Mijn volgende telefoon

Door arnoudwokke op maandag 13 april 2015 15:44 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 5.744

Net zoals de vorige keer heb ik gevraagd op Twitter wat mensen dachten dat ik gekocht zou hebben. Het juiste antwoord zat er niet bij, maar het geeft wel een leuk beeld van de verwachtingen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000600846.png


Wat kun je hieruit afleiden?

- De LG G3 is, een jaar na release, een telefoon die nog voor op de tong ligt bij veel mensen. Een verrassende winnaar.
- De Jolla en de Ubuntu-telefoon zijn ook een paar keer genoemd. De associatie met aparte telefoons ben ik blij mee :)
- Het juiste antwoord zat er niet bij, terwijl het vorige keer juist het meestgenoemde antwoord was: een Lumia 1020: ik wil namelijk een goede cameratelefoon - en met de S4 mini heb ik al een werktelefoon met Android op zak :)
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000601090.jpeg
Fotocredit: Zeef

Telefoonreclames van vroeger

Door arnoudwokke op vrijdag 05 december 2014 13:06 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 5.523

Hier een paar leuke telefoonreclames van vroeger. Vond het leuk om ze terug te zien, dacht dat meer mensen het dus leuk vonden om te lezen.
Heb je suggesties? Dan kun je ze gewoon hier in de reacties zetten, dan zet ik het erbij.


Rijen voor de Apple Store: niet alleen voor fans

Door arnoudwokke op maandag 22 september 2014 10:54 - Reacties (32)
Categorie: -, Views: 9.022

"Nee nee, ik koop liever niet van Nederlanders, die willen er veel te veel geld voor hebben", zegt de Nederlandse handelaar, die vlakbij de uitgang van de Apple Store in de Duitse stad Oberhausen staat en iedereen in de rij aanspreekt om voor ze naar binnen gaan om hun iPhones al te kopen. In Oberhausen staat de winkel van de iPhone-maker die het dichtst bij Nederland ligt - en hier is de nieuwe, gewilde iPhone 6 een volle week eerder te koop dan in Nederland. Dus stikt het van de Nederlanders in het winkelcentrum. Maar niet iedereen die daar is, staat daar omdat ze fan zijn van iPhones.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000548744.jpeg


Wie de beelden ziet van de rij, denkt misschien dat het allemaal toegewijde Apple-fans zijn. Maar niets is minder waar: voor veel mensen is dit geen vrije dag om een iPhone te kopen, het is een werkdag waarop ze in een klap veel geld kunnen verdienen.

Het handelen begint al in de rij: voor me zie ik een Nederlandse jongen met een enigszins bol gezicht en een petje al druk handelen via Marktplaats: hij had al een advertentie geplaatst, nog voor hij de iPhone had gekocht. Hij kan zeker weten dat hij er eentje heeft, want hij heeft een reservering. Dat kon dit jaar voor het eerst. En wie gereserveerd had, moest ook in een rij gaan staan; maar die rij was vele malen korter dan de massale rij die op alle beelden te zien is.

Wie met een karakteristiek wit tasje uit de Apple Store komt, merkt pas echt hoeveel handel er deze dag wordt gedreven in Oberhausen. Bijna elke voorbijganger in het winkelcentrum lijkt wel iets te roepen als 'wanna sell?'. Of, wat ook vaak voorkomt, 'wil je hem verkopen?'. Want het winkelcentrum is deze dag een kleine Nederlandse kolonie.

Het geld verdienen gaat als volgt: een handelaar koopt zoveel mogelijk iPhone 6-exemplaren op voor liefst zo weinig mogelijk geld: het bieden begint bij 50 euro bovenop de originele prijs. Afrekenen gaat contant. Die verkoopt hij vervolgens in Nederland voor veel meer geld. Bij de handelaren blijkt al snel welke het meest in trek zijn. "De gouden versies in elk geval", zegt de een. "De grotere iPhone 6 Plus", zegt de andere. "Die heeft echt bijna niemand, lijkt het wel."

Eenmaal binnen houden Apple-medewerkers streng in de gaten dat niemand met teveel iPhones naar buiten stapt. Sommige medewerkers hebben een aangepaste oude iPod, met een soort pinapparaat en infraroodscanner ertegenaan geplakt; daardoor kunnen ze de doosjes scannen en gelijk afrekenen. Op die iPods staat ook een programma, waarin alle reserveringen staan en afgestreept worden, zodat niemand twee keer iPhones kan ophalen.

