslagen in van voetbalwedstrijden van mijn voetbalteam, een regel of vijf geschreven in nauwelijks leesbaar handschrift. Op de middelbare school leverde ik proefwerken in met daaronder grote lappen tekst over actualiteiten. Leverde me geen extra punten op, maar leuk was het wel.

Maar als mensen voorspelden dat ik ooit een boek zou publiceren, haalde ik mijn schouders op en dacht: misschien ooit, als ik oud en wijs ben en niets anders te doen heb dan nadenken in een leunstoel, aan mijn grijze baard plukken, koffie drinken en de hele dag werken aan het uitdenken en schrijven van een groot verhaal.

Toch kwam het er van: vorig jaar was ik op zoek naar een Nederlands boek die de invloed van smartphones - het belangrijkste onderwerp dat ik volg voor Tweakers - op mens en maatschappij behandelde. Hoe ik ook zocht, ik vond alleen boeken die een raakvlak hadden met smartphones, maar gek genoeg geen boek dat in kaart probeerde te brengen hoe smartphones ons beÔnvloeden.

Als het niet bestond, zo dacht ik, dan moest ik het misschien zelf maar schrijven.

Ik begon een klein jaar geleden met een bestand in Google Docs en een soul&jazz-playlist in Spotify en ik ben gewoon maar begonnen. Onder mijn handen zag ik het steeds concreter worden, kregen mijn plannen steeds meer vorm. Een paar maanden later begon ik ervan overtuigd te raken dat het een tocht zou worden waarvan ik de eindstreep wel zou halen en ben ik contact gaan zoeken met uitgeverijen om het boek echt uitgebracht te krijgen.

Fast forward een aantal maanden. Inmiddels is het werk voltooid en gaat het binnenkort richting de drukker. En dan is het echt: eind oktober - als de planning gehaald wordt - verschijnt hij in winkels. Lig ik tussen alle bekende auteurs als je op het station een boekwinkel in loopt. Hoe awesome is dat?

http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000775977.jpeg


Het is een boek geworden dat niet gericht is op tweakers. Het onderwerp leende zich ervoor om het taalgebruik simpel te houden en dat heb ik dus ook gedaan (iets dat me veel moeite kostte, want ik denk nu eenmaal in technische termen ;)) en het is dus iets dat je met een gerust hart cadeau kan doen aan iemand die wel verslingerd is aan zijn/haar smartphone, maar niet veel kennis heeft van de technologie die zit in de toverapparaten die we allemaal in onze zak hebben zitten.

Dit is de tekst van het persbericht dat mijn uitgeverij, Unieboek Spectrum, maandag heeft uitgebracht
Het is eigenlijk gek. We hebben bijna allemaal een smartphone, maar het
is niet bekend wat dat kleine apparaatje doet met ons lichaam, onze
geest en onze maatschappij. De invloed van smartphones is immens, zo
blijkt als je kijkt naar alle effecten die er zijn.

* Hoe komt het dat we binnen een paar jaar zo afhankelijk zijn
geworden van de smartphone?
* Is het wel goed dat we de hele dag door in contact staan met
familie, vrienden en collega's?
* Worden we niet helemaal gek van al die trillingen?
* Heeft het gebruik van de smartphone gevaarlijke gevolgen voor onze
gezondheid?
* Wat zijn de gevolgen voor de vaardigheden en het wereldbeeld van
onze kinderen?
* Wat is de etiquette rondom het gebruik van smarthpones?


In dit boek geeft Arnoud Wokke antwoord op al deze vragen. De gevolgen
van de smartphonerevolutie blijken op heel veel plekken voelbaar.
Het boek verschijnt eind oktober, op papier en als e-book. Hier even wat plekken waar het in elk geval te koop zal zijn:
Amazon (voor Kindle)
Bruna
Bol.com
Ako
Cosmox
Proxis (BE)
ECI
Google Play
Apple iTunes Store

... en vast nog op meer plekken die ik vergeten ben.

Zoals je zult begrijpen ben ik ongelofelijk trots dat dit boek gaat uitkomen en heel zenuwachtig wat iedereen gaat vinden van het boek. Stay tuned!

Mobiel internet traag in Nederland?

Door arnoudwokke op woensdag 24 juni 2015 11:54 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 5.285

Dat was onverwacht! Dagblad Trouw kwam vanmorgen met het artikel 'Nederlanders internetten traag over mobiel netwerk'. Het nieuws staat in verschillende vormen ook onder meer bij de Telegraaf en NU.nl.

Maar niet op Tweakers. En dat heeft een reden. Nadat we jarenlang enthousiast bericht hebben over dit soort cijfers, kwamen we erachter dat deze cijfers weinig nauwkeurig zijn. En misschien is het goed om dat eens uit te leggen.

Zie: de bron van deze cijfers is Akamai, die elke drie maanden het State of the Internet-rapport uitbrengt. Akamai is een cdn en kan daardoor putten uit biljarden connecties waarover het gegevens heeft. Dat klinkt als een groep die groot genoeg is, toch?

