Mobiel internet traag in Nederland?

Door arnoudwokke op woensdag 24 juni 2015 11:54 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 5.001

Dat was onverwacht! Dagblad Trouw kwam vanmorgen met het artikel 'Nederlanders internetten traag over mobiel netwerk'. Het nieuws staat in verschillende vormen ook onder meer bij de Telegraaf en NU.nl.

Maar niet op Tweakers. En dat heeft een reden. Nadat we jarenlang enthousiast bericht hebben over dit soort cijfers, kwamen we erachter dat deze cijfers weinig nauwkeurig zijn. En misschien is het goed om dat eens uit te leggen.

Zie: de bron van deze cijfers is Akamai, die elke drie maanden het State of the Internet-rapport uitbrengt. Akamai is een cdn en kan daardoor putten uit biljarden connecties waarover het gegevens heeft. Dat klinkt als een groep die groot genoeg is, toch?

Desondanks wijken de cijfers enorm af van bijvoorbeeld Ookla (van de Speedtest), die voor Nederland een vier keer zo hoge gemiddelde mobiele internetverbinding opgeeft. Hoe kan dat? Dit zijn een paar van de redenen:

1. Akamai meet de snelheid van zijn eigen content delivery network, niet die van de internetverbinding zelf. Het is niet hun core business om internetsnelheden te meten, maar om content aan te bieden en diensten te beschermen tegen ddos-aanvallen en dat soort zaken. Dit is pr. Als hun servers druk zijn en dus content niet tegen maximale snelheid kunnen aanbieden, komt dat in de stats terecht alsof jouw verbinding traag is.

2. Akamai meet niet de maximumsnelheid van de verbinding: het meet alleen wat het gebruikt. Dus als er parallele http-requests zijn vanuit de browser, meet hij per request de snelheid - ook al gaat het om kleine plaatjes waarmee je de maximale snelheid nooit zult halen. En zelfs als hij een full-hd-video aflevert, meet hij de snelheid af aan de bitrate waarmee Akamai de video kan doorpompen. Als dat 5Mbit/s, weet Akamai niet of de maximumsnelheid 50 of 500Mbit/s is.

3. Akamai geeft maar weinig gegevens prijs waar het zijn metingen op baseert. Op hoeveel metingen in Nederland is dit gebaseerd? Het staat nergens in het rapport. Waar wonen die mensen, op wat voor netwerk zitten ze? Dat is allemaal onbekend.

4. Akamai telt advertenties mee. Whut? Stel je voor: je kijkt een minuut video met een advertentie van tien seconden ervoor. Dan berekent Akamai de snelheid door de geleverde data te delen door 70 seconden - de advertentie telt het apart als het via het Akamai-netwerk gaat.

Dit zijn enkele van de issues die we hiermee hebben. Is het rapport dan nergens goed voor? Jawel, je kunt bepaalde trends zien, je kunt zien hoe de adoptie van ipv6 bijvoorbeeld verloopt. Maar zodra het gaat over snelheden van de internetverbinding, kun je het beste elk bericht daarover consumeren met een enorme schep zout.

Demo van spraakassistent Hound (van SoundHound)

Door arnoudwokke op donderdag 04 juni 2015 17:49 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 3.971

Vanmiddag heb ik Hound kunnen proberen, de app van de makers van Soundhound die snel en accuraat werkt in de video van Hound zelf.

Maar werkt hij echt zo goed?

Het korte antwoord: ja en nee.

Het lange antwoord: ja, als je precies vraagt waar Hound tot nu toe voor is gemaakt, is het indrukwekkend, relatief snel - niet zo snel als de video van Hound zelf doet vermoeden, maar toch zeker even snel als de oplossingen van Google, Apple en MIcrosoft en met sommige antwoorden sneller.

Maar als je buiten de gebaande paden gaat, wordt het al snel minder. Zo kan hij prima hotelkamers vinden in een bepaalde stad en op basis daarvan gaan selecteren, maar toen ik 'the cheapest one' vroeg (wij blijven Hollanders, nietwaar ;)?), bleek hij mij de duurste voor te schotelen.

Met andere zoektermen bleek hij helemaal niets te kunnen en me door te verwijzen naar een Google-search. En soms verstond hij me gewoon verkeerd en zocht hij dus op de onjuiste zoektermen.

Voor een eerste testversie is het zeker een indrukwekkende app, als je nagaat dat Hound niet de mankracht kan hebben die Apple, Google en MIcrosoft wel hebben. Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar het is een veelbelovende app en het is goed dat een kleinere partij de grote, gevestigde namen op dit gebied op de hielen

Mijn volgende telefoon

Door arnoudwokke op maandag 13 april 2015 15:44 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 6.218

Net zoals de vorige keer heb ik gevraagd op Twitter wat mensen dachten dat ik gekocht zou hebben. Het juiste antwoord zat er niet bij, maar het geeft wel een leuk beeld van de verwachtingen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000600846.png


Wat kun je hieruit afleiden?