Denkt iedereen dan alleen maar aan geld verdienen in Oberhausen? Nee. Op het plein voor het winkelcentrum loopt de Nederlandse Stef met zijn stretcher en twee iPhones tevreden weg. "Ik heb hier twee nachten geslapen", zegt hij, zonder overigens er moe uit te zien. De tweede iPhone verkoopt hij door aan een Nederlandse site voor Apple-fans. "Verdien ik niets mee, maar ik vind het gewoon leuk. Dat is ook wat waard, toch?"

Na publicatie van dit blog kwam ik deze video tegen, over hetzelfde onderwerp

De 12 nuttigste Android-apps (voor mij dan)

Door arnoudwokke op zaterdag 09 augustus 2014 09:32 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 8.651

Dit heb ik een paar jaar geleden al gedaan, maar het leek me tijd voor een update: wat zijn - voor mij - de nuttigste Android-apps die er zijn?

Het is geen lijstje met de Android-apps die eruit komen op basis van langdurig onderzoek onder veel gebruikers of bestudering van interaction design. Sterker nog: de interface van enkele van deze apps is ronduit belabberd - maar desondanks gebruik ik ze dagelijks of bijna dagelijks.

Ik veronderstel dat iemand die deze tips wil uitproberen root-toegang heeft of wil krijgen en niet te beroerd is om een paar euro neer te leggen voor een echt nuttige app in de Play Store.

1. Tasker (+ Secure Settings)

Dit is de ingewikkeldste app die er is, maar als je de tijd neemt om jezelf bekend te maken de logica achter de acties en de vreemde keuzes in de interface, dan ga je veel aan deze app hebben. Er zijn online talloze Tasker-acties te zien, dit zijn enkele van mijn favorieten:
- Als ik thuis ben, dan hoef ik maar een keer mijn beveiligingscode in te voeren en gaat mijn wifi automatisch aan, 3g gaat uit
- Als ik wegga van huis, gaat mijn lockscreen weer op slot en mijn wifi uit, 3g weer aan
- Als ik met mijn telefoon schudt, gaat het scherm op de hoogste helderheid
- Als iemand mijn beveiligingscode een aantal keer verkeerd invoert, maakt de telefoon een foto met de frontcam en stuurt hem op de achtergrond naar mijn Dropbox en Gmail

Tasker heeft root nodig voor sommige zaken - acties waarvoor je normaal ook root voor nodig zou hebben - en voor trucjes met het lockscreen is de plugin Secure Settings nodig. Geloof me, de moeite waard. Root-toegang is eigenlijk wel nodig en de Pro-versie kost geld.

http://i.imgur.com/RPufg7o.jpg


2. IFTTT

IFTTT is de Android-versie van If This, Then That. De interface is een stuk duidelijker dan die van Tasker, maar de mogelijkheden vallen me nog wel tegen. Desondanks kun je al leuke dingen doen, zoals automatische backup van bijvoorbeeld foto's via diverse diensten enz.

3. Tunesviewer

Ooit had ik een iPod touch en die gebruikte ik in feite maar voor een ding: colleges luisteren via iTunes U. Op Android kon dat niet, dacht ik, maar ik zat ernaast: Tunesviewer is een werkende client om iTunes U te benaderen vanaf je Android. Is wederom niet de handigste interface, maar als je het doorhebt, heb je een gigantische bibliotheek aan academische informatie in mp3-vorm tot je beschikking.

4. Notify Me

Als je Android L hebt, misschien overbodig, maar voor iedereen zonder L wel nuttig: Notify Me pusht notificaties naar je lockscreen, waardoor je ze kunt lezen zonder je code te hoeven invoeren. App vereist uiteraard root en heeft veel interessante opties.
http://cdn.ilovefreesoftware.com/wp-content/uploads/2014/04/Get-Notification-Popups-On-Lock-Screen-With-Notify-Me-For-Android.jpg

5. Xposed

Het is een bekende inmiddels, maar Xposed is de toolbox voor Android-toestellen met allerhande tweaks en hacks. Mijn favoriete zijn Always Expandable Notifications, Browser Autofit (voor tekst-reflow in de standaardbrowser) en Advanced Power Menu om rechtstreeks in recovery te kunnen rebooten.

6. Reddit is fun
Client om Reddit te lezen in mobiel-vriendelijke versie. Bij de eerste installatie heb ik ooit het thema op zwart gezet en daardoor vind ik elke keer de site zelf er raar uitzien in het wit ;) Het werkt prima, leest lekker en krijgt geregeld updates met nieuwe features.