Desondanks wijken de cijfers enorm af van bijvoorbeeld Ookla (van de Speedtest), die voor Nederland een vier keer zo hoge gemiddelde mobiele internetverbinding opgeeft. Hoe kan dat? Dit zijn een paar van de redenen:

1. Akamai meet de snelheid van zijn eigen content delivery network, niet die van de internetverbinding zelf. Het is niet hun core business om internetsnelheden te meten, maar om content aan te bieden en diensten te beschermen tegen ddos-aanvallen en dat soort zaken. Dit is pr. Als hun servers druk zijn en dus content niet tegen maximale snelheid kunnen aanbieden, komt dat in de stats terecht alsof jouw verbinding traag is.

2. Akamai meet niet de maximumsnelheid van de verbinding: het meet alleen wat het gebruikt. Dus als er parallele http-requests zijn vanuit de browser, meet hij per request de snelheid - ook al gaat het om kleine plaatjes waarmee je de maximale snelheid nooit zult halen. En zelfs als hij een full-hd-video aflevert, meet hij de snelheid af aan de bitrate waarmee Akamai de video kan doorpompen. Als dat 5Mbit/s, weet Akamai niet of de maximumsnelheid 50 of 500Mbit/s is.

3. Akamai geeft maar weinig gegevens prijs waar het zijn metingen op baseert. Op hoeveel metingen in Nederland is dit gebaseerd? Het staat nergens in het rapport. Waar wonen die mensen, op wat voor netwerk zitten ze? Dat is allemaal onbekend.

4. Akamai telt advertenties mee. Whut? Stel je voor: je kijkt een minuut video met een advertentie van tien seconden ervoor. Dan berekent Akamai de snelheid door de geleverde data te delen door 70 seconden - de advertentie telt het apart als het via het Akamai-netwerk gaat.

Dit zijn enkele van de issues die we hiermee hebben. Is het rapport dan nergens goed voor? Jawel, je kunt bepaalde trends zien, je kunt zien hoe de adoptie van ipv6 bijvoorbeeld verloopt. Maar zodra het gaat over snelheden van de internetverbinding, kun je het beste elk bericht daarover consumeren met een enorme schep zout.

Demo van spraakassistent Hound (van SoundHound)

Door arnoudwokke op donderdag 04 juni 2015 17:49 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 4.148

Vanmiddag heb ik Hound kunnen proberen, de app van de makers van Soundhound die snel en accuraat werkt in de video van Hound zelf.

Maar werkt hij echt zo goed?

Het korte antwoord: ja en nee.

Het lange antwoord: ja, als je precies vraagt waar Hound tot nu toe voor is gemaakt, is het indrukwekkend, relatief snel - niet zo snel als de video van Hound zelf doet vermoeden, maar toch zeker even snel als de oplossingen van Google, Apple en MIcrosoft en met sommige antwoorden sneller.

Maar als je buiten de gebaande paden gaat, wordt het al snel minder. Zo kan hij prima hotelkamers vinden in een bepaalde stad en op basis daarvan gaan selecteren, maar toen ik 'the cheapest one' vroeg (wij blijven Hollanders, nietwaar ;)?), bleek hij mij de duurste voor te schotelen.

Met andere zoektermen bleek hij helemaal niets te kunnen en me door te verwijzen naar een Google-search. En soms verstond hij me gewoon verkeerd en zocht hij dus op de onjuiste zoektermen.

Voor een eerste testversie is het zeker een indrukwekkende app, als je nagaat dat Hound niet de mankracht kan hebben die Apple, Google en MIcrosoft wel hebben. Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar het is een veelbelovende app en het is goed dat een kleinere partij de grote, gevestigde namen op dit gebied op de hielen

Mijn volgende telefoon

Door arnoudwokke op maandag 13 april 2015 15:44 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 6.367

Net zoals de vorige keer heb ik gevraagd op Twitter wat mensen dachten dat ik gekocht zou hebben. Het juiste antwoord zat er niet bij, maar het geeft wel een leuk beeld van de verwachtingen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000600846.png


Wat kun je hieruit afleiden?

- De LG G3 is, een jaar na release, een telefoon die nog voor op de tong ligt bij veel mensen. Een verrassende winnaar.
- De Jolla en de Ubuntu-telefoon zijn ook een paar keer genoemd. De associatie met aparte telefoons ben ik blij mee :)
- Het juiste antwoord zat er niet bij, terwijl het vorige keer juist het meestgenoemde antwoord was: een Lumia 1020: ik wil namelijk een goede cameratelefoon - en met de S4 mini heb ik al een werktelefoon met Android op zak :)
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000601090.jpeg
Fotocredit: Zeef

Telefoonreclames van vroeger

Door arnoudwokke op vrijdag 05 december 2014 13:06 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 6.086

Hier een paar leuke telefoonreclames van vroeger. Vond het leuk om ze terug te zien, dacht dat meer mensen het dus leuk vonden om te lezen.
Heb je suggesties? Dan kun je ze gewoon hier in de reacties zetten, dan zet ik het erbij.