- De LG G3 is, een jaar na release, een telefoon die nog voor op de tong ligt bij veel mensen. Een verrassende winnaar.
- De Jolla en de Ubuntu-telefoon zijn ook een paar keer genoemd. De associatie met aparte telefoons ben ik blij mee :)
- Het juiste antwoord zat er niet bij, terwijl het vorige keer juist het meestgenoemde antwoord was: een Lumia 1020: ik wil namelijk een goede cameratelefoon - en met de S4 mini heb ik al een werktelefoon met Android op zak :)
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000601090.jpeg
Fotocredit: Zeef

Telefoonreclames van vroeger

Door arnoudwokke op vrijdag 05 december 2014 13:06 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 5.883

Hier een paar leuke telefoonreclames van vroeger. Vond het leuk om ze terug te zien, dacht dat meer mensen het dus leuk vonden om te lezen.
Heb je suggesties? Dan kun je ze gewoon hier in de reacties zetten, dan zet ik het erbij.


Rijen voor de Apple Store: niet alleen voor fans

Door arnoudwokke op maandag 22 september 2014 10:54 - Reacties (32)
Categorie: -, Views: 9.351

"Nee nee, ik koop liever niet van Nederlanders, die willen er veel te veel geld voor hebben", zegt de Nederlandse handelaar, die vlakbij de uitgang van de Apple Store in de Duitse stad Oberhausen staat en iedereen in de rij aanspreekt om voor ze naar binnen gaan om hun iPhones al te kopen. In Oberhausen staat de winkel van de iPhone-maker die het dichtst bij Nederland ligt - en hier is de nieuwe, gewilde iPhone 6 een volle week eerder te koop dan in Nederland. Dus stikt het van de Nederlanders in het winkelcentrum. Maar niet iedereen die daar is, staat daar omdat ze fan zijn van iPhones.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2000548744.jpeg


Wie de beelden ziet van de rij, denkt misschien dat het allemaal toegewijde Apple-fans zijn. Maar niets is minder waar: voor veel mensen is dit geen vrije dag om een iPhone te kopen, het is een werkdag waarop ze in een klap veel geld kunnen verdienen.

Het handelen begint al in de rij: voor me zie ik een Nederlandse jongen met een enigszins bol gezicht en een petje al druk handelen via Marktplaats: hij had al een advertentie geplaatst, nog voor hij de iPhone had gekocht. Hij kan zeker weten dat hij er eentje heeft, want hij heeft een reservering. Dat kon dit jaar voor het eerst. En wie gereserveerd had, moest ook in een rij gaan staan; maar die rij was vele malen korter dan de massale rij die op alle beelden te zien is.

Wie met een karakteristiek wit tasje uit de Apple Store komt, merkt pas echt hoeveel handel er deze dag wordt gedreven in Oberhausen. Bijna elke voorbijganger in het winkelcentrum lijkt wel iets te roepen als 'wanna sell?'. Of, wat ook vaak voorkomt, 'wil je hem verkopen?'. Want het winkelcentrum is deze dag een kleine Nederlandse kolonie.

Het geld verdienen gaat als volgt: een handelaar koopt zoveel mogelijk iPhone 6-exemplaren op voor liefst zo weinig mogelijk geld: het bieden begint bij 50 euro bovenop de originele prijs. Afrekenen gaat contant. Die verkoopt hij vervolgens in Nederland voor veel meer geld. Bij de handelaren blijkt al snel welke het meest in trek zijn. "De gouden versies in elk geval", zegt de een. "De grotere iPhone 6 Plus", zegt de andere. "Die heeft echt bijna niemand, lijkt het wel."

Eenmaal binnen houden Apple-medewerkers streng in de gaten dat niemand met teveel iPhones naar buiten stapt. Sommige medewerkers hebben een aangepaste oude iPod, met een soort pinapparaat en infraroodscanner ertegenaan geplakt; daardoor kunnen ze de doosjes scannen en gelijk afrekenen. Op die iPods staat ook een programma, waarin alle reserveringen staan en afgestreept worden, zodat niemand twee keer iPhones kan ophalen.

Denkt iedereen dan alleen maar aan geld verdienen in Oberhausen? Nee. Op het plein voor het winkelcentrum loopt de Nederlandse Stef met zijn stretcher en twee iPhones tevreden weg. "Ik heb hier twee nachten geslapen", zegt hij, zonder overigens er moe uit te zien. De tweede iPhone verkoopt hij door aan een Nederlandse site voor Apple-fans. "Verdien ik niets mee, maar ik vind het gewoon leuk. Dat is ook wat waard, toch?"

Na publicatie van dit blog kwam ik deze video tegen, over hetzelfde onderwerp