7. ClockSync
Je kan de tijd op je Android-telefoon wel synchroniseren met je provider, maar niet standaard met de atoomklok. En dat terwijl de atoomklok wel altijd goed loopt. Een must-have dus voor elke ov-gebruiker die vaak treinen wil halen die op tijd rijden. Root-toegang geeft de mogelijkheid tot automatische synchronisatie.

8. HomeSlice
Deze app is geestig om zijn interface en nuttig om huishoudelijke taken te synchroniseren en met alle personen in een huishouden bij te houden welke boodschappen op zijn. Want dat moet ook gebeuren ;)

https://lh4.ggpht.com/UFEI2kMRfqoMAOi_SCN9RT57NrADjjLAKQXASvtpUQC2q26xAMpi2GnRiHHaJv7fjg=h300


9. Talon for Twitter
Talon is de beste Twitter-client voor Android momenteel, met een mooie interface, optie voor downloadbare thema's en de beste scrolling-performance die je op een Android-toestel tegen komt. Een echte aanrader voor mensen die net als ik verslingerd zijn aan Twitter :)

10. Buienalarm
Inmiddels al een classic, maar ik installeer hem altijd op toestellen. Buienalarm geeft met exacte grafieken en tijdstippen weer wanneer en hoe hard het gaat regenen. Heb al vaak mijn planning aangepast op de data van deze app. Klopt het altijd exact? Nee, dat niet, maar het komt dichtbij genoeg om de app te blijven vertrouwen.

Uit Google Play verdwenen apps

Ik gebruik veel apps die inmiddels uit Google Play zijn verdwenen. De apk's mag ik ook niet delen, dus je moet ze zelf vinden:
- Fast Garfield Reader: alle Garfield-cartoons ooit gemaakt, in 1 app. Voor elke Garfield-fan dus een must have.
- BMS Sticky Memo: widgets waarmee je virtuele post-its op je homescreen kan plaatsen zijn er veel, maar deze is onovertroffen. Kwam uit op Android 1.5, is inmiddels verdwenen, maar werkt nog steeds op Android 4.4.

Bonus: Nav Launcher
Tip van mijn broer, die na meer dan drie jaar een nieuwe Android-telefoon kocht en vond dat Android 4.4 op elk punt een verbetering was ten opzichte van 2.2, op een element na: er stond geen navigatie-icoon meer in het hoofdmenu. Deze app brengt dat icoon terug en maakt het starten van navigatie in Google Maps sneller en makkelijker door diverse bestemmingen in een snelmenu met grote iconen weer te geven.

https://lh6.ggpht.com/SgFLREzbgSZazQkTVwhJcBcFp0VQuSeUnD_b9ouacLJbNRVHOO4Q_ihdxuZgrCfQVQ=h450


Heb je zelf tips en aanvullingen? Laat maar weten in de reacties, ik ben benieuwd :)

Smartphones: top en flop in 2013

Door arnoudwokke op dinsdag 17 december 2013 12:48 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 7.391

Zoals te doen gebruikelijk maak ik aan het einde van het jaar de balans op van wat me is opgevallen in telecom van afgelopen jaar, met toppers en floppers.

Het was een spannend jaar, met veel nieuwelingen en nieuwe ontwikkelingen die de telecommarkt de moeite waard maken. Voor mij persoonlijk was het ook een jaar van een grote verandering, want sinds oktober doe ik veel minder reviews en ben ik meer op jacht naar nieuws. Gek genoeg wordt ik op straat ongeveer nog even vaak herkend als toen ik nog bijna elke week met mijn hoofd op video verscheen, maar dat is een ander verhaal.

Floppers

Eervolle vermelding: benchmarks


Hij haalt het net niet op mijn lijstje, maar dit jaar bleek dat fabrikanten op grote schaal klooien met benchmarks. Samsung maakte het het bontst met de Exyonos-versie van de Galaxy S4: die schroeft de gpu-snelheid op tot waarden die je normaal niet haalt als grafische benchmarks worden gedetecteerd. Maar alle fabrikanten behalve Motorola en Google maken zich in mindere of meerdere mate schuldig aan het valsspelen in benchmarks. Het was de onvermijdelijke terugslag nu vrijwel elke review synthetische benchmarks als manier van snelheid testen propageerde.
Benchmarks zijn nog altijd prima om processorgeneraties met elkaar te vergelijken bijvoorbeeld. Maar voor het overige is de waarde van deze testen dit jaar behoorlijk afgenomen.

3. Alle processorbouwers behalve Apple en Qualcomm

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1333098999.jpeg

Er was eens, en niet zo gek lang geleden, een keur aan mobiele processors in smartphones te koop. Nvidia, Texas Instruments, Samsung; het waren allemaal gerespecteerde namen die gebroederlijk naast elkaar in de schappen lagen en die allemaal wel in een high-end model zaten.

Die keuze was er dit jaar niet. Je hebt in de winkels de keuze uit iPhones met Apple-processors en smartphones van Samsung, Sony, LG, HTC en veel meer fabrikanten, allemaal met Qualcomms Snapdragons.

Gunstige uitzonderingen zijn er ook: Huawei bouwde zijn eigen HiSilicon-soc in de Ascend P6 en veel Chinese telefoons en sommige westerse modellen krijgen een MediaTek. Maar op het gebied van high-end telefoons heb je dit najaar de keuze tussen een telefoon met Qualcomm-soc, Qualcomm-soc of Qualcomm-soc.

2. LG, Sony en HTC

Wat hebben LG, Sony en HTC gemeen? Ze bouwden allemaal dit jaar een telefoon die in alle reviews en bij veel publiek lovend werd ontvangen. En allemaal haalden die telefoon hen niet uit de financiŽle malaise. Terwijl Android de wereld overnam, nam Samsung Android soort van over, waarna niemand behalve de Zuid-Koreaanse gigant goed geld weet te verdienen met het maken van Android-smartphones.

1. Nokia

Het had de comeback van de eeuw moeten worden en Nokia leek vrijwel alles goed te doen afgelopen jaren. De Lumia's zijn mooie, onderscheidende telefoons met vaak aantrekkelijke prijskaartjes en vloeiend lopende software. Desondanks hebben de Finnen geen andere keuze gezien dan het overnamebod van Microsoft te accepteren. Nokia verdwijnt van de smartphonemarkt.

Toch is het niet een en al verlies: de naam Nokia blijft in Finland, net als alle patenten en alle kaartendiensten. De geheime troef is een stapel geld en een grote r&d-afdeling die de komende twee jaar alles mag maken behalve smartphones. Dus wel smartwatches, slimme brillen en andere gadgets van de toekomst. Nu dus even de verliezer, maar de Finnen hebben alles in huis om volgend jaar in het andere rijtje te staan.

Toppers

Eervolle vermelding: de nieuwelingen

Plannen maken voor smartphones is makkelijk, plannen uitvoeren is moeilijker. Dat ondervond Canonical, die niet genoeg geld bij elkaar kreeg om de Ubuntu Edge-smartphone te maken. Maar Canonical is een uitzondering, want dit jaar kwamen wel de eerste telefoons uit met Firefox OS en Sailfish en bracht Samsung een camera met Tizen uit. Eindelijk komen deze nieuwe platformen op de markt, al zijn ze allemaal nog niet breed verkrijgbaar. Ook BlackBerry kreeg zijn BlackBerry 10 de deur uit, na jaren van ontwikkeling. Hoe het ze ook mag vergaan, het is een pluim waard dat ze allemaal op de markt komen.
Ook een eervolle vermelding verdient Samsung, die ook dit jaar weer meer smartphones verkocht dan vrijwel alle concurrenten bij elkaar. Dat is ongelofelijk knap op allerlei gebieden: r&d, marketing, distributie en nog veel andere punten.

6. Nokia Lumia 520

Nokia deed dit jaar eindelijk weer eens waarom Nokia bekendstaat: een stevige, mooie, goede telefoon bouwen voor weinig geld. De Lumia 520 kost onder 150 euro en dat is veel knal voor je knaken. De reactie van het publiek bleef niet uit: de Lumia 520 groeide uit tot bestverkopende Windows-product van 2013. Dat las je goed: niet alleen de bestverkopende Windows Phone, maar het bestverkopende product waar een OS van Microsoft op staat. Een schot in de roos dus.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1373047268.jpeg


5. 4g

Als je alle marketing van providers serieus neemt, kun je ongeveer wereldvrede verwachten als je 4g neemt. Dat is het allemaal niet, maar het is wel serieus snel mobiel internet. Volgend jaar komen er ongetwijfeld allemaal mooie kortingsacties en goedkope toestellen om iedereen op 4g te lokken - investeringen moeten terugverdiend worden immers - maar alleen met een stevig toestel heb je hier echt iets aan. Mooi dat het er eindelijk is in Nederland. Groot nadeel: alleen KPN gaat zijn netwerk snel landelijk dekkend maken. Woon je in een van Neerlands schitterende plattelandsgebieden ver buiten de Randstad, dan moet je op dekking van andere providers wachten tot 2015.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1369754582.jpeg


4. HTC One, Sony Xperia Z1, LG G2


Het is misschien een beetje flauw om drie telefoons op vier te zetten, maar ik meen het: alledrie deze telefoons hadden een groter publiek verdiend. LG heeft met de minimale bezels, goede accuduur en prima hardware de G2 tot toppertje gemaakt, de Xperia Z1 is een schitterende glazen telefoon die bovendien waterdicht en retesnel is en HTC schoot op meerdere manieren in de roos met zijn One, mede dankzij het mooie design en luid klinkende frontfacing [trailerstem]BoooommmSouuuunnddd-speakers.[/trailerstem]
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1368018680.jpeg

Galaxy S4, Sony Xperia Z en HTC One. Inderdaad, niet helemaal het lijstje dat hierboven genoemd staat

3. Apple A7 en Touch ID

Het is lastig om de prestatie die Apple heeft neergezet met zijn Apple A7-soc te overschatten. Ze zijn met een belangrijke stap in mobiele processors een half jaar tot een jaar eerder dan alle concurrenten. Dat is in telecomland een eeuwigheid. Wie denkt dat Apple niet innoveert, zou naar deze tak moeten kijken, want op het gebied van efficiŽntie, prestaties en alle andere gebieden waar het uitmaakt, zijn Apples processors de concurrentie ver vooruit.
Een ander punt waarop Apple een goede stap heeft gemaakt is Touch ID, de vingerafdrukscanner. Een vingerafdrukscanner is geen noviteit, maar dat hij zo is ingebouwd in een telefoon dat hij praktisch en goed werkt is tot nu wel bijzonder - en het scheelt je behoorlijk wat tijd in het intypen van wachtwoorden of codes.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1378967093.jpeg


2. Googles Nexus-lijn en Moto G

Waar veel tweakers een paar jaar geleden nog Samsung of HTC-telefoons kozen omdat ze de nieuwste en snelste hardware gebruikten, is dat nu totaal anders: de Nexus-lijn van Google, met als posterboy natuurlijk de nieuwe Nexus 5.
Waarom mensen een Nexus kopen? Simpelweg omdat het veel telefoon is met weinig onnodige software tegen een goede prijs. En nu we het toch over waar voor je geld hebben: Googles dochterbedrijf Motorola scoort momenteel een homerun met dezelfde filosofie met de nog goedkopere Moto G.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1383733707.jpeg1. Xiaomi Mi2S - en de andere Chinese telefoons
Toen ik in oktober stopte met het reviewen van telefoons, zat ik plotseling bijna letterlijk met een gat in mijn broekzak. Vijf jaar lang had ik vrijwel alle telefoons gereviewd en geen enkele zelf gekocht. Nu ik zelf voor de keuze stond, vond ik hem moeilijk, ondanks dat bijna niemand zoveel met telefoons had gespeeld als ik.
Ik besloot een simpel, irrationeel criterium aan te houden: waarvan voelde ik van binnen het grootste enthousaisme? Het antwoord was voor velen een verrassing: een Xiaomi Mi2s.
Een telefoon van Xiaomi bood mij vooral keuze: ik kan twee roms installeren als ik dat wil. Ik kan stock Android installeren of Miui. Ik kan mijn telefoon er laten uitzien als ik dat wil: volop gratis thema's en hoesjes kosten iets meer dan vier euro online. Inclusief verzending. Als Facebook mijn locatie niet mag weten, kan ik hem dat verbieden. Als Google Drive geen toegang mag tot 3g, dan voorkom ik dat. Elke app moet aan mij vragen welke gegevens ze wel en niet mogen gebruiken - en ik vind dat het zo hoort, maar alleen met deze telefoon kan dat makkelijk.
Er zijn talloze redenen waarom zoveel en steeds meer mensen hun telefoons importeren uit China, of ze nu van Xiaomi, Oppo of Zopo zijn, maar de prijs-/kwaliteitverhouding, de keuze en aanpasbaarheid zullen veel genoemd worden. En terecht. De sterk toegenomen kwaliteit van Chinese telefoons - en daar mag je Huawei wat mij betreft bij rekenen - is voor mij dť ontwikkeling van 2013.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1377593053.jpeg